Sada je: 09 lip 2026, 11:27.

roditelji sa statusom njegovatelja - molim pomoć

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

roditelji sa statusom njegovatelja - molim pomoć

PostPostao/la IRENA » 19 lip 2010, 14:47

Roditelji sa statusom njegovatelja - molim pomoć:
naime, ne mogu nigdje naći kako točno ide postupak ostvarivanja prava na status roditelja njegovatelja- Zakon o soc.skrbi ima onaj članak 77 a,b,c,d no nema nigdje o tome što sve roditelj mora od dokumentacije dati kad ide u postupak.( TO JE VJEROJATNO REGULIRANO NEKIM PODZAKONSKIM AKTOM - PRAVILNIKOM, UREDBOM,ODREDBOM,NAPUTKOM...- bila bih zahvalna ako tko može staviti link ili navesti koji podzakonski akt.
Konkretno me zanima da li su vas roditelje ( kod ostvarivanja prava na status) tražili potvrdu o općoj zdravstvenoj sposobnosti i psihofizičkoj sposobnosti za biti njegovatelj ( kako je to predvidjeno za za njegovatelje HRVI - koji ne moraju biti roditelji)?
Ne mogu sada ovak javno obrazložiti sve detalje zašto mi to treba - nije za nekavu studiju" il slično - već mi treba jer sam kao nadl. liječnik "zamoljena" da dam neke ocjene i procjene ( odstrane CZSS) i tu moram "pomiriti" zakon o liječništvu (liječnička tajna) , Zakon o obitelji ( zaštita malodobne osobe) .... i još silu drugih zakonskih odredbi - tako da bi mi po tom pitanju (zakonskom) puno pomogli ...
I još k tome pomiriti i ono što osobno mislim ( a što ne bi trebalo/smjelo utjecati na moju "objektivnu" procjenu).- no s tim ću se morati sama izboriti.

Unaprijed zahvaljujem...
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: roditelji sa statusom njegovatelja - molim pomoć

PostPostao/la nadicab » 19 lip 2010, 17:44

gle, po pravilniku NN 111/07 o evidenciji roditelja, nema nikakvih dodatnih podataka
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 20 lip 2010, 00:12

Nadice gledam ovo:
Članak 77.c

(3) Pravo na status roditelja njegovatelja prestaje kada roditelj nije u mogućnosti pružati potrebnu njegu djetetu zbog svojeg psihofizičkoga stanja, ako zbog neopravdanih razloga ne obavlja poslove roditelja njegovatelja, ako se nalazi u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora dulje od 2 mjeseca te smrću roditelja njegovatelja ili djeteta.

Tko je taj koji procjenjuje da roditelj nije u mogućnosti pružati potrebnu njegu djetetu zbog svojeg psihofizičkoga stanja ( koja su to psihofizička stanja') ,tko je taj koji procjenjuje opravdano/neopravdano neobavljanje poslova roditelja njegovatelja? ( koji su to poslovi roditelja njegovatelja? )- ima li negdje o tom postupku ? Ili je to (opet) netko samo tako napisao odokativno pa da kad je frka sve institucije odokativno odredjuju tko je psihofizički sposoban biti roditelj njegovatelj a tko nije....
Ovo Nadice nije usmjereno ka tebi - već samo razmišljam ( naglas) o ljudima koji pišu naše zakone - nešto napišu tek tako, onda ne donesu podzakonske akte koji bi precizirali stvari - pa kad dodje do neke situacije ne zna se tko pije tko plaća .
Zašto sam pokrenula ovo pitanje ( osim gore navedenog) : hipotetski : netko može imati status roditelja njegovatelja , ima zločestog susjeda s kojim se spori oko medje - ovaj (u žaru spora) optuži roditelja njegovatelja da nit je dobar roditelj nnit je dobar njegovatelj... eee.. tu se onda svašta zakuha... i ishod tog kuhanja može biti svakojaki ...U toj situaciji bilo bi dobro znati tko je taj koji procjenjuje i temeljem kojih kriterija ?
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 20 lip 2010, 14:09

eee, dala si mi misliti ...
a kaj veli MZSS?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la pepita » 21 lip 2010, 00:58

komisija CSS procjenjuje sposobnost....
-ovo znam iz primjera da mama ima pravo na SRV a tata je HRVI i mama ustvari nema pravo na taj isti SRV jer je taj isti tata u mirovini i doma bla,bla ....tata je morao na njihovu komisiju da ga proglase nesposobnim za brigu o djetetu i mama je tek onda imala pravo SRV =na kraju su odustali od toga jer u slučaju da se mami nesto dogodi - tata nije sposoban brinuti se o djetetu i onda zna se .....(jako puno ima roditelja koji se nadju pred ovakvim odlukama)

