Sada je: 18 tra 2024, 05:27.

BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 21:58

Anni je napisao/la:da u lab. nako vadjenja krvi i testa napisu recepte pa se dobi par za juhe, zatim mesna jela, priloge, slastice. napitke..nije nesto puno al eto.


Ima li nade za nas da to od tebe dobijemo.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la Anni » 24 sij 2009, 22:10

mogu ja to prevesti ..al morate stvari na koja su vasa djeca alergicna onda izbacivati ili mjenjati
Anni
 

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la la_luna » 24 sij 2009, 22:22

Dobila sam i ja tu knjigu al oni pametnjakovici u Meinz kazu da nije toliko na gluten intolerantan pa pola mojih recepta su sa glutenom :roll: (joj sad cu opet potpaliti vatru na onom Topicu o dijeti heheh)...daj sta das za sve smo zahvalni...da se malo pohvalim danas sam nasla margarin bez soje a moj svrco hoce ujutro na krisku uvijek prvo margarin a ja se uvijek malo bojim soje pa sam presretna...
Avatar
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 79
Pridružen/a: 29 pro 2008, 08:09

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 22:22

Anni je napisao/la:mogu ja to prevesti ..al morate stvari na koja su vasa djeca alergicna onda izbacivati ili mjenjati


pa jasno, samo ti komadić po komadić koliko stigneš nam pošalji.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la la_luna » 24 sij 2009, 22:25

evo jedan recept nasla sam ga na Internetu nisam ga jos probala al se cuje vrlo interesantno...posebno mi se svidja nacin pisanja :lol : (i naziv jela je zasci ha hehehehe)


Gola kuharica - kelj

iliti kako podvaliti kelj nekome tko ga ne voli.
Bez zezancije, ovo je zaista dobar način kako servirati neko povrće, iako ukućanima nije milo. Zgodan je i detalj da jelo izgleda otmjeno, naravno ako ne spomenete njegovo ime ;).



Daklem, skuhate srednju glavicu kelja, kao što biste ju i inače skuhali, u slanoj vodi. Smradove riješite otvorenim prozorom. Istovremeno u drugoj rajngli kuhate jednu veliku šalicu riže.
U svim izvorima informacija o hrani, će vam reći koliko je integralna riža zdravija od bijele riže, al problem je s tom tamnom rižom, da trebam otići dva sata ranije s posla da bih ju stigla do mraka skuhati. Tako da je bijela riža ipak moj prvi izbor, čisto praktičnosti radi.
Za početnike u kuhanju, zgodan je savjet za duljinu kuhanja riže omjer količina vode i riže, 1 naprema 2,5. Znači šalica riže i dvije i pol šalice vode i kad voda ispari riža je kuhana.
Sljedeći komplicirani zadatak je otvoriti konzervu tunjevine. Ukoliko nema muške ruke u kući, preporuka je otići kod zgodnog susjeda. Kombinacija dame u nevolji i žene koja actually zna kuhati, je jednostavno neodoljiva.
Uzmite najveću zdjelu u vašem kućanstvu. Lavor za pranje nogu se ne preporučuje iz higijenskih razloga. Koristim ovu prigodu i da još napomenem muškom dijelu čitateljstva, da se nokti na nogama ne režu u krevetu. Ovaaaj, da se vratim na naš recept.
Dakle, u najveću zdjelu koju imate, stavite rižu (voda je isparila), ocijeđeni kelj, i tunu (ocijedite ulje). Dodate još jedno cijelo jaje i sve jako dobro izmiješajte.
Smjesu izlijete u vatrostalnu zdjelu i gurneteu zagrijanu pećnicu na 20tak minuta. Ako volite sir, možete posuti još malo parmezana po vrhu. Kad ga iznesete onako vrućega i mirisnoga na stol, jelo će sve zaintrigirati da ga probaju, vjerujte mi.
Avatar
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 79
Pridružen/a: 29 pro 2008, 08:09

