O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
11 vel 2008, 15:12
Dobila sam onaj aparat za pecenje wafli, sa dva ringa u obliku srceka....znate o cemu pricam?
I sad bih rado neki jestivi recept koji ide na tu makinu...hvala!
11 vel 2008, 15:15
koliko ja znam, oni se rade od guste smjese za palacinke
11 vel 2008, 15:49
probala sam, al su mi ispale zilave, a ja bih onak da budu spuzvaste ko americke
11 vel 2008, 16:48
Puno hvala matilda, nadam se da ce mi ispasti kao oni u Briselu....
11 vel 2008, 22:14
evo mene, odusevljene sa aparatom za waffle
ja ih radim po ovom receptu:
125g maslaca ili margarina
75g secera (5 i pol velikih zlica secera)
1 pak vanili secera
4 jaja
1/2 naribane korice limuna
250g brasna (17 vel zlica)
250g slatkog vrhnja (2,5dl)
175ml mlijeka
1 prstohvat soli
margarin miksati dok se ne zapjeni. dodati secer, vanili secer, koricu limuna, jaja i miksati. naismjence umjesati brasno s vrhnjem i mlijekom.
e, ja sam si odvagnula i zbrojila koliko je to zlica cega tak da ne moram svaki put vagati.
a kad radim smjesu (do tog sam dosla metodom pokusaj-pogreska), odvojim zutanjke i bjelanjke, bjelanjke miksam u pjenu, a zutanjke miksam sa margarinom i secerom; tako se margarin puno bolej razradi. onda ubacim brasno, mlijeko i vrhnje, to izmiksam, i na kraju lagano dodam stucene bjelanjke. smjesa mi ispadne onak fina pjenasta. ne stavljam koricu limuna.
i kad stavljam u aparat, stavim otprilike pola velike seflje smjese (mali mi je aparat). ako stavim puno, onda mi se preljeva van.
smjesu mozes staviti u frizider za slijedeci dan. budu isti kao i da se odmah rade. tkao ja napravim navecer, pa imamo i veceru i dorucak.
12 vel 2008, 10:25
ja radim uvijek po ovom recepti i vafle budu super..
2 1/2 šalice brašna(mjera je šalica od 2dl)
1 prašak za pecivo
1/3 šalice šećera
2 šalice mlijeka
1/3 šalice ulja
2 jaja
U suhe sastojke dodati tekuće, dobro izmiješati a bjelanjak dodati na kraju.
16 tra 2010, 00:01
Izvlacim prastaru temu iz naftalina kako bih postavila pitanje:
ima li neko provjereni recept za slane vafle?
Hvala
18 sij 2011, 16:52
mene zanima što i olju, skoro godinu dana kasnije
01 vel 2011, 13:23
radila sam po ovom matildinom receptu s rode. odlični su, idući put ću u smjesu naribati malo limunove korice, mislim da bi baš pasala.
orižinal recept iz prave kuzine la belge.
Gaufres de Bruxelles
za 4-6 osoba
500 g brašna
250 g margarina
80 g šećera
6 jaja
1 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
Pomiješati žutanjke, šećer, brašno, mlijeko, prašak za pecivo i vanili šećer. Na kraju dodati bjelanjke. Piše da tijesto odstoji na sobnoj temperaturi kojih 30 minuta.
Ispečene vafle posipati šećerom u prahu.
btw. u masarykovoj je otvoren mali lokal s vaflima, nisam još probala, ali zamiriše cijela ulica od njih. koliko sam skužila, imaju nekolikoi verzija tijesta (baza + npr. cimet, jabuke, vanilija...) i desetak vrsta preljeva.
na ove matildine sam mazala nutellu, naravno.
01 vel 2011, 13:35
joooj, jučer sam mislila o tom Matildinom receptu, da ga probam.
znači dobri su?
super, super
01 vel 2011, 13:39
Ja radila jučer bili fini al su mi ispali spužvati ,a ja bi baš hrskave.
