recepti -
http://www.gourmetgirlcooks.com/krekeri od mozarelle i parmezanalchf krekeripločice od lana i sezamanabujak od povrćakolač s jagodamaavokado punjen jajemtortilje od cvjetačeQuiche bez brasna
Namastiti lim za quiche (onaj za voćnu tortu i pite) i po tome rasporediti naribani sir, preko pripremljeni nadjev i zaliti sa 6 jaja izmućkanih sa 1 punomasnim vrhnjem i pola žličice soli. Peći 30ak min na 200°C. Za nadjev može ići svašta: luk, šampinjoni, meso, paprike...
Ledene čokoladice
osnovno: 100g tamne čokolade 70%, 50g kokos.ulja i pola žličice prave vanilije
rastopi se kokos ulje i čokolada, pomiješa i doda vanilija. bude baš tekuće
za okus se mogu dodati (jedno od navedenog):
1 žličica naribane čokolade (meni ispalo mrak)
1 žličica cimeta
pola žličice kardamoma
1 žlica nescafe
1 žlica konjaka il viskija
ulije se u kalupe i ostavi u hladnjak. treba 2-3h da se stisnu.
LCHF čudo od čokolade
Biskvit:
4 jaja
1 maslac ( 250 gr)
1 tamna cokolada 100g
1 prasak za pecivo
4 zlice kokosovog brasna
Izraditi snijeg od bjelanjaka. Posebno izraditi zumanjke sa otopljenom cokoladom i otopljenim maslacem, praskom za pecivo i kokosovim brasnom. U smjesu dodati snijeg od bjelanjaka i promijesati lagano zlicom. (Dodala sam tekuće stevije dosta). Sipati u modlu za torte promjera 25 cm i peci na 180 oko 15 minuta. Provjeriti jel gotovo cackalicom.
Krema:
0,5 l vrhnja za slag nezadladjenog
250 gr tamne cokolade
Vrhnje staviti da se grije, unutra natrgati cokoladu i mijesati sve do vrenja( ne smije provriti, samo dok se coksa ne otopi sva).
Gotov biskvit izvaditi iz pecnice ali ne vaditi iz obruca, izbockati i na vruci biskvit istresti vrelu kremu. Malo pricekati, strpati u hladnjak preko noci i uzivati!
Krema je tekuca, bez brige, stvrdne se savrseno.
muffini od tikvica 1
dva jaja
edamer naribano
žlica svježeg sira (ja stavila vrhnja)
naribana tikvica (posoljena i ocijeđena)
pršut narezan
šunka nasjeckana
origano
papar
pomiješala, stavila u kalupe, na 180 nekih 15-20 minuta
muffini od tikvica 2
2 jaja
ribane tikvice (posoljeno i ocijeđeno)
žličica psilijuma
začini (sol, papar, peršin, crvena paprika)
sir nariban
šunka naribana
pomiješala, stavila u kalupe, na 180 nekih 15-20 minuta
omlet muffini
u košarice muffin kalupa se stavi šunka il pršut, da služi kao čašica
unutra staviti malo sira, šunke, čegagod i dodati izlupano jaje.
peći u pećnici 10ak minuta.
slani muffini s mesom
sastojci:
2 dl kiselog vrhnja
5 jaja
200g svejžeg sira (40%masnoće- ja nisam našla nego s 25%)
150g pečenog ohlađenog pilećeg il pureće mesa (ja sam imala kuhanog iz juhe)
200g naribanog emetalera (razdjeli se u 2 dijela)
1 šaka sezamovih sjemenki (nemam)
2 prstohvata suhog usitnjenog origana
1 ljuti fereron ili čili papričica (ja stavila slatku papriku u prahu)
sol, papar
1 čajna žličica psilijum praha, puna do vrha
25g tvrdog domaćeg dimljenog sira (ja stavila mozarelle)
pećnicu zagrijati na 200
umutiti pjenasto jaja
dodati svježi sir, kiselo vrhnje, meso nasjeckano na sitno, šaka sezamovih, origano, sol, papar, i 100g ementalera (tj pola) i žličicu psilijuma
maslacem namastiti kalup za muffine
uliti smjesu u muffin kalupe
dodati na kockice narezan sir, 100g g naribanog emetalera posuti preko
posložiti čili papričice na komadiće (ja posula slatkom paprikom)
tempeturu smanjiti na 180 i peći muffine 30-40 min (ja sam 40) ili dok ne porumene
provjeriti čačkalicom, mora bit suha kad ubodeš
popečci od blitve i sira (recept je stavila folne u istraživače kao LCHF ŠNICLE OD BLITVE)
Ja sam stavila dosta blitve. Prethodno sam je blanširala (kod folne ide sirova), i izmiksala (kod folne ide sitno narezati). blitvu obavezno DOBRO ocijediti.
Količina ribanog sira odgovara količini blitve- ja sam stavila edamer.
malo soli (ne puno jer je sir slan)
jedno jaje i 1 žlica psilijum praha
pomiješati i oblikovati, peći na tavi na miješavini maslaca i masl. ulja.
Jelo je prefino, bogovski!
Tijesto za podlogu
3 jaja
5 velikih žlice zobenih posija (mekinja)
1 žlica lanenog brašna
2 žlice sirnog namaza tipa ABC sir ili 2 trokuta topljenog sira
1 žličica psyllium ljuskica
malo praška za pecivo
malo soli
Sve sastojke vilicom izmiješati i izgnječiti da se dobije homogena smjesa koja ostaje na žlici kad ju zagrabite (ako je prerijetko dodajte još malo mekinja, ako je pregusto još malo sirnog namaza).
Ja sam koristila silikonski kalup za tortu promjera 26 cm namazan maslacem, no možete koristiti bilo kakvu tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Žlicom i prstima oblikujte podlogu oko pola centimetra debelu i stavite peći 15-ak min u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva (tijesto treba dobiti lijepu boju odozgo i odozdo, ne smije biti gnjecavo).
Za to vrijeme pipremite umak i sastojke za nadjevanje.
Umak za pizzu
1,5 dl umaka od rajčice
1 žlica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka narezana na sitno
papar iz mlinca (nekoliko okreta)
pola žličice soli
mediteranski začini
Sve sastojke izmiješati i premazati po pečenoj podlozi.
Nadjev za pizzu
Za nadjev dajte mašti na volju i koristite omiljenu kombinaciju sastojaka koju volite na pizzi; mozzarellu ili ribani tvrdi sir, parmezan, pancetu, pršut, feferone, papriku, cherry rajčicu, masline, tikvice, rukolu, vrhnje…
Nakon što poslažete sve sastojke, zapecite još 10-ak minuta dok ne postane hrskavo.