(meni nije poznato da su ijednu mamu tražili bilo kakvu med. dokumen.-Split)
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 21 lip 2010, 14:10

Pepita - hvala na odgovoru.
Kolko sam shvatila inicijalno se ne traži od roditelja koji traži status rod-njegovatelja da donese medicinsku (svoju) dokumentaciju ( u bilo kom obliku - preslik kartona, potvrda etc) - za status njegovatelja osobe HRVI se primjerice traži i taksativno je navedeno da u postupku moraju donijeti potvrdu o općoj zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti - ne navodi se tko izdaje takvu potvrdu :dunno ( nadl. liječnik, medicina rada.. tko?)
U slučaju koji si opisala je tata morao na ocjenu jer se radilo o tome da je mama tražila neko pravo ( SRV) a "smetalo"je to što je tata zbog svog vlastitog statusa doma. Ali nije sposoban brinuti o djetetu...

Da.. u cijeloj ovoj šumi ( da šumi - dzungli) propisa stvarno treba biti oprezan da se ne dogodi da nakraju dijete ostane "na milost i nemilost" Državi...Toliko stvari koje nisu definirane - tako da kad nastane problem - onda svatko procjenjuje i provodi zakone kako im se čini .. dobrim, pravednim, zakonitim ,ispravnim.. I ostavlja se puno previše prostora za "slobodne" procjene.
Pitaš Nadice kaj veli MZSS - pa oni i sastave i predlože ovakve "ad hoc", nedorečene Zakone , te Zakone potvrde zastupnici Sabora -i imamo to kaj imamo. Sada je u žiži zdravstvena reforma a ova "socijala" stavljena po strani - a ionako nit jedna nit druga se ne doživljavaju kao jako bitne i važne...
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pepita » 21 lip 2010, 22:57

-mene za status rod-njeg nisu tražili nikakvu dokumentaciju,samo rodni list ,domovnicu, zdrav. knjižicu i radnu knjižicu-pitam se kako će upisati i hoće li ,radni staž....nikakav ugovor o radu niti bilo kakav papir nisam trebala potpisati....
-moj brat je 100% HRVI i moja šogorica mu je njeg. i koliko se sječam morala je obaviti lječnički i imati zavrseno za njegovatelja (ona je i prije radila u boln. i
zdr. je struke)
sve u svemu kupus kako god okreneš :/

ps. razlika za ove 2 vrste njegovatelja je cca 1500.00kn
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la andrij » 13 srp 2010, 11:08

status njegovatelja nije radni odnos u pravom smislu jer tko od nas roditelja se može zaposliti kao njegovatelj ,ako nema završenu struku ? Zato se dobiva naknada .

Struka ima sve papire o djetetu kod sebe - a ako roditelji nisu dobre glave ili nisu sposobni za skrb o djetetu to je sigurno tamo već zavedeno .Zato i jesu komisije svako dvi tri godine.
Ispunjen život moguć je unatoč mnogim neispunjenim željama.- D. Bonhoeffer
andrij
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 13 srp 2010, 15:49

Da je radni odnos onda bi imala 40 satni radni tjedan, pauze dnevne, tjedne, godisnji odmor, evidencije rada, planirane i odrađene sate, plaćeni rad blagdanom, nedjeljom, noćni .....

mislim tko za ovo moze rec da je radni odnos i da se dobija placa....

ovo je samo mizerna socijalna naknada za status koji se u nekim slucajevima dijeli sakom i kapom, a u drugim u kojima je potreba cesto i opravdanija nema sanse dobiti , na zalost.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 11 lis 2010, 08:00

Je al u naputku sam nasla da se ima pravo na bolovanje hahahhhaa, koja parodija :)
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Djeni » 12 lis 2010, 09:04

a tko ga onda mijenja ako je roditelj njegovatelj na bolovanju :conf
Lamia 18.09.1997
Lana 27.08.2003.
Leila 18.08.2009
Djeni
Stalno sam tu
Stalno sam tu