Sada je: 09 lip 2026, 11:25.

Ponovite mi sve, pliiiz!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Ponovite mi sve, pliiiz!

PostPostao/la Marto » 02 lip 2010, 23:26

Pogledajte mi ticker i potpis: imam još cc 4 tjedna do poroda, trećega, tako da nisam početnica. Al moje dojenje oba puta nije krenilo kako sam ja to zamislila :dunno (virujem da se neke od vas sičaju priče pa neću ponavljati, nije sad ni toliko bitno). Ne razumin još uvik u čemu je bija problem, radila sam sve šta su mi savjetovali, šaltala školski svaka 3 sata drugu cicu, unutar 3 sata istu, pa nekad svaka 2h, trudila se budit novorođenče noću, izdajala se (a nije nikako išlo), kod mene jednostavno nije bilo količine mlika, bebe nisu napredovale, mliko nije curilo, cice nisu narasle (mada kažu nema veze...).

Prvo sam dojila nekih 3,5 mj uz adaptirano, drugo 16/18 mj isto uz adaptirano od 25. dana života.

Znam da ste o ovome pisale 100 puta, ponavljale i ponavljate stalno, al ja bi imala sve informacije i savjete tu na jednom mjestu da se lakše snađem kad (ne)krene dojenje. Hitno mi treba brzi tečaj za dojenje, skripta sa malim tajnama velikih dojilja, dojenje u 5 (ili 10) koraka... ma nazovite to kako hočete, samo pomozite! :klanja Šta da radim (onako školski) da navučem količinu mlijeka, da beba bude sritna i sita, da lipo napreduje, a da ne moram posegnut za adaptiranim? Dijelite savjete ka da ih dajete nekome ko ne zna ništa o dojenju!
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Ponovite mi sve, pliiiz!

PostPostao/la sany » 02 lip 2010, 23:43

Marto aj prvo bez panike :hug
vidila sam da si radila sve dobro, nisi bolje mogla

samo cu ovo izdvojiti
Marto je napisao/la:radila sam sve šta su mi savjetovali, šaltala školski svaka 3 sata drugu cicu, unutar 3 sata istu, pa nekad svaka 2h, trudila se budit novorođenče noću, izdajala se (a nije nikako išlo), kod mene jednostavno nije bilo količine mlika, bebe nisu napredovale, mliko nije curilo, cice nisu narasle (mada kažu nema veze...).

nemoj nista skolski, ko zna kako ce ti ova beba traziti, ako trazi svakih pet minuta ti je stavi neka vuce
znas i sama ako vuce kratko, vise puta tu jednu te istu da dodje do masnijeg mlijeka
izdajaj se na prazno od pocetka!
i opusti se, drzim ti fige :)
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Stefanova_mama » 03 lip 2010, 15:58

Al za promjenu, stvaaarno bi bilo lipo da se ne moram gnjavit cicom u ustima po cile dane

Na ovo racunaj 100% narocito u prve tri nedelje (dakle spremi back up, prihvati pomoc i od onih od kojih to i ne bi normalno prihvatila ili se pripremi na multitasking sa maramom).

Ja ne znam bebu koja nije visila na cici 24/7 u prve tri nedelje i to je apsolutno normalno, to je bebin posao u te prve tri nedelje. Tek nakon prva tri meseca se beba uobroci na one famozne podoje od 3 sata.

Dakle cicu na sunce na svaki kme, a pisacemo se detaljno ako budes imala konkretnih problema (nadam se da neces i da ce biti treca sreca).

Samo hrabro, vec sa princezicom si presla ogromni put (mislim na dojenje). :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 03 lip 2010, 16:30

Greskom sam obrisala drugi post od Marto. Vec sam je zamolila za oprostaj, ali cisto da ne bude zabune da dam i na znanje forumskoj populaciji.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Marto » 03 lip 2010, 22:32

Ni ne znam šta sam napisala, valjda zafalila Sany na odgovoru i požalila šta nisam mogla ni na jednu grupu potpore tu u St u zadnjih par miseci. :dunno
S.mama ;) ne brini, ka šta sam rekla, samo mi budite tu pri ruci kad rodim i sve će bit ok. :mah
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 04 lip 2010, 09:47

Hocemo i drzimo fige! :mah
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Mamidji » 04 lip 2010, 18:15

mila, samo da ti velim da ce meni mob biti na stand by-u za hitnu pomoc pri dojenju putem sms-a :dada !...ili kako god.......od ovog puta sam evo bogatija i za iskustvo zacepljenja kanalica.....fala Bogu usojesno rijesenog uz pomoc moje prekrasne patronazne i uz svesrdnu pomoc i potporu forumskih umova :klanja ! fala jos 1 od srca!
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivancica » 17 lip 2010, 20:07

