Sada je: 17 tra 2026, 10:14.

oprema za neznalice

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

oprema za neznalice

PostPostao/la frrr » 03 sij 2008, 13:35

po netu i po forumima ima milijun tema što sve treba za bebu, al ja ipak otvaram novi jer kad god čitam takve teme dobijem napdaje panike od toga koliko ja ništa ne znam...a cijele se filozofije rade od kolica, sjedalica...ja sam mislila da je kadica za kupanje ovalna plastična posuda u koju nalijem vodu i okupam dijete, a kad tamo stranice i stranice rasprava i usporedbi o anatomskim oblicima, podlogama, posebnim vrstama plastike, stalcima, čudima...
...pa dude ove, dude one, koje masiraju desni..pa kolica..to je tek cijela flozofija, a uvijek raspravljaju one upućene (svaka im čast!), nigdje nema onak početnički za nas neznalice objašnjeno što je što i zašto je bitno da bude ovakvo ili onakvo
tek toliko da dobijete predodžbu - stalno sam čitala o famoznim tetra pelenama koje ti obavezno trebaju, a nisam imala blage veze što je to, nego sam morala guglat što je tetra pelena! (meni je to obična, pamučna pelena)

jel možemo ispočetka i jel imam još kolegica po neznanju?
ima li koja dobra duša voljna pomoći?

na što da gledam kad biram kolica? jel bolje 3u1 ili 2u1?
što je bitno kod autosjedalice...i slično...

ZNAM da je sve individualno i da je nešto nekome prijeko potrebno, a nekom drugom totalni promašaj, ali jel možemo bar osnove proć?

HVALA!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 03 sij 2008, 13:42

kod kolica je glavno pravilo da je cijena nebitna, a da su dizajn i boja krucijalna stvar kod izbora. ;-)
pazi da su što laganija, da su kotači čvrsti (bolje oni "dupli" nego jednostruki ako uzmeš ona sa malim kotačima), da visina ručke paše i tebi i tatici, da se lako sklapaju, da stanu u gepek.

3u1 je super za zimske bebe, tebi ne treba.

auto sjedalice - u pravilu su kvalitetnije one koje nisu u kompletu sa kolicima. praktičnije su one sa postoljem, a najsigurnije sa isofixom (provjeri da li vaš auto ima taj sistem).

kadica - najobičnija.

dude - nisu neophodne. ako ti budu zatrebale, lako skočiš po par najrazvikanijih marki i isprobavaš koja tvojoj bebi paše.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MjesecevaZraka » 03 sij 2008, 13:54

što je bitno kod autosjedalice

Osim sto je bitno da je adekvatna dobi (grupa 0 ili 0+, to je ona do 9 ili 13 kg), jako je vazno da je uspijes isprobati prije kupnje kako ti "lezi" u autu.
Ako ste pri novcu, a auto vam ima isofix sustav, onda svakako razmislite o isofix sjedalici jer ste onda sigurni da je AS ucvrscena maximalno, bez obzira koliko ste spretni.
Ako nemate, onda je jako bitno isprobati AS u autu.

Dodatno, izaberite AS koja ima podlozak za novordjence (tvrdi "jastuk" koji ce AS skoljku uciniti plitkom, tako da novorodjence gotovo lezi u njoj, ne sjeda u punu dubinu skoljke) i jastucic za fiksiranje glavice (oko glave ce ici). Ovi dodaci se skidaju kad beba navrsi 3 mjeseca, a prije toga jako pomazu i prilagodjavaju pozitivne strane sjedalice anatomiji i potrebama djeteta.

