01 vel 2011, 12:14
Lena je napisao/la:Ne bi li malo uvele novosti u recepte, pružile priliku kuharicama da pokažu svoje znanje i, nadamo se, ponukale neke da isprobavaju nove recepte i tako izađu iz kolotečina svakodnevnog kuhanja, moderatorice su se odvažile na otvaranje KUHARSKIH ISTRAŽIVAČA.
Kuharski istraživači su zamišljeni kao igra u kojoj mogu sudjelovati sve članice MiB-a. Uvjet za sudjelovanje je recept s postupkom izrade i popratnom fotografijom na zadanu temu.
Pravila igre:
1. igra se na način da je zadana tema za istraživanje recepata. Sudionici sami biraju recept koji će napraviti i prezentirati.
2. svaka igra traje kroz kalendarski mjesec. 0d 1.-og do 25.-tog u mjesecu se recepti traže, pripremaju i spravljaju, nakon tog roka otvara se glasački topik te se 26. i 27. bira pobjednik koji 28. i 29. odabire nove tri teme koje idu na glasanje. 30. se otvara anketa za konačni izbor teme i tema se objavljuje najkasnije 1. idućeg mjeseca.
3. recepti i slike se šalju moderatoricama (Solei i Leni, obje uvrstiti u primaoce poruke) na PP. Moderatorice pregledavaju recept (po potrebi kontaktiraju autoricu/autora u vezi nedoumica ili nejasnoća) i objavljuju recept i fotografiju pod brojem. Za trajanja igre prijave su za sve sudionike, osim moderatorica ovog pdf-a, anonimne te takve moraju i ostati tijekom cijele igre, odnosno dok moderatorice ne objave sve autore.
4. sudionici/članovi foruma glasaju za recept pod brojem prijave putem ankete ili izjašnjavanjem na odgovarajućem topiku..
5. pobjednik je recept s najviše glasova.
6. svi recepti koji su sudjelovali u igri "dobivaju" autora nakon proglašenja pobjednika.
7. pobjednik ima dva dana da izabere novu temu za idući mjesec, te je ujedno domaćin nove igre.
8. slika je za sudjelovanje obavezna, i to vaša, autorska. ne može se sudjelovati u igri postavljanjem tuđe slike skinute s neta. Veličina slike treba biti minimalno 320x240, odnosno maksimalno do 640x480. Primamo max. dvije slike po receptu. Jedna mora biti gotovo jelo. Preporučamo korištenje http://www.imageshack.us" onclick="window.open(this.href);return false; ili http://www.tinypic.com" onclick="window.open(this.href);return false; za postavljanje slika jer kad koristite svoje albume znate ih kasnije premještati pa gubimo slike. Vjerujemo da će dosta recepata ući u sortirane pa bi voljeli da i slika ostane u trajnoj uspomeni.
9. ne morate se posebno prijavljivati za sudjelovanje. Prijavljujete se samim PP-om s receptom i fotografijom moderatoricama. Tko se nije skrio/prijavio, kuhat nije htio do 25. dana u mjesecu i smatra se da ne sudjeluje. Zakašnjele recepte možete poslati, no neće ući u glasački izbor.
10. tema se ne može ponavljati.
11. recept koji je sudjelovao u prijašnjoj temi se ne može ponavljati.
12.. postojat će tri topika u svakom mjesecu. jedan, zaključan, s receptima i slikama. drugi, otvoreni, za glasanje, radna pitanja itd. treći je predviđen za glasanje.
13. pravo glasanja imat će samo sudionici igre osim u slučaju da se tijekom jednog tematskog razdoblja prijavi manje od 10 sudionika. Tada će svoj glas moći dati svi, bez obzira jesu li sudjelovali u igri ili ne.
14. ukoliko je aktivna varijanta u kojoj je više od 10 prijava, sudionice glasaju putem trostrukog odabira, tj. odlučuju se za tri recepta i pridodaju im 3, 2, odnosno 1 bod.
15. u slučaju da više prijava dobije jednak broj glasova o pobjedniku će se odlučivati dodatnim glasanjem. u dodatni krug glasanja ući će samo prijave (dvije ili više njih) koje su dobile najveći (jednak) broj glasova. dodatno glasanje trajat će jedan dan.
16. svaka tema podložna dodavanju dodatnog pravila i naglasit će se prilikom otvaranja novog kruga natječaja.
