Sada je: 28 ožu 2024, 10:44.

Sensory Belt terapija

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Sensory Belt terapija

PostPostao/la pepita » 02 sij 2009, 14:55

Koristi li možda netko ovaj pojas?

http://www.sensorybelt.com/

The Sensory Belt™ koristi djeci i odraslima sa:

* Autizmom
* Poremećajem nedostatka pažnje
* Hiperaktivnim poremećajem nedostatka pažnje
* Angelman sindromom
* Apraksijom
* Aspergerovim sindromom
* Ataksijom
* Cerebralnom paralizom
* Down sindromom
* Dysleksijom
* Fetalnim alkoholnim sindromom
* Hipotonijom
* Perifernom Neuropatijom
* Pervazivnim razvojnim poremećajem
* Prader-Willi sindromom
* Rett sindromom
* Poremećajem senzorne integracije
* Poremećajem senzorne obrade
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 02 sij 2009, 15:02

Mi smo ga naručili prije cca 3 tjedna, očelujemo ga svaki čas.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la lulamae » 02 sij 2009, 18:09

zanimljivo..ne kuzim kak to djeluje :dunno
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
Avatar
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1785
Pridružen/a: 12 svi 2006, 10:08

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 02 sij 2009, 18:27

Sensory Belt™ je težinski terapijski pojas koji podstiče umirenje, balans i povećanu svijesnost sopstvenog tijela, tako što pojačava proprioceptivnu povratnu spregu (to otprilike znači da potiče naša osjetila da snažnije reaguju na podražaje iz spoljne sredine). Tokom nekoliko minuta nošenja Sensory Belt™ osjetićete se prizemljenijim, fokusiranijim, i sigurnijim! Terapeutski težinski pojas je od koristi djeci, tinejdžerima i odraslima koji imaju dijagnozu autizma, poremećaja nedostatka pažnje, hiperaktivnosti, Angelmanovog sindroma, apraksije, Aspergerovog sindroma, ataksije, cerebralne paralize, Down sindroma, disleksije, fetalnog alkoholnog sindroma, hipotonije, periferne neuropatije, pervazivnog razvojnog poremećaja, Prader-Willi sindroma, Rett sindroma, poremećaja senzorne integracije, i mnogih drugih poremećaja vezanih za ravnotežu. Koristeći najnoviju tehnologiju kreirali smo najudobnije, sigurne i dugotrajne linije senzornih proizvoda za osobe sa senzornim potrebama.

The Sensory Belt™ je težinski pojas koji donosi koristi u segmentu senzorne obrade kod djece, tinejdžera i odraslih koji imaju težinu preko 34 kg (75 pounds). Miracle Belt™ ije pedijatrijski težinski pojas za bebe i djecu čija je težina ispod 34 kg (75 pounds).
* Pojačava svijest o sopstvenom tijelu
* Popravlja ravnotežu i koordinaciju itd

To je prevela jedna forumašica na autizmu
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la pepita » 02 sij 2009, 18:40

prevela moof3
Sensory Belt pojas
Proizvodi senzorne obrade mogu pomoći osobama koje imaju problema sa prilagođavanjem na senzorne podražaje. Oni stimulišu interakciju između mozga i osjetila, a koja je ključna za normalnu neurološku funkciju. Poremećena komunikacija između mozga i osjetila može biti regulirana upotrebom proizvoda senzorne obrade, težinskim proizvodima, kao što su težinski pojasevi, težinske deke i težinski jastučići za krilo. Stimulirajući proprioceptivni sistem, senzorni produkti pomažu u jačanju neurološke povratne sprege do mozga. Traganje za podsticajem za nervni sustav u integraciji senzornih informacija, putem korištenja ovih senzornih proizvoda, može imati dramatični uticaj na vaš život. Upotrebom težinskih senzornih proizvoda vidjećete veoma brzo poboljšanje u vašoj sposobnosti koncentracije na zadane zadatke. Druga velika grupa u kojoj su senzorni proizvodi od pomoći, a naročito težinski pojas, su osobe koje pate od motornog deficita (ravnoteža, kretanje). Jednom kada budete sposobni efikasnije regulirati senzorne informacije, samo je pitanje vremena kada će vas vaše novo samopouzdanje povesti do novih postignuća.
Na kom principu radi Miracle Belt™?

