6 mjeseci starosti
Namirnice uvodite izolirano. Nakon što se nekoliko namirnica isprobali na taj način možete je kombinirati s drugom namirnicom slijedeći recepte.
KAŠICA S JABUKOM ILI KRUŠKOM 1 jabuka (ili kruška) srednje veličine se oguli i nareže na male komade. Zgnječiti. Po želi se može dodati malo izdojenog ili adaptiranog mlijeka i zgnječiti dobro vilicom.
KAŠICA OD RIŽERiža se namoči preko noći. Riža se kuha u vodi, otprilike 40 minuta, možete dodati i kombu algu (veličine 2 cm). Kad je riža kuhana, potisnete je kroz cjediljku (npr. onu od čaja) i/ili zgnječite vilicom.
KAŠICA OD MRKVEMrkva se opere, oguli i nareže na sitne kockice. Kuha se u vrlo malo vode (ili na pari). Kuha se dok mrkva ne omekša. Zgnječiti.
KAŠICA OD RIŽE I KRUŠKE ili JABUKERiža se namoči preko noći. Riža se kuha u vodi, otprilike 40 minuta. U ohlađenu rižu se nariba kruška ili jabuka.
KAŠICA OD AMARANTAPar žlica amaranta se opere, stavi u posudu i doda se voda. Kuha se oko 30 minuta, uz povremeno miješanje.
TIKVICA S PALENTOM1 tikvicu oprati, oguliti, narezati na male komade, skuhati i pred kraj kuhanja zgusnuti palentom.
KAŠICA OD PROSA S AMARANTHOMOperite i procijedite proso (pola šalice) i amaranth (pola šalice). Stavite u posudu, dodajte kombu algu (komad dug 2 cm) i vodu. Kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 40 minuta na laganoj vatri. Na isti način možete skuhati i proso s kvinojom.
KAŠICA OD PROSA S BUNDEVOM Opere se pola šalice prosa. Par komada bundeve se oguli i nareže. Proso i bundevu stavite u posudu i dodajte vodu toliko da pokrije žitaricu i povrće. Kada voda zakuha, smanjite vatru i kuhajte oko 30min.
PEČENA JABUKA S AMARANTHOMamarant skuhajte.
jabuku operite, posušite i zamotajte u papir za pečenje. krajeve papira zavrtite kako bi se zadržali vitamini i kako sok ne bi curio.
peći na 200 stupnjeva 25 min.
kad je pečena, maknuti kožu i izgnječiti vilicom ili izmiksati pa pomiješati s prethodno skuhanim amaranthom.
a ovdje recept od Silki sa slikamaBUNDEVA (BUTTERNUT MUŠKATNA TIKVA) S KORABICOM, BATATOM I MASLINOVIM ULJEMSve povrće se oguli, opere i nasjecka na manje komadiće. Korabica se stavi malo ranije kuhati jer je dosta tvrđa od ostalog povrća u kombinaciji. Zatim se dodaju tikva i batat. Nakon kratkog kuhanja povrće se izdvoji iz tekućine, zgnječi s vilicom, začini s malo maslinovog ulja, promiješa i posluži. Toplo ili ohlađeno, ovisno kako djetetu paše.
Kao tema na varijaciju može se dodati i neka žitarica, ovisno o tome što je dijete probalo i mijenjati ih.
BATAT S PALENTOMBatat oguliti i isjeckati na kockice. Preliti vodom. Pred kraj kuhanja dodamo žlicu palente. Zgnječiti. Može se dodati i masl. ulje ako je već uvedeno.
BATAT S KRUŠKOM Batat oguliti i isjeckati na kockice. Preliti vodom. Krušku oprati, oguliti i isjeći na kockice. Kad je batat gotov sjediniti i po potrebi zgnječiti.
Mala varivaPriprema malih variva se razlikuje od standardne pripreme ovakvih jela. Luk se sitno nasjecka i baci se na tavu koju smo poprskali s malo vode. Kao da „dinstamo“ – samo to radimo na vodi. Kada luk omekša dodajemo ostalo povrće.
U ovakva mala variva se može umiješati i žlica vrhnja kad za to dođe vrijeme.
Mini temeljciUbaciti povrće u lonac, doliti vode i kuhati 15ak minuta i procijediti. Ohladiti i sipati u posudice pa zalediti. Kasnije ubacivati u jela po potrebi. U žitarice, variva...