Sada je: 28 ožu 2024, 11:10.

Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la MON » 10 lis 2009, 19:44

Drage trudnice, puno se pisalo o ultrazvučnim pregledima (čestini, prednostima, mogućem štetnom učinku), pa smo odlučili spojiti sve teme i arhivirati ih:

viewtopic.php?f=35&t=29114&start=0&st=0&sk=t&sd=a

A ovdje otvoriti novi topic i započeti ga preporukom Europske udruge za perinatalnu medicinu:

Autor:
dr. sc. Milan Kos, dr. med., spec. ginekolog


Posljednja preporuka Europske udruge za perinatalnu medicinu podrazumijeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći.
Kao dijagnostička tehnika, ultrazvuk (UZV) je u svakodnevnoj uporabi već oko 25 godina, a njegova neškodljivost odavno je dokazana. Kvaliteta UZV uređaja i dijagnostičke mogućnosti znakovito su poboljšani, naročito u posljednjih desetak godina. Sukladno tome, mijenjali su se i kriteriji o broju i načinu UZV pregleda koje treba učiniti kao neizostavni i obvezni dio medicinskog nadzora tijekom trudnoće.

Današnje generacije UZV uređaja tehnički objedinjuju nekoliko načina pregleda. Pregledi u trudnoći mogu se obavljati kroz rodnicu tzv. transvaginalnom sondom i "preko trbuha" transabdominalnom sondom. Obje tehnike pružaju osnovnu mogućnost crno-bijelog prikaza "uživo". Bolji uređaji pružaju i mogućnost primjene tehnike obojenog doplera (ultrazvuka "u boji"), kojim se prvenstveno pregledavaju krvne žile i protok krvi. Posljednju riječ tehnike predstavlja trodimenzionalni ultrazvuk, koji još nije sastavni dio standardne UZV opreme.

Preporuke o obveznom broju pregleda u trudnoći nisu iste u svim zemaljama i zapravo najviše ovise o standardu sveukupne zdravstvene skrbi u pojednim sredinama.

U Hrvatskoj je još uvijek "na snazi" preporuka o najmanje dva UZV pregleda tijekom trudnoće, s napomenom da se ne broje u devet preporučenih ginekološkoh kontrola tijekom trudnoće.

To znači da bi svaka trudnica morala obaviti osam do devet posjeta trudničkoj ambulanti - otprilike svaka četiri tjedna, a posljednjih mjesec dana svakih tjedan do dva.

Uz to mora obaviti i barem dva UZV pregleda: prvi svakako između 18. i 20. tjedna trudnoće (najkasnije do petog mjeseca trudnoće), a drugi između 30. i 34. tjedna (tijekom osmog mjeseca).

Nažalost, ovi kriteriji su u većini zapadno-europskih zemalja zastarjeli. U našoj zemlji se to ipak postupno mijenja zahvaljujući primjerenoj zdravstvenoj prosvijećenosti trudnica u sprezi s primjenom suvremenijih principa nadzora u trudnoći.

Posljednja preporuka Europske udruge za perinatalnu medicinu (EAPM) podrazumijeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći:

Prvi pregled krajem prvog tromjesečja (između 10. i 14. tjedna od posljednje menstruacije) i to transvaginalnom sondom, jer je kvaliteta prikaza i mogućnost prepoznavanja anatomskih detalja fetusa znakovito bolja u odnosu na transabdominalni pregled.

Drugi pregled u razdoblju između 18. i 22. tjedna, transabdominalnom sodom (preko trbuha).

Treći pregled između 30. i 34. tjedna trudnoće, također transabdominalno.

Memotehnički je raspored najlakše upamtiti kao preglede sa 10 - 20 - 30 tjedana.

Temeljna pitanja koja ćemo razjasniti su zašto je to važno i zašto baš tada?

