mi smo ga počeli koristiti zbog N.-inih čestih bronhitisa, svako malo je bila na Ventolinu (za one koji ne znaju, rođena je kao nedonošče s 1220g, imala bronhiolitis i bronhitise cijelu prvu godinu, već smo bili ludi od toga).
bazgine bobice (a i cvijet) su u davnim vremenima koristili upravo za liječenje plućnih bolesti i bazgu su smatrali svetim drvom, zbog svojih ljekovitih svojstava.
ovaj sirup istovremeno odlično djeluje na imunitet i na željezo (N. je prije stalni imala probleme sa željezom, kao beba je čak primila transfuziju krvi, dobila je željezo i intravenozno i morala je piti sirup - od kad koristimo taj sok, željezo joj je oko gornje granice , pedijatrica se ne može načuditi)
što se imuniteta tiče, mislim da nije slučajno da su prošle godine obje moje cure dobile svinjsku gripu i D. (koja ne voli taj sok i jedva je natjeramo da ga malo popije) je imala temperaturu do 40 i od 8 dana temperature 6 dana je temperatura bila 39 i više , a N (koja obožava taj sok i pije ga svaki dan) je imala 5 dana temperaturu koja se samo naveče penjala na 38,5, preko dana je bila oko 38 ili ispod toga i nismo je ni spuštali
na Ventolinu nismo od kad koristi taj sok
tako da je meni to dovoljno dokaza da je dobar
mama me godinama uvjeravala da je to super stvar ali joj ja nisam vjerovala dok nisam isprobala
Sok od bazginih bobica sa šećerom i vodom
Litra bazginih bobica, 750g šećera
Pripremanje : bobice probrati, oprati, a zatim odstraniti peteljke, preliti jednakom količinom vode ( 1 litra bobica, 1 litra vode), kuhati oko 5 minuta dok bobice ne popucaju. Ostaviti ih da malo odstoje, zatim ih procijediti kroz gustu gazu, dodati šećer, još jednom kratko prokuhati. Vrući sok sipati u oprane i zagrijane boce, zatvoriti gumenim kapicama ili celofanom. Ukus soku se može poboljšati ako se pri upotrebi doda sok od limuna i malo korice. Budući da je sok dosta sladak, može se po želji i razrijeđivati hladnom vodom i kockicama leda.
i šta još... bazgine bobice su otrovne dok su sirove, ali termički obrađene se smiju koristiti (osim soka mogu se praviti i marmelade)
budući da moja mama taj sok pravi skroz bez konzervansa, on se lako kvari i držimo ga u frižideru
kad je sezona bobica mama zamrzne par kila i kuha tokom godine po litru-dvije soka kad nam zatreba
nadam se da sam sad sve napisala
ovdje možete malo pročitati o bazgi, a možete i progugčllati, moja mama pravi taj sok već preko 20 godina
http://www.gazdarica.com/stranice/recepti/bazga