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 22:29

recept ti je savršen, nasmijala sam se tvojoj kombinaciji smisla za humor i sprdanja s keljom kojeg i mi baš ne volimo ali ćemo probati. najbolji mi je onaj dio s zgodnim susjedom i lavorom u kojem si oprala noge Ha,ha,ha.........Thanks.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la la_luna » 24 sij 2009, 22:34

marijanama je napisao/la:recept ti je savršen, nasmijala sam se tvojoj kombinaciji smisla za humor i sprdanja s keljom kojeg i mi baš ne volimo ali ćemo probati. najbolji mi je onaj dio s zgodnim susjedom i lavorom u kojem si oprala noge Ha,ha,ha.........Thanks.

nazalost nije moja kombinacija nego sam i ja nasla al bas me to navelo na ideju da i ja probam al mi fali zgodan komsija :roll: pa sam u problemima... :lol
Avatar
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 79
Pridružen/a: 29 pro 2008, 08:09

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 22:37

Gola kuharica - kelj ala Luna

1. Kuhate srednju glavicu kelja u slanoj vodi.
2. Smradove riješite otvorenim prozorom.
3. Istovremeno u drugoj rajngli kuhate jednu veliku šalicu riže.
4. Omjer količina vode i riže, 1 naprema 2,5. Znači šalica riže i dvije i pol šalice vode i kad voda ispari riža je kuhana.
5. Otvoriti konzervu tunjevine. Ukoliko nema muške ruke u kući, preporuka je otići kod zgodnog susjeda. Kombinacija dame u nevolji i žene koja actually zna kuhati, je jednostavno neodoljiva.
6. Uzmite najveću zdjelu u vašem kućanstvu. Lavor za pranje nogu se ne preporučuje iz higijenskih razloga. Dakle, u najveću zdjelu koju
imate, stavite rižu (voda je isparila), ocijeđeni kelj, i tunu (ocijedite ulje).
7. Dodate još jedno cijelo jaje i sve jako dobro izmiješajte.
8. Smjesu izlijete u vatrostalnu zdjelu i gurnete u zagrijanu pećnicu na 20-tak minuta.
9. Ako volite sir, možete posuti još malo parmezana po vrhu.
10. Servira se onak vruć i mirisni na stol.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la Anni » 24 sij 2009, 22:51

malo da vam pokvarim raspolozenje... presaltala sam u pluvremenu utakmice na jedan informativni kanal i kada gle prikazuju proizvodnju( rast ) banana. Smrzala sam se podatkom: banane spricaju sa 15 razlictih pesticida plus svega toga vrece kojima ih stite su natopljene pesticidima, voda u kojima ih peru ima u sebi pesticide.
Nakraju necemo u buducnosti trebati djecu testirati testom intolerancije na namirnice nego testom intolerancije na pesticide.
Eto koiko je dansnja hrana zdrav i kako mozemo vjerovati marketingu
Anni
 

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la la_luna » 24 sij 2009, 22:53

Begova corba

Odlična čorba, ne baš teška...

Sastojci za 8 porcija
1 pile
500 gr telećih kostiju
200 gr svježeg kupusa
120 gr korjena peršuna
120 gr korjena celera
120 gr mrkve
so i biber u zrnu
oraščić

Priprema
Sve sastojke staviti u veći lonac i lagano kuhati. Povremeno dolijevati vodu. Kada čorba bude gotova, ocijediti je. Piletinu očistiti od kostiju i kože, pa meso nasijeckati na kockice i staviti u čorbu. Isto tako najseći i kupus, celer, peršun i mrkvu. Kada je sve nasiječeno, dodati malo oraščića, začiniti i ostaviti da se još malo kuha.
Avatar
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 79
Pridružen/a: 29 pro 2008, 08:09

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la la_luna » 24 sij 2009, 22:56

Anni je napisao/la:malo da vam pokvarim raspolozenje... presaltala sam u pluvremenu utakmice na jedan informativni kanal i kada gle prikazuju proizvodnju( rast ) banana. Smrzala sam se podatkom: banane spricaju sa 15 razlictih pesticida plus svega toga vrece kojima ih stite su natopljene pesticidima, voda u kojima ih peru ima u sebi pesticide.
Nakraju necemo u buducnosti trebati djecu testirati testom intolerancije na namirnice nego testom intolerancije na pesticide.
Eto koiko je dansnja hrana zdrav i kako mozemo vjerovati marketingu


ja sam tu realna i nevjerujem da ista ima bez samo se tijesim da u bio produktima ima nesto manje :roll:
Avatar
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 79
Pridružen/a: 29 pro 2008, 08:09