Prvi ultrazvučni pregled (10.-14. tjedan)
Temeljni sadržaj pregleda u ovoj dobi trudnoće podrazumijeva utvrditi radi li se o normalnoj trudnoći u maternici, je li plod živ i kolika je točna dob trudnoće te pregled osnovnih anatomskih detalja ploda i tkiva posteljice.
Najprije pogledamo vide li se otkucaji srca i miče li se plod. Potom slijedi UZV biometrija - metoda mjerenja određenih anatomskih struktura, usporedbe dobivenih rezultata sa standardnim vrijednostima za određenu dob trudnoće i procjene odgovara li fetus svojom veličinom trajanju trudnoće ili ne. Na prvom pregledu mjeri se udaljenost od tjemena do trtice, što je osnovna mjera za procjenu starosti ploda. U žena s neredovitim menstruacijama i nepravilnim, zakašnjelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko tjedana manja u odnosu na vrijeme od izostanka menstruacije. Točnost UZV mjerenja u ocjeni starosti trudnoće upravo je i najtočnija tijekom prvog tromjesečja. Zašto? Zato jer su pogreške pri mjerenju kao i prirodna raznolikost u veličini plodova najmanje.
Slijedi osnovna anatomija - pregled glavice, trupa, udova, neuralne cijevi (kralježnice), pupkovine i posteljičnog tkiva. Sukladno modernim saznanjima iz područja UZV dijagnostike, trebalo bi ciljano pregledati pojedine organe s namjerom pravodobnog otkrivanja nakaznosti i prirođenih bolesti (najčešće kromosomskih poremećaja). Na prvom pregledu posebnu pozornost treba obratiti na tzv. nuhalno prosvjetljenje - manja količina tekućine koja normalno može biti nakupljena ispod kože u stražnjem dijelu vrata i leđa (nuhalna regija). Iako se pouzdano zna da je povećana količina takve tekućine znakovito češća pojava u fetusa s Downovim sindromom (trisomija 21 ili mongoloidizam), može postojati i kod potpuno zdravih fetusa. Na tome se zasniva metoda pravodobnog UZV prepoznavanja onih trudnoća kod kojih postoji povećan rizik za rađanje djeteta s kromosomskim bolestima. A zašto to baš treba tražiti između 10. i 14. tjedna trudnoće? Navedena promjena najčešće prirodno nestaje tijekom daljnjeg napredovanja trudnoće pa ako je nismo zapazili i izmjerili u razdoblju između 10. i 14. tjedna, može nam promaknuti podatak o mogućem postojanju kromosomske bolesti, koja je nažalost neizlječiva i može biti razlog za pravodobni prekid trudnoće. Važno je znati da se UZV pregledom ne postavlja sigurna dijagnoza takvih bolesti, već samo sumnja za njihovo postojanje. S istim ciljem može se provjeriti je li normalno izlazište pupkovine na prednjoj stjenci trbuha i je li normalno vidljiva osnova nosnih kostiju. Ako svi navedeni anatomski detalji nisu normalni, možda će trebati učiniti dijagnostičke testove (npr. analiza placentnih resica ili plodove vode), koji će sigurno potvrditi je li dijete kromosomski zdravo ili ne.
Na kraju, najlakše i najtočnije prepoznaje se višeplodna trudnoća i određuje radi li se o jedno ili dvojajčanim blizancima. To je bitno radi predviđanja mogućih kasnijih komplikacija koje su znakovito učestalije kod jednojajčanih višeplodnih trudnoća.

