Sada je: 28 ožu 2024, 10:19.

Magnetska rezonanca

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la Dory » 06 pro 2009, 15:22

Koja je cijena MR u Neuronu? Treba li čekati duže vrijeme ili ste na redu u recimo 7 dana?
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la swanmia » 06 pro 2009, 17:28

Mi smo zvali četvrtkom,a dobili termin već u ponedjeljak!
Snimanje MR mozga je 1840 kn.,jedino ne znam za klizmu,neki ju kupuju,a mi smo je dobili na recept od naše pedijatrice jer smo ju već koristili prije,pa nije trebalo nikakvo dodatno dopuštenje od neuropedijatrice.Samo nam je pedijatrica napisala potvrdu o dozvoli da se djete smije sedirati istom(to obavezno traže na Neuronu).
Mia volim te,moja hrabra ribice
Mia 20.01.2006. http://public.fotki.com/SWANMIA/
http://picasaweb.google.hr/swanmia
Avatar
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 250
Pridružen/a: 28 ožu 2007, 18:33
Lokacija: Slav.Brod

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la Dory » 06 pro 2009, 18:52

Hvala, tražit ću naravno mišljenje neuropedijatra i pokušati da MR ide preko HZZO;ali budući da su moja saznanja da se dugo čeka (poznanica je čekala gotovo 6 mj.)ako će preporuka neuropedijatra biti da se radi MR onda ću radije platiti i brzo obaviti nego čekati mjesecima.Vjerojatno su cijene i drugdje manje-više jednake.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la danijela81 » 06 pro 2009, 20:56

nas je neuropedijatrica u vinogradskoj na prvom pregledu uputila na MR, i došli smo na red u roku mjesec dana, na uputnicu.
u čemu je stvar?
jesmo imali sreće ili taj njihov aparat i nije baš dobar?
ja tada nisam ni znala da se na to tako dugo čeka i da ljudi zbog toga čak i plaćaju tolike svote za tu pretragu.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la swanmia » 06 pro 2009, 21:13

Ovako moja saznanja su da se preko uputnice čeka od 6 mj. do godinu dana,kako gdje.Trenutno u Neuronu ne primaju na uputnicu jer su ispucali kvotu sa HZZO-om.A inače surađuju sa Rebrom.
Vjerovatno kada su stanja hitna ide se unutar par sati,dana, tjedana,ali mislim samo hospitalizirani pacijenti.
Za cijene MR koja se obavlja uz inhalacijsku anesteziju i anesteziologicu iz Klaićeve u poliklinici Dijagnostika 2000 u Martićevoj košta 2500 kn,a u Neuronu se snima uz klizmu i cijena je 1840 kn.
Mia volim te,moja hrabra ribice
Mia 20.01.2006. http://public.fotki.com/SWANMIA/
http://picasaweb.google.hr/swanmia
Avatar
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 250
Pridružen/a: 28 ožu 2007, 18:33
Lokacija: Slav.Brod

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la lucija1976 » 21 pro 2009, 17:54

Nama preporučili sad MR kralježnice, dr. Barišić kaže da je i ona ( Mr od1,5 T) na Rebru za to OK te nam je zakazan termin koncem lipnja 2010.g. s obzirom da čekamo hrpu nalaza nakon bolničkog , tek kad vidimo kakvi su rezultati odlučit ćemo što dalje, da li čekat taj termin ili platit pa obavit dosta brže :/
lucija1976
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 67
Pridružen/a: 20 sij 2007, 21:25

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la alexandra » 21 pro 2009, 18:09

CT zrači jer je to sofisticirani rengen.
MR ne zrači.
snimke su neusporedive, ako je itko vidio sliku ct-a i sliku mr-a, jasno je i laiku.
uz sve to, dory, može se dogoditi da na tvom dečku na mr-u ne nađu ništa, tj. da nalaz bude uredan. jer nijedna mašina nije svemoguća i MR ne registrira prekide nuronskih veza, ili loše neuronske veze što je najčešći uzrok izostanka govora. moje dijete je neverbalno (malo, malo priča, samo par riječi), a nalaz MR-a je uredniji da ne može biti uredniji, što bi rekli zdrav mozak (unatoč krvarenju, atrofiji i čudima s kojima se rodila).
no svakako ga treba napraviti da se isključe mogući organski problemi.