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la Anni » 24 sij 2009, 23:02

trebalo bi biti, mada se ponekad pitam kako se tako velike kolicine bio hrane mogu uopce proizvesti( ovdje kod nas ima u savkom ducanu sve vise i vise bio proizvoda)
zaboravila sam napisati da se na taj nacin( spricanja banana sa pesticidima) proizvodi 95% banana, ostalo je bio. Vode se navodno sudski sporovi protiv proizvodaca pesticidnih banana...uz utjesan podatak da ti sporovi traju jako puno godinama( u medjuvemnu ce samo prosiriti paletu pesticida)
Anni
 

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 24 sij 2009, 23:30

Ovo je tako depresivno za poć leć, pa ću ja lijepo sebi zamisliti jednu malu kućicu u cvijeću sa velikim vrtom u kojem vježbam bicepse i tricepse (umjesto aerobikom) lopatom za zdravu hranu i tako valjda lakše zaspati......
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 25 sij 2009, 12:08

Begova corba ala la luna Begica

Sastojci za 8 porcija
1 pile
500 gr telećih kostiju
200 gr svježeg kupusa
120 gr korjena peršuna
120 gr korjena celera
120 gr mrkve
so i biber u zrnu
oraščić

Priprema
Sve sastojke staviti u veći lonac i lagano kuhati. Povremeno dolijevati vodu. Kada čorba bude gotova, ocijediti je. Piletinu očistiti od kostiju i kože, pa meso nasijeckati na kockice i staviti u čorbu. Isto tako najseći i kupus, celer, peršun i mrkvu. Kada je sve nasiječeno, dodati malo oraščića, začiniti i ostaviti da se još malo kuha.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la Anni » 25 sij 2009, 14:15

varivo od paprike:

nasjeckati na kocke malo crvene , zelene i zute paprike( moze i samo jedna vrsta).
prepeci na luku tu papriku, dodati
fasirano( mljeveno) meso, dodati na to na kocke izrezan oguljeni krumpir
zaliti sa vodom, posoliti i kuhati dok krumpir ne postane mekan.
Kada je kuhnao zgusnuti varivo sa bezglutenskim brasnom , dodati malo bibera i crvene paprike u prahu po zelji.
Na isti nacin radim varivo od poriluka ( znaci ne stavljam papriku nego poriluk ), ( a u SC dijeti ne zgusem sa bezglutenskim nego sa bademovim brasnom i umjesto krumpira stavim tikvice)
Anni
 

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 25 sij 2009, 18:10

Varivo od paprike ala Anni:

nasjeckati na kocke malo crvene , zelene i zute paprike (moze i samo jedna vrsta)
prepeci na luku tu papriku
dodati fasirano mljevenomeso
dodati na to na kocke izrezan oguljeni krumpir
zaliti sa vodom, posoliti i kuhati dok krumpir ne postane mekan.
kada je kuhnao zgusnuti varivo sa bezglutenskim brasnom
dodati malo bibera i crvene paprike u prahu po zelji.

Na isti način radim varivo od poriluka (znači ne stavljam papriku nego poriluk).
U SC dijeti ne zgusem sa bezglutenskim nego sa bademovim brasnom i umjesto krumpira stavim tikvice.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 25 sij 2009, 20:08

Naišla sam na popis namirnica u našim dućanima za one koji su na dijeti bez glutena:

Podravkini proizvodi bez glutena


Podravka d.d. oblikovala je popis proizvoda iz svojeg asortimana za koje je, s obzirom na sastav, što je i potvrđeno specifičnim analizama za ispitivanje sadržaja glutena, utvrdila da ne sadrže gluten. Sadržaj glutena u hrani bez glutena može biti najviše 20 mg/kg suhe tvari namirnice.
Podravka d.d. nema namjensku proizvodnju bezglutenskih proizvoda. Svi proizvodi na popisu, proizvodi su iz redovitog proizvodnog asortimana Podravke d.d.
Kako bi se osiguralo da proizvodi na listi odgovaraju utvrđenju bez glutena, Podravka d.d. provodi monitoring sadržaja glutena.
U slučaju da se tijekom monitoringa utvrdi prisustvo glutena, Podravka d.d. će bez odlaganja ažurirati popise proizvoda.
Izmjene i dopune liste vršit će se s obzirom na izmjene u proizvodnom asortimanu, a ažurirat će se svakog 30. ili 31. u mjesecu.
Datum zadnje izmjene - 07. travanj 2008.

Grupa proizvoda Naziv proizvoda
Dječja hrana Rižolino
Kukuruz
Riža kukuruz
Riža s pet vrsta voća
Riža s bananom i jabukom
Krem proizvodi Lino lada
Lino lada milk
Čokolino lješnjak krem-proizvod
Proizvodi od povrća Proizvodi od rajčice:
Koncentrat rajčice
Sok od rajčica
Pasirana rajčica
Sjeckana rajčica
Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom
Sjeckana rajčica s maslinama
Sjeckana rajčica s maslinovim uljem i češnjakom
Pelat rajčica
Temeljac od rajčice
Sterilizirano povrće:
Grašak
Mahune
Mrkva kockice
Pasterizirano povrće:
Krastavci
Paprika
Paprika filet
Paprika rezana
Feferoni (blagi, ljuti i blago-ljuti)
Cikla
Miješana salata
Masline zelene
Masline punjene pastom od paprike
Gotovi prilozi i umaci:
Senf (estragon, švicarski i mađarski)
Relish
Pinđur
Umak od rajčice sa šampinjonima
Umak od rajčice s maslinama
Salsa
Salsa ljuta
Umak za pizzu
Hren
Ajvar (blagi i ljuti)
Ketchup (blagi i ljuti)
Proizvodi od voća Pekmez od šljiva
Nadjev od višanja

Marmelade:

Miješana, Marelica, Šipak, Višnja, Šljiva, Brusnica
Niskokalorični džemovi:

Jagoda, Breskva, Borovnica, Džem extra brusnica, Džem extra šumsko voće, Džem extra naranča-jagoda, Džem extra višnja
Niskokalorične marmelade (20 g):
Malina, Kupina, Jagoda, Borovnica
Termostabilne marmelade:
Nadjev od višanja

Kompoti:

Breskva u slatkom sirupu, Breskva light, Marelica light, Voćni koktel light, Ananas light, Višnja bez koštica light

Dodaci jelima

Vegeta
Vegeta mediteran
Vegeta pikant
Prilog jelima Pire krumpir
Slastice Gussnel - kukuruzni škrob

Zamrznuto povrće

Pommes frites
Mahune žute
Grašak
Grašak mrkva
Miješano povrće za juhu (Minestrone)
Miješano povrće za francusku salatu
Kraljevski mix
Špinat
Brokula
Mahune zelene
Ljetni mix
Raskošni mix
Talijanski mix
Proljetni mix

Zamrznuta jela

Ribarski rižoto
Crni rižoto od sipa
Sladoled Obiteljski sladoled:
Vanilija sa sirupom karamela
Jogurt sa sirupom višnje
Limun sa sirupom limuna
Čokolada s lješnjacima
Stracciatella
Malaga
Jagoda s preljevom jagode
Vanilija-čokolada
Vanilija-jagoda
Banana-lješnjak
Ricotta-šumsko voće
Panna cotta s preljevom jagode
Sladoled u čašici:
Vanilija-čokolada
Vanilija
Jagoda
Šlag
Banana-čokolada
Sladoled na štapiću:
Limač jagoda
Limač vanilija
Rolly čokolada
Rolly vanilija
Hippy višnja
Hippy limun
Hippy cola
Desert pansion vanilija-čokolada
Sladoled za ugostiteljstvo (dostupan u rashladnim uređajima Podravke odnosno Podravkinih kupaca):
Čokolada
Vanilija
Ledena kava
Ananas
Malaga
Borovnica
Panna cotta
Naranča panettone
Vanilija gold
Napolitanka s lješnjakom
Stracciatella
Vanilija sa sirupom od karamela
Lješnjak
Jagoda
Pistacija
Višnja
Jogurt-višnja
Limun
Banana
Tiramisu
Šumsko voće
Punch
Pansion čokolada
Pansion vanilija
Pansion stracciatella
Pansion jagoda
Pansion banana
Pansion pistacija

