Mi smo mali, veliki borci.
21 tra 2010, 15:55
Drage moje forumašice,
Iako samo o tome upravo pisala na mom topiku, mislim da je mudro otvoriti novu temu...
Dakle, danas je na Rebru Luki određena dioptrija, za moj pojam šokantno velika, ali šta je tu je. Dobili smo recept za naočalice, i pod hitno se trebamo baciti u potragu.
Dr nam je preporučila Monokl, ali iz iskustva znam da imaju nabrijane cijene, pa me zanima postoji li prihvatljiva alternativa - i gdje?
Dioptrija mu je na oba oka -5.5, uz strabizam koji vježbamo.
Ja imam dioptriju -7.5, njegovu sam imala u prvom srednje i sjećam se kakav mi je vid tad bio... on vidi samo fleke i razlike u boji okoline... nije ni čudo da još ne hoda
Pretužna sam...
21 tra 2010, 20:12
Nemoj te biti tužni i mi imamo veliku dioptriju maka nama kažu da kod nas to nema neku ulogu jer mi imamo i slabe živce.Znam što to znači mi takođe imamo strabizam, nama su rekli da je bolje minus nego plus.Vid treba stimulirati, mislim da se da vježbanjem to još smanjit, tj ostatak vida preuzme funkciju i tako djete koristi onaj preostali dio vida.To je sve gadno i nas to sve nekako koči ali da ide naprijed ide.Svaki dan ima nekako bolja praćenja.Naočalice se daju kupit u svakoj boljoj optičarskoj radnji.Mi ih nosimo samo u konkretnim situacijamia tj defektološkim, ono što ja kod svog klinje vidim da na blizu taj vid je bolji.Pošto i ja imam naočale i strabizam i znam da one nekako dodatno uljenjuju živce stoga sam odlučila ih što manje koristit.Možda sam u krivu ali pošto imamo i te slabe živce i dioptrija nam nije toliko od značenja sam se odlučila na stimulaciju u nadi da će ostatak vida preuzeti ulogu.Neznam što je kod Luke slučaj ali toplo preporučam vježbanje.
21 tra 2010, 20:26
V. ima +12, uzeli smo u Ghetaldusu, tako su nam preporučili kod okuliste. za sad ne znam reći jesu li ok ili ne, V. ih nije prihvatio. ne da ni da mu ih približim očima. nosi leće, s njima smo zadovoljni, osim što je stavljanje i skidanje zbilja mukotrpan posao.
21 tra 2010, 22:42
Danijela, stvarno mi je pomoglo i utješilo me.
Naravno da sam odmah pitala dr za laser, ne može prije 18 g, dok ne završi intenzivan rast i razvoj. I onda sam pitala za leće, rekla je dr da najesen dođemo na testiranje može li nositi. Molim te, piši mi kako mu stavljaš, koji su problemi, kako sad prihvaća...
Najradije bih vas vidjela s lećama i pri stavljanju i skidanju.
Ja nosim leće, polutvrde, već 16 godina, kvalitetne, Menicon, i sad već po par dana mogu spavati s njima, malo povremeno isperem i ukapam tek. za održavanje... prezadovoljna sam, diptrija stoji čak se malo i popravila... tako da su mi leće jako zanimljive i za njega.
Luka je prerano rođen, mala porođajna težina, dugo na respiratoru, što je uzrokovalo retinopatiju, bio je na fotokoagulaciji, uspješno, ali sad imamo strabizam i dioptriju....
Ahhh...
22 tra 2010, 15:52
I mi smo bili nedonošče, imali dioptriju i strabizam,išli na vježbe na Rebro.
Danas imamo samo dioptriju.
Prve naočale izabrali tak da sam išla u tri optike i gledala kvalitetu i cijenu.
I onda izabrala Ćurin u Maksimirskoj.
!4 godina već tamo radimo naočale.
