Postao/la babalu » 14 stu 2010, 18:43
TORTE by Podgoricanka
Torta od jagoda
3 jaja
225 g šećera
2 kesice vanilin šećera
50 g
ašna
50 g gustina
1/2 kašičice praška za pecivo
kašičica kakaa u prahu
500 g jagoda
1 1/2 kesica belog želatina u prahu
750 g jogurta
3 kašike limunovog soka
400 ml slatke pavlake
3 kašike čokoladnih ljuspica
Priprema
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Penasto umutiti jaja, 3 kašike mlake vode, kesicu vanilinog šećera, 125 g šećera, dodati
ašno, gustin, prašak za pecivo i kakao. Ovu masu sipati u podmazan i po
ašnjen kalup i peći oko 15 minuta. Pečeno testo izručiti na vlažnu kuhinjsku krpu posutu šećerom. Uviti biskvit i ostaviti da se hladi. <
Oprati jagode, očistiti i preseći na pola. Razmutiti želatin, izmešati jogurt, limunov sok, 100 g šećera i kesicu vanilinog šećera. Dodati razmućen želatin u krem. Ostaviti oko 30 minuta da se ohladi. Zatim dodati 200 ml umućene pavlake. Premazati biskvit kremom i iseći ga po dužini na 5 traka.
Odozgo rasporediti pripremljene jagode, ostaviti jedno 15 polovina za ukrašavanje. Jedna traka treba da je sasvim uzana, ostale trake, jednu za drugom, omotati oko nje. Staviti oko mase o
uč kalupa za tortu i ostaviti da se kolač hladi oko 2 sata.
Kada se kolač ohladi, umutiti čvrsto preostalu pavlaku, pa 1/3 usuti u špric i tortu bogato ukrasiti. Preko torte posuti ljuspice čokolade i ukrasiti polovinama jagoda
TORTA OD JAGODA SA KREMOM by Podgoricanka
Sastojci:
4 jaja,
4 kasike hladne vode,
200 g. secera u prahu "C"
1 kesica vanilin secera "C"
150 g.
asna,
1 kesica praska za pecivo "C"
20 jagoda srednje velicine
Krem:
2 kesice slag krema od jagoda "C"
1 kesica slaga toping "C"
Priprema:
Belanca i vodu do
o umutiti u cvrst sneg. U toku mesanja dodavati prah secer i vanilin secer. Zatim dodavati jedno po jedno zumance, pa kasiku po kasiku
asna, i prasak za pecivo. Testo ispecite u modelu za torte, koji ste predhodno namastili samo po dnu. Potpuno ohladjenu tortu preseci na pola, horizontalno. Krem pripremiti prema uputstvu na kesici slag krem od jagoda "C" i nafilovati tortu. Ostaviti deo krema da se torta filuje i spolja. Na kraju umutiti slag toping, pa ukrasiti tortu, tako da u svaku kupicu slaga toping polozimo po jednu jagodu.
TORTA OD jagoda by Podgoricanka
KORE:
1. kora: 4 jaja, 4 kašike šećera, 100gr mlevenih oraha, 1 štangla čokolade
2. kora: Ista kao prva!
3. kora: 6 belanaca, 6 kašika šećera, 100gr mlevenih oraha
FIL:
Pola litre mleka, 4 kašike
ašna, 6 žumanaca, 4 kašike šećera.
Skuvati mleko, pa u njega sipati umućene ostale sastojke,razređene sa malo hladnog mleka, to lepo kuvati dok se ne zgusne.
200gr šećera u prahu i 250 gr putera umutiti i dodati u žuti fil kada se prohladi.
1.5 kg jagoda iseckati na kolutiće. 6 šlagova umutiti!
Slagati tortu na sledeći način:
1. kora-žuti fil-jagode-šlag
2. kora-žuti fil-jagode-šlag
3. kora-žuti fil-jagode-šlag
Napomena: Treću koru sam dodala da bih iskoristila belanca (može i bez nje)!
TORTA OD JAGODA by Podgoricanka
POTREBNO:
160 g šecera
6 jaja<
200 g brašna
50 g maslaca
kora od limuna
za nadjev;
250 g jagoda
slatko vrhnje
100 g šecera
NACIN PRIPREME:
Žumanjke pjenasto umijesite sa šecerom, pa dodajte rastopljeni maslac, naribanu koricu limuna,
ašno i na kraju snijeg od bjelanjaka. Ovu smjesu pecite u obliku za torte oko 30 minuta. Pola jagoda propasirajte pa dodajte slatko vrhnje, a ostatak jagoda propasirajte s konjakom ili rakijom. Razrežite tortu u nekoliko kora i nadjenite je kremom od jagoda , a cijelu premažite s ostatkom slatkog vrhnja i ukrasite cijelim jagodama.
