Sada je: 28 ožu 2024, 11:13.

batate

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

batate

PostPostao/la tajci » 22 tra 2009, 00:23

ili ti kako ih spremate?
Avatar
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 421
Pridružen/a: 14 sij 2007, 23:10

Re: batate

PostPostao/la ivanaCH » 22 tra 2009, 07:50

Ja ih obicno samo kuham posebno ili u kombinaciji s necim. Da bi se razvio najbolji okus, orasasti, potrebno je duze kuhati, vise od 15 min. Negdje sam nasla recept za pomfri od batata, radi se kao i klasicni od krumpira ali to jos nisam isprobala. Jela sam i kolace u kojima su kreme bile od batata i bilo je odlicno, ali to ne znam napravit.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
Avatar
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 912
Pridružen/a: 02 stu 2002, 14:08

Re: batate

PostPostao/la Esperanza999 » 22 tra 2009, 10:25

Ja sam ih mogla jesti jedino kada bi ih pripremala s nekim pečenjem umjesto krumpira.Jedino mi tako nisu bile preslatke,uhvatile bi miris kapule pa bi bile ukusne.Kao pomfri mi se nisu sviđale a najgore bi mi bile na lešo.
Avatar
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2300
Pridružen/a: 17 lis 2003, 22:01

Re: batate

PostPostao/la ivanaCH » 22 tra 2009, 10:33

ja uz kuhane uvijek pripremim neki umak. Meni fino, ali moram priznati da ostatak obitelj nije bas odusevljen.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
Avatar
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 912
Pridružen/a: 02 stu 2002, 14:08

Re: batate

PostPostao/la majčica » 22 tra 2009, 11:20

Evo par recepata,samo želim naglasiti da je on jako zdrav

B A T A T
UKUSNO, HRANJIVO I LJEKOVITO POVRĆE

Višnjički batat Premda ga na engleskom govornom području popularno zovu slatki krumpir (sweet potato), batat (Ipomoea batatas L.) nema nikakve veze s krumpirom, jer pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulaceae). Riječ je o višegodišnjoj tropskoj i suptropskoj povrtnoj kulturi porijeklom iz Srednje i Južne Amerike, kod koje se za jelo koriste sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), te mladi listovi i vršci biljke. Industrijska prerada batata uključuje proizvodnju brašna, škroba, alkohola i sirupa. I korijen i vriježe batata koriste se kao životinjska hrana – bilo svježa, bilo za proizvodnju silaže. Ovisno o varijetetu, kojih ima preko 400, batat ima meso bijele, žute ili narančaste boje, a koru bijele, žute, narančaste, crvene ili grimizne boje. Masovno se uzgaja i konzumira u Africi, Aziji i Americi, a odnedavna sve više i u Europi. U Hrvatskoj je batat gotovo posve nepoznat. No, ta bi se slika uskoro trebala promijeniti. Nakon što su na zagrebačkom Agronomskom fakultetu provedena opsežna istraživanja, uzgaja se kao jednogodišnja kultura, a prva komercijalna proizvodnja batata pokrenuta je ove godine na poljoprivredno-turističkom imanju Pustara Višnjica d.o.o. kraj Slatine. Osim što je ukusan, batat je i hranjiv i ljekovit.

Kralj povrtnjaka Prema američkom Centru za znanost u službi javnog interesa (CSPI), od sveg povrća batat sadrži najviše ključnih nutrijenata, više i od toliko hvaljene brokule. On je doslovno riznica antioksidanata, u prvom redu beta-karotena, ali i vitamina C i E.
Od preporučenih dnevnih količina, 150 g pečenog batata sadrži pet puta više vitamina A, polovicu vitamina C i trećinu vitamina E.

Batat je i vrijedan izvor biljnih vlakana, nekoliko vitamina iz skupine B vitamina, mangana, bakra, kalija i željeza, dok ostale nutrijente sadrži barem u minimalnim količinama. Uzme li se u obzir i to da sadrži malo natrija (čija prevelika količina može biti uzrok povišenog krvnog tlaka) i neznatne količine masti, s pravom se može pretpostaviti da batat jamči mnogo više od nekoliko slasnih zalogaja.