domymama ti je najbolje rekla - njemu treba dobar defektolog, dobar logoped, psihologa zanemari, bar tog koji ga ne zna procijeniti i dobar kineziterapeut ili fizioterapeut.
s. je u tretmanu logopeda od 3 godine, a ne govori - oni moraju radit na poticanju govora, a ne na učenju ispravnog govora.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la Dory » 21 pro 2009, 23:28

Bila sam prije par dana kod drugog psihologa (hladnije osobe od te liječnice nisam u životu srela), uglavnom testirala ga je IQ nizak na nivou umjerene mentalne retardacije...sve me to bacilo unatrag i trebam skupiti snage da krenem dalje. Ono, preispitujem sebe - jesam li previše subjektivna, previše vezane pa sam postala nerealna...on je toliko toga naučio - ako kažem idemo u vrtić nosi patike, zna baciti smeće, ali zna i prepoznati što je smeće, pokušava samostalno jesti, zna gdje što stoji u kući i sam uzima (recimo voli kekse i čim dođe iz vrtića uzima si sam), ponavlja slogove za mnom - ma va ba ka, zna dok je kriv, poštuje kaznu (sjedi na stolčići ako napravi nešto što ne bi trebalo) i neće se maknuti dok mu ja ne kažem da se ide igrati...Čekam sad pretrage genetičara u 1. mj. onda ću vidjeti kod neuropedijatra za MR i svakako ću pokušati naći drugog logopeda, nekog tko je voljan raditi s njim (logopedica kod koje smo bili je zaključila - nema se što raditi kad još ne govori). Makar ga nisam rodila to dijete zauzima posebno mjesto u mom srcu i jako se bojim za njegovu budućnost....ja se prema njemu ponašam kao da je normalno, zdravo dijete (naravno da ne zahtjevam od njega nešto što ne može, ali e tetošim ga posebno). Nemam ja nerealna očekivanja što se njega tiče...samo bih željela osposobiti ga danas-sutra za samostalan život, da ne završi u nekoj ustanovi jednog dana kad ja više neću moći brinuti o njemu.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la alexandra » 22 pro 2009, 00:10

dory, jesi u zagrebu ili....?
na tvom mjestu bi se već sad naručila za def/log/psih obradu jer ćete dobiti termin za par mjeseci, a dotle ćeš imati magnet. osim toga, defektolog će ti napisati još dodatnih pretraga, ako bude trebalo. nemoj se žalostit, on svašta može naučit, a kad vidim da im na prvom sastanku mjere IQ propištim.
mojoj u klaićevoj nikad nije mjeren IQ, jer ne surađuje u takvim testovima i kraj. više ga ni ne mjere.
logopedica je super. on ne govori pa idite kući. ipak te trebala uputit na defektologa-logopeda koji radi s neverbalnom djecom.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la nadicab » 22 pro 2009, 00:38

uputit na defektologa-logopeda koji radi s neverbalnom djecom.

a gdje ima takvih?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
Avatar
nadicab
Prepečena plavuša
 
Postovi: 17714
Pridružen/a: 04 svi 2001, 00:17
Lokacija: Zagreb, Kvatrić

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la flipper » 22 pro 2009, 08:06

lucija1976 je napisao/la:te nam je zakazan termin koncem lipnja 2010.g.