22 tra 2010, 16:03
V. je dobio extramekane silikonske leće, posebno napravljene za bebe. ako se odlučiš za leće, nemoj se čuditi ako ti ponude leće za odrasle, pod izgovorom da za tako malo oko ne postoje. ima ih, ali ne kod nas, i nisu na listi HZZOa. vadimo ih i čistimo jednom tjedno. bit će dobre do treće godine, kada se mijenja sastav suza, pa će se previše proteina lijepiti za njih. onda će dobiti polutvrde.
ako ćeš se odlučiti za leće, preporučam dr. Ćuruviju-Opačić, žena od zanata, zbilja, zna sve o lećama, kakvih ima na tržištu (ne samo našem) i zna procijeniti što bi kome najviše odgovaralo.
leće stavljamo tako da Vjerana netko uzme u krilo, i malo se nagne prema nazad. pri drži noge među koljenima, i rukama obuhvaća njegove ruke. još jedna osoba drži glavu, a ja stavljam leće. leću položim na jagodicu kažiprsta, palcem i srednjakom otvorim oko (palac na donji kapak, srednjak na gornji) i umetnem leću. vađenje je jednako, samo što leću moram "uštipnuti" sa dva prsta, što je za mene još poprilično teško izvedivo, ali kažu da treba prakse.
ovako kako sam to opisala djeluje jednostavno, ali zbilja nije. ponekad potraje i do sat vremena, i svi skupa se dobrano preznojimo.
24 tra 2010, 01:48
Dakle, sljedeći tjedan krećemo u potragu konkretno (tj u optike). Što se leća tiče, nije mi bitno koliko ću ih platiti, samo da ih dobijemo. Ja sam nosila sve, i meke i tvrde, i sad polutvrde zadnjih desetak godina, znam kako koje staviti, skinuti i održavati. Znam da će biti teško dok se ne navikne... ali imam volju jer vjerujem da ću mu s lećama znatno očuvati vid.
Odlučili smo suprug i ja potražiti i oftalmologa koji će mu ponovo procijeniti dioptriju, čisto nek se zna.
I sljedeći tjedan se naručujemo u Mali dom, nek nam naprave funkcionalnu procjenu vida...
Pred nama je dug put..
24 tra 2010, 02:05
Luka,25 tjedana je napisao/la: ali imam volju jer vjerujem da ću mu s lećama znatno očuvati vid.
Ovaj deo me interesuje, jer se S. povecala dioptrija za 0,5 u par meseci (sad smo na +2,75 na oba oka), nakon sto se prosli put bila smanjila.
Redovno lepimo i flaster (levo oko je slabije), ali nesto mi ne stima (iako on nosi naocare bez problema).
Dakle zasto su lece bolje za ocuvanje vida?
24 tra 2010, 15:40
mislim da u MD naplaćuju testiranje funkcionalnog vida (nama jesu).
Ali, u projektu Kolibri to isto rade, a tamo ne naplaćuju (isto ljudi od zanata jer rade u Vinku Beku).
Mi nismo bili zadovoljni s 2. procjenom funkcionalnog vida u MD
24 tra 2010, 20:28
mi smo isto bili u MD i isto smo platili.U Vinko Bek bi trebali ići, čula sam se snjima i neće bite problema i super mi je čuti da su ok.Nego Nadice možeš li malo opisati kako u Vinko Beku izgleda ta procjena?
29 tra 2010, 08:17
Stefanova_mama je napisao/la:Luka,25 tjedana je napisao/la: ali imam volju jer vjerujem da ću mu s lećama znatno očuvati vid.
Ovaj deo me interesuje, jer se S. povecala dioptrija za 0,5 u par meseci (sad smo na +2,75 na oba oka), nakon sto se prosli put bila smanjila.
Redovno lepimo i flaster (levo oko je slabije), ali nesto mi ne stima (iako on nosi naocare bez problema).
Dakle zasto su lece bolje za ocuvanje vida?
Dakle, kod naočala je problem taj da je prava dioptrija samo na fokusu stakla (kad dijete gleda drito pred sebe) - čim malo skrene pogled, staklo je deblje i mijenja dioptriju pred okom. A ne možeš gledati samo ravno . Leća, pak, pravu dioptriju drži na samoj zjenici, i kud okreneš pogled, okrene se i leća s okom. Nema variranja u dioptriji, i zato dioptrija ne raste (naravno da i to pravilo može imat i iznimke, ali nisu ni približno tako drastične promjene kao kod naočala). Osim toga, djeca brzo rastu (pa čak i ovakva nedonoščad kd koje se čini da uopće ne rastu ) i trebalo bi provjeravati dioptriju svakih 2-3 mjeseca... a ko bi normalan to radio? financijski, vremenski...pa i liječnici će te naručiti za kontrolu za min 6 mjeseci, da ne velim da u HZZO imaš pravo na (krajnje bijednu) refundaciju tek svake 2 godine...