100 g pečenog batata ima samo 103 kalorije.

Hrana za dušu i tijelo Samim tim što se protiv najčešćih bolesti modernog čovjeka – kardiovaskularnih bolesti i raka – bori najjačim oružjima, batat zaslužuje ogromno poštovanje. Beta-karoten, kalij, folna kiselina te vitamini B6, C i E snižavaju povišeni krvni tlak i osiguravaju nesmetan protok krvi kroz arterije, dok biljna vlakna štite od kroničnih bolesti srca. Beta-karoten, vitamin C i folna kiselina ujedno su najsnažniji antikancerozni nutrijenti.

Batat pomaže ojačati imunitet opskrbljujući ga željezom te vitaminima A, B6, C i E. S obzirom da su stanice imuniteta posebno osjetljive na oksidativna oštećenja, batat ih doslovno zasipava antioksidantima – beta-karotenom te vitaminima C i E.

Beta-karoten se u jetri pretvara u vitamin A, koji je ključan za zdravlje očiju. Osim što osigurava dobar vid, uključujući noćni, u trećoj životnoj dobi, u kombinaciji s vitaminom C i nekim drugim nutrijentima, dodatno štiti od nastanka sive mrene.

Dobro raspoloženje uvelike ovisi o vitaminu B6 i folnoj kiselini, koji djeluju kao antidepresanti. Osim toga, vitamin B6 stimulira ili smiruje središnji živčani sustav, dok folna kiselina pospješuje pamćenje i ublažava simptome demencije. Vitamin E čak može zaštititi od demencije, a usporava i razvoj Alzheimerove bolesti.

Zahvaljujući vitaminu E, a napose biljnim vlaknima, batat je idealna namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Batat ima nizak glikemijski indeks, što znači da uzrokuje spori i mali porast razine glukoze u krvi, a smanjuje i otpornost organizma na inzulin. Biljna vlakna mogu i zaštiti od dijabetesa, ali i od gojaznosti, jer produžavaju osjećaj sitosti. Ona također reguliraju lošu probavu, štiteći na taj način od raka debelog crijeva.

Batat je idealan i za sportaše te za osobe koje su izložene fizičkim naporima, jer potrošenu tjelesnu energiju nadoknađuje brže od ijedne druge namirnice. I djeca, koja ne mare za nutritivne vrijednosti, već za okus, mogu bezbrižno uživati u batatu, jer može biti i zdrava grickalica i ukusna slastica.

Jestiv od glave do pete Batat se, kao i krumpir, može kuhati, peći, pirjati, pohati i pržiti. Štoviše, batat u potpunosti može zamijeniti krumpir. Od njega se mogu spraviti juhe, prilozi uz sve vrste mesa i riba, glavna jela, slastice i grickalice; može se umijesiti u okruglice ili pekarske proizvode; ili dodati varivima, složencima, salatama, umacima i dressinzima. Ako se od njega spravlja pire ili ako se peče u pećnici ne treba ga soliti, jer je zbog obilja minerala doslovno slastan. S njegovim se okusom u jelima izvrsno slažu narančin sok, razni sirupi, brandy, smeđi šećer, lješnjaci, bademi, grožđice, češnjak, papar, curry, cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčić, majčina dušica, piment, bosiljak, peršin… Mladi listovi i vršci batata spravljaju se kao špinat, a mogu se umijesiti i u okruglice ili pekarske proizvode. Kora batata također je jestiva, a uz to sadrži dosta biljnih vlakana pa neoguljeni batat treba jesti što češće.

Najčešći načini spravljanja batata

Sirov Operite i ogulite batate. Narežite ih na prutiće ili kriške. Držite prutiće ili kriške u ledeno hladnoj vodi, ili u plastičnoj vrećici s nekoliko kocaka leda 10 minuta. Ocijedite ih i poslužite, ili ih stavite u plastičnu vrećicu i držite u hladnjaku do 4 dana. Sirovi batat možete staviti u dressing za salatu i u razne umake, kao što su umak od pasiranih jabuka i rajčice.