Drugi ultrazvučni pregled (18.- 22. tjedan)

Glavni zadatak tijekom ovog pregleda je detaljna analiza anatomske građe fetusa, odnosno isključenje mogućnosti postojanja prirođenih malformacija ili nakaznosti. Uz to će se svakako ponovno učiniti i fetalna biometrija, dakle mjerenje točno određenih dijelova tijela. Obvezno treba izmjeriti promjer glavice, opseg trbuha i duljinu bedrene kosti, na temelju čega potvrđujemo starost trudnoće i normalan rast djeteta.
Vratimo se glavnom zadatku, a to je pregled anatomskih pojedinosti. U američkoj i engleskoj stručnoj literaturi pregled u ovoj dobi trudnoće naziva se "anomaly-scan", što jasno znači da je to pregled kojim bi morali prepoznati anatomske anomalije, počevši od najtežih i nespojivih sa životom do zaključno manjih tzv. kozmetskih defekata (prekobrojni prstići ili rascjep usnice). Pregled se obavlja trbušnom sondom. Prvo se učini već navedena biometrija, a zatim slijedi "pregled od glave do pete". Počinje se s pregledom glave, mozga i lica, a nastavlja pregledom kralježnice, srca, prsišta i ošita. Potom slijedi pregled trbušne šupljine, a posebna pažnja obraća se na trbušnu stjenku, želudac, crijevo, bubrege i mokraćni mjehur. Nešto je teži zadatak pregled ruku i nogu, jer su neprestano u pokretu, ali svejedno valja pregledati sve kosti ruku, nogu, šake i stopala. Na kraju treba pogledati i spolovilo, pupkovinu, krvne žile u pupkovini, posteljicu te ocijeniti količinu plodove vode.
Ponovo valja napomenuti potrebu ciljanog traženja mogućih biljega kromosomskih bolesti tj. probira za rizik kromosomskih bolesti. Čak ako i ne postoje teške nakaznosti, pojedina lakša odstupanja od normalne anatomije biti će dovoljno jasni biljezi da je dijete možda kromosomski bolesno. Koji su to biljezi? Evo primjera: rascjep usnice, lakša srčana greška, proširen središnji dio bubrega, pupčana kila, kraća bedrena kost, deformacija prstiju ili pak samo povećana količina plodove vode. To su sve poremećaji koji uopće ne moraju značiti i bitan poremećaj funkcije navedenih organa, ali skupno predstavljaju opravdanu sumnju za postojanje teže bolesti. U takvim slučajevima će se jedino analizom djetetovih stanica iz plodove vode (amniocenteza) ili analizom krvi iz pupkovine (kordocenteza) pouzdano postaviti dijagnoza bolesti.
Zbog svega navedenog, neobično je važno da ovaj drugi UZV pregled bude učinjen oko 20. tjedna trudnoće, jer imamo još dovoljno vremena za postavljanje sigurne dijagnoze. Osim toga, ostaje i dovoljno vremena za izvođenje medicinski odobrenog prekida trudnoće (pobačaja) u onim slučajevima gdje postoje nakaznosti nespojive s normalnim razvojem i preživljavanjem ili ako se radi o neizlječivim kromosomskim bolestima popraćenim mentalnom retardacijom, kroničnim bolestima i ranim smrtnim ishodom. Svaki ovakav slučaj pojedinačno ocjenjuje tim stručnjaka, a roditeljima se detaljno izlaže prognoza bolesti. Konačnu odluku o mogućem prekidu trudnoće uvijek moraju dogovorno potvrditi i sami roditelji. Ovakav pobačaj dozvoljen je samo do 24. tjedna trudnoće, koji je dobna granica pobačaja i prijevremenog porođaja, tako da nakon 24. tjedna više ne možemo govoriti o medicinskom razlogu za pobačaj. Ponovo valja naglasiti da je upravo to temeljni razlog zbog kojeg drugi UZV pregled i pripadajuća dijagnostika moraju biti učinjeni baš između 18. i 22. tjedna, a ne kasnije.