Kad birate izmedju AS koje imaju gore navedene karakteristike, potrazite ima li sjedalica kopcu za zakocivanje pojasa na sebi (ona ce dodatno fiksirati AS kad je namjestite i olaksat ce ponovno namjestavanje ukoliko cete AS koristiti i kao nosiljku).
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 03 sij 2008, 13:56

hvala!!!!
klak da znam jel mi auto ima isofix?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ana M » 03 sij 2008, 13:57

3u1 je super za zimske bebe, tebi ne treba.

e, meni je trebala, Vito se u onoj košari vozio cijelo ljeto, a i spavao je do drugog mjeseca života u njoj, a onda smo ga prebacili u kindač.
Ana M
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MjesecevaZraka » 03 sij 2008, 14:00

frrr je napisao/la:hvala!!!!
klak da znam jel mi auto ima isofix?

Ili sicevi (iza) imaju male etiketice na kojima pise Isofix ili zavuci ruku u pregib gornjeg i donjeg dijela sica i trebala bi napipati dvije alkice.
Ili pogledaj upute od auta. ;)
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la MjesecevaZraka » 03 sij 2008, 14:03

Vito se u onoj košari vozio cijelo ljeto

Za buduce mame... dijete se NE SMIJE prevoziti u kosari, osobito ne u kosari koja nije specijalno namijenjena prijevozu (prijevozne kosare za djecu s posebnim potrebama, imaju utore za provlacenje pojasa od auta i ugradjene remene za vezanje djeteta).
Inace, ako ipak koristite kosaru, djetetova glava MORA biti podtavljena prema unutrasnjosti auta, a ne uz vrata, kako bi mama mogla gledati bebu i obratno. Zbog zastite od bocnih sudara (iako zastite prakticki nema, ako dijete nije adekvatno vezano).
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Ana M » 03 sij 2008, 14:04

Mjesečeva Zraka, ma nisam Vitu vozila u toj košari u autu, nego na kolicima, u autu od prvog dana u autosjedalici, naravno!
Ana M
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 03 sij 2008, 14:05

Meni je kod kolica bitno i da imaju amortizere. Na prvim ih nisam imala i beba se drndala dok je bila skroz mala, čak je i poskakivala u njima. Večina kolica ih nema, pogotovo ova sa malim kotačima. Da i ja preferiram da se beba vozi okrenuta prema mami. Na prvima je bilo obrnuto, pa sam se stalno naginjala da vidim kaj radi :dunno I da imaju kupolu, a ne onu nadstrešnicu.
Kada ti je bolja anatomska, pogotovo ako nisi spretna sa malim bebama (a sigurno nisi), jer ima onu kosinu na koju možeš poloćiti bebu u poluležeči položaj. Kasnije ti je to super za pranje kose. Meni manja još u tom pere kosu, legne i nagne glavu prek ruba i nema vode u očima.
Ja sam mlađoj kupila putni krevetić. Imao je i onaj nastavak za male bebe, koji se namontira, pa ti je lakše dohvatiti bebu. Imaš ih fakat lijepih i sa jako praktičnim dodacima. Zakaj? Nema brige oko lupanja glavom u prečke, ukoliko nekud ideš odmah imaš putni krevet. Manja cura još spava u njemu (ima 2,5 godine) i ko novi je. Samo sam joj mijenjala madrac, jer sam kupila onaj debeli, a onda je počela stajat, pa sam uzela tanki da ne bi slučajno pala na glavu kad se nagne.
Tetra pelene ti u biti ne trebaju, ali korisne su ako ti beba bljucka, za pod glavu u kolicima, a kasnije umjesto ručnika-brzo se suše, možeš ih prati milijon puta i neće se uništiti.
Dude ti ne trebaju. Ako će ti trebat zubari se slažu sa anatomskim oblikom (kakav ima npr. Nuk).
Treba ti Chicco pumpica za nos. Ta i ni jedna druga!
Za AS pazi da je kompatibilna sa tvojim autom. Mislim da to piše negdi na njihovim uputstvima.
Ne kupuj one tvrde košare za nošenje, jer je teško nosit ih i prezne :roll:
Kupi si viper, to je mrak stvar. Ak ne znaš kaj je-to ti je ko "ligeštul" za bebe, ima više položaja - od ležečeg do sjedečeg, a može se i ljuljat.
Ak se još kaj sjetim, dodam.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Ana M » 03 sij 2008, 14:09

Kupi si viper, to je mrak stvar. Ak ne znaš kaj je-to ti je ko "ligeštul" za bebe, ima više položaja - od ležečeg do sjedečeg, a može se i ljuljat.