Kuhan na pari U lonac za kuhanje na pari ulijte vode (8 cm od dna posude) i zakuhajte je. Stavite cijele, neoguljene batate u košaricu te ih kuhajte dok ne smekšaju. Batat težak 230 g treba kuhati 40 – 50 minuta. Ako su oguljeni i narezani na kockice 3 x 3 cm batati će biti kuhani za 30-ak minuta.

Kuhan Stavite cijele, oguljene batate u nezasoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 30 – 35 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Ako su narezani na kockice 3 x 3 cm batati će biti kuhani za 20 minuta. Ili: Stavite cijele, neoguljene batate u nezasoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 35 – 40 minuta, odnosno dok ne budu mekani kad ih probodete nožem. Odmah ih ocijedite, ostavite malo da se ohlade, a potom ogulite.

Pire Stavite cijele, oguljene batate u kipuću vodu i kuhajte ih 30 – 35 minuta, odnosno dok ne postanu mekani. Ocijedite batate. Dodajte malo margarina i propasirajte ih viljuškom za pire ili mikserom.

U mikrovalnoj pećnici Izaberite batate jednake veličine. Operite ih i izbodite viljuškom. Pecite ih na visokoj temperaturi. Na polovici vremena spravljanja okrenite batate na drugu stranu. Izvadite ih iz mikrovalne pećnice, umotajte u aluminijsku foliju i ostavite da tako stoje barem 5 minuta. Vrijeme spravljanja: 1 batat srednje veličine: 3 – 4 minute 2 batata srednje veličine: 5 – 6 minuta 3 batata srednje veličine: 7 – 8 minuta 4 batata srednje veličine: 8 – 9 minuta

Pečen Operite neoguljene batate. Izbodite ih viljuškom na nekoliko mjesta i pecite na 200° C 40 – 50 minuta, odnosno dok ne budu mekani. Ili: Neoguljene batate operite, prerežite na pola i umotajte u aluminijsku foliju. Pecite ih na 200° C oko 30 minuta. Pečene polovice lagano namažite margarinom.

Na žaru Umotajte batate srednje veličine u deblju aluminijsku foliju. Stavite ih na rešetku 12 – 15 cm udaljenu od žara. Pecite ih oko 45 minuta, odnosno dok ne postanu mekani. Vrijeme spravljanja možete skratiti tako da batate kuhate nekoliko minuta prije nego što ih zamotate u foliju te da ih potom zagrnete žarom.

Pržen Ogulite batate i narežite ih na prutiće. Nalijte ulje u široku i duboku posudu i zagrijte ga. Pržite prutiće dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ručnike da iz njih upiju masnoću.

Čips Zagrijte pećnicu na 185° C. Oguljene batate narežite na vrlo tanke kriške. Lagano namažite svaku stranu kriške maslinovim uljem. Složite kriške na plohu za pečenje. Pecite 15 minuta. Okrenite kriške i pecite ih još 15 minuta, odnosno dok obje strane ne budu pečene. Ili: Ogulite batate i narežite ih na vrlo tanko kriške. Stavite kriške u posudu s ledeno hladnom vodom i ostavite ih da se hlade 60 minuta. Izvadite kriške iz vode i stavite ih na papirnate ručnike da se ocijede. Nalijte ulje u tavu ili fritezu i zagrijte ga. Pržite kriške batata 2 minute, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite kriške iz ulja i stavite ih na papirnate ručnike da iz njih upiju masnoću.

KREM JUHA OD BATATA (za 4 – 6 osoba)

Sastojci: 700 g batata s narančastim mesom 1 žlica margarina 2 režnja češnjaka, usitnjenog 1 l vode ili povrtnog, kokošjeg ili goveđeg temeljca prstohvat kopra (po želji) 4 žlice vrhnja za kuhanje 1 žličica Vegete 1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog sol papar

Priprema: Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite ih i propasirajte. Rastopite margarin i na njemu lagano popržite češnjak. U kipuću vodu ili temeljac dodajte pire od batata, malo soli i kopar te kuhajte na srednje jakoj vatri 3 – 4 minute. Dodajte vrhnje za kuhanje, Vegetu i malo papra. Kad juha zakipi, kuhajte još 1 minutu. Prije nego što juhu poslužite posipajte peršin.
--------------------------------------------------------------------------------
NAMAZ OD BATATA I TUNJEVINE (oko 600 g namaza)

