Sada je: 29 ožu 2024, 07:52.

K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

Moderatori/ce: Hope77, mrava

K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 04 svi 2014, 13:51

Mirči, prošlomjesečna pobjednica :1, ponudila nam je tri teme, a konačni izbor je AMERIČKA KUHINJA.

Znaci, američka (SAD, Kanada) kuhinja
- od hamburgera, hot doga, mafina, raznih pita, kukija do yambalaje, pečenih rebarca, roštilja, pržene piletine, mesne struce...

Linkovi:
http://www.podravka.hr/kompanija/trzist ... uhinja-sad

http://whatscookingamerica.net/American ... nIndex.htm


prijave (recept + maksimalno 2 autorske fotke) šaljite na PP objema moderatoricama, tijekom tekućeg mjeseca a zaključno sa 25. 5. :mah
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 10 svi 2014, 17:42

prijava br. 1 Solea

Jambalaya s piletinom i kobasicama

slika

Jambalaya je omiljeno i vjerojatno najpoznatije jelo stanovnika Louisiane, koji su jako ponosni na svoju kuhinju nastalu utjecajem francuske, španjolske, portugalske, afričke, indijanske... kuhinje. Postoji puno verzija ovog jela, jambalaya se može pripremiti s piletinom, svinjetinom, škampima, kozicama a svaka jambalaja sadrži obavezno „sveto trojstvo“ – luk, zelenu papriku i stabljike celera.

Sastojci:
(mjere su malo odokativne, ali ovo je jelo koje odlično podnosi improvizaciju :lol)
1 veći luk
100 g zelene paprike
100 g stabljike celera
1 režanj češnjaka (ili 1 cijeli mladi češnjak)
1 mladi luk
70 g slanine
1-2 male svježe kobasice (npr. roštiljke)
2 dimljene kobasice
oko 400 g piletine (file zabatka i prsa)
mješavina cajun začina (mljeveni kajenski papar, paprika, češnjak, origano, timijan)
½ žličice dimljene mljevene paprike
250 g riže dugog zrna
oko 600-700 ml pilećeg temeljca
100 ml domaćeg pirea paradajza
sol
papar


Povrće nasjeckati, slaninu narezati na manje komadiće, svježu kobasicu izvaditi iz crijeva a dimljenu narezati na kolutiće. Piletinu (zabatke i malo bijelog mesa) narezati na manje komade i posuti cajun mješavinom začina, količinu začina odredite ovisno koliko ljuto jelo želite ;).

Na vrućoj masti popržiti luk, miješati par minuta pa dodati slaninu i nastaviti miješati dok sve ne primi finu boju. Dodati kobasicu, jednu i drugu pa pržiti na jačoj vatri još par minuta uz povremeno miješanje. Dodati zelenu papriku i celer i mladi luk, miješati još minutu-dvije pa dodati piletinu, kratko pržiti i dodati rižu. Pržiti dok se riža malo ne tostira, obloži sa svih strana, dodati češnjak pa čim češnjak zamiriše sve preliti pilećim temeljcem i paradajzom. Dodati dimljenu papriku, posoliti i popapriti pa poklopiti i na laganijoj vatri kuhati dok se riža ne skuha (upije tekućinu). Na kraju posuti nasjeckanim mladim lukom (i po želji kapnuti malo tabasco umaka).

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Lena » 18 svi 2014, 12:24

prijava br. 2 Olja

Crumble s jagodama, bananom i kokosom

slika
Originalni recept: http://tanjascookingcorner.com/strawber ... a-crumble/

Sastojci:

(za 6 manjih vatrostalnih posudica ili dvije srednje)
250 g svježih jagoda, isjeckanih na kolutiće ili kockice
480 g banana (otprilike 4 komada), isjeckanih na kolutiće
100 g meda
sok od 1/2 limuna

i još za mrvice:

100g brašna
100 g kokosa
100 g maslaca
50 g šećera

Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180°C.
2. Oprati, isjeckati jagode i banane.
3. Preliti voće limunovim sokom i medom, ostaviti sa strane.
4. Prstima umiješati maslac u brašno, dodati kokos i šećer i mijesiti dok ne dobijete mrvičastu smjesu odnosno crumble :)
5. Poslagati voće u posude.
6. Posipati mrvice preko voća.
7. Peći na 180° 20-ak minuta tj. dok mrvice ne dobiju zlatno-smeđu boju.

slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Lena » 18 svi 2014, 12:25

prijava br. 3 Olja

Chicago Deep Dish Pizza

Umijesite tijesto od sljedećih sastojaka:
400 gr brašna,
2 dl vode,
dvije i pol žličice maslinovog ulja,
dvije i pol žličice soli,
dvije i pol žličice suhog kvasca,
i ostavite ga na toplom da naraste.
Za to vrijeme pripremite punjenje – ja sam ovdje naribala sir, narezala slaninu, pančetu i pršut, pripremila ukuhani paradajz sa češnjakom, blanširala špinat. I na kraju dodala još sira :)
Vi možete staviti ono što vi volite, tu baš i nema nekog ograničenja – u receptima se spominju i dinstano mljeveno meso, kobasice, paprika, pljesnivi sir, gljive, mozzarela, luk, parmezan... jedino je važno da na samom dnu bude sir, a onda valjda možete redati slojeve kako vam je volja.
Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela, veći i manji.
Veći dio razvucite i stavite u kalup za torte ili neku dublju posudu za pečenje, pa ga oblikujte tako da izlazi preko rubova posude. Stavite ribani tvrdi sir i ostale sastojke za punjenje. Potom razvucite drugi dio tijesta i stavite ga preko punjenja, pa vanjski rub donjeg tijesta spojite sa gornjim tako da opet ostane malo viši rub.
slika
U pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva stavite pizzu neka se peče oko 25 minuta. Nakon toga ju izvadite i stavite drugi dio punjenja (ovdje:paradajz, slanina i sir), pospite parmezanom i pecite još par minuta odnosno dok se sir ne rastopi.
Pizzu je jednostavnije rezati kada se nakon vađenja iz kalupa ohladi par minuta.
slika
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 24 svi 2014, 08:53

prijava br. 4 kranjica

CHEESECAKE U STAKLENKAMA

Za 6 staklenki od 300 ml

Podloga:

130 g keksa (petit buerre, mcvities ili neki slični)

40 g šećera

40 g otopljenog maslaca



Krema:

420 g krem sira

150 g šećera

3 jaja

30 ml mlijeka

20 g brašna

1 žumanjak



Umak od malina:

150 g malina

30 g šećera

200 ml vode

1 žlica gustina



Pećnicu zagrijte na 160 C. Pripremite 6 čistih staklenki. usitnite kekse pa ih pomiješajte sa šećerom i otopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u staklenke pa je žlicom utisnite uz dno.

Mikserom izradite šećer i sir. Dodajte jaja, mlijeko, brašno i žumanjak. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite u staklenke. Svaku staklenku nekoliko puta kucnite o radnu plohu da izađu mjehurići zraka. Staklenke složite u dublju vatrostalnu zdjelu pa u nju ulite vruću vodu do 2,5 cm visine. temperaturu pećnice snizite na 150 C i stavite "peći" staklenke. Pecite ih 30 minuta a zatim ugasite pećnicu a staklenke ostavite u ugašenoj pećnici još 30 minuta. Izvadite ih van iz pećnice i ohladite.

Za umak zgnječite maline sa šećerom. Pomiješajte vodu sa gustinom i umiješajte zgnječene maline. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta. Ukoliko vam smetaju koštice procijedite umak kroz cijedilo. Rasporedite umak po ohlađenim staklenkama.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 24 svi 2014, 08:56

prijava br. 5 malamaja

Boston Banofee Pie
(Pita s bananama)

115 g maslaca
150 g brašna
50 g šećera
na vrh noža sode bikarbone

Od sastojaka umijesiti prhko tijesto i ostaviti ga u hladnjaku da se malo stisne.