Potpisujem, super stvar! :up
Ana M
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 03 sij 2008, 14:11

ja sam protiv vipera (a i neki liječnici). sputava dijete u pokretima. na kratko neće napraviti štetu, ali mnogi roditelji ih koriste satima svakodnevno. budna beba treba biti ili u naručju ili na ravnoj podlozi (pod). ne trebaju ni marame, nosiljke i sva ta silna papilova čudesa.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 03 sij 2008, 14:13

cure, nemrem vam dovoljno zahvaliti!
napokon mi netko objašnjava k'o malom djetetu i ne koristi pojmove o kojima nemam pojma!

za krevetić nisam pitala jerbo ću to dobiti, ali nekom će sigurno pomoći...

ma kužim da je bolje kupiti anatomski oblikovanu kadu nego običan lavor, al ja sam ostala u čudu čega sve ima i kakve se filozofije rade od toga...šogorica je tri tjedna trudnija od mene, ona je zjednima tražila baš pravu kadu koja će imati sve što ona misli da kadica treba imati...da ne pričam da je materijal od kojeg je napravljena valjda NASA izmislila :roll:

amortizeri na kolicima (i da se mogu podešavati!) je jedino bitno mom dečku! :D :D :D

viper? to je ona k'o ležaljka/nosiljka? mislim da ću to isto dobiti, al znam otprilike što je to i čini mi se dosta praktičnim.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MjesecevaZraka » 03 sij 2008, 14:14

Ana M je napisao/la:Mjesečeva Zraka, ma nisam Vitu vozila u toj košari u autu, nego na kolicima, u autu od prvog dana u autosjedalici, naravno!

:up
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la MjesecevaZraka » 03 sij 2008, 14:17

Sto se tice kompatibilnosti AS i auta, nikako nemojte slusati preporuke prodavaca automobila. Oni ce vam (cesto) prodati AS skuplju i do 1.000 i vise Kn samo zato jer je napravljena za njihove aute i ima logo proizvodjaca auta i to pod parolom da su te najsigurnije AS, sto nije tocno.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 03 sij 2008, 14:22

Uf ja ovih dana proucavam kolica, uglavnom po netu, po ducanima jos ne. Sluzila sam da ima tu svakakvih cuda, a mislim da je to najskuplji komad koji cemo kupit pa ne bi htjela fulat. Za sada sam odlucila da se trebaju sklapati u "knjigu" i imati jednu rucku a ne dvije, podesivu po visini, da se beba moze okrenuti i prema naprijed i prema nazad i dalje nemam pojma. Jos naginjem tome da kolica imaju onu posebnu kosaru za novorodencad, bez obzira imaju li poziciju 0.

Zanima me jesu li autosjedalice za male bebe koje se dobiju uz kolica 3u1, 2u1, ok? Ili je bolje kupiti kolica bez te sjedalice i kupit ju posebno?
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 03 sij 2008, 14:22

amortizeri i kotači na kolicima - ja sam dosta koristila onaj "kotačić" kojim se naštimava brzina okretanja kotača ovisno o podlozi. praktično je.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 03 sij 2008, 14:24

ja sam dosta koristila onaj "kotačić" kojim se naštimava brzina okretanja kotača ovisno o podlozi. praktično je.

