Sada je: 09 lip 2026, 11:36.

dojenje noću- što, koliko dugo, kako prestati (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Kako se prestaje sa dojenjem/nocnim podojima?

PostPostao/la Martunjak » 15 svi 2010, 13:22

silki je napisao/la:Martunjak, nekako mi se to čini puno podoja ako ste krenuli sa smanjivanjem :dunno

mi smo ostavili ranojutarnji i večernji za uspavljivanje. kroz dan lakše mi je bilo skrenut mu pažnju na nešto drugo. to je trajalo mjesec dana, nakon toga smo prestali skroz.

Ma meni je to turbo smanjenje onaj je prije cicala češće nego novorodjenče.
Ma zapravo nisam pametna. Svako malo me žica.
Jadna moja miškica!
Ovo je užas!
slika

slika
Martunjak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Viva42 » 15 svi 2010, 16:31

Ne znam, ja sam ukinula odmah sve. Nisam ostavljala nikakve jutarnje ili večernje podoje.I isto je cicao 365 puta na dan. Samo sam rekla da se cica pokvarila, namazala ju sa svježim bosiljkom, dala mu da proba kako je fuj i gotovo. Tražio je on još poslije, ali svaki puta sam namazala i onda je sam počeo govoriti da se pokvarila i više nije htio, već drugi ili treći dan. Jedino se još desetak noći malo budio i u polusnu tražio.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la silki » 15 svi 2010, 21:16

ovo smanjivanje na dva podoja mi se čini kako manji stres za klinca, i za sise naravno.
svatko nakraju nađe neki sistem koji odgovara i bebi i mami :zivili
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la eli » 15 svi 2010, 21:22

naglim prekicom riskira se mastitis. naravno, ima žena koje bez problema prebrode nagli prekid.
no za martunjak je bolje ići na sigurno. smanjiti na tri, četiri dnevno pa svaki tjedan jedan manje. uz smanjivanje zgodno je koristiti i obloge kupusa ili kombinaciju sa peršinom kako bi se smanjila mogućnost mastitisa, a i količine mlijeka. još postoji mogućnost da ti oblozi pokvare okus mlijeku pa dijete smanji količinu koju uzme po podoju jer okus više nije tako fin.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Viva42 » 15 svi 2010, 21:36

Ja sam stavljala puno peršina u grudnjak i za tjedan dana mlijeko otišlo. Prvih par dana sam morala malo ručno izdojiti, tek toliko da nema napetosti.
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Noelle » 17 svi 2010, 09:59

kad čitam vas koje dojite preko 2 godine...smjesta bih prestala...
ja sam reducirala...trenutno su 3 ( popodne, navečer i rano ujutro + 1 vikendom, dnevno spavanje )

noćno sam riješila...uglavnom se više ne budi do 4,5 ( danas prespavala do 6:30 :shock )

uspavljivanja me muče...jako se teško smiri bez cice...a i s njom je borba više od pola sata...sto okretanja i dubljenja... :/
neznam kad ću doživjeti dan da je stavimo u krevet i samo odemo iz sobe...
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Martunjak » 19 svi 2010, 22:45

Evo mog izvještaja!
Nakon odluke da prestajem s dojenjem u noći s petka na subotu curki nisam htjela dati cicu i rekla sam joj da ću joj dati ujutro i tako je bilo i tijekom dana svako malo me tražila i taj dan sam joj dala sisati još 3 puta.
Sljedeću noć se budila jedno 3-4 puta i tražila ciku ali joj nisam dala. Ujutro je sisala u dva navrata i opet ubrzo tražila i onda sam skužila da ona nemože shvatiti zašto bi odjednom trebala sisati samo par puta dnevno.
E onda sam posegnula za nepopularnom metodom za koju sam i ja mislila da je
najgora cice sam namazala octom i rekla joj da su se pokvarile i ona je pomirišala cicu i odbila ju.
Zatim sam otišla kupiti zelje i peršin i oboje stavila u grudnjak.
Prvi dan (nedjelja) je dobro prošao jer je ona ujutro ispraznila cice ali zato ponedjeljak katastrofa mučnina, vrtoglavica i temperatura. Nisam mogla biti s njom sama doma već sam otišla kod tate.
U utorak me lijeva cica prestala boliti ali desna je još uvijek bolna a danas u srijedu i ona me manje boli s tim da danas više nemam temperaturu i prestala sam stavljati obloge of zelja i peršina.
Curka me s vremena na vrijema pita "mama ja bi cicala" ali ja joj kažam da se cika pokvarila pa još kad vidi zelje u grudnjaku jadnici ide na povraćanje.
A kao šećer na kraju i ona je dobila temperaturu i nikaj neće piti.
Ma užas. Ali kad tad bi se morali suočiti sa prestankom sisanja.
Evo to je moja priča nadam se da je ovo kraj i da neće biti još nekih komplikacija sa cikama.
slika

slika
Martunjak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 19 svi 2010, 22:52

nastavi još barem tjedan dana sa oblozima. dok si doma, ne trebaš tako odlaziti na posao.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Martunjak » 20 svi 2010, 06:53