A i leće... kvalitetne leće možeš nositi po 7-8 godina (takve sad ja imam)... zamisli na šta liče naočalice naokn 7 godina skakanja po parku/školi/... (kad bi, u teoriji, mogle preživjeti tako dugo)
29 tra 2010, 12:46
danijela81 je napisao/la:V. je dobio extramekane silikonske leće, posebno napravljene za bebe. ako se odlučiš za leće, nemoj se čuditi ako ti ponude leće za odrasle, pod izgovorom da za tako malo oko ne postoje. ima ih, ali ne kod nas, i nisu na listi HZZOa. vadimo ih i čistimo jednom tjedno. bit će dobre do treće godine, kada se mijenja sastav suza, pa će se previše proteina lijepiti za njih. onda će dobiti polutvrde.
ako ćeš se odlučiti za leće, preporučam dr. Ćuruviju-Opačić, žena od zanata, zbilja, zna sve o lećama, kakvih ima na tržištu (ne samo našem) i zna procijeniti što bi kome najviše odgovaralo.
leće stavljamo tako da Vjerana netko uzme u krilo, i malo se nagne prema nazad. pri drži noge među koljenima, i rukama obuhvaća njegove ruke. još jedna osoba drži glavu, a ja stavljam leće. leću položim na jagodicu kažiprsta, palcem i srednjakom otvorim oko (palac na donji kapak, srednjak na gornji) i umetnem leću. vađenje je jednako, samo što leću moram "uštipnuti" sa dva prsta, što je za mene još poprilično teško izvedivo, ali kažu da treba prakse.
ovako kako sam to opisala djeluje jednostavno, ali zbilja nije. ponekad potraje i do sat vremena, i svi skupa se dobrano preznojimo.
Moja Mia(4 god.) također spada u grupu djece koja ne daju naočalicama blizu,borili smo se mjesecima i još joj pokušavam staviti naočalice ali ne ide i ne ide,a moj strah sve više i više raste.Nema ona neku veliku dioptriju,ali ih mora nositi da bi se vid i sve vezano uz to razvijalo.Isto sam se raspitivala o lećama i dobila isti odgovor,"kad bude starija".
Sada čitam da je ipak moguće nositi leće i da postoje.Mislim da bi ih uspjevala staviti joj s lakoćom jer već 2 godine joj bez problema stavljam umjetne suze u okice zbog suhog oka i navikla je na radnje i pipkanje oko okica.
Eh sad zanima me da li je neki problem sa nošenjem leća kada dijete ima suho oko?
I molila bih te da mi napišeš gdje radi ta doktorica Ćuruvija-Opačić i telefon...koja je bila cijena tih leća,inaće ne znam kako se kreću cijene uopće??
29 tra 2010, 13:05
evo ti link
http://www.poliklinika-oftalmologija-ga ... ed_tim.htmima i mail, meni je odmah odgovorila. na telefon je najbolje zvati pred kraj radnog vremena, onda ima više vremena za razgovor, a stvarno je susretljiva, ljubazna, i želi objasniti sve što te zanima.
leće mogu nositi i bebe od mjesec dana, mogla bi i tvoja Mia. Vjeranove koštaju 2000 kn par, s tim da smo uzeli i jednu rezervnu, i već naručili drugu rezervnu jer je jednu progutao (bolje da ne objašnjavam kako je to uspio

). njegove su odlične, ne ispadaju samo tako, jedino kada jako trlja oko, a to se ne može ne primjetiti, pa ju i pronađemo. kaže da bi ih bez problema mogao nositi nekoliko godina, samo što mu nakon treće više neće odgovarati. ima i jeftinijih, ali ona je rekla da su ove najbolje za djecu s afakijom (koja nemaju svoju očnu leću), tako da će za tvoju curicu možda biti neka druga cijena.
doktorica je zbilja divna, imam samo pohvale za nju. sestra isto strpljiva i susretjiva. ne znam koliko naplaćuje preglede, mi smo došli s gotovim nalazima skijaskopije, samo ga je malo pogledala, dosta s nama razgovarala, izgubila je dosta vremena s nama, ali nam nije ništa naplatila.
za suho oko mislim da se samo mora nastaviti kapati, preporučit će kojim kapima, mislim da mogu te umjetne suze.
ako već planiraš uzeti leće, bilo bi dobro što prije, jer intenzivniji razvoj vida traje do 6. godine.
nama su rekli da za razvoj vida, znači dok su djeca tako mala, leće imaju puno veću učinkovitost od naočala. zato smo se odlučili na tu opciju, svaki postotak vida nam je važan.
