Sada je: 13 svi 2024, 12:12.
Moderatori/ce: Diami, nevenera
1 šalica prosa
8 šalica vode
Vrijeme kuhanja žitarica
smeđa riža - 2:1 (omjer voda:žitarica) - 45-50 min
ječam - 2:1 - 45-50min, prethodno namakati
heljda - 2:1 - 20min, popržiti prije kuhanja
proso - 2,5:1 - 20min, popržiti prije kuhanja
zob - 4:1 - 50-60min, namakati
quinoa - 2:1 - 25min
amaranth - 2,5:1 - 25-30min
pšenica, raž i kamut se kombiniraju sa rižom u omjeru 2:1, kuhaju se 50-60min uz prethodno namakanje
proso, quinoa i amaranth se stavljaju kuhati u vrelu vodu, ostale žitarice u hladnu
griz/krupica/brašno
kukuruzno brašno - 10 min
kukuruzna krupica - 10 min
kukuruzni griz - do 10 min
pšenični griz integralni - 10 min
zobena kaša - do 45 min
kombinacije (brojke su omjeri kako se miješaju)
riža i ječam - 50:50
riža i zob - 80:20
proso i quinoa - 80:20
franika je napisao/la:Ina66, puno ti hvala na informacijama!
Jel bi mogla jos samo napisati koliko (u gramima) bih trebala staviti kuhati zitarica za jedan povrtni obrok od otprilike 250-300ml!
I pretpostavljam da zitarice kuham odvojeno od povrca te ih, kada su skuhane, samo umjesam u povrce?
I da! ja bi puno radje nabavila pahuljice od pojedinih zitarica (Alnatura), ali ih u tom meni najblizem DM-u nisam vidjela. Jel moze neki info, di ih ima za kupit?
Sandi je napisao/la:Ovi omjeri koje je Ina napisala su za odrasle. Na pocetku dohrane se preporuca zitarice kuhati u puno vise vode. Ne znam tocno omjere.
Ako stavljate povrce u zitarice, onda treba dodati jos vise vode.
Zitarice se obicno mjere na salice, i prije nego se stave kuhati se obavezno operu pod mlazom hladne vode.
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.