Sada je: 28 ožu 2024, 10:27.

Dojke/grudi u trudnoci

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 08 vel 2009, 11:14

Kako sam pretrazivala, a sem spominjanje na nekoliko puta u generacijskim topicima, rado otvaram ovu temu da imamo sve na jedno mesto ;)
Znaci sta se dogadja sa grudima u trudnoci?
Od pocetka pa do kraja.

Ja sam sada 14+5, cini mi se da na pocetku 14tj. sam pocela primecivati kolostrum.
Na pocetku trudnoce grudi su mi bile tvrde, velike i bolne na dodiru.
U 12 tjednu su se smanjile, a sada drze neku pristojnu velicinu.
Sem toga pojavile su se vene, montogomerijeve zlezde i bradavice su se malo povecale. Da ne zaboravim na tamnjenje prostora oko areole.
Koliko sam citala sve je to normalno.
*
E sada pitanja...
Primjecujete promjene na grudima? Ako da, koje su te?
Mazete nesto na grudima ili klasicnu njegu kao pre trudnoce?
Kakve grudnjake koristite?

***
Mozete pisati jos nesto o temi... kako zelite :cool
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 08 vel 2009, 11:17

Dojke u trudnoći

dojketrudnoca

Promjene na dojkama često su jedan od prvih znakova trudnoće. Već kod trudnoće od 6 do 8 tjedana, grudi mogu postati zamjetno veće, osim toga, postaju osjetljivije, ponekad i bolne, a bradavice i okolna koža (areola) postaju tamnije. Pretpostavlja se da je tamnjenje kože bradavice i areole jedan od načina na koji se priroda pobrinula da novorođenče lakše uoči mjesto na koje se treba "prikopčati" i iz kojeg dolazi hrana. Zanimljivo, zar ne?

Također se može primijetiti povećanje Montgomeryjevih žlijezda - to su malene izbočine nalik prištićima koje se nalaze na koži areole - njihova uloga je lučenje tvari koja podmazuje bradavice i štiti od infekcije. Još jedno savršeno prirodno objašnjenje zašto nije potrebna nikakva posebna priprema bradavica za dojenje u smislu pranja sapunima, "očvršćivanja" pomoću ručnika, mazanja raznim kremama i mastima. Baš naprotiv, sve ovakve akcije mogu negativno utjecati na učinkovitost rada Montgomeryjevih žlijezda i u konačnici doprinijeti nastanku problema kod dojenja.

Do ovih ranih promjena dolazi zbog toga što sloj masnoće u dojkama postaje deblji, raste broj mliječnih žlijezda, povećava se opskrba krvlju, te vene koje su blizu površine dojke postaju vidljivije pa grudi postaju iscrtane poput auto-karte.

Svi ovi znakovi ukazuju na to da se grudi spremaju za svoju osnovnu zadaću - proizvodnju mlijeka i hranjenje novorođene bebe.

Otprilike početkom 2. tromjesečja (12.-14. tjedna) počinje stvaranje kolostruma - tzv. prvog mlijeka, koje se još naziva i prvo cijepljenje zbog mnoštva proteina, minerala, antitijela i ostalih sastojaka koji štite bebu od infekcija i bolesti. Neke trudnice će ga zamijetiti kao sitne žućkaste kapljica, neke ga neće uopće vidjeti sve do prvog podoja, ali ne brinite - ako ga i ne vidite, ono je tu!

U zadnjem tromjesečju, dojke će se još malo povećati, zbog većeg broja mliječnih žlijezda i kolostruma.

Zanimljivo je da, ukoliko se dijete rodi ranije, majčino je mlijeko bitno drugačijeg sastava od mlijeka majke donešenog djeteta. Sastav mlijeka će biti potpuno prilagođen potrebama nezrelog organizma prerano rođene bebe!

Što možete učiniti za svoje dojke za vrijeme trudnoće?