Ma gadi mi se već taj miris zelja a i mala neće blizu mene kad imam te obloge.
Ma kupila sam u dm-u neke toplo/hladne komprese i to ću stavljati i masirat ću cicke to mi nekako najbolje pomaže.
slika

slika
Martunjak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la podocnjaci forever » 04 lip 2010, 21:34

Evo i mene pred pitanjem Što sa sisama nakon prestanka dojenja?

Zbog prestanka dojenja nisam pustila ni suze jer nam je to već predugo tek dio noćne more (uz nespavanje i plakanje :ne). Danju nije tražila sisati valjda još od prije 3-4 mjeseca, ostala sam ju dojiti noću isljučivo jer sam ju tako bar donekle lakše mogla uspavati.
Ali sam odlučila stati i tome na kraj jer i nakon dojenje ne zaspe odn. plače i neutješna je.

S druge strane, cijela prva godina bila je i više nego krasna i dojenje u prvoj godini izdvajam ponovno kao jedan od najljepših aspekata majčinstva. :srca
Skor mi je 14 + 18 (1. i 2. dijete). :dada

Ja ne dojim već 7 dana i u biti sam zadovoljna stanjem, jedino su mi sise od preksinoć osjetno pune, ali bez kvržica, vrućine ili nekih drugih problema. Možda u desnoj osjetim blago kuckanje, ali mislim da nije zabrinjavajuće.

Da li da stavljam kakve obloge, hladne, peršinske?
Sa sinom nisam radila ništa nakon prestanka, sve se reguliralo samo nakon prestanka. :da?
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 04 lip 2010, 22:26

Ako osjećaš baš jaku napetost, onda se malo ručno izdoji. Tek toliko da napetost popusti.
Možeš stavljati peršin u grudnjak, on smanjuje produkciju mlijeka.
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 05 lip 2010, 11:48

Možeš kupus (učinkovitije od hladnih obloga), i to slobodno dulje od 8 sati u komadu, a peršin je još jači nego kupus i također ga možeš držati i dulje. A izdajaj se uvijek samo onoliko koliko je potrebno da ti popusti napetost. Kroz par dana će doći na svoje.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la podocnjaci forever » 05 lip 2010, 13:16

Al ipak mi nije jasno to s izdajanjem - neće li se tako ponovno potaknuti proizvodnja mlijeka? :da?

U svojoj nadajajućoj karijeri zaista se mogu pohvaliti - niti jednim mastitisom ili kvrgom.
Tek jednom, samo jednom sam imala blaži zastoj koji riješih upravo kupusom. :dada

Ništa, idem u vikend nabavku povrća za juhu i variva pod šifrom - pojačaj peršin! :lol

Hvala na savjetima i strpljenju jer se uglavnom ovdje ponavlja jedno te isto, ali svaka koja prestaje s dojenjem izgleda da traži individualan pristup i savjet. Pa tako i ja.

:mah
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 05 lip 2010, 17:36

nece izdajanje potaknuti proizvodnju, jer se neces izdojiti, nego samo malo malo

tj, ako ti nisu bolne i napete dojke, ne izdajaj uopce
ivana7997
Abundija

PostPostao/la podocnjaci forever » 06 lip 2010, 10:17

Sad više ništa ne kužim.
Noćas sam spavala s kupusom i ujutro pipam da vidim šta se u stvari dogodilo. Osjetim kako se na desnoj dojci nekako sve nakupilo s donje strane.
I sad ne znam što je kupus trebao napraviti.
Po mom skromnom iskustvu on koncentrira mlijeko pri zastojima u jednu nakupinu (bar je meni tako bilo) i omekša dojku, pa dijete lakše posisa.

A što sada kad želim prestati?
Sve skupa jesu dojke mekše i malo mlijeka izlazi.
A meni je izdajanje muka ježova, nikako mi ne ide, nikako.

