Switch to full style
O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Slani ustipci

14 vel 2009, 23:28

Kao sto kaze naslov trazim recept za slane ustipke :mrgreen:

Re: Slani ustipci

15 vel 2009, 00:36

Hercegovacki tradicionalni ustipci

4 salice brasna
1 zlicica PP
2 zlicice soli
2 jaja
1 salica vode
1/2 salice mlijeka
malo rakije :cool

Zmiksaj mikserom, smjesa mora biti gusta ko moje fritule, a i peces ih na isti nacin :lol (puno ulja, par komada po turi, vrlo kratko, odmah porumene). Ako je pregusto dodaje se voda, ne mlijeko!
Inace se ti ustipci peku duguljasti, tijesto se izljeva onom sefljom sa spicom, ali je kompliciranije :faca

Grijeh je ne posluziti ih s kajmakom, prsutom i sirom :mrgreen:

edit; salica je ona od 2,5 dcl (jedna salica brasna je 150 g brasna)
Zadnja izmjena: Rimaithor; 15 vel 2009, 11:24; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Slani ustipci

15 vel 2009, 10:39

moji vole ustipke od crnog brasna
ne znam tacne omjere (sve je odokativno)

crno brasno
malo praska za pecivo
vode i mlijeka
jaja
u smjesu kapnem i malo ulja
masu mijesam drvenom kutljacom ili zicom od miksera :) kod nas su ustipci u obliku manjih kolutica,znaci supenom kasikom ih bacas na vrelo ulje.

Imas ovdje jos finih receptica
http://www.kuvanje.info/najbolji-recepti/ustipci

Re: Slani ustipci

15 vel 2009, 12:14

babalu ako tražiš recept za uštipke iz sofre, e i ja bi te

rima - jel to tak nešto?

Re: Slani ustipci

15 vel 2009, 13:48

Da :mrgreen:

Ako su tvrdi ili zilavi znaci da su pregusti pa se dodaje voda. Ja stavim mrvu vise PP , cisto malo mineralne i ne stavljam rakijetinu :lol
babalu, dobro si me sjetila na njih, ispeci cu ih danas :mrgreen:

Ali moraju se jesti topli, kad se ohlade mi nisu fini.

Re: Slani ustipci

15 vel 2009, 17:03

:cool upravo sam ih frknula u smece. iznutra su bili ko zvakaca guma!
( ja sam inace antitalent za kuhanje, tako da me ovo uopce nije iznenadilo ).

Re: Slani ustipci

15 vel 2009, 20:33

je je Dunja bas te bosanske hocu :mrgreen:
Rima,tenks :mrgreen:
JiA,sta bi?

Cure dajte jos receptica :proljece

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 12:05

Ja cu probat nabavit recept s kiselim vrhnjem. :mrgreen:
Jako fine, meke iznutra, hrskave izvana.

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 12:10

Ja volim ustipke ali kako da ih pravim bez jaja?
nikako vjerojatno.

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 12:12

Mozes ivana i bez jaja, cak i bez mlijeka :dada

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 12:25

necu stavit jaja al cu stavit rakijetinu (zdravi, prirodno fermentirani proizvod od organski uzgojenog voca) :lol

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 12:34

Evo i mog doprinosa temi :) :

1 casa jogurta (ili kiselog mlijeka)
3 jaja
13 zlica brasna
1/2 zlicice sode bikarbone
malo secera, sol

Umutiti od svih sastojaka tijesto, vaditi zlicom i prziti na vrelom ulju. :liza

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 14:51

Jel da? Bas mi je drago da vam se svidjaju :)
Volim ih zato sto se jako brzo spreme, a sve sastojke uvijek imam u kuhinji.

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 19:54

ja zmuckala sve recepte, stavila pol flasice bioaktiva, pola zlicice pzp, malo soli, secera, dva jaja i desetak zlica brasna
i ispalo je bljak
ostalo frisko
pa to se tak brze spece, ko krafne
mozda je caka u tome sto sam pekla na tavici, ali zvrtila sam ih sa svih strana...s vanjske strane su fini, ali unutra je ostalo gorkasto :( bas frisko

grabila sam ih zlicom, na kraju su bili dugacki ko zlica, a debeli jedno 2,5 cm...jel to predebelo? jel tu mozda caka

pojeli smo ih par, ali samo izvana, koricu :lol

a ne desava mi se gotovo nikada da nesto ko kiflice, ustipke i sl. bacim i da mi ne uspije

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 20:03

a kod mene sličan proces, ali odličan rezultat :lol
stavila sam dva jaja, jedan jogurt i čašu mineralne, 4 šalice crnog brašna, 2 žličice soli i 1 pp
na kraju je bilo i dječjih suza jer ih je nestalo, mama pojela :mrgreen:

Re: Slani ustipci

16 vel 2009, 21:33

Jela sam u nedjelju (kao predjelo) ustipke od kukuruznog brasna sa nekim strava dobrim sirom iz Srbije(ne stigoh razabrat kako se zove)..
evo recepta i do sada su mi naj ustipci

1 i 1/2 šolje pšeničnog brašna,
3/4 šolje kukuruznog brašna,
(1/4 šolje sitno sjeckanog crnog luka, )
2 kašičice praška za pecivo,
1/2 kašičice sode bikarbone,
1/2 kašike šećera,
1 kašičica soli,
1 šolja jogurta,
2 jaja,
ulje.