* Što su grudi veće, tim je važnije da budu dobro pridržavane kako bi se spriječilo rastezanje ligamenata, što može dovesti do "visećih" grudi. Stoga je izuzetno važan dobar podupirući grudnjak. Neke trudnice se osjećaju udobnije ako nose grudnjak i tijekom spavanja.
* Provjerite odgovara li vam grudnjak. Dojke se mogu povećati u relativno kratkom vremenu pa ćete možda morati mijenjati veličinu grudnjaka i nekoliko puta. Dobar grudnjak ne smije stezati niti se urezivati u kožu.
* Možete nježno masirati grudi.
* Ako osjećate vrućinu u grudima, možete si olakšati ako na njih stavite hladan oblog ili vrećicu leda zamotanu u ručnik.
* Neke žene primjećuju da ugodnije "nose" vlastite dojke ako izbjegavaju konzumiranje kofeina (u kavi, čaju, napicima koji sadrže colu).
* Ako primijetite otekline, crvenilo, posebno bolna mjesta na dojkama, svakako konzultirajte liječnika.

I na kraju, nekoliko riječi o kvrgama koje se ponekad mogu napipati u dojkama za vrijeme trudnoće. Kvrge u dojci nisu sumnjive prirode ako imaju sljedeća obilježja:

1. slobodno se kreću (rak ima tendenciju širenja, pa se stoga čvrsto drži za okolno tkivo)
2. bolne su, što obično znači da se radi o upali, ne o tumoru
3. mijenjaju veličinu (Ciste koje su povezane s proizvodnjom mlijeka mijenjat će veličinu prema promjenama razine hormona. Loše ciste će ostati iste veličine ili će narasti.)
4. okrugle su (zloćudne izrasline su nepravilnog oblika)
5. malene su (manje od 1 cm)

Pripremila: Emina A.


izvor: http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... 8&Show=508
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 08 vel 2009, 11:18

Nega grudi u trudnoći
U toku trudnoće u organizmu žene dolazi do brojnih promena uključujući i one na grudima. Žlezdano tkivo dojki, doživljava svoju konačnu zrelost - grudi postaju bujnije, a mogu biti i bolne.

Trudnoća i grudiZato se trudnicama nekada savetovalo da "pripreme" svoje grudi za trudnoću, pre svega masiranjem, ali sada, kada se zna da je intenzivno dodirivanje i draženje bradavica direktno povezano sa kontrakcijama materice, masiranje se ne savetuje (naročito tokom poslednja tri meseca).

Ono što treba da radite je:

- održavajte ličnu higijenu redovnim kupanjem
- nosite pamučne brushaltere koji vas neće žuljati i stezati
- vodite računa o ishrani (jedite hranu bogatu vitaminima B grupe)
- unosite dovoljno tečnosti, ali ne kafu i gazirane napitke
- ukoliko koristite kremu za telo slobodno je nanesite i na grudi ali bez masiranja

(MONDO/Yumama)

izvor: http://www.zdraviilepi.com/Magazin-474.aspx
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la nevenera » 08 vel 2009, 15:24

ja nisam imala nikakve velike promjene. bile su kao natekle, no to je brzo prošlo. grudi su mi bolne, ali ništa strašno, kao da čekam vješticu. sama bradavica mi je jako jako jako jako tamna, dok je aureola svijetla i izgleda malo smiješno.
na samoj bradavici sam primijetila kao da je popucala. kolostrum nisam primjetila.
grudnjake nosim iste. moj broj je 85 C ili 85 D, ovisno o samom grudnjaku. još nosim stare. no kako sam dobila kg košarice mi ašu dok mi je kopčanje već malo na knap. odlučila sam ne kupiti nove grudnjake nego kupiti onaj produžetak koji se stavi na kopčanje.
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la mrava » 08 vel 2009, 16:52

U trudnoći su mi jako potamnile bradavice i aoreole, a same dojke su bile velike, okrugle i teške. I naravno, užasno bolne.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
Avatar
mrava
tenfam tenfalicom
 