The Miracle Belt™ stimulira proprioceptivni sistem kroz nervne receptore koji su postavljeni u mišićima, zglobovima i ligamentima oko zglobova. Ovi receptori registriraju zategnutost, napetost ovih elemenata i prenose informaciju do mozga gdje se ova informacija obrađuje. Mozak odgovara signalom koji ide do mišića, a kao odgovor oni se kontrahuju ili relaksiraju, stvarajući pojačanu svijest o sopstvenom tijelu kroz jaču neuro-mišićnu spregu sa mozgom.


Od čega je napravljen Miracle Belt™?

Korištenjem najnovije tehnologije kreirali smo najudobnije, sigurne i dugotrajne linije senzornih pomagala za bebe i djecu. The Miracle Belt™ je napravljen od EVA pjene za fleksibilnost i stabilnost, zajedno sa neoprenskim težinskim vrećicama koje su napunjene sa malenim lopticama od nehrđajućeg čelika. The Miracle Belt™ je specijalno dizajniran sa nepromjenljivim težinama za zaštitu vas i vašeg djeteta. Težina pojasa je široko testirana od strane terapeuta i dokazano najefektivnija težinska terapija u odnosu na obim struka i težinu vašeg djeteta. The Miracle Belt je patentiran proizvod.

Za koliko su vidljivi rezultati njegove primjene?

Kod većine djece će se odmah vidjeti rezultati, dok će drugi imati postepeno poboljšanje.

Kakve su vaše preporuke pri uvođenju Miracle Belt™ kod naše djece?

The Miracle Belt™ je visoko efikasna senzorna pomoć! Budite samouvjereni kada stavljate pojas! Nekoj djeci je potreban osjećaj posjedovanja prije no što im postane ugodno nositi pojas. Mi preporučujemo da ostavite pojas u dječjoj sobi par dana, tako da se imaju vremena upoznati sa pojasom. Neki roditelji pojas zovu "Batman Belt" ili "Magic Belt".
Napomjena: Ako se vaše dijete ne osjeća dobro, može stvoriti otpor prema nošenju pojasa.

Koliko dugo treba moje dijete nositi pojas?

The Miracle Belt™ se može nositi 15 do 30 minuta dnevno, ali i tokom čitavog dana sa pauzama za obroke, igranje vani, etc. Vaše dijete će možda htjeti držati pojas u krilu tokom obroka. Posmatrajte kako se vaše dijete ponaša, ono će vam dati do znanja kada mu je dosta. Iz dana u dan može varirati vrijeme tokom kojeg vaše dijete nosi pojas.
Napomjena: Neka djeca više vole nositi pojas ispod odjeće.

Da li je Miracle Belt™ bezbedan?

Apsolutno! Najnovija dostignuća ugrađena su u Miracle Belt™, zajedno sa kvalitetnom izradom, osiguravajući da je Miracle Belt™ izdržljivo, udobno i sigurno senzorno pomagalo za bebe i djecu.

Da li jeMiracle Belt™ testiran?
Naše inicijalno testiranje je obavljeno od strane radnih terapeuta i fizioterapeuta u Community Haven for Adults and Children (CHAC) in Sarasota, Florida http://www.chachaven.com. Veoma uspešno uvođenje Miracle Belt™ u njihov senzorni terapijski rehabilitacioni program značajno je unaprijedilo kvalitet rehabilitacijskih satova, tako što je omogućilo terapeutima da izvuku najviše u radu sa svakim djetetom. Nošenje Miracle Belt™ stvara uravnoteženije, smirenije, i svjesnije dijete, nezavisno od njegovih senzornih potreba. Rezultati koje je dobio CHAC u skladu su sa informacijama o praktičnoj primjeni od strane radnih terapeuta, fizioterapeuta, profesora i roditelja. Miracle Belt™ je senzorno pomagalo koje bezbjedno i trenutno umiruje onoga ko ga nosi, i pojačava svijest o sopstvenom tijelu!