Sto je sad to? Prvi put cujem :dunno
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 03 sij 2008, 14:24

Ma jasno, ali recimo, ja imam peugeot 206, koji ima dosta nakošeno zadnje sjedište i neke AS jednostavno ne mogu dobro leć unutra :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 03 sij 2008, 14:27

Kaj se tiče ovih AS namontiranih na kolica, ja bebu nikad ne bi vozila u tome. Bolje je kupit AS posebno i samo za auto. Taj položaj nikako nije ni udoban ni zdrav za bebe.
Mala beba treba ravan položaj kolica.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 03 sij 2008, 14:28

Mi imamo klica 3u1, Inlesina zippy, lako sklopiva, nisu teska. Kosaru smo koristili nesto manje jer nam je prva curka ljetna beba, AS maksimalno, kolica i danas izgledaju kao nova. Se avlake su perive sto mi je bilo jako vazno.
Kadicu smo imali i opet cemo imati obicnu vulgaris. Nama se pokazala prakticnijom, A. se duuuuugo kupala u njoj, a tehniku bez tog anatomskog podloska smo jako brzo savladali.
Komodu smo imali kod prve curke, ali bez te kadice i pokazala se kao pun pogodak. Gore previjaliste, dolje ladica, neka rupa i dolje ormaric. Sada ju nemamo gdje smjestiti, pa cemo koristiti samo onu obicnu podlogu i previjati bebu na stolu.
Krevetic smo za A. imali obicni, sa podesivim madracem, ali sada nam je malo glomazan (promjenilio smo stan, u fazi smo cekanja da preselimo u kucu) pa smo sada kupili putni isto sa podesivim madracem. Kasnije ce nam taj putni stajati u prizemlji, a onaj glomazniji na katu u spavacoj sobi.
Tetre sam koristila kod kupanjana dnu kadice, za brisanje i za siroko povijanje. Sa A. sam ih imala dvadesetak, sada sam ih pripremila 10 i mislim da ce mi biti dosta.
Gazice sam ovoga puta kupila gotove, u konzumu, 5 komada oko 19kn. Pripremila sam ih tridesetak i planiram ih koristiti za pranje guze, brisanja lica kod bljuckanja....
Dude sam pripremila dvije Aventove cisto da mi se nadju da ne moram trcati u sred noci u ljekarnu. Isto tako i jednu novu Aventovu bocicu za izdajalicu.
Od tih nekih sitnica, pripremila sam i novi obicni vulgaris toplomjer (za A. imamo digitalni i za uho), baby love podloge koje su mi super za staviti na previjaliste ili na krevet ispod bebe i sl. ravne skarice za noktice, novu cetkicu za kosicu, obicni termometar za kadicu. Oko svega toga ovoga puta nisam pravila elaborate kao prvi puta i sve kupila u dm-u.
Ako se jos sto sjetim, nadopisem.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la MjesecevaZraka » 03 sij 2008, 14:31

bolje kupiti kolica bez te sjedalice i kupit ju posebno

Ovo. Prije svega jer imas puno veci izbor i vise sanse odabrati odgovarajucu. A drugo, zato jer se ionako ne preporucuje da dijete dugo boravi u AS pa je neces koristiti na kolicima (tj. bolje je ne koristiti je cesto na kolicima).
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la gold dust » 03 sij 2008, 14:40

male bebe ne bi smjele provoditi vrijeme u autosjedalici, osim za vrijeme voznje u autu. u autu je to obvezno zbog sigurnosti. izvan auta, treba imati na umu da je prolongirani boravak u takvom polozaju nepovoljan za djetetov motoricki razvoj.

po meni je kosara prakticna stvar, jer ne znam za ni jedna kolica bez kosare a da imaju onaj skroz ravni polozaj, u kojem bi male bebe trebale lezati :dunno dakle, moj izbor je pouzdana, kvalitetna autosjedalica i odvojeno kolica s kosarom. ili s mogucnoscu skroz ravnog polozaja.

viper je zgodna stvar kad pocnes s dohranom, a beba jos ne sjedi samostalno, pa ne moze u pravu stolicu za hranjenje.
Zadnja izmjena: gold dust; 03 sij 2008, 15:13; ukupno mijenjano 2 put/a.
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 03 sij 2008, 14:43

viper je zgodna stvar kad pocnes s dohranom, a beba jos ne sjedi samostalno, pa ne moze u pravu stolicu za hranjenje.