Postovi: 5394
Pridružen/a: 04 sij 2009, 12:44

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 09 vel 2009, 13:26

a onako, zabjelezite u koji tjedan sta se desava ili ne?
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Sreca najveca » 09 vel 2009, 14:17

meni grudi nisu bile nesto posebno vece u trudnoci, mozda na samom pocetku. nosila sam trudnicke grudnjake kupljene u ducanu za trudnice (bili su jako skupi, ali su se definitivno isplatili). a kolostrum mi se pojavljivao tek pred kraj trudnoce, negdje nakon 32. tjedna nadalje, i to samo iz lijeve dojke.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Avatar
Sreca najveca
je sada precool
 
Postovi: 4484
Pridružen/a: 23 vel 2006, 17:34
Lokacija: Zg

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la ela di ami » 09 vel 2009, 18:52

kod mene je ovako kako si opisala u prvom postu, s tim da sad nisu vise onoliko otecene koliko su bile prije nekih mjesec dana
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
Avatar
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1019
Pridružen/a: 14 ožu 2006, 20:54

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Hope77 » 09 vel 2009, 22:17

Meni su se grudi u trudnoći povećale za puna 2 broja (a nakon 22 miseca dojenja vratile su se na svoju veličinu).
Koliko se sićam nisam imala nikakvih problema sa njima, nisu bile ništa osjetljivije i sve je bilo iste boje kao prije trudnoće.
Mlijeko sam dobila tek nakon par dana od poroda.
Mazuckala sam se malo više u trudnoći nego inače.
Avatar
Hope77
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2507
Pridružen/a: 13 lis 2005, 23:19

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la eli » 09 vel 2009, 23:19

moj broj je 85 C ili 85 D, ovisno o samom grudnjaku. još nosim stare. no kako sam dobila kg košarice mi ašu dok mi je kopčanje već malo na knap. odlučila sam ne kupiti nove grudnjake nego kupiti onaj produžetak koji se stavi na kopčanje.


wrong. nije ti se povećao opseg prsnog koša, već dojke i zato je bitno kupiti dublji grudnjag nešto šire žice, a ne proširivati ga na leđima.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la ema emily » 10 vel 2009, 09:29

Moje su se povećale, i u prvom tromjesječju bile bolne, što je ubrzo prestalo (a ostala je veličina :naughty ): Mene to veseli (a ni MM se ne buni :dada ) jer inače nisam baš Pamela :lol
Baš sam jučer nakon tuširanja ostala paf kad sam skužila koliko žila i žilica mi se vidi u području prsnog koša :shock: Pa to izgleda ko gusta čipka, kao body painting plave boje i to po dojkama, iznad njih sve do ispod vrata, ide i po ramenima čak i malo po rukama -majke mi ! U prvoj trudnoći nije bilo ni približno tako, doduše u prvoj trudnoći sam recimo imala lineu negru a sad je nemam. Očito je svaka trudnoća priča za sebe :dunno
slika slika
slika slika
Avatar
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 561
Pridružen/a: 15 pro 2005, 14:16
Lokacija: Zagreb

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 10 vel 2009, 10:05

i ja imam te zile i zilice, Ema emily i svaki put ih ljepo primjetim.
*
Danas sam primjetila da mi je jedna bradavica nekako izljestena, pa sam stavila bademovo ulje. Nadam se da nije neki problem. A ne osjecam nista, ni svrab, ni bol.
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Snježa » 10 vel 2009, 11:19

Moje su sad isto zavidne veličine :mrgreen: ma taman kakve bi htjela ;) izmjerila sam prelaze famoznih 90cm :cool
bradavice su potamnile, ma ko čokolada su, a žila isto puno, kao i par velikih na dijelu između trbuha i struka.