Sve do sada našla na netu o Miracle beltu je pozitivno, i što se stručnih osoba tiče i što se tiče roditelja čija djeca nose pojas.
ima toga još ako nekoga zanima napišem...
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 02 sij 2009, 19:15

Apsolutno bi bilo dobro posebno, dijelovi koji su vezani uz djecu.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la pepita » 03 sij 2009, 11:17

Evo što kažu roditelji i terapeuti o pojasu

"Dao sam Sensory Belt mom prvom ADHD pacijentu, i bio sam zaista zapanjen trenutnom pozitivnom reakcijom koju je ovaj dječak imao. On je odmah sam primjetio kako osjeća da mu je težina pojasa pomogla da umiri svoje tijelo i smanji hiperaktivnost. Dao sam mu pojas da koristi u kući sa svojim roditeljima, i iduće sedmice su mi javili da je pojas nastavio da mu pomaže pri kontroli njegovog nivoa aktivnosti. Moj pacijent je rekao da je to magija. Njegovi roditelji su rekli da je morao nositi pojas samo nekoliko puta, a rezultati su svaki put bili sve duži i duži. "
Terry Alan Hayes, Ph.D.
Psiholog s licencom

"The Sensory Belt je imao zapanjujući uticaj na mog sina ! Pojas ga smiruje i omogućuje mu da bude bolje fokusiran tako da je moguće da sjedne i crta, igra se itd. bez nesvrsishodnih pokreta. Sa 7 godina moj sin traži pojas jer zna da mu pomaže. Svako ko ima poremećaj senzorne integracije treba imati ovaj pojas. "
Marijane Farr,
Majka djeteta sa PDD-NOS, SID

"Dobila sam Sensory Belt danas i odmah sam se predivno osjećala. Sada moje štake djeluju kao čačkalice u mojim rukama. Nikada nisam, sa svojih 55 godina, toliko uživala u hodanju kao sad. Oduševljena sam što imam pomagalo koje će mi pomoći da održim ravnotežu sada, i kada budem starija. Činjenica je da Sensory Belt djeluje fantastično!"
Carolyn Wright,
Dijagnoza-cerebralna paraliza (Missouri)

"Moj sin voli nositi Sensory Belt i nosi ga svakodnevno! On ga čak pokazuje svojoj njegovateljici kada ga oblači. Mogu osjetiti razliku kada ga držim za ruku dok šetamo. Mnogo je stabilniji i ravnoteža mu je bolja. Hvala vam za ovu odličnu napravu!"
Wendy Mann Resnick,
Majka djeteta rođenog sa urođenim nedostatkom corpus callosuma (dio mozga)

"The Miracle Belt je korisna naprava u pružanju pomoći djeci sa slabom senzornom svijesti o zdjeličnoj stabilnosti i temeljnoj snazi da se osjete stabilnije. Ovo može pomoći pri adaptaciji na različite spoljne podražaje bez aktiviranja "bori se ili bježi" reakcije, što doprinosi boljem prilagođavanju."
Jean K. Colyer,
Radni terapeut OTR/L

"The Sensory Belt se koristi za stimulaciju proprioceptivnog sistema dubokim pritiskom, u cilju postizanja bolje pažnje, fokusa, organiziranja i umirenja. Pomas pomaže u postizanju boljeg osjećaja o položaju tijela u prostoru. Pojas mogu koristiti osobe sa ADHD/ADD, PDD, Autizmom, Poremećajem senzorne integracije i problemima sa učenjem."
Mark Wilson,
Sertificiran pomoćnik radnog terapeuta COTA

"The Sensory Belt često kratko vrijeme nose moji učenici da bi im pomogao da se umire i da se mogu koncentrirati na zadatke. Neki su i sami nabavili pojas kada su imali potrebu za težinom koju ima pojas. "
Jane Foppe MEd,
Predavač za poremećaje u autističnom spektru

"Tokom mojih dnevnih zadataka na poslu Sensory Belt mi daje vještine za koje sam mislila da su se izgubile tokom godina. Mogu ostati usmjerena, manje nestalna i moja se impulsivnost da "završim zadatak i nastavim dalje" bez potrebe da se vrtim u stolici ili ustajem smanjila, a sposobnost da završim zadatak u jednom dahu se povjećala. Prekidanja (bez obzira da li ih uzrokujem ja ili drugi) mi ne oduzimaju toliko vremena kao prije, i mogu se brže vratiti onome što sam započela.

Mada uzimam dnevnu terapiju za ADHD, ima dana kada mi lijekovi nisu dovoljni (stres, rokovi itd.) i nošenje pojasa me smiri, u nedostatku boljeg izraza. Pošto nema izliječenja od ADHD, svako mora naučiti kako sebi može pomoći. Drago mi je da mogu reći da mi je Sensory Belt pomogao da bolje kontroliram ADHD na poslu i u kući."
Danielle Sullivan,
službenica sa ADHD (Texas)

"Definitivno vidim razliku kod mojih pacijenata koji nose pojas. Koristila sam Sensory Belt kod 5 različitih pacijenata i vidjela veću stabilnost njihovih zdjelica koja dovodi do bolje ravnoteže i manjeg pomicanja. Mogla sam podjesiti nagib njihovih zdjelica postavljajući težinu spreda ili pozadi. Takođe sam koristila pojas zbog težine, omogućujući pacijentu veći otpor pri opružanju noge. "
Missy Delaney MEd,
Menadžer programa u Freedom Ride, Inc.

