Switch to full style
O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 14:18

učinilo mi se da bi ovakva tema dobro došla....... kako se kuha koja žitarica s koliko vode, tako da to bude odvojeno i na jednom mjestu ...ak ne treba pobrišite.

Kašica od PROSA

1 šalica prosa
8 šalica vode
Operemo proso, stavimo u posudu i dodamo vodu. Kad zakuha smanjiš vatru i kuhaš 40 minuta. U kašicu možeš umješati bilo koje voće ili povrće.

kašica od AMARANTA

isti princip kao i proso

Re: Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 15:09

super ideja za topic!

al evo vec mi ovo nije jasno
1 šalica prosa
8 šalica vode


meni na uputama od prosa (alnatura) totalno drugacije pise:1 salica prosa se kuha u 2,5 puta vecoj kolicinivode! :dunno

Re: Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 15:57

ja sam ovaj recept prepisala iz knjige JBP za bebe i djecu. Kupila sam proso u trgovini Gea. On je u kuglicama i mislim da su pahuljice spljoštene. Bum danas svratila u geu pa ću pogledati. Cijele žitarice se navodno trebaju kuhati duže. pahuljce se samo malo kuhaju. Naročito za malu dječicu se trebaju kuhati duže. Možda onda proso napravi kako ti piše na uputama što se tiće količine voda a kuhaj duže nego što piše. Ja sutra počinjem dohranu i skuhat ću prema ovom receptu. Kada skuham ocjenit ću treba li ga protisnuti kroz sito il malo maknuti vodu tj ocijediti pa cu slijedeći puta kuhati u manje vode

Re: Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 17:35

Vrijeme kuhanja žitarica

smeđa riža - 2:1 (omjer voda:žitarica) - 45-50 min
ječam - 2:1 - 45-50min, prethodno namakati
heljda - 2:1 - 20min, popržiti prije kuhanja
proso - 2,5:1 - 20min, popržiti prije kuhanja
zob - 4:1 - 50-60min, namakati
quinoa - 2:1 - 25min
amaranth - 2,5:1 - 25-30min

pšenica, raž i kamut se kombiniraju sa rižom u omjeru 2:1, kuhaju se 50-60min uz prethodno namakanje

proso, quinoa i amaranth se stavljaju kuhati u vrelu vodu, ostale žitarice u hladnu

griz/krupica/brašno
kukuruzno brašno - 10 min
kukuruzna krupica - 10 min
kukuruzni griz - do 10 min
pšenični griz integralni - 10 min
zobena kaša - do 45 min

kombinacije (brojke su omjeri kako se miješaju)

riža i ječam - 50:50
riža i zob - 80:20
proso i quinoa - 80:20

Re: Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 18:07

Ina66, puno ti hvala na informacijama!

Jel bi mogla jos samo napisati koliko (u gramima) bih trebala staviti kuhati zitarica za jedan povrtni obrok od otprilike 250-300ml!
I pretpostavljam da zitarice kuham odvojeno od povrca te ih, kada su skuhane, samo umjesam u povrce?

I da! ja bi puno radje nabavila pahuljice od pojedinih zitarica (Alnatura), ali ih u tom meni najblizem DM-u nisam vidjela. Jel moze neki info, di ih ima za kupit?

Re: Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 20:27

danas sam ja gledala u dm i vidla alnaturine prosene pahuljice...kolko mi se čini to bi trebalo biti u dm-u. Sigurno i9maš u dučanima Bio-Bio ili Gea.

Ina66 - jako mi je zanimljivo koliko ima načina pripreme žitarica. Napisala si pa se proso poprži prije kuhanja, zakaj, jel je tak bolji ili kaj. Recimo to nisam pročitala.
i to namakanje koliko se treba namakati. jel dovoljno da stavim večer prije nego kaj mi treba?
Namaču li se pšenica, raž i kamut zajedno prije neg ih stavim kuhat s rižom?