29 tra 2010, 13:07
eh da, nalazi se na Langovom trgu, preko puta parka Ribnjak, nije teško pronaći
29 tra 2010, 13:51
Puno ti hvala,jako si mi pomogla i otvorila mi jednu drugu dimenziju,nisam imala pojma o lećama(iako sam se uvijek pitala "zašto ne") dok nisam tvoje postove pročitala.
29 tra 2010, 15:23
Imam jos jedno pitanje. S. je jako ziv, skakanje, pentranje, trcanje, pesak, padanje, bicikl... mene je strah da bi ih brzo izgubio, da bi mu se cesto pomerale u oku (recimo u vrticu i da on to ne bi znao namestiti, a da tete ne bi zelele tako nesto imati kao odgovornost).
Dakle koliko cesto se desava i sta da je nezgodno sa lecama kod malenih (posto i ja razmisljam da ih kupimo jer cesto gleda preko naocara), da li mozda uzeti neke sportske lece (one skroz mekane i velike)? Njemu je 6 godina.
29 tra 2010, 15:37
ne znam o vrstama leća ništa, mi smo uzeli ono što nam je doc preporučila.
u vinogradskoj bolnici su mu htjeli ugurati dvije leće, jednu na drugoj, i to neke za odrasle jer su mi rekli da tako mekih leća nema za malu djecu, i da nema s tako velikom dioptrijom. sva sreća pa smo dobili korisne savjete od mame čija curica je prošla slično. pokušali su joj ugurati čak 3 leće u to malo oko, malena to nije dobro prihvatila, a druga mama nam je rekla da njenom malcu te iste leće stalno ispadaju, pa su radi vida morali ugraditi trajne, što se nikako ne preporuča prije 6. godine, jer se oko razvija, raste, dioptrija se mijenja...
skakanje, pentranje, trčanje, ništa od toga ne bi trebalo smetati ako leće pašu, tj. ako su prave veličine. Vjeranu se leća pomakne samo kada trlja okice, onda ja pogledam i popravim. ponekad ih on trljanjem vrati na mjesto, imam osjećaj da mu smeta kada nisu na mjestu. pijesak bi mogao biti problem ako dospije u oči, prašina također.
nama je trenutno problem kupanje, tj. pranje kosice. ne smije voda doći u oči. tuširam ga bez problema, ali za kosicu moram vaditi van. inače se ta vrsta leća ne mora vaditi tjedan dana iz oka, ali mi izvadimo češće baš zbog kupanja. bit će mi žao sad po ljeti, ima bazen u dvorištu, a neće moći tako često u njega.
problem je i to što mu ne možemo objasniti da oko ne smije trljati, ali hdB, trlja puuuno manje nego u početku.
najgore je vađenje, premali je, i preosjetljiv na okice, jako se otima i zatvara okice. to nam je svima traumatično.
razmišljala sam ga na jesen upisati u jaslice, ali isto ne znam kako će tete reagirati. čini mi se da ću se morati pomiriti s time da neće paziti, i da će ih češće gubiti. ako se samo pomakne, nije problem vratiti ih. mislim da šestogodišnjak to može bez problema, ako mu se objasni. samo se malo protrlja kapak, i to je to.
29 tra 2010, 16:16
Hvala.
29 tra 2010, 16:48
Evo ja ću se kao mama bez iskustva ubaciti,ali mislim da bi bilo logično da leća putuje zajedno sa okom kud god on šarao okicama,to i je svrha i preciznost leća.
Kod leća ne može gledati preko ili sa strane kao što djeca vole raditi sa očalicama.
Ali neka i Danijela još koju napiše i ispravi me ako sam što krivo pisala.
29 tra 2010, 19:04
V. ima rotatorni nistagmus, isto jako izražen. dr. kaže da je nistagmus prisutan baš zbog lošijeg vida, a ne obrnuto. i imao je pravo, s lećama se nistagmus gotovo ni ne primjećuje, a bez njih okice još uvijek jako kolutaju, iako manje nego prije.
meni se čini da leća putuje s okom, jer ne vjerujem da bi i nakon nekoliko sati još uvijek bila na mjestu.
29 tra 2010, 20:32
Hvala nadice
30 tra 2010, 16:28
Drage moje, evo nas opet...