Peršin bi, koliko samshvatila, djelovao agresivnije? Kako agresivnije?
I kamo će to preostalo mlijeko iz dojki ako ga ne izdojim?
baš sam zbunjena. :da?
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sany » 06 lip 2010, 11:36

podocnjaci forever je napisao/la:Sve skupa jesu dojke mekše i malo mlijeka izlazi.

kako pises ide na bolje :dada dojke su mekse i to je najvaznije, postigla si cilj
za izdajanje ne brini, misli se na vrlo malo izdajanja, tek toliko da popusti napetost, i to ako ti opet budu tvrde inace ne trebas nista
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Viva42 » 06 lip 2010, 13:36

Kupus u principu sprječava da dođe do upale, a peršin smanjuje produkciju mlijeka.
Ja sam stavljala peršin i kroz 6-7 dana, mlijeko se povuklo. Izdojila sam se možda dva puta, i to samo mrvicu kad sam imala osjećaj da će mi se cice raspuknut.
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la podocnjaci forever » 06 lip 2010, 21:19

Ja sam stavljala peršin i kroz 6-7 dana, mlijeko se povuklo

Ovo mi je važno, da se znam svrstati u nekakav rok i da ne dižem uzbunu ili paniku bez potrebe. :up
Hvala, viva i sany. :)

Popodne sam stavila peršin, namjeravam izvaditi prije spavanja. Žulja me, brate, to po noći. :jadnimi
Pa samo da još priupitam - koliko dugo ili koliko serija peršina/kupusa stavljati? Po cijeli dan uz manje pauze ili već spomenutih negdje 7-8 sati u komadu je dovoljno za jedan dan? :oops:
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la silki » 06 lip 2010, 21:27

podocnjaci forever je napisao/la:Pa samo da još priupitam - koliko dugo ili koliko serija peršina/kupusa stavljati? Po cijeli dan uz manje pauze ili već spomenutih negdje 7-8 sati u komadu je dovoljno za jedan dan? :oops:

vid' mi podnicka :lol
dobra tri tjedna sam imala kupus u grudnjaku 0-24. mijenjala obloge svakih 4,5 sati.
gornji listovi se bolje mogu izmodelirat prema sisama. što su manji i bliže korjenu to su kvrgaviji.
ako su napete i bolne stavljaj obloge.
držim fige da prođe što prije i želim vam čudesan preokret u spavanju koji se dogodio nama nakon prestanka :kiss
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la podocnjaci forever » 06 lip 2010, 21:46

Aaa, nisam pojma imala da je to od ovog grudnjačkog kupusa. :lol

dobra tri tjedna sam imala kupus u grudnjaku 0-24. mijenjala obloge svakih 4,5 sati.

Ajme, toliko dugo? :shock
Nadat ću se da ću ipak trebati manje vremena, ko što viva kaže, 7 dana. Uf. :da?
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 07 lip 2010, 13:27

I ja ti držim fige. Kupus ili peršin drži koliko god ti treba, nema straha od "nestanka mlijeka" (zato se za vrijeme dojenja kod zastoja kupus drži najviše 8h u komadu) - tebi je to i cilj, pa koliko ti treba da ti bude bolje, toliko stavljaj. S time da je peršin jači, pa ti možda brže pomogne.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 08 lip 2010, 08:36

evo da se i ja javim nakon prestanka dojenja.
prestale smo, zapravo, slučajno kad je ona preskočila tri puta za redom (jutro, večer, jutro), a ja u tome vidila svoju priliku jer zbog dojenja nisam uzimala ništa protiv alergije koja me muči.
kvrgice i bolovi su mi se javili par dana nakon prestanka i to u lijevoj koju sam ionako manje davala. stavljala sam kupus i kad bi osjetila da kvrga raste, malo bih izdojila. kupus sam kombinirala s hladnim oblozima i to mi je baš pasalo, a zadnji put sam ih stavljala u subotu.
mislim da je to, to :)

e da, ona nakon prestanka spava cijelu noć, odnosno, noć je počela spavati kad sam ukinula noćne podoje
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la podocnjaci forever » 12 lip 2010, 22:06

Ina :five :)

Žene drage, ja sam stavljala obloge svega dva dana :oops: i onda ne znam je li se dogodilo da mi se više nije dalo il sam skužila da nisu ni potrebni.
Uglavnom, od prvog dana prestanka u mene nema niti jedne kvržice ili čega sličnoga, jednostavno su obje malo punije. Potpuno isti osjećaj je i prije i nakon stavljanja obloga, i peršina i kupusa.
Na pritisak iziđe malo mlijeka.
Trebam li se brinuti oko tih zaostataka? To me najviše muči. :da?