Treći ultrazvučni pregled (30.- 34. tjedan)
Bližimo se kraju i vjerojatno je sve u redu. U prva dva pregleda sa sigurnošću smo potvrdili starost trudnoće i isključili postojanje malformacija i kromosomskih bolesti. Jedino nam preostaje da provjerimo normalan rast djeteta. Ali, zašto uopće sumnjamo na moguća odstupanja u rastu? Odgovor leži u prirodnoj činjenici da prema kraju trudnoće posteljica postupno "stari" pa u posljednja četiri tjedna (iza 36. tjedna) njezina funkcija postupno slabi. Ponekad ovakvo otkazivanje u normalnom radu posteljice može nastupiti i dosta ranije pa posljedično nastaje zastoj u rastu djeteta zbog slabe posteljične opskrbe. Takav oblik zastoja u rastu najčešće nastaje u razdoblju između 30. i 34. tjedna trudnoće, a dodatno je povezan i sa smanjenom opskrbom kisikom pa predstavlja visokorizično stanje za oštećenje i smrt djeteta. Ako se otkriju, ovakvi poremećaji iziskuju bolnički nadzor, učestalije kontrolne preglede, a možda i prijevremeni porođaj. U ovim će slučajevima pregledi UZV u boji (obojeni dopler) biti važan pokazatelj normalne djetetove cirkulacije i zadovoljavajuće opskrbe kisikom. Ponavljanim pregledima i dodatnim mjerenjima procjenjuje se kada je vrijeme za dovršavanje takve trudnoće, kako bi se izbjegle teže i dugoročnije posljedice po zdravlje novorođenčeta. Srećom, ako se takvi simptomi ukažu tek kasnije, iza 34. tjedna trudnoće, bez velikog rizika ćemo prijevremeno dovršiti takvu trudnoću, jer je dijete već dovoljno zrelo za porođaj i samostalno preživljavanje izvan metrnice.
Ne zaboravimo da je treći UZV pregled možda i posljednji pregled prije porođaja pa stoga valja potvrditi i mjesto (sijelo) posteljice, položaj djeteta ili međusobni odnos blizanaca (stav glavom, stav zatkom, poprečni položaj i slično).

Na kraju ipak odahnimo, jer ovdje navedene medicinske probleme susrećemo u svega 15% trudnoća. Iako ostalih 85% prolazi normalno i bez komplikacija, ipak zaslužuju da budu nadzirane na najbolji mogući način. Sretno!



Izvor: http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/272/
Avatar
MON
Intelektualni snob
 
Postovi: 10652
Pridružen/a: 08 tra 2008, 14:34
Lokacija: Pymystansko dopisništvo Modre laste

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la MON » 10 lis 2009, 19:45

Avatar
MON
Intelektualni snob
 
Postovi: 10652
Pridružen/a: 08 tra 2008, 14:34
Lokacija: Pymystansko dopisništvo Modre laste

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Maslacak » 13 lis 2009, 21:18

Ova mi je tema bas korisna i potrebna.. U ovoj trudnoci sam se odlucila na samo 2 UZV- ona koja pokriva socijalno- znaci bez onog UZV oko 12. TT.. Nije razlog stetnost UZV vec to sto mi se ne placaju dodatni UZV pregledi.. Ali me to do sad i kopkalo- mali crvic koji mi je govorio da ce mi se to obiti u glavu..
U prve dvije trudnoce sam te dodatne UZV preglede placala i cijena je bila proizvoljna ovisno o doktoru koji mi je vodio trudnocu.. Ovaj put je opet novi doktor i s niti jednim do sad nisam bas odusevljena.. Ovaj mi doktor prilikom prvog UZV niti jedne rijeci nije uputio (vaginalni UZV u 8. TT)- nego mi je samo kasnije kad smo vec sjedili potvrdio da sam trudna.. :/ Ja ipak od svog doktora koji mi vodi trudnocu ocekujem vise od toga.. neki topliji ljudski pristup, nekoliko lijepih rijeci ili makar ono- cestitam.. a ne hladnu konstataciju necega sto mi je prije i test potvrdio.. Tako da na preglede idem vise reda radi nego radi sebe i svog mira.. Jedino sam kod privatne ginekologice koja mi je zapocela voditi 2. trudnocu dozivjela tu srcanost i toplinu i pravi pristup trudnici.. takav da su mi se suze razlile po licu kad sam na UZV vidjela svoju bebicu.. Ali stvar je bio u tom pristupu.. sama strucnost meni nije dovoljna.. Nazalost, preselili smo u drugi grad i ta mi je doktorica sad predaleko da bi isla kod nje, ali njoj bi platila da mi vodi trudnocu da mi je kojim slucajem blize..
Da se vratim na temu i onog crvica koji me kopka..
Iz prilozenog teksta vidim da u slucaju da nesto nije u redu- jedinu drugu mogucnost koju bi imala bi bila pobacaj i da se zapravo sve svodi na to- a to mi nije opcija..cak ni u slucaju da nesto sa plodom nije u redu.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Avatar
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2746
Pridružen/a: 05 srp 2004, 02:47
Lokacija: Pod nekim sretnim zvijezdama