Zvala sam polikliniku dr Ćuruvija i lijepo popričala sa sestrom. Uputila me u Klaićevu, gdje ćemo obaviti pregled , pa će oni Luku najvjerojatnije poslati na skijaskopiju. Sad kad gledam po netu, to smo i na Rebru napravili, ali postoji razlika koja se meni čini bitna: u Klaićevoj to rade u anesteziji, jer mala djeca (kao Luka) nisu kontaktibilna, i nije moguće realno očitati dioptriju "na živo".
Trenutno sam jako razočarana, jer mi je na Rebru pregled odmah djelovao "šuć-muć pa prolij", a sad kad sam saznala da to tako kod malaca ne ide... da treba malo više truda da se dobiju kvalitetni rezultati...
Ne ide mi u glavu... pa on treba minimalno 18 godina nositi naočale, prije nego može (fizički, zbog razvoja oka i cijelog organizma) pod laser... zar je to rješenje - nabiti mu pepeljare na nos, pa ko živ ko mrtav? Nemam ništa protiv naočala kao takvih, kad su potrebne, ali kako mogu biti sigurna da je to realno stanje stvari?
Mislim, vjerujem da će trebati nekakvo pomagalo, ali isto tako vjerujem da nije svejedno kolika mu se dioptrija nabije na nos...
Eto, uputnica je tu, u pon se naručujemo u Klaićevu (neću netom, hoću osobno, za svaki slučaj), pa ćete čitati što ima novo...
Strašno sam razočarana činjenicom da nije dovoljno djecu voditi doktorima i dati sve od sebe da dobiju skrb koja im je potrebna, nego se još moram s njima (doktorima) nadmudrivati i tražiti xy načina da se jedan probemčić riješi...
Nakon skijaskopije se opet javljamo dr Ćuruvija i dalje tjeramo s njom... Rebro me više neće vidjeti...
Zadnja izmjena:
Luka,25 tjedana; 03 svi 2010, 08:34; ukupno mijenjano 1 put/a.
30 tra 2010, 16:39
Luka,25 tjedana je napisao/la:Strašno sam razočarana činjenicom da nije dovoljno djecu voditi doktorima i dati sve od sebe da dobiju skrb koja im je potrebna, nego se još moram s njima (doktorima) nadmudrivati i tražiti xy načina da se jedan probemčić riješi
apsolutno razumijem kako se osjećaš, prošli smo puuuno sličnih situacija. skužila sam da uvijek treba tražiti ne samo drugo, nego više mišljenja, kopati sama, povezivati se s ljudima koji imaju slične probleme. nažalost, zdravstvo kod nas baš i ne funkcionira. ima izuzetaka, uglavnom doktori pojedinci koji se zbilja trude, svaka im čast, ali većinom se liječi po principima usvojenim prije 20 i više godina
30 tra 2010, 18:43
Strašno sam razočarana činjenicom da nije dovoljno djecu voditi doktorima i dati sve od sebe da dobiju skrb koja im je potrebna, nego se još moram s njima (doktorima) nadmudrivati i tražiti xy načina da se jedan probemčić riješi...
priča našeg života
Nekada se pitam da li je problem u meni kada sam toliko nezadovoljan kvalitetom naših liječnika, a svi mi govore: pa to je prof. vrhunskog ugleda ...
A baš te osobe vrhunskog ugleda su koštale da moj sin nije napredovao koliko mu je priroda to omogućila; prekasne intervencije, mnogostruke operacije, spašavanje života u zadnji tren ...
Eto, ni nama nitko nije rekao za leće iako sam ja pred 2 godine pitala za njih; rečeno mi je da je on preosjeljiv i kako bih mu ih ja stavljala? a to što on zbog svoje motorike ne može gledati kroz naočale, nego preko njih, nitko nije smatrao važnim ...
30 tra 2010, 18:48
Luka,25 tjedana je napisao/la: zar je to rješenje - nabiti mu pepeljare na nos, pa ko živ ko mrtav? Nemam ništa protiv naočala kao takvih, kad su potrebne, ali kako mogu biti sigurna da je to realno stanje stvari?
Samo tako da odes kod dva-tri lekara i proveris. Kad smo poceli sa naocarima, otisla sam kod tri lekara i od njih tri dobila 3 sasvim razlicite dioptrije. Onda sam otisla kod jos dva i jedna dioptrija (jacina, cilindar, osa) se ponovila. Pa smo trazili uput za specijalisticku ocnu kliniku (koji niko nije hteo da da, jer svi su sebe smatrali dovoljnim strucnjacima) - S. ima ptosis levog kapka i postojala je opasnost da izgubi vid na to oko ako kapak padne i zakloni pupilu.