Za odabir tema preporučamo da bude manje općenita, odnosno podskupina nekih jela. Npr. "krem juhe", umjesto "juhe". "voćni kolači" umjesto "kolači". Možete zadati nešto tipa: "kolači s beze korama", "kolači bez jaja", "glavno jelo/perad". Razmislite malo, mogućnosti su brojne. Također, vodite računa o tome da zadana tema nudi dovoljno recepata za istraživanje.
Nadamo se što većem odazivu,
vaš S&L moderatorski tim.
01 vel 2011, 12:16
01 ožu 2011, 18:28
20 lip 2011, 20:38
Lena je napisao/la:PRIJAVA BR. 10
kranjica (11 bodova)
FUSION KEBAB
750 g pilećeg zabatka sa kostima
1 žličica curry praha
1 žličica mljevenog korijandera
sol
papar
maslinovo ulje
1 dcl ketchapa
malo mljevene ljute papričice (po želji)
1 ciabatta ili lepinje
Za prilog :
zelena salata
mladi luk
rajčica
Za umak:
1 dcl kiselog vrhnja
2 žlice majoneze
1 žličica senfa
1 žličica hren umaka
sjeckani peršin
2 režnja češnjaka sitno nasjeckana
sol
papar
Pileći zabatak posoliti i popapriti te posipati curry prahom i mljevenim korijanderom. Pokapati sa malo maslinovog ulja i sve dobro izmiješati. Ostaviti meso da se marinira par sati a najbolje preko noći. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje i na njega složiti mariniranu piletinu kožom prema gore. Izmiješati ketchup sa ljutom papričicom te premazati po mesu. Peći u pečnici prethodno zagrijanoj na 200 C jedan sat.
U međuvremenu pripremiti umak: sve navedene sastojke dobro izmiješati i staviti u hladnjak da se prožmu okusi.
Također priprrmiti prilog: nasjeckati svo navedeno povrće i pažlijvo ga izmiješati.
Pečenu piletinu izvaditi iz pečnice i ostaviti je da se malo ohladi. Piletinu odvojiti od kostiju i narezati na manje komadiće.
Ciabattu ili lepinju prerezati na pola te je puniti prvo mesom, zatim dodati prilog i na kraju sve pokapati umakom.
20 lip 2011, 20:42
Lena je napisao/la:PRIJAVA BR. 3 Tanja MT 13 bodova
FETTUCINE U UMAKU OD SRIJEMUŠA I GORGONZOLE
Srijemuš (medvjeđi luk) je u našoj obitelj jedan od vjesnika proljeća.
Omiljen nam je kao pesto (koji nimalo ne zaostaje za klasičnim), kao dodatak juhama, salatama i umacima.
Ovo je jedno brzo i jednostavno, doduše nešto kalorično jelo .
Sastojci:
500 gr fettuccina (ili nekih drugih širokih rezanaca)
50gr srijemuša
150 gr gorgonzole
2 dl vrhnja za kuhanje
Listove srijemuša oprati, posušiti u papirnatoj roli i izrezati na tanke trake. Tako izrezane listove prodinstati na zagrijanom putru ili malo ulja. Posoliti, pobiberiti i uliti vrhnje za kuhanje. Postepeno dodavati gorgonzolu istrganu na manje komadiće.
U loncu zakipiti 2l vode i skuhati tjesteninu.
Kuhane fettuccine izmijesati sa gotovim umakom i ostaviti 15-tak minuta da se „prožme“.
20 lip 2011, 20:48
Solea je napisao/la:PRIJAVA BR 8 adorabla 9 bodova
Rižoto tricolore
(s mozzarellom, pršutom i šparogama)
1 velika šalica basmati riže
5 zelenih kultiviranih ili pola vezice divljih šparoga
5 tanko narezanih feta pršuta (skinuti svu masnoću)
1 mozzarella
1 dcl bijelog vina
pola povrtne kocke za juhu
malo maslaca
Izrezati šparoge na manje kolutiće, vrhove odvojiti. Fete pršuta očistiti dobro od masnoće te ih izrezati u tanke trakice. Mozzarellu izrezati na veće komade.
Na maslacu propirjati šparoge. Dodati rižu i kada postane staklasta zaliti s 1 dcl bijielog vina. Kad vino ispari dodati 2 vrhom pune šalice vode i pola povrtne kocke za juhu. Pustiti da sve lagano krčka i da riža upije svu vodu.
Kada je riža upila svu tekućinu umiješati pršut i mozzarellu. Zaklopiti i pustiti da se mozzarella rastopi.
Servirati toplo da se mozzarella otopi i nježno razvlači između riže.
Uz rižoto tricolore obavezno servirati miješanu salatu s rikolom, radičem i cherry rajčicama.