Sastojci: 1 žlica margarina 400 g batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice 3 režnja češnjaka, usitnjena 4 jajeta, tvrdo kuhana i izrezana na četvrtine 1 žličica kopra, sušenog 1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog 1 konzerva tune neto mase 150 g sol po želji ⅓ žličice papra

Priprema: Na tavi rastopite margarin, dodajte batat i pržite ga 3 minute. Dodajte češnjak, kopar i malo soli te pržite 4 minute, odnosno dok batat ne postane mekan. Istresite u dublju posudu, dodajte sve ostale sastojke i štapnim mikserom napravite žitku smjesu. (Sastojke možete propasirati i u multi praktiku.) Poslužite kao namaz, ili kao topao prilog uz meso ili preljev za tjesteninu. Stavite u plastičnu posudu koja se može hermetički zatvoriti i prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Namaz možete držati u hladnjaku do 5 dana.
--------------------------------------------------------------------------------
NAMAZ OD BATATA I PROSA (oko 600 g namaza)

Sastojci: 100 g prosa ½ žlice margarina 1 crveni luk, usitnjen 400 g batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice 3 režnja češnjaka, usitnjena ½ žličice kadulje, sušene 1 žličica slatke mljevene paprike ⅓ žličice ljute mljevene paprike 1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog 1 ½ žličica soli

Priprema: Kuhajte proso u pola litre vode s dodatkom 1 žličice soli 15 minuta. Rastopite margarin, dodajte crveni luk i pržite ga dok ne omekša. Dodajte batat i pržite 3 minute. Dodajte češnjak i kadulju te pržite 3 minute. Dodajte mljevenu papriku, pola žličice soli i pržite dok batat ne postane mekan. Istresite u dublju posudu, dodajte proso i peršinov list te štapnim mikserom napravite žitku smjesu. (Sastojke možete propasirati i u multi praktiku.) Poslužite kao namaz, ili kao topao prilog uz meso ili preljev za tjesteninu. Stavite u plastičnu posudu koja se može hermetički zatvoriti i prelijte tankim slojem maslinovog ulja. Namaz možete držati u hladnjaku do 5 dana.
--------------------------------------------------------------------------------

ŠPAGETE CARBONARA S BATATOM (za 4 – 6 osoba)

Sastojci: 500 g špageta 3 – 4 žlice maslinovog ulja 1 crveni luk, usitnjen 2 režnja češnjaka, usitnjena 100 g šunkarice, narezane na kockice malo slanine, narezane na kockice 400 g batata, oguljenog i narezanog na kockice 250 ml vrhnja za kuhanje ½ žličice kopra 1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog prstohvat origana (po želji) sol papar parmezan ili dimljeni sir, naribani

Priprema: U zasoljenu, kipuću vodu, uz dodatak žlice ulja, stavite špagete da se kuhaju. Na maslinovom ulju lagano pržite crveni luk dok ne omekša. Dodajte češnjak, šunkaricu i slaninu te pirjajte 2 – 3 minute. Dodajte batat i malo soli te pirjajte 7 – 8 minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje, kopar, peršinov list, origano i malo papra te kuhajte 1 – 2 minute. Ocijedite špagete te ih prelijte umakom. Posipajte parmezan ili dimljeni sir.
--------------------------------------------------------------------------------

LAZANJE OD BATATA I BUKOVAČA (za 4 – 6 osoba)

Sastojci: 1 pakovanje tijesta za lazanje koje se ne mora kuhati 2 žlice margarina 1 kg batata, oguljenog i narezanog na kockice 350 g svježih bukovača 3 – 4 režnja češnjaka, usitnjena ½ žličice ružmarina, sušenog 1 žličica kadulje, sušene ½ žličice origana, sušenog (po želji) bešamel umak 5 dl pasirane rajčice 200 g trapista, naribanog sol papar