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 13 lis 2009, 21:34

ovisi što i kada nije u redu. kod npr. potpunog zastoja u rastu u tridesetinekom tjednu ide se na cr.
kod nekih anomalija bitno je imati pripremljenu operacionu salu ili posebnu neonatalnu skrb za tek rođeno dijete.

kod ranije otkrivenih anomalija trebali bi imati mogućnost razgovora sa stručnom osobom i psihologom da se žene koje odluče nastaviti trudnoću adekvatno psihički pripreme. kod vas toga vjerojatno ima.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la srecica tara » 13 lis 2009, 21:52

evo citam i nije mi bas nista jasno.2 utz u trudnoci :dunno ,ja sam imala tri trudnoce i svaki,ali bas svaki pregled je bija sa ultrazvukom,stim da sam zadnjim mj,dana stavljana i na ctg,otkucaji i trudovi,doduse od trudova nista,ali mi je vise bilo radi srca-inace pred kraj trudnoce sam imala prometnu nezgodu,tako da me dr.stavljala najvise radi toga i radi sigurnosti na ctg.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
Avatar
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2336
Pridružen/a: 25 lip 2009, 17:11
Lokacija: VAN PAMETI :)

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Maslacak » 14 lis 2009, 07:20

Ne znam, vjerojatno ima.. Eli sad me opet kopka.. Ali imam jos dva UZV do kraja trudnoce..
Dali trudnice u HR placaju te dodatne UZV preglede u trudnoci?
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Avatar
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2746
Pridružen/a: 05 srp 2004, 02:47
Lokacija: Pod nekim sretnim zvijezdama

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Krumpirić » 14 lis 2009, 08:12

radit utzv svaki pregled nema baš previše smisla. Ova 3 pregleda jedino imaju smisla. Mada gledanje svaki put nudi većina ginekologa kod nas (možeš odbit, nitko ti ne brani).
Iako nije dokazana štetnost UZV (onako kako je npr. dokazana štetnost rengena), vidi se da se bebe #ponašaju malo drugačije# pod UZV.
:dunno
Meni posebno idu na nerve privatne ordinacije u kojima se rade dugotrajni 4D UZV da se mama i tata upoznaju s bebom i mašu joj. I onda finu cifru nabiju.
UZV je dijagnostički uređaj, nije skype za mame i tate. :dunno
Avatar
Krumpirić
Cobra 11
 
Postovi: 11607
Pridružen/a: 17 sij 2005, 22:46

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 14 lis 2009, 08:19

Dali trudnice u HR placaju te dodatne UZV preglede u trudnoci?

ne plaćaju ako ih liječnik na njih pošalje. same ne mogu birati u soc.ustanovama. prevelika je gužva da bi radili nepotrebne uzv (osim kod jako nesigurnih doktora).
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Plusic » 14 lis 2009, 08:37

bas sam se razmisljala da stavim jedan UZV da se vidi kako to izgleda na tzv dugotrajnom UZV pregledu?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava
 