Lucija , i mi smo se prije nekih mjesec dana upisali za kontrolni MR na Rebru i dobili termin početkom lipnja 2010. uf, dugo, dugo ........ sada se čeka više od pola godine....
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 567
Pridružen/a: 07 ruj 2007, 17:19

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la Dory » 22 pro 2009, 08:36

Nisam iz Zagreba nažalost (Zagreb ima brojne udruge i organizacije koje mogu pomoći djeci i roditeljima djece s pp, a ima i veliki izbor liječnika svih profila) i kod nas je što se liječničkog kadra koma - premalo ih je i ne čudi me što su površni, zatrpani su pacijentima i termini su im ful puni... Ipak sjetila sam se jedne logopedice koja svoj posao radi s puno ljubavi (ali radi sa školskom djecom) pa ću iza blagdana otići k njoj i pitati da li ga može primiti...
Možda me više od rezultata testiranja pogodio način testiranja - kad sam došla psihologu htjela sam joj dati prijašnje nalaze (neuropedijatra, logopeda...), a ona kaže - ne trebam ništa, sama ću procijeniti dijete. Posjedne ga ispred sebe i pita: "Ajde reci mi kako se zoveš?" Naravno da mali šuti a ona opet nestrpljivo . no reci kako se zoveš (pokušala sam joj objasniti a ona me ošine pogledom - znam što radim, ne prekidajte me)nakon par takvih upita uspjela sam dobiti priliku i reći da dijete govori samo par slogova. Mislim, zlo mi je...Na kraju "testiranja" kaže - dajte mi nešto da ga malo podignem (misli na IQ) kao da je ono što će pisati na papiru sveto pismo...
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la Mammamia » 22 pro 2009, 09:22

Dory je napisao/la:Možda me više od rezultata testiranja pogodio način testiranja - kad sam došla psihologu htjela sam joj dati prijašnje nalaze (neuropedijatra, logopeda...), a ona kaže - ne trebam ništa, sama ću procijeniti dijete. Posjedne ga ispred sebe i pita: "Ajde reci mi kako se zoveš?" Naravno da mali šuti a ona opet nestrpljivo . no reci kako se zoveš (pokušala sam joj objasniti a ona me ošine pogledom - znam što radim, ne prekidajte me)nakon par takvih upita uspjela sam dobiti priliku i reći da dijete govori samo par slogova. Mislim, zlo mi je...Na kraju "testiranja" kaže - dajte mi nešto da ga malo podignem (misli na IQ) kao da je ono što će pisati na papiru sveto pismo...

:baba Strava i užas! Na žalost nije jedina s takvim pristupom. :angry
nadicab je napisao/la:
uputit na defektologa-logopeda koji radi s neverbalnom djecom.

a gdje ima takvih?

Margarita ne priča, a logopedica redovno radi s njom i na Goljaku i u našem vrtiću. I nije im teško i znaju što će s njom raditi iako ne priča i rade s njom i na neverbalnoj komunikaciji.
Hmmm, mislim da smo otišle malo :oft :mrgreen: A da otvorimo drugi na ovu temu?
Mihaela, Margarita i Antonija
Avatar
Mammamia
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 713
Pridružen/a: 26 ruj 2007, 11:49
Lokacija: Zadar

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la alexandra » 22 pro 2009, 10:00

da, mogli bi zamolit lidiju da splita ovaj topic :mrgreen:

nadicab je napisao/la:
uputit na defektologa-logopeda koji radi s neverbalnom djecom.

a gdje ima takvih?

kako misliš gdje ih ima? ima ih malo i rade po specijaliziranim ustanovama (vidi post od mammamie), rade na erfu, rade privatno :dunno
sa s. logopedi rade od 3. godine. sve i jedan zna radit s neverbalnom djecom.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la lucija1976 » 25 pro 2009, 20:39

flipper je napisao/la:
lucija1976 je napisao/la:te nam je zakazan termin koncem lipnja 2010.g.

Lucija , i mi smo se prije nekih mjesec dana upisali za kontrolni MR na Rebru i dobili termin početkom lipnja 2010. uf, dugo, dugo ........ sada se čeka više od pola godine....