Priprema: Rastopite margarin, dodajte ružmarin i kadulju te ih pržite dok ne zamirišu. Dodajte batat i malo soli te pržite 6 – 7 minuta. Dodajte češnjak i malo papra te maknite s vatre. Bukovače ispecite na roštilju, grilu ili tavi, a potom ih izrežite na manje komade. U nauljenu posudu za pečenje slojevito složite: tijesto za lazanje, nadjev od batata, ⅓ sira, pola bešamel umaka, tijesto za lazanje, ostatak bešamel umaka, ⅓ sira, bukovače, tijesto za lazanje, pasiranu rajčicu, origano i ostatak sira. Zagrijte pećnicu na 190° C i pecite 40 minuta.
--------------------------------------------------------------------------------
RIŽOTO OD BATATA I BUKOVAČA (za 4 osobe)

Sastojci: 3 – 4 žlice ulja 1 crvena paprika, izrezana na kockice 1 žuta paprika, izrezana na kockice 400 g batata, oguljenog i izrezanog na kockice 150 g bukovača, izrezanih na kockice 200 g riže 3 režnja češnjaka, usitnjena 2 lovorova lista 1 dl bijelog vina 5 – 6 dl vode prstohvat kopra, sušenog prstohvat ružmarina, sušenog 1 žlica svježeg peršinovog lista, usitnjenog 1 žličica Vegete sol papar

Priprema: Zagrijte ulje, dodajte papriku i pržite je 2 – 3 minute. Dodajte bukovače, češnjak, lovorov list i malo soli te pirjajte 3 minute. Dodajte rižu, ružmarin, vino i 4 dl vode te pirjajte 5 minuta. Dodajte batat, Vegetu, kopar i još malo vode (ovisno koliko je riža upila) te pirjajte još 5 – 6 minuta, odnosno dok riža ne bude mekana. Dodajte malo papra, maknite jelo s vatre, a prije nego što ga poslužite posipajte peršin.
-------------------------------------------------------------------------------
ŠNICLE OD BATATA (do 20 komada)

Sastojci: 400 g batata 1 dl ulja 3 režnja češnjaka, usitnjena 1 žlica vlasca, svježeg ili sušenog ½ žličice majčine dušice, sušene ½ vrećice začina za ćevapčiće 6 – 7 dl povrtnog, kokošjeg ili goveđeg temeljca 500 g zobenih pahuljica 3 – 4 žlice krušnih mrvica sol malo Vegete (po želji)

Priprema: Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite ih i propasirajte. Na malo ulja lagano popržite češnjak, dodajte pire od batata, malo soli, začine i temeljac. Kad tekućina zakipi, kuhajte je na srednje jakoj vatri 5 – 6 minuta. Dodajte zobene pahuljice i malo više soli. Smjesu maknite s vatre, dobro je promiješajte i ostavite da se ohladi. Dodajte mrvice i malo Vegete te još jednom promiješajte. Oblikujte šnicle i pržite na preostalom ulju u teflonskoj tavi svaku stranu oko 3 minute, odnosno dok obje strane ne porumene i ne dobiju koricu.
____________________________________
KOBASICE OD BATATA, KELJA I KUPUSA (oko 10 kg kobasica)
Potrebno: 1 dl suncokretovog ulja 8 režnja češnjaka, usitnjena 1 svežanj peršinovog lista, usitnjenog 3 glavice kelja srednje veličine, narezanog na kockice 1 glavica kupusa srednje veličine, narezanog na kockice 4 lovorova lista 1 kg prosa 500 g margarina 3,5 kg batata s narančastim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice 3,5 kg batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice ½ češnjaka, usitnjenog 2 žlice kadulje, sušene 500 g griza 1 vrećica sušenog vlasca ½ žličice muškatnog oraščića, mljevenog 2 i ½ žlice soli 1 žličica papra 3 žlice Vegete 10 m tankih crijeva za kobasice 1 žlica papra u zrnu 7 – 8 lovorovih listova 1 žlica majčine dušice, sušene