Poslje prve trudnoće se sjećam da nisu dugo bile zavidne :mrgreen: , al dosta sam i smršavila, sjećam se da sam razmišljala od kud dijete vuče mlijeko, a dojila sam 2 godine :drink
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 360
Pridružen/a: 13 ožu 2005, 15:42

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la ema emily » 10 vel 2009, 15:28

jedna bradavica nekako izljestena

ne kužim što ovo točno znači, pliz malo objasni/opiši ako može?
slika slika
slika slika
Avatar
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 561
Pridružen/a: 15 pro 2005, 14:16
Lokacija: Zagreb

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la nevenera » 10 vel 2009, 22:53

eli - moram znači kupit grudnjak? uf. mrzim kupovanje grudnjaka. još mi pašu dva starija 85d. a onda.... smeta me što toliki broj većinom je prebabast i ljeti ne mogu nosit majice na tanke bretelice- jer izgledam ko penzionerka.
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 11 vel 2009, 11:56

izljustena, sorry nisam provjerila sta sam napisala. kao da se ljusti. danas je sve ok.
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la ela di ami » 11 vel 2009, 18:37

ja sam primjetila da mi je koza nekako smedjkasta, podsjeca me na kozu na vratu poslije mora, izgleda bas nekako prljavo
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
Avatar
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1019
Pridružen/a: 14 ožu 2006, 20:54

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la nevenera » 11 vel 2009, 20:56

i ja sam primjetila to ljuštenje! od jučer me opet bole i kao da opet postaju napete
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la maryca » 16 vel 2009, 23:43

grudi su mi bas extremno narasle u prvoj trudnoci.
nisu nikada bile ni male, ni velike.
poslije dojenja, malo su se smanjile i velicinu grudnjaka koje sam tada pocela nositi, nosim i sada u ovoj trudnoci.
mada su bradavice malo vece i ponekad me svrbe, ali kad namazem losionom, kojim mazem trbuh, prode sve!
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
Avatar
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 725
Pridružen/a: 29 pro 2006, 22:49
Lokacija: sg

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 17 vel 2009, 10:34

ja sam primjetila da su opet narasle.
Shvatila sam po grudnjaku koji sam kupila na pocetku trudnoce, a bio je za 2 broja veci od normalnog. :/
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la nevenera » 17 vel 2009, 21:47

ja sam sretna što nisu narasle. tj očito jesu ali ne previše jer nosim stare grudnjake, no nisu mi baš ugodni. moram u kupovinu. no budem odgađala koliko se da.
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la ella roo » 17 vel 2009, 21:57

Mazati se, mazati.Poslije svakog tuširanja sa bademovim uljem.
Strije i te kakve se mogu dobiti i po prsima,pogotovo kad buknu nakon poroda.
Na žalost skuži se tek kad splasnu....kad je već kasno.
Prsa rastu, šire se, koža se rasteže.Zato i svrbi i pecka, tko ima elastičniju kožu, ima manje tegobe.
"Would you like to try an Australian kiss? It is just like a French kiss, but down under."
Avatar
ella roo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 134
Pridružen/a: 08 ruj 2007, 22:19
Lokacija: napokon na svome

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Arkana10 » 18 vel 2009, 10:07

Dobro kazes Ella roo.. ja ih mazem nakon kupanja. mada strije imam od puberteta.
etiketic 09
Avatar
Arkana10
Sveta krava
 
Postovi: 7838
Pridružen/a: 19 srp 2005, 10:14
Lokacija: Mkd

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Hajdi » 20 vel 2009, 12:37

nevenera, zašto se tako braniš odgovarajućeg grudnjaka? Sama sam se puno bolje osjećala u pravom grudnjaku, bez žica, uskih naramenica. Da ne govorimo da neadekvatan grudnjak (žice, premalen, preuzak) može izazvati zastoj mlijeka. Mazala sam se kremicama i nisam dobila strije (al sam ih dobila još davno u pubertetu).
Avatar
Hajdi
Sveta krava
 
Postovi: 12215
Pridružen/a: 07 kol 2002, 16:02

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la silki » 20 vel 2009, 12:52

potpis na hajdi. spasila sam se kad sam kupila odgovarajući grudnjak. trebala sam samo dublju košaricu.
kupovanje grudnjaka moja je noćna mora tako da te razumijem.
zadnja dva mjeseca trudnoće provela sam u potkošuljama za dojenje iz h&m-a.
imaju malo pojačanje, poput topića da drže grudi a prekrasno su mekane.