"Probala sam mnoge stvari tokom godina da pomognem svom sinu u razvoju. Sa 10 godina nije mogao hodati bez pomoći. Znali smo da je problem njegova ravnoteža. Pošto smo pročitali o Sensory Belt u novinama, odmah smo poručili jedan online. Naš sin sada hoda svugdje po kući bez pomoći. U stvari, totalno nas iznenadi svaki put kada jednostavno uđe u sobu. Sanjali smo o ovom trenutku 10 godina. Tako da je, po nama, Sensory Belt pravo čudo!"
Drs. Frank and Lisa Lanzisera,
Roditelji djeteta sa Down sindromom

"Probala sam Sensory Belt kod 12-godišnjeg pacijenta kod koga je dijagnosticiran ADHD i koji je takođe imao probleme sa senzornom integracijom. Trenutno je postao mnogo stabilniji i kvalitet njegovih pokreta se značajno povećao. U stvari se mom pacijentu pojas toliko dopao, da je pitao majku može li ga zadržati i nositi po kući."
Lena Thoresen,
Radni terapeut OTR/L

"Korištenje Sensory Belt je pomoglo u smirivanju jednog od mojih najtežih studenata."
Hamish Pollock,
ESE Teacher

"Kada je nosio Sensory Belt moj unuk je po prvi put u 10 godina sjedeo mirno za večerom. Pitao je može li ga nositi u školu jer ga "zadržava" i može se bolje koncentrirati."
Barbara Harle,
Baka djeteta sa ADHD

"Pošto je Jack dobio pojas nije padao toliko i primjetno je bio fokusiraniji tokom nogometnih utakmica. Umirujući efekat pojasa je povećao njegovu usmjerenost do te mjere da je počeo bolje učiti i bolje igrati. Jack je nosio pojas po 15 minuta prije no što će ući u igru."
Michelle Kingston,
Nogometni trener SID dječaka

"Nalazim da je Sensory Belt veoma koristan u terapiji. Najbolja su ona pomagala koja imaju višestruku funkciju. Koristila sam Sensory Belt za poboljšanje stabilnosti u uspravnom položaju, jačanje, povećavanje svjesnosti o sopstvjenom tijelu, povećanje pažnje i pomoć kod senzorne modulacije. Definitivno nešto što svaki terapeut mora imati."
Lori Lovesky,
Radni terapeut OTR/L
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 03 sij 2009, 11:39

Obzirom na činjenicu da smo mi u grupi koja je naručila taj pojas, koji se nadamo da će stići svaki čas, ne mogu unaprijed govoriti o korisnosti toga ali već iskustva onih koji su ga probali govore da važan za razvijanje osjećaja vlastitog tijela u prostoru što mislim da je jako važno za djecu koja imaju probleme iz senzornog kruga kao moj medenko. Možda ćemo onda i mi nakon par mjeseci moći pisati o pozitivnim iskustvima istog.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 03 sij 2009, 15:53

Bok ovdje jedna mama koju interesira koliko košta to i gdje se naručuje jer takođe imam sina sa poremećajem senzorike
unaprijed hvala
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la pepita » 03 sij 2009, 16:54

Narucuje se online ili telefonom besplatni tel.(sad ne znam da li je kad se zove izvana :)) (888) 813-4355 od ponedjeljka do petka 9-18 h. mail- service@sensorybelt.com


Miracle belt mali: pojas težine 450gr za djecu težine 7-11kg. 45,95 $
Miracle belt srednji : pojas težine 900gr za djecu težine 11-20kg. 47,95 $
Miracle belt veliki: pojas težine 1,4kg za djecu težine 20-34kg. 49,95 $
Sensory belt mali: pojas težine 1,8kg za djecu, tinejdžere i odrasle težine 34-57kg. 53,95 $
Sensory belt srednji: pojas težine 2,3kg za djecu, tinejdžere i odrasle težine 57-80kg. 56,95 $
Sensory belt veliki: pojas težine 2,7kg za tinejdžere i odrasle težine 80kg i više. 59,95 $