Postovi: 6225
Pridružen/a: 08 ruj 2007, 09:24
Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la korason » 14 lis 2009, 08:42

istina je da bebama smeta uzv, ja to vidim na ovoj svojoj mazici, svaki put se pokrije rucicama po licu, po usima, sva se skvrci i okrece ledjima, ko da pokusava pobjeci :( A opet, s druge strane, imala sam dva spontana prije nje, i to jedan missed abortion kad zapravo danima nisam bila ni svjesna da srceko ne kuca i to u 12-tom tjednu, pa sam pomalo paranoicna i zelim se svaki puta uvjeriti da je s malenom sve ok...
do sada sam imala tri pregleda u privatnoj klinici i svaki put smo ju gledali, po defaultu, kao da se to podrazumijeva, ali velim nisam se ni ja bunila jer mi je ocajnicki trebala ta informacija da je beba ok, da raste
Fran, mamin veliki dječak, 20.10.2004.
Lea, mamina princeza, 30.3.2010.
Avatar
korason
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 229
Pridružen/a: 23 kol 2004, 12:34

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 14 lis 2009, 08:45

bas sam se razmisljala da stavim jedan UZV da se vidi kako to izgleda na tzv dugotrajnom UZV pregledu?

ne razumijem. da staviš snimku ovdje da mi vidimo kako to izgleda? a što ćemo jadni vidjeti kad nismo studirali medicinu 6g, stažirali 1g, bili na specijalizaciji uz rad još 4g?
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la thalia » 14 lis 2009, 08:47

ajme korason :(

sad me paranoja ulovila.
i ja znam da je uzv možda štetan, ali sam isto luda od brige. ja da mogu, sjedila bih pored uzv-a :/
mislim da je to manje štete od ovog mog živciranja :loce
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Plusic » 14 lis 2009, 08:51

eli krivo si me shvatila. nema veze.
:mah
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava
 
Postovi: 6225
Pridružen/a: 08 ruj 2007, 09:24
Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 14 lis 2009, 08:59

thalia, bi li te jedan uzv smirio?
sama zanaš da kao srce kuca sada da za pola sata ne mora biti tako. missed ab je posljedica teških kromosomskih anomalija i tu se ništa ne može napraviti.

mi svi općenito precijenjujemo svoju brigu i stres. čovječanstvo je oduvijek pod stresom. i sve životinje su svakodnevno suočene sa stresom, borbom za goli život.
ako nemaš psihosomatskih tegoba od brige (tipa takikardije, napadaja panike, gušenja u prsima, visokog tlaka) sigurno se tvoje tijelo dobro nosi sa stresom. a i bebica je ipak izolirana od majke, priroda je dobro sve to regulirala.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la thalia » 14 lis 2009, 09:02

eli je napisao/la:thalia, bi li te jedan uzv smirio?


ma ne bi, zato kažem da bi sjedila pored njega :(
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Krumpirić » 14 lis 2009, 09:03

Plusić, ja sam te shvatila, nije mi bila namjera nikog prozvat, sorry.
Ali i dalje mislim da su isprostituirali taj aparat, koji može mnogo značiti. Nema potrebe za se bebu svako malo gleda i da ju se gleda dulje nego treba da se vidi ono gore.

Prije x godina nisu znali ni da je rengen opasan (snimali su trudnicama svima zdjelice u USA da vide može li beba tako il se ide na CR).
Avatar
Krumpirić
Cobra 11
 