Re: Recepti za spremanje žitarica

16 lis 2009, 20:41

Što se prženja tiče, mislim da je cilj da zrno žitarice popuca jer će tako bolje upiti vodu, a čini mi se da JBP ima i neko drugo još objašnjenje, nešto o energiji žitarice, mada nisam sigurna za to.

U dm-ovima gdje sam bila (po zg-u) ima prosenih, zobenih pahuljica od alnature i onda kombinacije od mislim 3 i 5 žitarica (al te su s glutenom, dakle kasnije u dohrani). Al se zna desiti da ih nema na polici, valjda se prodaju.

Inače je Ina napisala negdje u prvoj mrkvici da se proso u zrnu bolje raskuha od pahuljica, pa i to nekima možda dobro dođe kao info.

Re: Recepti za spremanje žitarica

17 lis 2009, 11:59

ja ću onda danas mu opet kuhati proso,al ću ga kuhati puno duže da se raskuha.. (čitaj: nadam se do te granice da nema kuglica), ali s kojim povrćem da ga dam koje otvara?? tikvice baš nemam... :(

Re: Recepti za spremanje žitarica

17 lis 2009, 19:47

Ak nemaš baš nekog (otvarajućeg) povrća - dodaj malo maslinovog ulja u kombinaciju. :dada

Re: Recepti za spremanje žitarica

17 lis 2009, 19:56

franika je napisao/la:Ina66, puno ti hvala na informacijama!

Jel bi mogla jos samo napisati koliko (u gramima) bih trebala staviti kuhati zitarica za jedan povrtni obrok od otprilike 250-300ml!
I pretpostavljam da zitarice kuham odvojeno od povrca te ih, kada su skuhane, samo umjesam u povrce?

I da! ja bi puno radje nabavila pahuljice od pojedinih zitarica (Alnatura), ali ih u tom meni najblizem DM-u nisam vidjela. Jel moze neki info, di ih ima za kupit?


http://www.biobio.com.hr/webshop.aspx?pageID=67&cmsID=3

Re: Recepti za spremanje žitarica

19 lis 2009, 12:27

Koje rižine pahuljice vi koristite ja sam vidila u Konzuma one u prozirnoj vrečici sa žutom etiketom,one su okrugle,i u šta ih stavljate?

Re: Recepti za spremanje žitarica

19 lis 2009, 13:30

ja sam koristila hipp, ali ću potražiti neke druge..ove mi se baš ne sviđaju..a te u konzumu ne znam kakve su :dunno ...stavljam rižine pahuljice u AD mlijeko..pošto ti dojiš- izdajaj ili AD ;)

Re: Recepti za spremanje žitarica

19 lis 2009, 13:54

ima i gea on line shop ..... tam ima pahuljica a dostava je besplatna na području zg-a.

https://shop.gea.com.hr/Default.aspx

Re: Recepti za spremanje žitarica

19 lis 2009, 14:18

sto se tice przenja zitarica, stoji ovo da ce tako biti probavljivo, a i ima jacu energiju pa je przenje prije kuhanja preporucljivo za hladne dane.

Re: Recepti za spremanje žitarica

19 lis 2009, 16:06

Jaja - te kuglice koje ti spominješ nisu rižine pahuljice za dohranu kod beba. Rižine pahuljice koje se koriste u dohrani izgledaju poput "bijelog čokolina" ili poput finog bijelog praha, ovisno o proizvođaču. Ima ih od hippa, babylove-a, holle-a (bio&bio)...

Re: Recepti za spremanje žitarica

19 lis 2009, 22:38

Ovi omjeri koje je Ina napisala su za odrasle. Na pocetku dohrane se preporuca zitarice kuhati u puno vise vode. Ne znam tocno omjere.

Ako stavljate povrce u zitarice, onda treba dodati jos vise vode.

Zitarice se obicno mjere na salice, i prije nego se stave kuhati se obavezno operu pod mlazom hladne vode.