Troškovi isporuke

Miracle Belt
MB101 - $8.95
MB202 - $9.95
MB303 - $10.95
Sensory Belt
SB404 - $12.95
SB505 - $12.95
SB456 - $12.95

I na sve ovo se doda još 26 $ za isporuke van USA (na internacionalne adrese).
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la pepita » 03 sij 2009, 17:04

http://www.therapytimes.com/content=6501J648489684941

Ouida Wellenberger, PT, fizikalni terapeut u Sarasota, Fla.-based KidSpot, testirala je Miracle Belt, senzorno pomagalo koje se sastoji od uske najlonske trake sa utegama. Wellenberger je pisala Therapy Timesu da bi podijelila svoje utiske o uspjehu koji vidi s ovim novim proizvodom.

The Miracle Belt je dokazano vrijedan dodatak fizikalnoj, radnoj i govornoj terapiji na našoj klinici. Raspored nošenja varira od djeteta do djeteta, shodno individualnim potrebama i toleranciji pojasa. Takođe, sama primjena pojasa varira zavisno od djetetovih poteškoća. Pojas pruža ogromnu raznovrsnost u primjeni i u ciljnim grupama kojijma je namjenjen.

Radila sam s djecom koja su nosila Miracle Belt tokom različitog vremena: jedan sat, dva do tri puta dnevno sve do onih koji su ga nosili čitavo jutro, skidali ga kada bi otišli na spavanje i kasnije ga ponovo nosili čitavo popodne. Dijete će vam samo dati do znanja, na osnovu svoga ponašanja, kada ga je potrebno skinuti. Kao sa svakim pomagalom, krajnji cilj je postizanje određenih rezultata a da djetetu pojas više nije potreban.

1) Samo tri mjeseca prije njegovog trećeg rođendana, dijete sa Down Sindromom bilo je veoma rastreseno i agresivno. Imao je veoma ograničen govor, iako je imalo veoma dobre neverbalne vještine i znalo je mnogo znakova. Ovo dijete je imalo problema sa sjedenjem tokom govorne terapije sa ponašanjem tipa-guranje stola, okretanje u svojoj stolici, udaranje terapeuta i skidanje njegovih naočala. Govorni terapeut me je pitala može li probati Miracle belt; i kada ga je stavila djetetu oko struka sa težinom na prednjoj strani tijela, dijete je momentalno sjelo, obratilo pažnju na terapeuta i učestvovalo u terapiji bez poteškoća.

2) The Miracle Belt je takođe pomogao 16-mjesečnom dječaku sa zastojem u razvoju, blagom slabošću lijeve strane tijela, umjerenim senzornim i taktilnim poteškoćama sa slabom tolerancijom na frustracije i čestim tantrumima. Ovaj dječak je počeo hodati prije dvije sedmice, na širokoj osnovi i sa većim oslanjanjem na desnu nogu, veoma nestabilnim kukovima i čestim padovima. Tokom terapije, dijete je imalo napade besa kada se u igri prelazilo na drugu aktivnost. Probala sam pojas od 450gr (1 pound) sa težinom naprijed, i posle početne iritacije djeteta, ubrzo je slijedilo smirenje, smanjivanje osnove oslonca pri hodu, veća kontrola, bolja ravnoteža sa manje padova. Roditelji su pozajmili pojas na 2 dana i bili zapanjeni kako je nošenjem pojasa dijete bilo smireno, kooperativno i stabilno. Roditelji su takođe javili da je osnova oslonca pri hodanju, iako i dalje široka, manja čak i posle skidanja pojasa. Ovo dijete je nosilo pojas tokom cijeloga dana-skidali su mu ga samo dok je danju spavalo i onda opet stavljali do naveče.

3) I najzad, the Miracle Belt je pomogao 3-godišnjem dječaku sa problemima u razvoju, slabim tonusom i značajnom slabošću. Ovo dijete je bilo na lijekovima, plašilo se novih aktivnosti i svih traženih pokreta, i davalo je otpor svim aktivnostima koje su uključivale gornje ekstremitete i nošenje tereta. Probala sam Miracle belt od 900gr (2 pounds), sa težinom naprijed, tokom fizikalne terapije, da dječaku povećam fokus i tjelesnu svjesnost i smanjim strah. Nakon toga je voljno učestvovao u aktivnostima i ispunio zadatke koje sam mu zadala.