Rižu nije potrebno solilti jer je pršut slan, a sama riža bit će dovoljno začinjena s pola povrtne kocke za juhu.
27 kol 2011, 14:27
Solea je napisao/la:PRIJAVA BR 17
Solea - 13 bodova
Mali ljetni vjetar
moja obrada ledenog
od ove mjere možete napraviti jednu veliku ili par malih kora
za beze:
4 bjelanjka
prstohvat soli
100 g šećera u prahu
1/2 žlice octa
1/2 žlice oštrog brašna
1 žličica arome vanilije
Pećnicu uključite na 120°C (s ventilacijom).
Na lim stavite papir za pečenje.
Bjelanjke sobne temperature stavite u zdjelu za miksanje, dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne postanu bijeli i čvrsti pa tada lagano, žlicu po žlicu dodajte šećer. Između svakog dodavanja šećera bjelanjke dobro izmiksajte.
Kada ste dodali sav šećer miksajte još par minuta pa dodajte aromu vanilije, bijeli ocat i na kraju brašno.
Smjesu prebacite na pripremljeni lim tako da je razdijelite na 6 podjednakih hrpica, pažljivo oblikujte u krugove pazeći da se međusobno ne dodiruju (tijekom pečenja malo će se raširiti ). Stavite u zagrijanu pećnicu, smanjite temperaturu na 100°C i zaboravite na to nekih sat i 20 minuta do sat i pol. Za svo vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu!
Nakon sat i dvadeset-trideset minuta pećnicu isključite, vrata pećnice lagano otvorite samo djelomično (da ne izleti odmah sav topli zrak) i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.
Dok vam se kore peku vi napravite kremu.
za slastičarsku kremu:
1/2 l mlijeka
1 mahuna vanilije ili žlica arome vanilije
100 g šećera u prahu
4 žumanjka
50 g gustina
1 žlica maslaca sa sobne temperature
Mlijeko sipajte u posudu s debljim dnom pa stavite na laganu vatru da se polako zagrijava.
Mahunu vanilije prerežite po dužini, izvadite pažljivo sjemenke i dodajte sjemenke mlijeku.
Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne poblijedi i postane pjenasta.
Dodajte joj gustin. Sada bi mlijeko već trebalo biti poprilično vruće. Grabilicom za juhu sipnite malo vrućeg mlijeka u smjesu od žumanjaka, promiješajte pa sipajte još jednu mjericu pa opet miješajte. Na taj način žumanjci će se postupno temperirati i neće doći do grudanja kreme odnosno žumanjaka kada ih primješate vrelom mlijeku.
Posudu s mlijekom maknite s vatre pa u vrelo mlijeko sipajte smjesu sa žumanjcima. Brzo miješajte, smjesa će se vrlo brzo zgušnjavati (kao kada kuhate puding). Miješajte brzo da se svi sastojci sjedine a onda vratite na laganu vatru i kuhajte, uz stalno miješanje, još par minuta.
Maknite s vatre i pustite da se krema hladi ali povremeno promiješajte a možete i poklopiti, kako bi spriječili stvaranje korice na vrhu. U mlaku kremu dodajte maslac, opet dobro promiješajte i pustite da se krema potpuno ohladi.
Izmiksajte šlag.
Ohlađene beze kore namažite ohlađenom kremom a zatim i šlagom pa na vrh ovih malih tortica posložite sezonsko voće.
Ja sam ih ovaj put pravila s malinama, borovnicama i ribizlima
Prefino!
28 kol 2011, 10:08
Solea je napisao/la:prijava br 15
Semifreddo alle pesche
200g vrhnja za šlag
500g očišćenih bresaka
5 žlica šećera u prahu
100g marscaponea
sok od pola limuna
malo kardamoma
8 usitnjenih amaretti keksića
Slatko vrhnje mikserom istucite u šlag i stavite ga u hladnjak dok pripremate ostale sastojke. Breskve očistite, ogulite i zdrobite ih štapnim mikserom ili vilicom. Breskvama dodajte šećer, marscapone, limun i kardamom te dobro izmiksajte. Dodajte šlag te dobro promiješajte velikom žlicom. Kalup (duguljasti za kruh) obložite prozirnom folijom te ulijte pola pripremljene smjese, posipajte sa usitnjenim amaretti keksićima te ulijte ostatak smjese. Stavite u zamrzivač preko noći. Izvaditi na sobnu temperaturu pola sata prije posluživanja.