U svakom slučaju, obje sise izgledaju mraaak mrakova, čvrste, pune, ni traga obješenosti il mlohavosti. :cool

I vrlo važna opaska - da, mogu reći da smo prestali dojiti, ali cura nije počela ništa bolje spavati. :jadnimi
Ajd, dobro, možda malo bolje. Recimo da smo na 5-6 buđenja noću.
Tako da su sve moje pretpostavke i za sina i za ćer da oni ne znaju spavati bile itekako točne, od samoga početka, odn. da dojenje nema veze s boljim ili ili lošijim spavanjem. :dada
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 12 lip 2010, 22:54

ne brini oko zaostataka. to može potrajati i godinama (mislim na curkanje pod toplim tušem).
tebi je to tako jednostavno išlo jer su ti cice ispraksirane. super, super. :bis
i uživaj u njihovom savršenom izgledu jer neće to dugo trajati. ;)
naspavat ćeš se kad tad. :hug

ina, i tebi čestitke na neproblematičnom prestajanju! :buket
eli
Sveta krava

bez nocnog podoja?

PostPostao/la Mamidji » 08 srp 2010, 10:04

revidirajuci dnevnik dojenja skuzila sam da moja tromjesecna djevojcica (danas ima tocno tri mjeseca) je od negdje 22.06. (dakle sa 2 i pol mjeseca cca) gotovo u potpunosti prestala sisati po noci i spava prakticki citavu noc!
dakle, zadnji podoj nam je oko 21, 22 sata i nakon toga zenska zaspe i ne budi se sve negdje do jedno 5 ujutro! najranije se zbudila jednom u pola 5 a ostale dane uglavnom izmedju 5 i 6 ujutro!
inace, super dobiva na tezini; rodjena je kao nedonosce sa 34+6 tjedana i 2340gr i 44 cm! pustena iz bolnice sa 2200 gr a prije cca tjedan dana je vagana i imala je 5100 gr i 56 cm!
obzirom da znam koja je vaznost nocnih podoja radi proizvodnje mlijeka (a bojim se i zacepljenja kanalica: imala sam 1 lose iskustvo u pocetku), trebam li brinuti?
nekad mi se po noci dogodi da mi je cica tak puna da me krene boljeti, pa ju ja pristekam negdje oko 4 ujutro jer nemrem izdrzati do jutra ....
zanima me kaj mislite? jel bi trebala forsirati dojenje po noci il ne?
malo me je blesavo buditi ju kad je realno stvarno ok i dobro dobiva na tezini i zadovoljna je i sretna bebuska!
strah me da mi cicke ne zabriju na manju proizvodnju......mozda sam pobenavila al sutra najvjerojatnije idem na more na dulji period pa rekoh da pitam pametne forumske glavice za savjet....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: bez nocnog podoja?

PostPostao/la Barbi » 08 srp 2010, 10:07

Ne brij draga i uživaj, to su ti ženska dica.;)
Moja je tako počela sa nepunih mjesec dana, izbacila je noćne podoje i od tad spavala cijelu noć. :zivili
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la eli » 08 srp 2010, 10:18

brinut ćeš ako slučajno prestane dobro dobivati ili ako primijetiš da ti se laktacija smanjila.

ponekad je dovoljno uspavanu bebu staviti na cicu, bez buđenja. svojevremeno sam tako radila svaka dva do tri sata, no da nisam brzo bi se našla sa mastitisom i smanjenom količinom jer moje tijelo nije bilo baš prilagodljivo. a i mala je bila takva da kad se probudi ostane budna pa bolje spriječiti nego nosati usred noći.

ugodan odmor!
eli
Sveta krava

PostPostao/la Mamidji » 08 srp 2010, 10:24

curke fala puno!
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kalea » 08 srp 2010, 10:49

Uživaj dok traje :D, i moja je s nekih 1,5-2mj počela spavati i po 10-11 sati u komadu, no naravno s izbijanjem prvih zubića i većom dnevnom aktivnošću, tamo negdje oko 6mj, počela se sve češće noću buditi... Ja sam ju isto tu i tamo znala uspavanu podojiti da mi popusti pritisak, a kad mi se dalo, izdojila bih se noću i smrznula za nek se nađe :). U svakom slučaju, usprkos cjelonoćnom spavanju, lijepo je napredovala samo na mom mlijeku.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sandricss » 22 srp 2010, 14:05

ma gadno je to..ja neznam kako ću svoju odvići...sa svime sam mazala da ju odviknem tj.maknem,ništa..sve jede ali njena psiha u vezi sike je strašna..ima 15 mjeseci..tu se nemože dati učinkovit savjet jer nepostoji :znoj
sandricss
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.