Vidjela sam pozitivne rezultate kod mnoge djece sa različitim potrebama, ali Miracle belt nije za svakoga. Radila sam sa djecom koja nisu imala nikakve koristi od pojasa, čak i kada smo ga ponovo uveli u nekim kasnijim terapijama. Ipak je on za mnogu djecu predstavljao manje skupu alternativu težinskoj vesti, koja omogućava i različitu upotrebu.

Miracle Belt dalje bolji osjećaj prizemljenosti jer se nosi oko struka. Miracle Belt omogućuje postavljanje težine naprijed,nazad ili preko desnog ili lijevog kuka; ovo pomaže djeci da postanu svjesnija gdje prebaciti težinski centar posterior or over the left or right hip; this, consequently, helps the child become more aware of where he/she needs to shift the center of gravity. Mogućnost da dijete uputimo u sopstveno tijelo se pokazala veoma moćnom.

Preporučila bih da probate Miracle Belt, a i da ga probate na drugima koji vam mogu dati dobro verbalno objašnjenje kako biste dobili sliku o tome kako ga ljudi doživljavaju.

U zaključku mogu reći da je Miracle Belt vrijedan dodatak na našoj klinici.
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 03 sij 2009, 17:23

abegi54@htnet-dsl je napisao/la:Bok ovdje jedna mama koju interesira koliko košta to i gdje se naručuje jer takođe imam sina sa poremećajem senzorike
unaprijed hvala


Bok dobro došla u "klub senzoričara". MI smo ga već naručili. Koliko ti je dijete staro?
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 05 sij 2009, 12:35

Ima skoro tri godine od rodenja a rođen je tri mjeseca prije kao posljedica umiranja druge bebe. Imamo probleme sa vidom. Nismo imali retinopatiju ali jako nam je velika dioptrija minus sedam i uzasna izvijanja kad nema svjetla ili je slabije osvjetljeno. Tako da bi probala sa tim pojasom. Bolje prati sa naočalama ali sa svjetlošću je nemoguće.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 05 sij 2009, 12:52

abegi54@htnet-dsl je napisao/la:Ima skoro tri godine od rodenja a rođen je tri mjeseca prije kao posljedica umiranja druge bebe. Imamo probleme sa vidom. Nismo imali retinopatiju ali jako nam je velika dioptrija minus sedam i uzasna izvijanja kad nema svjetla ili je slabije osvjetljeno. Tako da bi probala sa tim pojasom. Bolje prati sa naočalama ali sa svjetlošću je nemoguće.


Je si li bila na pregkedu za senzoriku, pa da vidiš da li tu trebaju neke vježbe?
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 05 sij 2009, 16:48

bili smo u Maloj kući ali pošto imamo još niz drugih problema nešto baš nestižemok, a drugi je problem što nismo iz Zagreba a i čekamo pravu dioptriju za naočale jer ove koje sad nosi su manja dioptrija jer se mora priviknuti, ali hvala Bogu je i to brzo.
Međutim sad idemo na operaciju trećeg krajnika koji nas toliko muči da se stalno ponoći budimo i stalno smo zbog toga umorni pa se nakon toga definitivno idem malo više pozabavit stim. A da li mi možete dati savjet gdje da napravimo tu procjenu i koliko vaše djete ima godina i što vas konkretno muči. Ja sam čitala knjugu o senzornoj integraciji i u pasusu o nedonoščadi sam jako puno karakteristika ako ne i sve pronašla kod svog sina.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 05 sij 2009, 19:16

abegi54@htnet-dsl je napisao/la:bili smo u Maloj kući ali pošto imamo još niz drugih problema nešto baš nestižemok, a drugi je problem što nismo iz Zagreba a i čekamo pravu dioptriju za naočale jer ove koje sad nosi su manja dioptrija jer se mora priviknuti, ali hvala Bogu je i to brzo.
Međutim sad idemo na operaciju trećeg krajnika koji nas toliko muči da se stalno ponoći budimo i stalno smo zbog toga umorni pa se nakon toga definitivno idem malo više pozabavit stim. A da li mi možete dati savjet gdje da napravimo tu procjenu i koliko vaše djete ima godina i što vas konkretno muči. Ja sam čitala knjugu o senzornoj integraciji i u pasusu o nedonoščadi sam jako puno karakteristika ako ne i sve pronašla kod svog sina.