Dakle samo tako, krcis put i ides dalje. Sada mu je dala novu dioptriju i kaze nonsalantno da on od januara ima promenu, ali je ona sacekala da ne kupujemo nove naocare precesto. Doslo mi je da je zgromim.
Kosta vremena zivaca, ali nemamo izbora.
30 tra 2010, 22:46
nadicab je napisao/la:Strašno sam razočarana činjenicom da nije dovoljno djecu voditi doktorima i dati sve od sebe da dobiju skrb koja im je potrebna, nego se još moram s njima (doktorima) nadmudrivati i tražiti xy načina da se jedan probemčić riješi...
priča našeg života
Nekada se pitam da li je problem u meni kada sam toliko nezadovoljan kvalitetom naših liječnika, a svi mi govore: pa to je prof. vrhunskog ugleda ...
A baš te osobe vrhunskog ugleda su koštale da moj sin nije napredovao koliko mu je priroda to omogućila; prekasne intervencije, mnogostruke operacije, spašavanje života u zadnji tren ...
Eto, ni nama nitko nije rekao za leće iako sam ja pred 2 godine pitala za njih; rečeno mi je da je on preosjeljiv i kako bih mu ih ja stavljala? a to što on zbog svoje motorike ne može gledati kroz naočale, nego preko njih, nitko nije smatrao važnim ...
Potpisujem od a do ž!
Čega god da se dotaknem,a to je skoro svaki organ u tjelešcu moje malene,moram tražiti najbolje od najboljih,drugo,treće pa i četvrto mišljenje.
Što se samo oftalmologije tiče,bili smo kod nas u Brodskoj bolnici,pa kod doc. Henč,pa kod prof.Gabrića sada ćemo i kod dr.Ćuruvije pa ćemo vidjeti šta dalje.
01 svi 2010, 23:00
nego, što je skijaskopija?
aha, našla sam zgodan članak o tome, ali ne znam da li je to uobičajeno širenje zjenica i pregled u tamnoj komori ili ...
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/16/flaster.htm
03 svi 2010, 08:49
Nadice, koliko sam ja skužla iz kratkog telefonskog razgovora sa sestrom dr Ćuruvije, razlika je u tome da se kod male djece, koja su inkontaktibilna (čitaj: premala da razumiju naloge tog tipa) skijaskopija vrši u anesteziji. Mami se daju kapi koje 3 puta na dan tri dana ukapava u oči, a četvrti dan dolazi na pregled. Inače su to iste te kapi...
Na Rebru je to izgledalo ovako: normalna kapanja za veću djecu (tri kapanja s razmakom od pola sata), a onda nas je posjela u zamračenu sobu, kraj Lukine glave imala je upaljenu jednu lampu, u jednoj ruci na
odokativno određenoj udaljenosti (

) držala je leće s dioptrijama (ona stakalca koja se velikima stavljaju u onaj ogromni teški okvir), u drugoj ruci malu lampicu (poput onih laserskih pen-pointera, samo svjetlo nije bilo crveno nego žuto (bijelo?)) i doslovce je na stolici kimala i klatila se gore dole i kao gledala u njegove zjenice. Pitam se šta bi bilo da je stakalce bilo 2 cm bliže ili dalje od oka? Kolika bi bila razlika u dioptriji?
Još je mrtva hladna rekla da je njemu dioptrija još veća, ali bit će mu dosta -5,5 za sad, pa ćemo vidjeti... A kad sam zakukala "ajmeeee", užasnuta pomisli dokle će ta dioptrija dogurati do njegove 18-te, rekla mi je: "Mama ništa se vi ne brinite za estetiku, danas rade tako slatke male okviriće..." Došlo mi je da je zgromim. Da oprostite, jebala je estetika, ako dijete krene s -5,5, do punoljetnosti će biti slijep ko šišmiš, van granica operabilnosti laserom, a ona meni o estetici

!!!
A sad me zove muž, bio u Klaićevoj, veli da smo dobili termin početkom 7. mj. Pa sam odlučila napraviti te naočalice, takve kakve su preporučene, da se do 7. mj naviknemo na nošenje i koliko-toliko poradimo na vidu. Sve u nadi da nošenje sat-dva dnevno neće bitno utjecati na dioptriju u tih dva mjeseca

Jel to tako izgleda? Kad se boriš s vjetrenjačama?