Ima ko recept za hrskave. :
Radila sam :
izmiksala 5 žutanjaka sa 5 žlica vode i malo šećera,u to dodala 150 g brašna ,na vrhu noža praška za pecivo i u u sve to snijeg od 5 bjelanjaka plus na sitno naribanu jednu jabuku ,no nju sam ribala u pola smjese ,ne utječe na spužvastost.
01 vel 2011, 13:42
thalia, dobri su, trust me
kako sam radila pola smjese, stavila sam dvije žličke pp-a.
idući put probavam tvoj recept!
kaj se tvrdoće i mekoće tiče negdje sam pročitala da ih, ako želiš da su ti mekani, slažeš jedan na drugi prilikom hlađenja, a ako želiš hrskave hlade se odvojeno svaki za sebe. ja volim mekše.
01 vel 2011, 13:48
Čitam Matildin link i skužim da je u svim receptima mast ,margarin ili maslac ,ja sam radila bez mrve toga i jako su fini samo velim nisu hrskavi. Znači moji su dijetni.
Mada ih nisam slagala jedne na druge jer su se velikom brzinom tamanili.
02 vel 2011, 14:28
evo, ja si prilagodila malo matildin recept i ispali su vrhunski
300 g brašna,
2 jaja (odjednom
),
80 g šećera (da, da, volim slatke
)
1 vanili šećer,
malo aroma vanilije,
3 žlice kaše od jabuka i marelica,
1 dl mlijeka,
120 g rastopljenog maslaca
02 vel 2011, 15:03
zvuči dobro, koliko ti ih je ispalo?
u onoj vaflaonici koju sam spominjala prodaju se liege vafli, dakle ne iz bruxellesa. u njih se stavlja kvasac i kristalni šećer koji se karamelizira. fini su.
ako sam dobro skužila što je pričao momak koji tamo radi, pravi belgijanci samo ih malo pošećere, a ljakseci, poput mene, natrpaju gore sve i svašta.
02 vel 2011, 17:24
ispalo je za pet puta, znači 20 ili 25 komada.
al podebljih
teutonija - nisu hrskavi, više mekani iznutra, a sad već vjerojatno izvana hrskavi, nisam probala, ne mogu disat od prve ture
ja ih isto samo šećerim
al reci ti njemu da ih pravi belgijanci jedu sa sladoledom
i bananama ili višnjama
04 vel 2011, 12:15
Thalia radila skoro pa po tvom receptu i ispali odlični.
Ja ne bi bila ja da nekaj ne promjenim
Ko prvo nisam imala onu voćnu kašu pa sam ju izbacila
, umjesto šećera stavila Steviu ,uz brašno dodala i griz od pira (paše fantastično) ,a ostalo sam radila ko i ti ,samo kaj mi je trebalo više mlijeka jer je bilo pregusto.
Ajme sad kad to čitam bolje da sam napisla svoj ,novi ,recept.
No velim ODLIČNI su bili, razlika od mojeg prvog rp su po dodanom maslacu ,aromi vanilije i što su ovi bez praška za pecivo pa nisu tolko spužvasti već su lagano hrskavi kad su topli..
29 ožu 2011, 15:06
Evo padobranca, zanima me par stvari za vafle.
Prvi je malo oft, a to je gdje ste kupili aparat za vafle?
Drugo, koliko se smjese stavi u aparat i koliko dugo se peče?
I treće, ima li negdje za kupiti onog grubog šećera koji treba za prave vafle
Edit - imam još par pitanja.
Može li to tijesto stajati? Koliko?
Može li se zamrznuti?
Koliko mogu stajati home-made vafli?
29 ožu 2011, 16:02
ovako, ja sam aparat kupila u lidlu, za 80 kn mislim.
stavim punu žlicu smjese i pečem na 4 (najjače) pa onda na 3 negdje 5 minuta.
za šećer ne znam, a jednom sam stavila preko noći tijesto u frižider, ali se sutra ljepilo, vjerojatno treba bit sobne temperature
nama stoje do sutra ujutro, ako ima sreće
29 ožu 2011, 16:20
1 žlicu na 4 ona srčeka? Koliko to bude debelo?
29 ožu 2011, 16:26
palunkica je napisao/la:1 žlicu na 4 ona srčeka? Koliko to bude debelo?
ne 1 žlica na 1 srčeko. bude oko 1/2 cm kad se speče, a staviš slobodno onako iz žlice, to aparatić spljošti.