Medenko ima 3 godine i 2 mjeseca i procjenu njegova senzomotorna statusa nam je dala dr Sunarić na Goljaku (javiš se telefonski i naručiš, dosta se čeka, pa se sada već javi, dok to obaviš s krajnicima tada ćeš već imati rezervirani termin za nju na Goljaku u Zagrebu). Obzirom da si već čitala puno o tome, onda i znaš time više što si svoga našla u tome), nakon pregleda ona će ti ordinirati određene vježbe koje radi fizioterapeut (obično 1-2 x tjedno, što mislim da nije dovoljno tako da mi onda sami svaki dan radimo još po pola sata ono što je s njim radio fizoterapeut i napredak se vidi). Od literature bi ti još preporučila sve od Stanley I. Greenspan, kod nas ti je preveden.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 06 sij 2009, 12:27

abegi54@htnet-dsl, sada sam se sjetila imaš ovdje i post autizam i osjetila gdje dosta toga možeš pročitati, jer poremećaj osjetila, tj. senzorike nije nužno vezan samo za autizam.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 06 sij 2009, 13:03

Hvala Vam puno o informacijama. Znam da poremećaj senzorike je vezan i za drugi niz oštećenja. Ja ću se naručit na Goljak pa ćemo vidjeti. Nego mi možete otprilike reći kak izgleda taj pregled i kakva je doktorica.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 06 sij 2009, 13:08

Doktorica je super. Mirna, staložena, sve ti objasni što te zanima. Dok s tobom razgovara pusti dijete da se opusti i sa strane ga kriomice promatra. kada procijeni da se je dijete dovoljno opustilo skine ga do pelenica ili bodija i napravi cjelokupni pregled. sve traje oko 45 minuta do sat vremena.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 06 sij 2009, 16:03

oprostite što vas gnjavim a što joj je specijalnost tj što je specijalizirala i ako smijem da vas pitam a koja je glavna dijagnoza vaseg djetet mi imamo cerebralnu paralizu.Unaprijed hvala
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 06 sij 2009, 17:03

abegi54@htnet-dsl je napisao/la:oprostite što vas gnjavim a što joj je specijalnost tj što je specijalizirala i ako smijem da vas pitam a koja je glavna dijagnoza vaseg djetet mi imamo cerebralnu paralizu.Unaprijed hvala


Vaša dijagnoza je baš područje kojim se bavi centar ili bivši naziv Zavod Goljak. Mi se vodimo kao usporeni psihomotorni razvoj i govor. Dr Sunarić je fizijatar (specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije). Naš dominantni problem je govor, ali smo uspijeli i zbog poteškoća senzorike i motorike se gore ubaciti iako teškom mukom.
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la faith » 08 sij 2009, 10:20

abegi54@htnet-dsl je napisao/la:Ima skoro tri godine od rodenja a rođen je tri mjeseca prije kao posljedica umiranja druge bebe. Imamo probleme sa vidom. Nismo imali retinopatiju ali jako nam je velika dioptrija minus sedam i uzasna izvijanja kad nema svjetla ili je slabije osvjetljeno. Tako da bi probala sa tim pojasom. Bolje prati sa naočalama ali sa svjetlošću je nemoguće.

Ako će ti dijete uskoro napuniti tri godine brzo se javi na Goljak, jer ako se nisi javila tamo do treće godine neće te primiti. Zato kad se naručuješ reci da ti je hitno zbog neke komisije ili nešto da te prime što prije.
Mi imamo jako dobro iskustvo s dr. Katalinić, ona je fizijatar i stvarno je ok.
Sretno :proljece
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
Avatar
faith
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1346
Pridružen/a: 06 lip 2006, 17:33
Lokacija: Zagreb

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 08 sij 2009, 10:44

Hvala lijepo na informacijama, al sam već o tome informirana.Tri godine ćemo navršit u trećem mjesecu, ali i prije smo bili u kontaktu,ali zbog njegovog čudnog ritma spavanja gore smještaj i rad je nemoguć. Jer od plakanja prvih godinu dana pa onda operacija tvrdokornog gerba je došlo do totalne inverzije sna pa smo više na izmaku snaga ja i muž.Polako ide na bolje ali tu je hrpa stvari za napravit do toga da nas sad čeka operacija trećeg krajnika i tek onda se konačno mogu bacit na pravi rad snjim ovo do sad je bilo mučenje njemu ali i nama. Dobro je jedino u tome da nekako napreduje najviše u nekom razumjevanju bablingu.Stalno smo na relaciji Slovenija Rijeka(mi iz Rijeke). Čovjek bi hrpu stvari radio i znam što trba još uz to mama mi je i defektolog i logoped samo nam je u drugoj drzavi , dođe kad može od posla, treba nam neko i financiski pomagad love za našu djecu nikad dosta a i općenito u životu nadam se da se slažete samnom.Ja vas inače jako dugo pratim i čitam i puno ste mi pomogli u onom psihološkom smislu i zato Vam od srca hvala. To bi bilo to za sada lijep pozdrav
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la faith » 08 sij 2009, 12:02