200 g kondenziranog mlijeka ili slatkog vrhnja
115 g smeđeg šećera
2 žlice melase
malo soka od limuna
dvije banane
šlag ili tučeno slatko vrhnje


Tijesto peći u kalupu za pite ili torte na 150 C cca 30 minuta. Ostaviti ga da se ohladi.
U posudu staviti smeđi šećer i zagrijavati ga na laganoj vatri dok se skroz ne rastopi uz lagano miješanje. Dodati melasu, mlijeko ili slatko vrhnje (pokazalo se puno bolje i kremastije od kondenziranog mlijeka). Kada se sve rastopi i počne kuhati miješati još desetak minuta dok se smjesa ne zgusne i poprimi svjetlu boju karamela.
Izlijte karamel na bazu od tijesta i sve zajedno stavite da se dobro ohladi.
Prije posluživanja narezati banane na ploške, poprskati ih sokom od limuna (da ne potamne) i poslagati na pitu i na njih staviti šlag ili tučeno slatko vrhnje.

Ukusna i kremasta pita za one koji vole karamel <3 u kombinaciji s bananama i šlagom daje punoću okusa.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 24 svi 2014, 08:58

prijava br. 6 tanjabb

Brownies

185g maslaca
185g fine tamne cokolade
85g brasna
40g kakava (crnog, za kolace)
50g bijele cokolade
50g mlijecne cokolade
3 jaja
280g smedjeg secera

Maslac i crnu cokoladu narezemo/razlomimo na kockice. Polako rastopimo na pari. Maknemo s vatre i ohladimo na sobnu temperaturu.
Jaja i smedji secer miksamo dok ne dobijemo guscu, kremastu teksturu, svijetle boje i skoro duplo vecu u volumenu, otprilike 5 do 8 minuta.
Ohladjenu cokoladu i maslac prelijemo u kremu od jaja i polako mjesamo s plasticnom spatulom, radimo pokrete u obliku brojke 8, dok ne dobijemo jednolicnu kremu.
Brasno i kakao prosijemo prvo jednom u posebnu zdjelu, pa drugi put u nasi cokoladnu kremu. Ponovimo polako mjesanje sa spatulom.
Mlijecnu i bijelu cokoladu narezemo na kockice i na kraju umjesamo u smjesu.

Lim velicine otprilike 20X20cm oblozimo peki papirom. Izlijemo smjesu, poravnamo po kutevima i pecemo oko 25-30 minuta na 160 stupnjeva.
Prije rezanja na kocke pustimo da se kolac potpuno ohladi.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 24 svi 2014, 18:32

prijava br.7 Mirci

Cherry rajčice punjene salatom od jaja

slika

cherry rajčice
6 tvrdo kuhanih jaja
1 majoneza
2 žlice jogurta
2 žlice limunova soka
1 žlica sitno sjeckanog luka ili vlasca za one koji ne jedu svježi luk
4 stabljike celera
sol, papar

Jaja i celer sitno nasjeckati pa dodati ostale sastojke i dobro promiješati. Ostaviti pola sata u hladnjaku da se stegne. Rajčicama odrezati vrh, žlicom izdubiti sjemenke i napuniti sa pripremljenom salatom od jaja.