Ovaj semifreddo možete napraviti i sa nekim drugim ljetnim voćem.
02 lis 2011, 20:07
kranjica 14 bodovaTORTA OD BUNDEVE I SIRA
Sastojci:
Za podlogu:
250 g mljevenih keksa
50 g mljevenih lješnjaka
50 g mljevenog maka
50 g smeđeg šećera
60 g rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
5 žlica vode
Za nadjev:
300 g svježeg sira
220 g šećera
srž 1 mahune vanilije
400 g pirea od bundeve
5 jaja
3 žlice brašna
1 žličica cimeta
½ žličice mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat soli
Umak od karamela:
250 g šećera
5 dcl slatkog vrhnja
Prvo uputstva za izradu pirea od bundeve;
Ugrijte pećnicu na 200 C i obložite kalup aluminijskom folijom. Bundevu prepolovite ili izrežite na komade pa joj odstranite sjemenke.Pecite je otprilike sat i 20 minuta dok ne postane mekana. Dok je još vruća, žlicom odvojite omekšalo meso od kore. Štapnim mikserom usitnite bundevu u kašu. Pustite je da se ohladi prije korištenja.
Kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu ugrijte na 180 C.Sve sastojke za podlogu dobro pomiješajte. Smjesa će biti relativno suha ali ne brinite zbog toga. Smjesom obložite dno kalupa pritišćući smjesu prstima tako da bude što ujednačenije debljine. Stavite je peći 10-ak minuta pa je izvadite da se ohladi.
Mikserom izmiksajte sir, šećer i srž vanilije. Dodajte pire od bundeve a zatim dodajte jedno po jedno jaje. Zatim primješajte brašno, začine i sol. Prelijte smjesu preko pečene i ohlađene podloge pa sve zajedno pecite na 180 C 1 sat i 20 minuta. Tortu ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se prohladi pa je stavite u hladnjak. Poslužite sa umakom od karamela.
Za umak od karamela; šećer stavite u tavicu sa debelim dnom i rastopite šećer u karamel zlatno žute boje. Oprezno ulijte slatko vrhnje u vrući karamel. Budite jako oprezni jer će karamel početi špricati. Nastavite kuhati dok se karamel ne rastopi i ne dobijete srednje gusti umak.
02 sij 2012, 20:31
Lena je napisao/la:prijava br. 12
lena - 10 bodovaKUKURUZNA PITA S FETOM
3 dcl kukuruznog brašna
80g maslaca
3 žlice hladne vode
1 žlica vrhnja
40g izrvljenog feta sira
na vrh noža sode bikarbone
nadjev:
2 tikvice naribane
1 naribana mrkva
120g feta sira namrviti
sezam, timijan, sol, papar
1 jaje
125g tekućeg jogurta
Pomiješati brašno sa sodom bikarbonom, dodati na kockice razrezan maslac, vodu, vrhnje i feta sir te zamijesiti tijesto. Razvaljati ga u kalup promjera 25-26cm preko dna i rubova i staviti u frižider dok se priprema nadjev.
Na maslinovom ulju izdinstati mrkvicu s tikvicama, posoliti, dodati začine i pustiti da ispari tekućina. Prohladiti, umiješati jaje i jogurt. Preliti smjesu preko tijesta i posipati s feta sirom i sezamom.
Peći na 190 stupnjeva oko 35 min.
02 sij 2012, 20:35
Solea je napisao/la:prijava br. 19[/color]Veggie chimichanga
je ustvari burrito przen u dubokom ulju, ali kako je nama to stvarno premasno ja ga zapecem u pecnici, premazanog sa par kapi ulja – zbog ukusa i lijepe boje
Sastojci:
(mozete koristiti sastojke koje volite, ovaj put moj izbor je bio:)
1 ½ salica kuhane rize
1 luk
Po 1 crvena, zuta i zelena paprika
50g crnih maslina
50g zelenih maslina
1 rajcica (ako nema svjeze uzmite pelat)
3 cesnja cesnjaka
3-4 komadica susene rajcice
Sol, papar, prstohvat smedjeg secera, bosiljak, oregano, mazuran, kadulja
Ribani cheddar sir ili ribana mozzarella
8 velikih tortilja
Skuhajte rizu u slanoj vodi (ili mozete koristiti ostatke od prethodnog jela)
Dok se riza kuha isjeckajte povrce. Na malo ulja proprzite sitno sjeckan luk, dodajte paprike, rajcice i cesnjak. Kad su paprike przene umijesajte rizu i zacinite.