Abegi, drago mi je da konačno znam koja si i koje je tvoje dijete, šaljemo veliku pusu iz Zagreba dragim Riječanima :kiss .
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
Avatar
faith
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1346
Pridružen/a: 06 lip 2006, 17:33
Lokacija: Zagreb

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 08 sij 2009, 13:18

Ma možete me slobodno zvati Ivana po imenu. I mi vama šaljemo veliki pozdrav iz hladne Rijeke. Nego kako su Vaši klinci , jer jedan je hodao kad smo ga vidjeli a to je davno a drugi još nije što se nadam da nije sada i kako im je u školi.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la faith » 08 sij 2009, 15:31

Ivana, prebacit ćemo se na topic : kavica pa ćemo tamo o klincima da ne začatavamo ovaj o sensory belt terapiji :mah
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
Avatar
faith
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1346
Pridružen/a: 06 lip 2006, 17:33
Lokacija: Zagreb

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la marijanama » 17 sij 2009, 20:21

Jučer je stigao pojas iz Amerike. Mogu Vam reći da lijepo izgleda, doima se kvalitetnim, a liči na pojas kojim klince vežemo u auto sjedalicama. Po sredini pojasa su tri ispupčenja u kojima se nalazi nešto što pojas čini teškim, a na krajevima se zatvara kao pojas. Stavili smo ga medenku oko pasa, gledao iznenađeno i nastavio svoj ritam igranja. U tijeku pola sata (preporučeno vrijeme nošenja) kod prvog stavljanja u nekoliko je navrata dolazio k nama pokazujuči prstićem da mu ga skinemo, na naš Ne, moraš ga nositi, nastavio bi trčakarati po stanu. Ali to je sada trčakaranje sporije (težina ga spriječava). To je bilo jučer navečer. A danas ujutro je sam donio pojas dao mi ga da mu ga stavim. Možda mu godi i nije dolazio da ga skinem. Rezultate ćemo vidjeti, trebali bi biti obzirom na njegove poteškoće vladanja prostorom, te nemir)koji je doduše već od ranije manji) a i da mu omogući pojačanu svijest o vlastitom tijelu kroz kako kažu "jaču neuro-mišićnu spregu sa mozgom".
Avatar
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 458
Pridružen/a: 14 ruj 2008, 18:42

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la faith » 18 sij 2009, 07:35

Pažljivo pratimo kako vam ide :mrgreen: , mi smo u fazi razmišljanja o nabavci remena.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
Avatar
faith
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1346
Pridružen/a: 06 lip 2006, 17:33
Lokacija: Zagreb

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la pepita » 18 sij 2009, 08:36

marijanama je napisao/la:Po sredini pojasa su tri ispupčenja u kojima se nalazi nešto što pojas čini teškim, a na krajevima se zatvara kao pojas.
Pojas je napunjen EVA pjenom(EVA pjena se inače koristi u raznim ulošcima,štitnicima,motorističkim pojasevima i sl.) a u ta tri ispupčenja se nalaze neoprenske težinske vrećice koje su napunjene sa malenim lopticama od nehrđajućeg čelika.

Naš pojas bi trebao stići sutra . Baš me zanima kako će moja cura reagirati na njega s obzirom da je dosta nemirna i stalno u pokretu.Inače dok je mirnija lakše i brže ući ,koncentracija je jako dobra ,više priča ......vidjet čemo.
If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
Avatar
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 188
Pridružen/a: 19 ožu 2008, 16:25

Re: Sensory Belt terapija

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 18 sij 2009, 19:08

Molim Vas mi možete odgovoriti da li ste dobili potvrdu o uspješnosti naruđbe sensory belta i način na koji ste ga platili :conf :conf
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 200
Pridružen/a: 02 sij 2009, 22:03

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.