Ova salata se često koristi i kao nadjev za sendviče, uz zelenu salatu.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Lena » 24 svi 2014, 20:57

prijava br. 8 Mirci

Boston cream pie

slika
krema:
3 žumanjka
1/4 šalice šećera
2 žlice gustina
1 šalica (250ml) mlijeka
1 žlica maslaca
1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
100ml vrhnja za šlag

Mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin.
U lončić sa debelim dnom staviti kuhati mlijeko. Neposredno prije vrenja maknuti sa vatre i otprilike 1/3 mlijeka uliti miješajući u smjesu sa jajima. Dobro izmiješati i vratiti u lončić sa mlijekom. Kuhati na slaboj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne, otprilke 2-3 minute. Maknuti sa vatre, umiješati maslac. Dodati ekstrak vanilije i ostaviti da se ohladi, oko 2 sata. Neposredno prije slaganja torte vrhnje istući u čvrsti šlag i umiješati ga u hladnu kremu.

biskvit:
1 i pol šalica glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
pola šalice (125ml) mlijeka
4 žlice maslaca
3 jaja
150g šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije

Pećnicu ugrijati na 180°C. Kalup promjera 24cm namastiti malsacem i pobrašniti.
Promiješati brašno, prašak za pecivo i sol.
U mali lončić uliti mlijeko i maslac i staviti grijati na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Maknuti sa vatre.
U posudu za miksanje staviti jaja i tući ih mikesrom dok smjesa ne pobijeli, oko 1 minute. Postepeno dodavati šećer i ekstrakt vanilije i miksati oko 6 minuta, dsok se smjesa ne utrostruči.
Postepeno dodavati brašno i lagano ga umiješati velikom žlicom. Mlijeko vratiti na vatru i neposredno prije vrenja makuti ga sa vatre i odjednom uliti u smjesu jaja i brašna te polako velikom žlicom sve umiješati u glatku smjesu.
Uliti u pripremljen kalup za torte i peći 20-25 minuta.
Ohladiti desetak minuta i izvaditi iz kalupa.
Nožem prerezati biskvit na dva dijela.

Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
100ml vrhnja za šlag

U malom lončiću ugrijati vrhnje pa dodati nasjeckanu čokoladu. Miješati dok smjesa ne postane glatka.

Na tanjur za posluživanje stavite donji dio biskvita, namažite kremom, poklopite drugim dijelom biskvita i prelijte glazurom. Nemojte mazati glazuru oko kolača već pustite da sama curi.
Po želji, prije nego što nanesete kremu možete staviti 100g nasjeckanih jagoda.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Lena » 25 svi 2014, 11:11

prijava br. 9 Potica

Ovo kuham godinama a nisam znala da je to u stvari dio američke kuhinje ;)

TEKSAŠKI LONAC

Potrebno:

1/2 kg svinjetine
200 g mrkve
150 g celerovog korijena
100 g crvenog luka
300 g krompira
300 g graška
1/2 l soka od paradajza
1 dcl crnog vina
2 žličice crvene paprike
peršinov list, sol, biber

Priprema:
Na ulju propržiti crveni luk dok ne postane staklast, staviti povrće nasjeckano na kockice i meso, posoliti i popapriti. Zaliti vinom, sokom od rajčice i vodom toliko da bude pokriveno, kuhati na srednjoj vatri oko sat vremena. Za vrijeme kuhanja povremeno protresite. Ukoliko je potrebno dodajte malo tople vode, kad je kuhano treba biti vrlo malo tekućine a dosta gusti umak.

Ovo je jedno od jela koje trpi razne varijacije i mjere su samo za one koje ne mogu bez njih :)
ja sam narezala jedan čitavi "grincajg" i tri krumpira, jako je fino sa mladim graškom :liza kako ga nisam imala stavila sam onu manju konrezrvu graška ali sam dodala kad je meso već bilo mekano da se ne raskuha.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: K. ISTRAŽIVAČI - Američka kuhinja (svibanj)

PostPostao/la Solea » 25 svi 2014, 23:53

prijava br. 10 Jednomcupostatimama

Domaći Peanut Butter

neslani pečeni kikiriki
ulje od kikirikija/lana/maslinovo
sol ili med za slatku verziju

Staviti kikiriki u blender da se usitni. U kikiriki dodati malo ulja da se masa krene homogenizirati. Blendati dok masa skroz ne bude glatka. Za slanu verziju dodati soli, a za slatku med ili rastopljenu čokoladu.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.