Da ne govorimo da neadekvatan grudnjak (žice, premalen, preuzak) može izazvati zastoj mlijeka.

ovim se treba zamarati tek nakon poroda kad mlijeko dođe.
u trudnoći te samo žulja i stišće i bez veze se patiš ;)
Avatar
silki
ni kljun ni krila ni nogice
 
Postovi: 12826
Pridružen/a: 08 lip 2006, 15:04
Lokacija: kvatrić

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la Megan » 02 ožu 2009, 16:53

Mene sad manje bole, nisam ih mogla dodirnut do 12 tjedna, sad su bradavice bolne, ali sve umjereno...ili sam se navikla :dunno
Nego...svi komentiraju da se vidi da su narasle :lol i doista i bez grudnjaka strse prema gore :lol
Megan
ježim se par puta dnevno
 
Postovi: 4299
Pridružen/a: 10 sij 2003, 10:26

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la nevenera » 03 ožu 2009, 15:44

ja sam danas dobila komentar da su mi veće nego prije, izgledaju bujnije... :dunno
dobila sam i neke smeđe mrljice uz samu bradavicu. koliko čitam nije zabrinjavajuće al mi baš ružno izgleda. :/
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 39332
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la tanjabb » 18 ožu 2009, 16:00

Grudi su mi svaki put bile prvi znak da sam trudna. Osjecala sam nekakvo peckanje izunutra, kao da mravi hodaju po kanalicima (sirenje). Vrlo rano su i promjenile oblik, narasle, bradavice se povecale i zasiljile, zile iskocile, ma prave trudnicke grudi. U prvoj trudnoci mi je kosarica narasla za 3 broja (sa B na E), sada se nadam da ce to ipak biti manje (jer su mi nakon prvog poroda i dojenja ostale vece). Sad sam trudna 10. tjedana i one su i dalje jako bolne, zbog njih ponoci vise ne mogu spavati na trbuhu, grudnjaci s zicom mi smetaju, koza me svrbi. Mazem ih svaki dan Mustelinom kremom, u prvoj trudnoci nisam dobila strija. Kolostrum sam prvi put dobila u 21. tjednu i od tada pa do kraja svake toliko, bas ono mokra flekica na majci, tako da sam jastucice za dojenje koristila dugo i obilato.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
Avatar
tanjabb
next princess
 
Postovi: 26098
Pridružen/a: 11 sij 2003, 11:28
Lokacija: emigrirala iz dezele

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la dana33 » 25 ožu 2009, 14:34

Pozdrav svima.
Molim Vas da mi pomognete sto prije.
Neki dan sam saznala da sam trudna ,na UZV pregledu je sve bilo ok.Trebam na kontrolu za 2 tjedna.
Dojke su mi bile jako bolne i napete do prije 2 dana,tacnije do preksinoc.Sad je sve prestalo,skoro da me nikako ne bole,tj.bole sve manje i manje.Jel to znaci da nest nije ok :conf .
Please molim odgovor HITNO.
dana33
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 1
Pridružen/a: 25 ožu 2009, 13:55

Re: Dojke/grudi u trudnoci

PostPostao/la ela di ami » 25 ožu 2009, 16:50

ne mora znaciti da nesto nije u redu, kod mene se isto tako stanje mijenjalo, valjda zbog hormona
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
Avatar
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1019
Pridružen/a: 14 ožu 2006, 20:54

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.