Mi smo srećom zakazali termin prije nekla cca 1-2 mjeseca i dobili termin pregleda 2.3 ;)
lucija1976
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 67
Pridružen/a: 20 sij 2007, 21:25

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la dora0205 » 18 sij 2010, 16:36

Mi smo zapisani na MR 15.03. nakon šta se 02.09.nije mogao uspavati samo sa klizmom, čekali smo termin da spoje anasteziološki aparat pa će nas sad uspavat...zanima me šta mu od pretraga rade prije uspavljivanja da se psihički pripremim jer je Maroje već istraumatiziran iglama, bolnicom i bijelim kutama (a i ja). :conf
dora0205
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 45
Pridružen/a: 09 vel 2008, 11:58

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la Dory » 18 sij 2010, 17:09

ne znam za MR, ali za CT mozga mojeg su uspavali - bolje rečeno umirili, jer nije zaspao, dali su mu pikicu, malo smo pričekali dok se umirio i onda smo napravili CT (pokušali smo dok je budan, ali nije išlo).....za nekih pola sata se u potpunosti ponašao normalno-aktivno.
Avatar
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu
 
Postovi: 901
Pridružen/a: 30 stu 2009, 10:49

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la danijela81 » 18 sij 2010, 18:39

za opću anesteziju se općenito radi urin, krv (iz vene), EKG, treba i dozvola pedijatra (nosiš te sve nalaze), i sa svim tim nalazima i dozvolom pedijatra ide se na pregled kod anesteziologa.
Vjerana nisu anestezirali, nego je proveo neprospavanu noć i nakon toga je dobio sirup (dormicol), i mirno je spavao
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2010, 20:10

jest, kako daniela kaže.
ovo uspavljivanje za CT koje spominje dory nije anestezija nego sedacija i za to ne trebaju nikakve pretrage.
mi smo mr radili malkice šmrkljavi, jer je ipak samo plinska anestezija i relativno plitka, ali smo morali napravit pretrage. buđenje bilo bezbolno, nakon 10 minuta po pretrazi. čak je bila manje zamantana i bolje se ponašala nego nakon sedacije za ct. od sedacije ju je cijeli dan bacalo u lijevu stranu :lol baš ko da je pijana bila.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la dora0205 » 18 sij 2010, 22:34

Mi nismo uspili zaspat ni sa sirupom ni sa klizmom pa su se odlučili da će ga uspavat....u svakom slučaju to cijelo jurto smo ga uspavljivali i dovodili na stol MR a on bi čim bi čuo zvuk MR skočio...hvala na inf. :mah
dora0205
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 45
Pridružen/a: 09 vel 2008, 11:58

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2010, 22:54

da te utješim, moja skače sa stola nakon sirupa i nakon što joj masku s plinom već drže par sekundi na licu :lol doktori nisu mogli vjerovat, jer nakon par sekundi sva djeca već blaženo spavaju. poučeni iskustvom stavili joj masku i pustili je na stolu, dok se okrenuo a ova sjedi i hoće pobjeć. :mrgreen
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la lulamae » 18 sij 2010, 23:22

alexandra je napisao/la:da te utješim, moja skače sa stola nakon sirupa i nakon što joj masku s plinom već drže par sekundi na licu :lol doktori nisu mogli vjerovat, jer nakon par sekundi sva djeca već blaženo spavaju. poučeni iskustvom stavili joj masku i pustili je na stolu, dok se okrenuo a ova sjedi i hoće pobjeć. :mrgreen

heheheheh..

mi smo dosli u pon na rebro..cekali satima..napravili mu pretrage krvi..i ekg...
a u uto dosli na mr..isto cekali satima..
prije mr-a ne smije se jesti ni piti..ja mislim bar 12 sati prije..koliko se sjecam..i dva sata poslije mr-a takoder..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
Avatar
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1785
Pridružen/a: 12 svi 2006, 10:08

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la danijela81 » 18 sij 2010, 23:48

lulamae je napisao/la:prije mr-a ne smije se jesti ni piti..ja mislim bar 12 sati prije..koliko se sjecam..i dva sata poslije mr-a takoder

po naputku sestre, Vjeranu sam 15 min prije MRa dala bočicu da lakše i čvršće zaspi, a noć prije nije jeo kako bi ostao budan, piti je smio :conf
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la alexandra » 19 sij 2010, 02:09

ne smiju jest, tj. moraju bit na tašte ako idu u anesteziju.
ako treba, pišam crveno
Avatar
alexandra
idealni svjedok
 