Nadam se da će ti od velike pomoći biti i ono što prva dva puta nisi imala: dodir koža na kožu odmah po porodu, držanje bebe na sisi dva sata već u rađaoni te rooming in u novom rodilištu ;) .
I nitko bebi ne gura bočicu (dijelom i zato što nemaju vremena donositi bočice s mlijekom) već ti stalno govore: stavljajte na dojku, stavljajte na dojku ...
Nažalost, edukatoricu dojenja u 4 dana nisam uspjela vidjeti (OK, jedan dan je bio praznik, dva dana vikend), ali su sve sestre stvarno "prodojeće" (od onih koje te se samo hoće riješiti, do onih koje će ti pomoći, izmasirati i savjetovati).
slika slika
ivancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Marto » 17 lip 2010, 23:13

Kad dobijem bebu na ruke (a dobijem je onako tek rođenu, jel? dobila sam oboje, njega na par min pa su ga okupali i vratili mi ga na još par min, a nju ostavili cc po ure onako neopranu s menom... al ni jedno nisam dojila odma jer nisam znala da mogu, mislila sam da ih prvo triba "sredit" :dunno) mogu je odma prištekat na cicu? Odma? Daju mi je i ja hop!
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MjesecevaZraka » 18 lip 2010, 10:39

mogu je odma prištekat na cicu?

Naravno! :dada
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la sany » 18 lip 2010, 11:51

marto evo na brzinu samo jedan citat o vaznosti prvog podoja tek rodjene bebe:
"U prvom satu novorođenče je sposobno za nevjerojatan pothvat – stimulirano nježnim dodirom majke posve samo može otpuzati dug put preko njezinog mekanog trbuha sve do dojke. Prvi djetetov nježni dodir dojke stimulira izlučivanje hormona oksitocina koji omogućuje otpuštanje mlijeka i pojačava osjećaj ljubavi za dijete. Novorođenče tada započinje svoj prvi podoj – omirisat će i obliznuti majčinu bradavicu, te konačno dojku zahvatiti ustima i početi sisati. "
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la eli » 18 lip 2010, 23:46

za početak su ti bitne samo dvije stvari - dojenje na zahtjev i ispravan položaj. većina žena koja se toga drži na početku poslije nema problema.
zato pročitaj si o položaju, nemoj se bojati bebu skroz stisnuti uz sebe. neće se ugušiti, samo će bolje vuči.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Marto » 19 lip 2010, 00:12

Onda ćemo se prištekat odma jedno na drugo! :dada
Dojenje na zahtjev sam prakticirala (pa smo 25 dana bile zalipljene jedna za drugu ;)) i uspila sam godinu i 4, 5 mj dojit uz adaptirano (a noći su nam izgledale ka da je novorođenče).
Položaj... valjda je bija dobar, najčešće ležeći, ustvari uvik ležeći dok su tako sičušni. Beba spava s menom, tako mi je lakše, a virujem i da me tako bolje osjeća. Jedino imam neke velike bradavice :shock sa svakom novom trudnoćom veće, meni to izgleda veliko za ugurat u usta, a edukatorica za dojenje u rodilištu oba puta je bila zadovoljna i rekla da su baš savršene. :dunno
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 19 lip 2010, 05:57

MjesecevaZraka je napisao/la:
mogu je odma prištekat na cicu?

Naravno! :dada

Odmah! Stefana su stavili meni na stomak i on je pravio kretnje kao da puzi ka siki (bas kao sto je sany napisala), toliko je jak taj instinkt. Sikili su obojica, cim su zavrsili sivenje kod carskog i stavili me na obican krevet.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Marto » 18 srp 2010, 15:06

Evo me. I znate što? Neman baš nešto posebno dobro za prijavit... :dunno Meni dojenje ne ide pa ne ide.
Krenit ću od početka...