Priprema: U vodi zasoljenoj s 1 žlicom soli kuhajte proso 10 minuta, tako da bude napola kuhan. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte 4 režnja češnjaka i peršinov list te lagano popržite. Dodajte kelj, kupus i lovorov list te pirjajte 5 minuta. Dodajte 4 režnja češnjaka i 1 žlicu soli te pirjajte 3 minute, odnosno dok kelj i kupus ne budu polumekani. Maknite s vatre. U većem loncu rastopite margarin, dodajte kadulju i pržite je 10 sekundi. Dodajte batat i pržite 3 minute. Dodajte ½ žlice soli, 1 žlicu Vegete, ½ češnjaka, 1 žličicu papra te pržite 5 minuta. Dodajte batat kelju i kupusu te ih propasirajte štapnim mikserom. Dodajte proso, griz, vlasac i muškatni oraščić te dobro promiješajte. Po želji dodajte još soli i papra, a zatim ostavite nadjev da odstoji 1 sat. Punite crijeva tako da budu srednje tvrda. Obavezno zavežite krajeve kobasica kako nadjev tijekom kuhanja ne bi iscurio. U većem loncu zakuhajte vodu, dodajte 2 žlice Vegete, 7 – 8 lovorovih listova, papar u zrnu i majčinu dušicu te kuhajte 5 minuta. Smanjite vatru, stavite kobasice u vodu i kuhajte ih 10 – 15 minuta na laganoj vatri, pazeći da voda ne ključa prejako kako crijevo ne bi popucalo. Izvadite kobasice iz vode, ostavite ih da se ohlade i spremite u hladnjak. Prije nego što poslužite kobasice popržite ih na ulju. Poslužite ih s umakom načinjenim od kiselog vrhnja, hrena i usitnjenog češnjaka.
--------------------------------------------------------------------------------
KREMŠNITE S BATATOM Sastojci: 2 l mlijeka 2 vanilin šećera 200 g šećera 700 g batata s narančastim mesom 2 pudinga u prahu s okusom vanilije 200 g gustina 5 dl vrhnja za šlag (ili 2 šlaga u prahu) kore za kremšnitu

Priprema: Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite ih i propasirajte. U dubljoj posudi zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte šećer, vanilin šećer i pire od batata te dobro promiješajte. Kad mlijeko zakipi, kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri 2 – 3 minute, neprestano miješajući kako ne bi nastale grudice. Od mlijeka, pudinga u prahu i gustina umutite puding. Dodajte puding u prethodnu smjesu i kuhajte 4 – 5 minuta, povremeno miješajući kako ne bi nastale grudice. Maknite smjesu s vatre i ostavite je da se ohladi. Od vrhnja za šlag ili šlaga u prahu umutite čvrsti šlag. Dodajte šlag prethodnoj smjesi i dobro promiješajte, kako bi smjesa bila ujednačena. Na dno dublje posude za pečenj
majčica
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 80
Pridružen/a: 24 lis 2008, 23:19

Re: batate

PostPostao/la Adorabla » 22 tra 2009, 13:42

ja obicno zuti stavljam u variva umjesto obicnog krumpira.
Narancasti stavljam u minestrone juhicu, pogotovo u povrce kad ima puno zelenog mladog povrca ono i korabice i boba onda mi to narancasto bas super razveseli juhu.
Radila sam ga na pomfri ali meni to nije bilo fino. :dunno

Od preporučenih dnevnih količina, 150 g pečenog batata sadrži pet puta više vitamina A, polovicu vitamina C i trećinu vitamina E.

kako pecen moze sadrzavati C vitamin?
Avatar
Adorabla
Medena
 
Postovi: 27744
Pridružen/a: 17 tra 2004, 13:30

Re: batate

PostPostao/la kranjica » 22 tra 2009, 15:16

Ja najviše volim pire od batata. :gladan
luda kranjica
Avatar
kranjica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 243
Pridružen/a: 27 pro 2007, 16:15
Lokacija: na stolici

Re: batate

PostPostao/la jzksv » 22 tra 2009, 20:24

meni najvise pase kad se izreze kao za pomfrit, prelije mjesavinom maslinovog ulja, soli, bibera, bosiljka, origana i ruzmarina, te se u jednom sloju poreda na pleh i pece u pecnici na oko 200 stupnjeva nekih 20-25 minuta. mmmmljaaaac
Katja 14.5.96
Stella 2.3.00
Avatar
jzksv
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 763
Pridružen/a: 11 svi 2003, 19:44


Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.