TORTA OD JAGODA S JOGURTOM by Podgoricanka
POTREBNO:
Tijesto za biskvit:
6 jaja
60 g maslaca
180 g kristal šecera
180 g oštrog
ašna
malo soli
vanilija šecera
naribana korica limuna
Krema:
300 g jagoda
0,5 l jogurta
160 g šecera u prahu
1 dl limunovog soka
4 jušne žlice želatine u prahu
0,5 l vrhnja
crveni žele za tortu
jagode za ukras
masni papir
NACIN PRIPREME:
Pecnicu zagrijte na 200°C. Pjenasto istuci cijela jaja ugrijana nad parom do temperature tijela uz dodatak šecera, malo soli, vanilija šecera i korice limuna. Dugo tuci mikserom, sve dok smjesa ne prestane rasti. Potom pažljivo dodati
ašno i otopljeni maslac. Ovom smjesom premazati lim za pecenje prethodno obložen masnim papirom i peci oko 10 minuta. Peceni biskvit. kuhinjskoj Ocistiti i oprati jagode, zgnjeciti ih do finog pirea. Od ohladenog biskvita prikladnim kalupom izrezati tortice ovisno o kalupu i vašoj želji. Za kremu namociti listice želatine u hladnoj vodi. Jogurt promiješati sa šecerom, limunovim sokom i pireom od jagoda. U malo vruce vode otopiti želatinu i pridodati je jogurt smjesi. Cvrsto istuci vrhnje i pažljivo ga umiješati u kremu. Lim za pecenje obložiti prozirnom folijom. Na njega posložiti kalupe bez dna. Ove kolute napuniti kremom i prekriti biskvitnim korama. Staviti u hladnjak 1–2 sata. Pripremiti žele za tortu. Svaku torticu izvaditi iz kalupa i lagano je preliti gotovim želeom. Prije posluživanja tortice ukrasiti svježim jagodama.
TORTA OD JAGODA by Podgoricanka
Sastojci:
60 dag jagoda
4 dl soka od jagoda
Za biskvit:
3 žutanjka
3 žlice
ašna
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 bjelanjka
Za kremu:
2 voćna jogurta od jagode
1 običan jogurt
2 šlaga
4 žlice šećera
20 g želatine u listićima
Žutanjke,
ašno, sećer i vanilin šećer izmiksati. Posebno izmiksati bjelanjke, a onda sve zajedno lagano umiješati. Ispeći na 180°C, 20 minuta.
Kada se biskvit ohladi, preko njega prelijemo sok od jagoda i poslažemo jagode narezane na veće komade. Za kremu izmiksamo 2 šlaga u koji dodamo 4 žlice šećera. U to dodamo 2 jogurta od jagode i jedan običan i dalje miksamo do ne dobijemo ujednačenu smjesu.
Nako toga stavimo listiće želatine u hladan sok od jagoda i pustimo da odstoji 4 minute. 1/2 dl soka zagrijemo u loncu; kada zakipi, maknemo s vatre i stavimo namočene listiće. Maknemo s vatre. Polagano hladimo i postepeno ulijevamo u kremu. Još malo promiksamo na najmanjoj
zini i prelijemo preko biskvita i jagoda. Stavimo u zamrzivač na sat vremena i maknemo kalup.
Tortu možete napraviti s bilo kojim voćem.
Torta od jagoda by Podgoricanka
Sastojci:
5 bjelanjaka
5 žumanjaka
10 žlica hladne vode
28 dag ašna
prašak za pecivo
28 dag šećera
1 kg jagoda
2 slatka vrhnja ili šlag
Priprema:
Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka i 5 žlica vode. Žumanjk izmiksati sa 5 žlica vode, pa dodati 28 dag šećera i dalje miksati. Na kraju dodati
ašno i malo praška za pecivo. To staviti u namazan kalup i peći na 200°C oko 45 minuta. Jagode izrezati i pošećeriti po želji da ispuste sok.
Ohlađeni biskvit izdubiti, osatviti samo donji dio i dio sa strane, a ostatak izdubljenog biskvita smrviti. Jagode procijediti i zatim sa sokom poškroptit biskvit, na njega staviti dio jagoda i gore šlag., na to staviti pola izmrveljnog biskvita kojeg treba ponovo poškropiti. Zatrim opet staviti jagode i na njih šlag. Iza toga ponovo staviti ostatak izmrvljenog biskvita kojeg poškropite, stavite jagode i na kraju šlag.