Čaj

Kamilica, Šipak, Hibiskus, Lipa, Metvica,
Indijski, Zeleni, Bijeli čaj, Ciciban, Rooibos, Rooibos vanilija, Rooibos mix, Voćni s okusom šumskog voća, Voćni s okusom limuna, Voćni s okusom marelice, Voćni s okusom višnje, Voćni jagoda s vanilijom, Voćni s okusom brusnice,
Kamilica-rinfuza, Crni čaj- rinfuza, Šipak-rinfuza, Voćni čaj-rinfuza, Čaj rooibos-rinfuza

Pića

Mineralna voda:
Studenac
Izvorska voda:
Studena
Studena s okusom limuna
Studena s okusom zelene jabuke
Studena s okusom šumske jagode
Studena sport plus

Bezalkoholna pića:

Ledeni čaj limun
Ledeni čaj breskva
Ledeni čaj brusnica
Ledeni čaj Rooibos
Ledeni čaj - zeleni čaj

Ostalo

Med (20 g):
Cvjetni, vrcani
Šećer u vrećici
Smeđi šećer u vrećici

Naravno da kod kupnje to treba provjeriti.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la la_luna » 25 sij 2009, 20:35

Opet ja :mrgreen: moze biti da nama glutena al ove cokolade garant imaju kaseina a o sladoledu da i ne govorim!! A vegetu izbjegavam zbog glutamata...
Avatar
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 79
Pridružen/a: 29 pro 2008, 08:09

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la Anni » 25 sij 2009, 21:11

vegeta je puna emulgatora
Anni
 

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 25 sij 2009, 21:26

Je li to TO?

E – brojevi

Prije 15-tak godina počele su kružiti crne liste sa E-brojevima koji, prema nepotpisanom autoru, ili više njih, označavaju aditive štetne za zdravlje čovjeka i trebaju se svakako izbjagavati. I opet se desilo, da se zbog nedostatka informacija, osudi nešto o čemu se dovoljno ne zna. Apsurdno je to što je lista sadržavala i neke prirodne aditive, poput limunske kiseline, koji su čak dobro prihvaćeni od strane “štovatelja prirodne hrane”.

E-sustav numeriranja uveden je kako bi se racionalizirao opseg aditiva koji su već u upotrebi te kako bi identifikacija aditiva bila što lakša. Prefiks E označava da se radi o aditivima koji su primjenjivi u Europi, a oznakom proizvođač garantira neškodljivost svojega proizvoda, odnosno aditiva.

U Europskoj uniji odobrena je uporaba 297 aditiva, od toga 43 bojila, 12 zaslađivača i 212 aditiva ostalih kategorija, i nasuprot uvriježenom mišljenju, broj aditiva koji se danas koriste u prehrambenoj industriji gotovo se i nije mijenjao u posljednjih 30 – 40 godina.

Ukoliko ste ipak zabrinuti za sigurnost uporabe prehrambenih aditiva, morate biti dobro informirani. U prvome redu treba biti svjestan da izbjegavanje uporabe aditiva zahtijeva veliku upornost, umijeće uzgoja i skladištenja hrane, mnogo vremena utrošenoga za proces pripreme hrane kao i prihvaćanje velikog rizika od kvarenja hrane.

Nadalje, treba pažljivo čitati i razumjeti deklaracije proizvoda. Namirnice koje se deklariraju “bez aditiva” nisu nužno zdravije od ostalih. Primjerice, razlika između dva proizvoda može biti u tome da jedan sadrži sol, a drugi ne.

Najbolji način da se unos aditiva svede na minimum je odabir svježih i minimalno procesiranih (obrađenih) namirnica

Izvor:fitness.com
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 25 sij 2009, 22:11

Ovo je dodatak gornjem tekst, ispao mi putem.