Re: Recepti za spremanje žitarica

20 lis 2009, 08:52

ono što sam ja primjetila kuhajući proso 40 minuta nikako mi nije dovoljno 2,5 puta više vode, pa čak ni 4 često moram dodati još vode tjekom kuhanja tako da stavljam barem 8 do 10 puta više vode. Žitarice tj proso brzo popije vodu. Ja ću kuhati odvojeno žitarice i npr. mrkvu. Sutra nam je to meni.

Re: Recepti za spremanje žitarica

20 lis 2009, 08:56

Sandi je napisao/la:Ovi omjeri koje je Ina napisala su za odrasle. Na pocetku dohrane se preporuca zitarice kuhati u puno vise vode. Ne znam tocno omjere.

Ako stavljate povrce u zitarice, onda treba dodati jos vise vode.

Zitarice se obicno mjere na salice, i prije nego se stave kuhati se obavezno operu pod mlazom hladne vode.

o svemu ovome smo već nebrojeno puta pisali :)

znatiželjna - ne moraš biti apotekar da bi skuhala djetetu ručak - ulij vodu u posudu, pusti da zakuha i dodaj žlicu prosa. smanji vatru, poklopi i kuhaj dok ne omekša. ako nestane vode, normalno da treba dolijevati
što želim reći? - omjeri su okvirni, ne treba se slijepo držati slova

Re: Recepti za spremanje žitarica

23 lis 2009, 15:47

kak radim smeđu rižu?

mislila sam je malo namakati i onda najobičnije skuhati u vodi oko 1 sat. Jel to ok?

Re: Recepti za spremanje žitarica

23 lis 2009, 15:52

da

Re: Recepti za spremanje žitarica

29 sij 2010, 21:17

ja ruzu kuham u omjeru 4:1 (voda : riza) i to integralna, smedja organska riza.
tako sam i mislila za J.
ocito nesto gresim, idem znaci 2:1, tako?

Re: Recepti za spremanje žitarica

29 sij 2010, 21:18

i jos ovo, rizu pustimo da se raskuha, tako, ono kao kasa da bude?

Re: Recepti za spremanje žitarica

29 sij 2010, 21:40

ja sam stavila 1:7 za basmati. kad se skuhalo bilo je kašasto

Re: Recepti za spremanje žitarica

30 sij 2010, 08:18

Ja sam išla čak na 1:8 čini mi se prva dva puta, tak da se stvarno mogla raskašiti riža.

Re: Recepti za spremanje žitarica

01 vel 2010, 14:15

Sad rizu kuham u omjeru 1:2, 45-50 min.
kad sam rizu kuhala za bebu, kuhala sam je 1:10 oko sat vremena. Tekucinu bih procijedila i koristila umjesto mlijeka.

Re: Recepti za spremanje žitarica

03 vel 2010, 21:06

A kako i koliko da pržim proso (i dr.)? Samo stavim na tavicu bez ulja ili?

Re: Recepti za spremanje žitarica

04 vel 2010, 08:56

proso nije nuzno prziti. Obicno se przi zimi jer daje jacu energiju i malo intenzivniji okus. Oprano proso przi se na suhoj tavici uz stalno mijesanje dok ne razvije orasasti miris i lagano ne porumeni.

Re: Recepti za spremanje žitarica

04 vel 2010, 09:04

kad je spomenuta J.B Pejic, imam njenu knjigu i ok mi je, recimo oko 80tak% u njoj medjutim zelim pitati o rizinog sladu. Savjet je da se bebama ne daje secer zna se zbog cega, zasto onda davati slada? i jos ovo u recept za rizinu kasicu ima 3 nove namirnice - riza, alga i slad. a dajemo samo po jednu na pocetak dohrane. :dunno

Re: Recepti za spremanje žitarica

04 vel 2010, 09:32

rižin slad sam stavljala u voćne kašice kad bi mu davala neko jaaaaako kiselo voće. domaće marelice ili višnje recimo.
sad ga koristim za zobene s mlijekom i ponekad za voćne kašice.

Re: Recepti za spremanje žitarica

04 vel 2010, 10:57

IvanaCH, hvala na odgovoru u vezi s prosom.
Odgovori