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 11:21

bubi, to se mora prziti u dubokom ulju. Uzmi lonac sto manjeg promjera, a dubok i nalij bar 2-3 prsta ulja, a mozes i vise. Nemoj se bojati te kolicine ulja jer ako stavis manje ostat ce ti sirovi i popit ce ti mnogo vise ulja tj. bit ce masniji nego da si ih pekla u dubokoj masnoci. Vazna je i temperatura tog ulja - ubaci drvenu cackalicu i pricekaj da se pojave mjehurici oko nje. Kad se pojave - ulje je spremno za przenje ustipaka, fritula itd. :D.

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 11:27

aaaaaa
znaci ipak je stvar u kolicini ulja, da moji su bili bas takvi, masni i sirovi
:kiss

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 11:37

ubaci drvenu cackalicu i pricekaj da se pojave mjehurici oko nje. Kad se pojave - ulje je spremno za przenje ustipaka, fritula itd.

drvenu cackalicu? stvarno? nisam imala pojma. super, hvala!

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 11:51

Dobra fora s cackalicom! :5
Ja uvijek napravim jedan testni :lol Cekiram jel dobar ili treba dorađivati (soliti, rijediti smjesu i sl.).
Puno ulja je obavezno! Mirci :dada

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 12:21

bosanski uštipci by moja baka ljubica :mrgreen:

za oriđiđi bosanski uštipak trebte samo svježu germu, glatko brašno, sol i mlaku vodu. ništa više.
obično ih pečem u veeeelikoj količini kad ima puno gladnih usta tako da ću stavit te omjere.
kila brašna, jedna svježa germa koju ste prethodno rastopili u malo vode i šećera, odokativno soli i vode. smjesa se mora dobrto isklofati kuhačom i ostaviti da se diže.
ne znam kako pečete kruh, ja ga mijesim sama i smjesa za uštipke mi je ista samo rjeđa.
nakon što se digla isklofa se ponovno i žlicom stavlja na vrelo ulje.

ofkors kajmak za mazanje.

ovaj link sam stavila samo zbog slikica da vidite kakva je smjesa.
http://www.bkrecepti.com/index.php?opti ... tail&id=49

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 12:45

silki, da, ne tražimo mi to
ovo mi tu zovemo lepinja ili poderane gaće :lol

a traže se uštipci iz sofre :mrgreen:

okrugli (nešto poput fritula) ali slani, izvana hrskavi iznutra žuti i mekani, ma nigdje tako fine nisam jela

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 12:53

e za takve ne znam.
nit' jela nit' mirisala :lol

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 13:47

i za lepinje je najbolji dunjin recept :1 , mi ih svi kolektivno obozavamo, nikada se niti malo ne baci
i smjesa moze stajati par dana, sto je najbitnije

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 13:51

dunja je napisao/la:okrugli (nešto poput fritula) ali slani, izvana hrskavi iznutra žuti i mekani

upravo takvi su bili moji, mara me pitala hoću li ih i za večeru praviti :lol

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 14:00

bubi jelda da su fine :up

ina - baš ću ih raditi jedan dan

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 14:04

probaj :)
i da dodam, ne znam je li to bilo bitno - tijesto mi je odležalo cca pola sata jer je ida kenjkala ;)

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 14:07

ne znam, ali bosanski ustipci iz dijela bosne od kud sam ja prave se od obicnog tijesta za kruh i prze u dubokom ulju.

edit: mislim da se samo jaja dodaju i to kad se digne tijesto i onda se jos pusti da se malo dignu

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 14:14

ivanach - radiš li ti nan?
ako jesi, ajd' napiši točno kako (zagubila sam papirić :oops: )

edit: našla link ;)
http://www.videojug.com/film/how-to-make-naan-bread

Re: Slani ustipci

17 vel 2009, 14:54

dunja je napisao/la:okrugli (nešto poput fritula) ali slani, izvana hrskavi iznutra žuti i mekani, ma nigdje tako fine nisam jela

Recept za ustipke by moja baba :mrgreen: :

Razmutiti 1 kvasac sa malo mlake vode, dodati soli, secera i 1 jaje. Pustiti da se digne pa dodati 1 solju (2 dl) mlijeka, brasna po potrebi ( :roll: - rekla bih da ide vise od 0,5 a manje od 1 kg brasna) i ev. jos koje jaje (1-2, ovisi o kolicini). To dobro umutiti i ostaviti na toplom da naraste. Prziti u vrelom ulju.

Dakle, mrzim ovakve recepte gdje je sve "otprilike" i glavna mjera je "odoka" :roll: ali su ovi bakini ustipci nesto najljepse sto sam jela :luv
Odgovori