Od razdoblja kada se kuhinjom nazivao kamin u ili ispred pećine, ljudi su smišljali načine na koje bi zaštitili i poboljšali kvalitetu namirnica. Kukci, bakterije, plijesni i gljivice, čak i zrak stalno su prijetili sigurnosti hrane. Nešto je trebalo poduzeti kako bi se namirnice zaštitile i kako bi im se poboljšao okus.

Tako su Rimljani još u Antici upotrebljavali sulfite za dezinfekciju posuda u kojima se čuvalo vino, a med koristili kao konzervans, Europljani su u 13. i 14. stoljeću slavili Marca Pola jer ih je upoznao sa začinima Istoka koji su poboljšali okus, do tada, poprilično «bljutavih» jela, a putnici su na putovanjima do Novoga Svijeta meso oblagali solju kako bi spriječili njegovo kvarenje.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la Anni » 25 sij 2009, 23:02

e da je bar samo na tome ostalo
Anni
 

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 05 vel 2009, 17:19

Izgleda da nam je zakazala "mašta" u pogledu novih recepata? Približava se Valentinovo-ima li tko ideju za neku slasticu za nas koji ne smijemo kazein, a po mogućnosti i kazein? :pise
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 06 vel 2009, 11:08

kako nema edita, moram ovako ispraviti završetak rečenice "i glutena.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECE

PostPostao/la Medulin » 03 tra 2013, 21:15

Pozdrav svima mi smo novi :)
Moj sin ima 1,10 mj i na prehrani bez glutena i kazeina smo 1 mj... Tek se uhodavamo.
Koristimo proizvode od Alnature i Schar..Pijemo rizino mlijeko jede voce,povrce i meso...ja sve kuham na pari od povrca a meso dinstam i koristim sol himalajsku...Moj maleni je još mali pa on niti nezna za slatko i vecinu hrane nije niti probao pa je lako jer niti nezna šta propušta :) Malo je kompliciran što se boja hrane tice ali snalazimo se..Od kad je na ovoj prehrani ima jako mekane stolice a ponekad ne kaka po 2 dana..dali je to normalno? citam vase postove i puno toga sam našla zanimljivog sad znam više i radujem se druženju :joy
Medulin
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 03 tra 2013, 13:45

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECE

PostPostao/la Medulin » 03 tra 2013, 22:16

stray_cat je napisao/la:ova lista ima poslozene sve namirnice

http://www.lowoxalate.info/food_lists/a ... _chart.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.lowoxalate.info/recipes.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu se moze procitati uputa za ocitavanje sto je dozvoljeno sto nije

Moli pomoc cure ja trebam pratit tabelu sa GFCF hranom ? to je bez glutena i kazeina ! hvala
Medulin
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 03 tra 2013, 13:45

GAPS dijeta i MAF 314

PostPostao/la marina » 27 svi 2013, 08:49

GAPS (Gut and Psychology Syndrome) dijeta je posebno razrađeni i prilagođeni način prehrane namijenjen djeci s autizmom, ADHD-om, ADD-om, disleksijom, dispraksijom, depresijom i šizofrenijom. Koncept dijete je razvila doktorica Natasha Campbell-McBride nakon što je njenom sinu dijagnosticiran autizam. U svojoj klinici u Velikoj Britaniji liječi djecu s navedenim problemima, a postoje i mnogi doktori koji prakticioniraju tu dijetu diljem svijeta.

Druga informacija koju želim podijeliti je o probiotiku MAF 314 kojeg je razvio doktor Marco Ruggiero i pomoću kojeg su neki doktori već pokušali pomoći djeci s autizmom. Probiotik je u obliku jogurta koji se priprema kod kuće jednom tjedno. Moguće je od iste količine startera napraviti količinu potrebnu za više osoba pa postoji mogućnost dijeljenja troškova. Mi ga radimo za sina koji ima alergije na hranu zbog propusnih crijeva, stalne proljeve i ekceme.
marina
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 27 svi 2013, 08:15

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

cron