Smjesu stavljajte na tortilje (zagrijte tortilje prije motanja da vam ne bi pucale) odozgor pospite ribani sir (puuuuuuno ribanog sira) i zamotajte paketice. Drvenim stapicima ih ucvrstite da se ne bi raspali prilikom pecenja i redjajte na podmazan pleh ili pek papir
Pecite u pecnici na 200C 10-tak minuta sa svake strane ili dok lijepo ne porumene. Sluzite uz salatu
Kako ispadne jako puno nadjeva, uzmite i dodatno pakovanje tortilja, pripremite chimichange i smrznite ih. Kad vam se jako zuri, tako smrznute ih samo gurnite u pecnicu i brzinski rucak je gotov
02 sij 2012, 20:38
Solea je napisao/la:prijava br. 4Toplo hladna salata od rikule s hrskavom slaninom i poširanim jajima
za 4 osobe:
100 g rikule
120 g rotkvice
150 g mozzarelle (ja sam koristila one mini kuglice)
1 ciabatta s lukom
2 režnja češnjaka
10ak režnjeva pržene slanine
4 jaja
sok 1 limuna
maslinovo ulje
sol
papar, svježe mljeveni
U većoj zdjeli pomiješati rikulu (po želji dodajte i listiće neke druge salate, npr. kristalke, matovilca, radiča...), narezanu rotkvicu, češnjak, mozzarellu, sol, papar, ulje, sok limuna.
Ciabattu izlomiti ili izrezati na male komadiće, poprskati maslinovim, staviti na toplu tavu i na umjerenoj vatri zapeći komadiće, zamirisat će i dobiti bojicu, maknuti s vatre. Komadići trebaju biti hrskavi.
Režnjeve slanine isto prepržiti na tavi da budu fino hrskavi.
Jaja poširati ili skuhati na meko.
U onu zdjelu s rikolom dodati komadiće prepečene ciabatte i dio pečene slaninice natrganu na komadiće, brzo promiješati, rasporediti na tanjure, dodati još slanine i na vrh poširano jaje.
Salata se odmah poslužuje, dok su slanina i jaje topli.
31 sij 2012, 09:52
Solea je napisao/la:prijava br. 18
ZIMSKI CUPCAKESI - KRANJICA
ZA MUFFINE;
50 g kakaa
240 ml kipuće vode
175 g brašna
2 žličice praška za pecivo
115 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
1 vanilin šećer
prstohvat soli
ZA KREMU OD NARANČE;
1 jaje
1 žumanjak
75 g šećera
190 ml svježe ocijeđenog soka naranče
naribana korica 1 naranče
4 listova želatine
200 ml slatkog vrhnja
ZA ČOKOLADNU KREMU;
200 ml slatkog vrhnja
200 g čokolade
Za muffine: pomiješati kakao sa kipućom vodom pa se dobro izmiješati. Ohladiti. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U trećoj posudi izmiješati maslac, šećer i vanilin šećer. Miješajte sve električnim mikserom dok ne postane kremasto. Potom umiješajte jedno po jedno jaje. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu pa polagano dodavajte brašno neprestano miješajući. Kada umiješajte svo brašno umiješajte i otopljeni kakao. Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku punite sa pripremljenom smjesom. Nemojte puniti košarice do vrha već samo do 2/3 ili pola košarice.Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 C 15-20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije daljnjeg ukrašavanja.
Za kremu od naranče:u zdjeli pomiješati jaje, žumanjak i šećer. Kuhati na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Umiješajte svježe ocijeđeni sok naranče i naribanu koricu naranče, dobro promiješati pa maknuti sa pare. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro ocijediti i otopiti na niskoj temperaturi, zatim dodati par žlica smjese, izmiješati, pa sve vratiti u smjesu i dobro izmiješati. Ohladiti. Slatko vrhnje istući u čvrsti šlag pa pomiješati sa kremom od žumanjaka i naranče. Ostaviti kremu da se malo ohladi i počne želirati. Kremu koja se lagano stisnula staviti u vrećicu za ukrašavanje i ukrasno je naštrcati na muffine.
Za čokoladnu kremu: u malom lončiću zakipiti slatko vrhnje. Čokoladu nasjeckati na sitnije komadiće pa je preliti kipućim slatkim vrhnjem. Miješati dok se sva čokolada ne otopi i ne dobijete glatku kremu. Ostaviti kremu da se malo ohladi. Mlaku kremu istući mikserom. Dobivenu smjesu staviti u vrećicu za ukrašavanje pa je naštrcati na kremu od naranče.
19 tra 2013, 11:42