30 ožu 2011, 16:37
ma ne misliš valjda žlicu nego manju šeflju ili kacijolu? Nemres s jednom zlicom napraviti 1 wafflu.
01 tra 2011, 19:29
Adorabla, žlicu, to sam definitivno sad skužila. U međuvremenu sam postala majstorica od vafli.
Kupila aparat u LIdlu 72 kune i nešto malo lipa.
Prvi put sam radila po receptu koji je ovdje napisan, s mlijekom, jajima i praškom za peciva - dobila sam piškote u obliku srčeka.
A htjela sam one prave vafle kakve u Bruxellesu jedeš na cesti. Pa sam malo istraživala i došla do recepta, to su vafli iz Liegea.
I ispadnu fenomenalno, baš onakvi kakvi trebaju biti, jedino su opako slatki. Ja sam radila od pola količine iz recepta, ispala su 3x5 komada, znači tri ture. Peče se na 3 oko 4 minute, dok ne postanu zlatni. Ključni sastojak je krupni šećer - kupila sam smeđi krupni u Mulleru, on se karamelizira pa daje te džepiće slatkog okusa u vaflu.
Nastavljam u idućem postu, skače mi
01 tra 2011, 19:37
Sastojci (ja sam radila od pola)
420 grama oštrog brašna
7 grama soli
25 grama kristalnog šećera
2 jaja
paketić kvasca (suhog)
300 grama putra
2 dcl vode (najbolje mineralne s mjehurićima)
270 grama krupnog šećera
vanilin šećer i dodaci po želji (super paše cimet)
Sve mora biti sobne temperature.
Brašno staviti u veliku zdjelu i napraviti rupu u sredini i dodati sol. Rastopiti putar (u mikrovalnoj), ostaviti da se ohladi do mlakoga. U posudi izmiksati jaja, dodati putar, kvasac, ponovo miješati, na kraju dodati mineralnu, ponovo miješati. Smjesu dodati brašnu, dodati kristalni šećer i vanilin šećer i miješati mješalicom za tijesto bar 10 minuta. Tijesto bude ljepljivo, što je normalno. Nakon toga ostaviti na toplom da se diže 15 do 30 minuta (ja sam ostavila 40 - nije mi baš bilo toplo, grijanje je ugašeno). Nakon toga umiješati krupni šećer, pričekati cca 5 minuta (dok se zagrijava pekač) da se šećer stopi sa smjesom.
U svako srčeko (a ima ih 5 u Lildovom pekaču) staviti jednu vrhom punu žlicu smjese. Smjesa nije tekuća pa niš ne curi ukoliko se ne pretjera. Peći cca 4 minute, odnosno dok ne postane smeđe.
Ispadnu mljac, za one koji vole taj okus belgijskih vafli.
24 lis 2011, 09:30
Curke samo da vam javim da od četvrtka u Lidlu imate za kupit pekač
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-9BE ... _22913.htmFrendica mi ima savršen recept, nisu onako pretjerano slatki i klinci se doslovce guše u tim waflima, svaki put kad pitam šta će se jesti odgovor je "wafli"
pa sam evo odlučila malo upotpuniti moju kuhinjsku skalameriju
24 lis 2011, 09:46
Adorabla je napisao/la:ma ne misliš valjda žlicu nego manju šeflju ili kacijolu? Nemres s jednom zlicom napraviti 1 wafflu.
sad tek vidim - da
tj. ako radim one čvrste, onda je krcata žlica jer je to kao kuglica.
ako radim tekuće, onda šeflja, šefarka, kacijola, kakolisevećzove
24 lis 2011, 09:51
Palunkice, e to je to, Liege waffle
02 stu 2012, 23:22
pravila vafle po receptu od Pal jedino su mi malo ispale preslatke, tako da cu drugi put smanjiti šećer.
I naravno prezentacija je bila takva da bi dobila 1 u Masterchefu
Ne znam gdje sam pogriješila no kad sam ih vadila su mi se raspadale
ili možda treba tako
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.