Postovi: 12085
Pridružen/a: 26 srp 2002, 10:59

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la lulamae » 19 sij 2010, 21:15

meni su tak rekli..i on nije cak ni vodu pio...
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
Avatar
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1785
Pridružen/a: 12 svi 2006, 10:08

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la danijela81 » 19 sij 2010, 21:54

aaaaaaaaaaaa zaboravila sam da V. tada nije išao na anesteziju (sad bi stavila onaj smajlić koji se tuče po glavi al ne mogu do svih smajlića :mrgreen )
da, da, anestezija na tašte, ali koliko ranije ne smije jesti određuje se po dobi.
kad je Vjeran bio mjesec dana star, to je bilo 3 sata, a sada s 14 mjeseci je bilo 8 sati, ali sve u dogovoru s anesteziologicom, kažeš joj otprilike koji vam je ritam hranjenja i nakon koliko bude gladan
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
Avatar
danijela81
(pre)fina gospoja
 
Postovi: 10381
Pridružen/a: 26 svi 2008, 08:57
Lokacija: Osijek

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la lulamae » 21 sij 2010, 00:13

kad je adrian imao par mjeseci, isao je na mr i nije smio jesti nakon 2h u noci...
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
Avatar
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1785
Pridružen/a: 12 svi 2006, 10:08

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la lucija1976 » 24 svi 2010, 13:01

Ponovno nas čeka MR ovaj put kralježnice. Nakon MR mozga, prof. Barišić traži za daljnju dijagnostiku i MR kralježnice s tim da ćemo je ovaj put obaviti na Rebru( kažu da nema potrebe za Neuronom)- nadam se da neće biti problema kao ni prvi put :)
lucija1976
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 67
Pridružen/a: 20 sij 2007, 21:25

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la dazd » 02 kol 2010, 19:58

Pošto moj sin ima već dugo migrenozne glavobolje ( uglavnom ljeti po vrućinama , nakon stresa ili velikog fizičkog napora , ima negdje i topic o tome ) ja bi rado napravila mr.
Pošto smo obavili milijun drugih pretraga i radili eeg , a sve je bilo uredno , ipak bi ja napravila još i mr.
Situacija je grozna jer se u ZD na pregled neuropedijatra čeka mjesecima i onda još mjesecima na mr ( koji se ne radi djeci , pa bi morala negdje drugdje ) , ja bi to napravila privatno.
Zanima me mogu li se ja jednostavno naručiti i reći ja bi da mi djetetu napravite mr zbog toga i toga... ili ipak
trebam nečiju uputnicu ?
Može li mi to dati dr opće prakse , jer , kao što rekoh , do neuropedijatra ne mogu tako lako ni privatno.
Mislim da će nam trebati ipak anestezija jer dijete ima nedostatak pažnje i teško će mirovati tamo.
Gdje je najbolje da idemo ?
kakve pretrage trebamo prije plinske anestezije ?
Kako je u Kalajžića ? Kakav je njihov odnos prema djeci ? Tamo mi je najbliže , iako nisu ni druge opcije isključene.
Koliko se čeka privatno ?
dazd
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 371
Pridružen/a: 27 srp 2007, 10:29

Re: Magnetska rezonanca

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 kol 2010, 20:43

za odlazak kod privatnika ti ne treba uputnica, samo kazes tko te salje, tko je preporucio MR i zasto.
prije plinske anest. dijete ne treba obaviti nikakve pretrage, jedino ne smije biti prehladjeno.
i nema to veze s paznjom, mala djeca se sva uspavaju, nema teorije da izdrze pregled na kojemu treba biti potpuno nepomican, to je i odraslima tesko.
ne znam odgovoriti na ova pitanja vezana za zadar.
Avatar
mamashnita od noje
Muza
 
Postovi: 16392
Pridružen/a: 10 stu 2005, 14:01

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.