Postovi: 11607
Pridružen/a: 17 sij 2005, 22:46

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la newmom » 14 lis 2009, 10:04

ja sam u prvoj trudnoći išla kod privatnika i svaki mjesec mi je radio 3D/4Duzv,doduše samo na par minuta,pregledao bi jel sve ok i to je bilo to...i svaki puta je moja curica okretala glavu i pokrivala se ručicama,dakle vjerovatno im ipak to smeta
(svaki pregled je koštao 200 kn,dakle nije riječ bila o nekoj velikoj lovi,toliko mu košta pregled trudnice,svima isto,valjda se najviše oslanja na uzv)
sad idem kod socijalnog koji ima 2D,i opet mi radi uzv svaki puta kad dođem,da vidi jel sve ok,isto na par minuta...ništa dodatno ne plaćam
dosad nije dokazana štetnost uzv,ali kako rekoh vidim da bebicama to ipak smeta,pa mi je drago što su pregledi kratki
bit ću iskrena i priznati da mi je drago kad se uvjerim na uzv da je sve ok,jer također paničarim i bojim se
Avatar
newmom
od Cullenove loze
 
Postovi: 1485
Pridružen/a: 13 stu 2005, 22:09

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la IINA » 14 lis 2009, 10:12

Ne vjerujem da im smeta uzv. Kako bi one to osjetile, a još
je veći misterij kako bi namjerno pokrile lice rukama, kad
za to nisu sposobne niti kad se rode... :conf
Smeta im možda pritisak koji gin radi sa sondom na trbuhu.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6922
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 14 lis 2009, 10:20

i liječnici kažu da im smeta. ne da šteti, već im smeta. to se vidi po nervoznim pokretima. pokrivanje lica je slučajnost.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la MALA2006 » 14 lis 2009, 14:31

Kako znaju da su ti pokreti nervozni kada ih nikako drugačije nemogu vidjeti :conf
Kako vide smirene pokrete?
:luv :luv :luv
Avatar
MALA2006
katodiler
 
Postovi: 5065
Pridružen/a: 27 lis 2006, 09:20

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 14 lis 2009, 14:49

a valjda se mijenjaju u vrijeme trajanja uzv pregleda, ono prvih par sekundi ili nakon pola sata kad im je već puna kapa. ;)
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la zmajic » 16 lis 2009, 18:20

Eli pa ko normalan pola sata gleda bebu UZV??? Mislim ako nema nekih zdravstvenih problema, kontraindikacija.... Taj sigurno nema niakkvu specijalizaciju iz ultrazvučne dijagnostike :conf
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
Avatar
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1350
Pridružen/a: 17 kol 2009, 12:15

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 16 lis 2009, 20:45

o da, ima skupih privatnika koji su dobri dijagnostičari pa opet gledaju pola sata da se mama veseli što vidi dijete. :roll:
znam za više od jednog takvog.
moja frendica je iz pule potezala do zg da bi je jedan jako cijenjeni doktor pregledao i uvijek je trajalo po pola sata. a sa bebom sve ok, jedino u prijašnjoj trudnoći nije bilo sve ok pa su zbog predostrožnosti gledali duplo, troduplo i koliko nije trebalo. :dunno
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la thalia » 17 lis 2009, 08:28

moja gleda doslovce koliko treba. to valjda ne traje duže od pet minuta, oni veći pregledi više od 10, ma i to sam previše rekla, ali ona je stvarno vrsna ultrasoničarka.
i nikad, ama baš nikad nije rekla da mora duže trajati.
i nikad mi to nije skuplje naplatila, ponekad mi ni ne naplati uzv ako nešto ne vidi pa me zamoli da dođem kratko sljedeći tjedan.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
Avatar
thalia
Von Trapp
 
Postovi: 14371
Pridružen/a: 31 sij 2007, 22:58
Lokacija: cicely, alaska

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la zmajic » 17 lis 2009, 09:53

Ne očekujem da ne platim nešto što sam koristila, u ovom sluča UZV pregled. A za sve postoji cjenik, te su cijene koliko sam čula za preglede dosta slične, možda i griješim :|
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
Avatar
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1350
Pridružen/a: 17 kol 2009, 12:15

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la Krumpirić » 17 lis 2009, 10:00

da, samo ako ti socijalni ginekolog ne radi 50 UZV ne znači da štedi na tebi vrijeme jer ne plaćaš
nego jer samo 3 uzv imaju smisla
Avatar
Krumpirić
Cobra 11
 
