ČOKOLADNA FANTAZIJA
BISKVIT:
4 bjelanjka
4 žlice šećera
2 burbon vanilin šećera
3 ravne žlice oštrog brašna
3 ravne žlice gorkog tamnog kakaa
1 žličica praška za pecivo
50 g crne čokolade sa 70% kakaa
4 žlice milerama ili kiselog vrhnja
Dno kalupa fi 24 cm obložiti papirom za pečenje, a strane namastiti. Otopiti tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Bjelanjcima dodati šećer i umutiti mikserom u čvrst snijeg. Dodati burbon vanilin šećer, prosijano brašno, prosijan prašak za pecivo, prosijan kakao. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa. Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom. Dodati mileram i umutiti mikserom.
Smjesu ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa te peći na 180°C 15 - 20 minuta (provjeriti čačkalicom, biskvit će biti mekan, spužvast, sjajan, a neće ostajati tragovi tijesta na čačkalici). Kada je pečen, izvaditi ga iz pećnice, ostaviti par minuta da se prohladi, dok se rubovi ne pocnu odvajati od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom izmedu biskvita i obruča kalupa, ukloniti obruč. Izvaditi biskvit iz kalupa, prevrnuti na tacnu i odmah ukloniti papir te odmah, dok je još topao, postaviti obruč za torte oko biskvita i prekriti obruč krpom. Hlađenjem se biskvit skupi pa sad stane u obruč fi 22 cm.
FIL OD MALINA:200 g malina
3 žlice meda
1 vrećica praška za puding od maline ili jagode
oko 50 ml vode
Maline usitniti štapnim mikserom ili u blenderu da se dobije kaša i procijediti kašu da nema koštica ili ih usitniti u sokovniku (uklanja koštice). Dopuniti vodom do 300 ml (treba nešto malo više od 50 ml vode). Prašku za puding dodati oko 100 ml pripremljene kaše od malina i izmješati da
se dobije smjesa bez grudica. Ostatku kaše od malina dodati med i zagrijavati do vrenja. U tankom mlazu uliti pripremljeni prašak za puding i uz neprekidno miješanje zagrijavati 2-3 minute da
se lijepo zgusne. Prohladiti do sobne temperature i uliti na sredinu biskvita i ostaviti da se hladi u frižideru.
ČOKOLADNA KREMA:40 dkg šećera u prahu
2 maslaca (ili margarina)
10 cijelih jaja
50 dkg crne čokolade
aroma od ruma
Maslac razraditi mikserom da se dobije podatna ujednačena smjesa te polagano uz miksanje mu dodavati šećer u prahu do svjetlucave ujedančene guste ljepljive mase. Otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici čokoladu i pričekati da se ona ohladi taman do te mjere da se ne počne ponovno zgušnjavati (ovo je važno jer vruća čokolada uzrokuje da se krema počne topiti i razdvajati) te jako polagano dodavati malo po malo čokolade u smjesu maslaca i šećera uz snažno miksanje. Tad se u smjesu lagano dodaje jaje po jaje sa pauzama od minimalno 1-2 minute uz snažno miksanje cijelo vrijeme jer je krema delikatna i ako se komponente počnu razdvajati, neće se stvrdnuti. Na kraju se doda aroma od ruma ili gorkog badema. Krema je jako tekuća, ali stajanjem u kalupu minimalno 8-12 sati u frižideru se zgusne i bude jako ukusna i kremasta. Ja kremu ulijevam u jedan broj veći kalup od onoga u kojem je dosad bio biskvit tako da se prelije bočno preko rubova biskvita i fila od malina (radi estetike), dakle, u isti kalup u kojem se biskvit i pekao tj. fi 24 cm.Napomena: kremu raditi isključivo od domaćih i svježih jaja provjerene kakvoće jer se ne kuhaju!!! Osobno ju nikad ne bi radila zbog sumnje u ta sirova jaja, ali sam se zeznula pa sam ju probala

osvojila me na prvi tren, nešto takvo fino i ukusno, slasno čokoladno nikad u životu nisam jela... ljubiteljima čokolade toplo preporučam!
Ova torta originalno ima bijelu kremu od preostalih 4 žumanjka, bijele čokolade i slatkog vrhnja, ali ja sam ju pokušala napraviti po tom receptu nekoliko puta i nikad mi nije uspjela pa ti ju nisam ni pisala.
Inače, recept sa bijelom kremom je sa coolinarke: Contessa maleena. Od tog recepta sam uzela biskvit i fil od malina, a preko dodala svoju čokoladnu kremu.