Znači, rodila sam, dobila bebu na par minuta i kad su mi je za još par min donili, prištekala sam je na cicu. Onda su mi je uzeli jer je bilo jako nezgodno na onom krevetu sa kolima kojim te voze do sobe držat bebu jer je uzak. A kako sam rodila u 1.25 noću, bebu sam sutra dobila tek oko podne. :( Dojila sam je odma i kad god bi se oglasila. Tu prvu noć na cici je bila 8 sati. Da 8! Od 20h do 4. Onda su mi dali malo bočice jer se nije nikao moga umirit. Sutradan sam opet samo dojila i dojila. On je spava i cica. Al je pada na težini. Sa 3470 doša je na 3150. Onda su me pitali dajem li mu cicu, kako, šta, pa sam ispričala svoja dosadašnja iskustva i strahove. Napravili su test podoja (dva puta), prvi je nakon cc po ure (po 15ak min svaka cica) pokaza 5gr! :shock Drugi je nakon pola ure svaka cica, znači nakon ure vrimena pokaza 10gr. :roll rEkli su da ne valja, da moram dodavat. Nisam ih baš poslušala, pa sam tek 2, 3 pita posegnula za bočicom i taj dan smo ostali na 3150. I išli kući uz napomenu da morm dodavati (dvi pedijatrice su rekle). Moram reć i to da su pelene u rodilištu bile suhe (sami smo ih mjenjali, a ja sam doktorirala na suhim pelenama :/).
Kući je mali sve više spava, sve manje cica. Nije više zna niti uvatit cicu, nisam čula da guta, sav je bija uspavan. Idealna beba reklo bi se. A ja sam mislim da je bija slab, mal i gladan, pa je zato toliko spava. Pelene opet suhe... Onda sam počela dodavat 40ak ml po obroku, na 3- 4 sata, noću i duže. Mali je živnija, počea cicat (uvik prije boce, u početku sam davala obje cice, a poslin na savjet edukatorice za dojenje, jednu unutra ure i po, kad god zatraži), baš lipo vuć, kad mu nije dosta, kad počne cvilit na cici, puštat je i opet halapljivo i nervozno vraćat nazad, znam da je vrime za bocu. I nakon boce opet ide na cicu. Budim ga radi cice kad prođe 2, 3 ure da nije papa.
Patronažna ga je 8. dan mirila i ima je 3550gr, šta bi značilo da je ne samo vratija porođajnu težinu nego je i poveća. I napala me da ga šopam, da imam mlika očigledno (da imam ga, naravno, al ne dovoljno...), konstatirala je onda začuđeno da su mi cice meke, da mliko ne curi... ma sve ja to znam, al isto kako ne odustajem od dojenja, realno znam (ili je to moj strah) da mu ova količina adaptiranog triba. Da se razumimo, popija bi on i više, al ja ne dam. Kažu mi da napravim više pa koliko popije, a-a, kod mene ne ide tako. Ima je dana kad je nakon 2 sata urlika i tražija mliko, tih dana smo visili na cici, vjerojatno povećali malo količinu mlika i opet mi bocu jede svake 3, 4 ure.
Edukatorica sa kojom se čujem kaže da je stanje ok, al da bi mogla polako ukidat 5 po 5 ml po obroku. Volila bi to više od svega, da oavj put samo dojim. ALI! Ovo me sram i promislit a kamo li napisat, ja nemam vrimena za to. :oops: :dunno :( I ovoliko dojenja mi je trenutno previše vrimena, al ga uspijem ugrabit. Više od toga ne mogu krast ostaloj dici koja su još premala i koja me traže po cili dan. Stariji je počea sa nekim ljubomornim ispadima, a mala neće da zaspe bez mene i jauče noću mama, mama. :/

Danas mali ima 15 dana. Živo me zanima koliko je još dobija. Jer kad bi znala da dobija dovoljno (ili previše) srezala bi ja adaptirano po cijenu urlikanja. A ovako, da ga držim gladnim, ne mogu. Srce mi puca kad se sitim Mišice koja 25. dan života nije vratila porođajnu... ja to opet ne mogu proć, neman snage.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 18 srp 2010, 15:13

:hug
uffff,draga moja ja sam te dosla samo zagrliti i reci da se nadam da ce ipak krenuti na bolje sa dojenjem...

a sto se tice ovoga "nemas vremena" znam kako ti je i moja malena zeli malo paznje ali ja jednostavno moram provoditi vecinu dana sa bebicom koja stalno cica iako ja imam i previse mlijeka ona papa dosta dugo...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 srp 2010, 15:22

Marto ja sam M. nosila u marami i radila kucne poslove i to mi je jako pomoglo, a cesto bih sela na pod, stavila jastuk za dojenje oko sebe i cicali bi i igrali se sa S.

Teoriju znas, kad imas konkretan problem vici. To sto su cice meke ne znaci nista (potraznja i ponuda su se kod mene ustalile negde trece nedelje po rodjenju obojice i odmeknule, oba puta sam se prepala, ali je mleka bilo). Jako je vazno da dojite nocu, vazno je da se odmoris sto cesce mozes (citaj spavas) i da jedes redovno. Dobro je da je napredovao u tezini i da piski.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la danijela81 » 18 srp 2010, 15:57

samo sam te došla zagrliti, jako, jako :hug
totalni sam tudum što se dojenja tiče, nama isto nikako nije uspijevalo, pa te ne znam savjetovati.
samo ti želim da problemi što prije nestanu, i da ostaneš smirena i pribrana i bez grižnje i razmišljanja da si mogla ovako i onako i što ja znam kako.
:kiss
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la MjesecevaZraka » 18 srp 2010, 17:04

Draga moja, samo da te :hug
Drzi se i hrabro naprijed! Sto se tice ukidanja ili ne, napravi kako ti srce kaze.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.