Postovi: 11607
Pridružen/a: 17 sij 2005, 22:46

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la zmajic » 17 lis 2009, 10:16

Krumpirić da bi riječ rekla... Ali ako ima neki problem, i ako je po preporuci svjetske zdravstvene minimalno tri UZV čemu se opet s druge strane inatiti da ultrazvuk ne treba.... Liječnik treba biti savjestan i procjeniti i objasniti trudnici sve, te dogovoriti detalje, a ne surfati po trbuhu pol sata s ultrazvukom. Mislim čak i da je 5 sek. ultrazvuka, koliko treba da se vidi kuca li srce tijekom pregleda, manje štetno od nezapažanja odumrlog ploda i slično... A na ta tri glavna i velika posvetiti malo više vremena i napraviti detaljnu morfologiju.
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
Avatar
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1350
Pridružen/a: 17 kol 2009, 12:15

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la mika » 06 srp 2010, 12:47

procitala sam sve sto ste napisale, ali sam ipak ostala u neodumici

u prvoj trudnoci mi je moj dr prilikom svakog pregleda napravio i UZV, kod privatnika sam vodila prvu trudnocu, ali ne mogu reci da mi je to radio zbog zarade jer mi je naplatio samo 2 li 3 tijekom cijele prve trudnoce
ja sam se iskreno nakon svakog UZV-a osjecala bolje i sigurnije jer kako je netko rekao od straha da mi se ne ponovi pobacaj koji sam imala u prvoj trudnoci najradje bi spavala pored ultrazvuka

i sada u drugoj trudnoci, krenulo je sve kao u prvoj, pregled i kratak uzv kod mog privatnog dr-a i sada me za 10 dana narucio da dodjem na 'veliki uzv' u 20-om tjednu i sve bi bilo ok, da nisam u medjuvremenu upoznala dr-a kod kojeg idem roditi i koji me takodjer narucio na uzv u istom tom tjednu

ajme, sto da radim? najradje bih otisla na oba, ali sam svjesna da je to sasvim nepotrebno
nekako mi je logicno da ako me dr kod kojeg cu roditi da mi napravi uzv i da do poroda idem kod njega, a opet....sa godinama sa stekla povjerenje u mog dr-a i tako mi je cudno vise ne otici kod njega

imate li kakav savjet, bas sam zbunjena
MEDENJACIC No 1 - 12.01.2006.
MEDENJACIC No 2 - 25.11.2010.
mika
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 281
Pridružen/a: 05 svi 2006, 23:04

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la eli » 06 srp 2010, 13:07

odi kod drugog doktora, reci mu da si uzv upravo napravila (ponesi i papire sa sobom) pa bi sada samo porazgovarala sa njim. ili ga nazovi, reci da već imaš uzv u tom tjednu pa nek svoj pregled prebaci za dva mjeseca, na dan koji njemu paše.
bar bi ja tako napravila.
eli
Sveta krava
 
Postovi: 8339
Pridružen/a: 30 ožu 2002, 12:57

Re: Ultrazvuk (uzv) u trudnoći

PostPostao/la † Sanika » 06 srp 2010, 13:24

najmanje dva, najmanje tri UZV...to piše, a ne dva i tri UZV u trudnoci...

Išla sam na UZV na svakom pregledu, išla bi tako i da sam još jednom trudna...
Razgovarala X puta sa svojom privatnom ginekologicom o tome, žena je magistrirala i doktorirala na temu UZV u kliničkoj medicini, odslušala x predavanja na temu UZV u ginekologiji i porodništvu...i tvrdi da UZV u trudnoći nije štetan
Nikada nije trajao pola sata, najviše je trajao prije amniocenteze, cca 5 minuta...

Ja sam sklona pretjerivanju i panici, ali ovdje za nju uopće nema mjesta :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
Avatar
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4152
Pridružen/a: 16 kol 2002, 14:24
Lokacija: Zagreb

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.