Mi smo za ovo koristili AS. Stolicu za hranjenje smo kupili onu drvenu koja se kasnije rastavi u stolcicu i stolicu, poceli smo ju koristiti kada je A. pocela potpuno ispravno i samostalno sjediti i koristili ju sve donedavno kao njezin kutak za bojanje, crtanje i sl.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la frrr » 03 sij 2008, 14:45

gold dust je napisao/la:
dakle, moj izbor je pouzdana, kvalitetna autosjedalica i odvojeno kolica s kosarom.

ovo si i ja nekako mislim
ima tko kakvu preporuku za takva 2u1 kolica?
jane kolica su mi zasad favorit jer su najlakša (ja sam sitna mamica, meni treba nešto malo i lagano)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 03 sij 2008, 14:51

ne znam za ni jedna kolica bez kosare a da imaju onaj skroz ravni polozaj, u kojem bi male bebe trebale lezati

kod mojih chicco 3u1 i 2002 godište, i bez košare može se spustiti naslon da bude ravnina, 180 stupnjeva.

taj kotačić na amortizerima ne uspjevam naći na netu, tj. nema jasne slike za zakačiti. vjerujem da to nije samo kod chicca.

lagana kolica? samo ne chicco. super su, ali prepreteška. posebno košara.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 03 sij 2008, 14:55

Nisam ni ja mislila voziti bebaca u autosjedalici namontiranoj na kolica, zato bi kupila kolica koja imaju dodatno i kosaru za male bebe, ali neznam ako nam se svide neka kolica koja su 3u1 i imaju tu autosjedalicu moze li se kupiti kolica bez nje... i mozda se s takvom kupovinom smanji potraga za jos autosjedalicom, mozda bude takva kupovina povoljnija... zato pitam jesu li te autosjedali iste kvalitete kao i one koje kupis posebno? I sto uopce kod njih gledati... Zbunilo me sad ovo da ne pasu sve u sve aute. To nisam ocekivala :cool
Jesle li prije kupovine probavali namontirat sjedalicu u auto?
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 03 sij 2008, 14:55

I moja su Chicco, bez košare i mogu se skroz spustit. Teška jesu, al i ja sam ti džepno izdanje i vozila sam ih jednom rukom :mah . Jedino ako ih moraš nosit recimo u stan bez lifta-inače ti težina ne smeta :dunno
I da, ja preferiram i ona sa jednom ručkom, prečkom ili kaj je već to, a ne ona sa dvije (ko kišobran), jer su lakša za upravljati.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 03 sij 2008, 14:55

To da su kolica lagana meni je bio jedan od bitnijih kriterija za odabir.
Ja sam htjela sistem bez košare, dakle kolica koja idu u sve položaje, lagana su, mogu se gurati jednom rukom, imaju amortizere i imaju veeeliku košaru za stvari ispod kolica.
Kriteriji poput okretanja ručke u oba položaja i sklopivosti mi tada nisu bili previše bitni.
To sam zapravo htjela reći, da razmisliš o kriterijima koji su tebi bitni pa onda po tome tražiš kolica.
Onako generalno, mislim da su Jane zaista lagana i dobra kolica, a i Peg Peregovi modeli su odlični.

Što se autosjedalica tiče (nisam čitala sad što je sve MZ pisala pa da se ne ponavljam), prosurfaj malo testove sigurnosti na http://www.adac.de, pa onda pogledaj ponudu po našim dućanima.
Obrati pažnju na Kiku, imaju bolje cijene nego Turbo limač npr., za iste stvari, mislim.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la folne » 03 sij 2008, 15:00

Mali tip ako ćeš kupovati kolica na tri kotača-obrati pažnju da se i prednji kotač može rotirati. Prijateljica je imala neke superturboultra kakti da se može s djetetom baviti sportom, ali prednji kotač se nije rotirao. Okilavila je jer ih je morala dizati kad god je trebala skrenuti.
folne
Mladenka

PostPostao/la thinkPINK » 03 sij 2008, 15:02

Tnx Barbi... nazalost ne kuzim njamacki..
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.