Sada je: 28 ožu 2024, 14:47.

recepti za kruh-iz pekaca

Moderatori/ce: Hope77, mrava

recepti za kruh-iz pekaca

PostPostao/la Many » 01 lis 2005, 00:13

<i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

FRANCUSKI BIJELI KRUH -by prviputmama

PostPostao/la Many » 01 lis 2005, 00:14

FRANCUSKI BIJELI KRUH <
><
>za kruh tezine 860 g<
>375 ml vode<
>1 TL soli<
>1 EL ulja (biljnog)<
>525 g
asna tipa 405<
>75 g grisa (ostrog psenicnog
asna ili krupice)<
>1 TL secera<
>3/4 paketica suhog kvasca<
><
>za kruh tezine 1280 g<
>550 ml vode<
>1 i 1/2 TL soli<
>1 i 1/2 EL ulja (biljnog)<
>700 g
asna tipa 405<
>100 g grisa (ostrog psenicnog
asna ili krupice)<
>1 i 1/2 TL secera<
>1 paketic suhog kvasca<
><
>program pecenja je
zi. <
>(mislim da je to Tajanin, ali sam ga napisala zbog omjera ove dvije vrste
asna <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

SELJACKI BIJELI KRUH -by prviputmama

PostPostao/la Many » 01 lis 2005, 00:15

SELJACKI BIJELI KRUH<
><
>(za kruh tezine 750 g)<
>275 ml mlijeka<
>25 g margarina/putra<
>1 TL soli<
>1 TL secera<
>500 g
asna tipa 1050<
>3/4 paketica suhog kvasca<
><
>(za kruh tezine 950 g)<
>350 ml mlijeka<
>30 g margarina/putra<
>1 i 1/2 TL soli<
>1 i 1/2 TL secera<
>650 g
asna tipa 1050<
>1 paketic suhog kvasca<
><
>program pecenja je osnovni.<
><
>TL je cajna zlica, EL je velika zlica (pravila se bum vazna s njemackim dok god mi ne velite kratice za malu cajnu i veliku normalnu zlicu )<
><
>ti tipovi
asna su tu (u njemackoj) drugaciji nego kod nas(u Hr). dobila sam i tablicu usporedbe tipova u njemackoj i austriji:<
>prepisala budem samo za psenicna<
>njem. austrija<
>type 405 480<
>type 550 800<
>type 1050 1600<
><
>Nadica mi je odgovorila da su u Hr tipovi : 400,500,850,1200<
>pa valjda odgovara onda:<
>njem. austrija hrvatska<
>type 405 480 400<
>type 550 800 500<
>type 1050 1600 1200<
> <
>ak Tajan ima isti pekac, rjesile budemo sve zagonetke !<
><
>DOBAT TEK!!<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

sirnica (pinca)iz pekaca-by krkica

PostPostao/la Many » 01 lis 2005, 00:16

Evo ako ima zainteresiranih za sirnicu(pincu) iz pekaca recept ide ovako:<
><
>450g
asna (tip 500)<
>140g secera<
>80g margarina<
>2 cijela jaja<
>1 zumanjak<
>200ml mlijeka<
>2 vanilin secera<
>1 suhi kvasac<
>prstohvat soli (sasvim malo)<
>nagratana korica limuna i narance<
><
>U pekac staviti ugrijano mlijeko (ne prevruce), narezati unutra margarin na listice i pustiti da odstoji nekoliko minuta da se margarin omeksa, a nakon toga dodati ostale sastojke.<
><
>Ja sam pekla na program za slatki kruh (ne znam kako je kod drugih pekaca-ja imam Bomann), 40 minuta prije kraja pecenja sam tijesto premazala sa bjelanjkom (malo ga zbatiti sa perunom - ne previse da ne bude pjenast) i stopirala sam program 10 minuta prije kraja (tijesto vec bude peceno pa da korica ne bude pretamna).<
>Kako je tijesto dosta 'teze' nego za kruh ja sam u fazi mijesanja malo plasticnom lopaticom pogurala sastojke koji su ostali na stijenci skrovade.<
><
>Kad je peceno zamotati u krpu i staviti na resetkastu podlogu da se sasvim ohladi, a onda U SLAST <
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Kukuruzni kruh-by Manci

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:34

Kukuruzni kruh-by Manci <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Kukuruzni kruh - obavezno kombinirati neko drugo
asno i kukuruzno, ja stavim omjer manje 1/3 kukuruzno, vise 2/3 bijelo. Nema vlaznosti kao kruh od drugih vrsta
asna,
ze se susi i sutradan mi nije vise svjez. <
>Ovako mi ispadne najbolje:<
>150 g kukuruznog
asna preliti sa 4dl vrele vode i staviti da se ohladi (ovo radim odma u posudi od pekaca)<
>Kad je skoro hladno dodam:<
>2 zlice ulja<
>1,5 zlicice soli<
>2 zlice secera<
>kvasac<
>350g bijelog
asna<
>Pecem na RAPID.<
><
>Usput problema sa lopaticama bas nemam, ne premazujem ih nicim, ne vadim ih, u svaku smjesu stavim zlicu-dvije ulja ili margarin. <
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Slane kiflice-by Ivanafm

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:35

Slane kiflice-by Ivanafm <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Slane kiflice<
><
>1/2 l mlijeka<
>1 kg
asna<
>3 male salice ulja (male za tursku kavu)<
>1 i po zlicica soli<
>1 i po zlicica secera<
>1 kvasac <
><
>Nisam znala koliko ce tijesto narasti, pa sam sve prepolovila, dakle radila sam od pola kg
asna itd.<
>Ovo je recept za kiflice bez pekaca, pa je kvasac pretpostavljam svjezi kvasac, a ja sam na pola kg
asna stavila 1 i po vrecicu suhog kvasca.<
><
>U pekac sam stavila na program teig ili dough.<
><
>Kad je tijesto zamijesani i dignutio, izvadite ga iz pekaca, razvaljate, rezete trokute i oblikujete kiflice.<
>Kiflice premazite zbacenim jajem i pospite sezamom. <
>Ja sam ih pekla na 180 vrlo kratko, mozda 10-15 min, vidite kad porumene.<
><
>U tepsiji ih treba odvojiti da se ne zalijepe ili izmedju svake 2 kiflice staviti listic margarina.<
><
>U receptu koji sam dobila kiflice se nicim ne pune, ja sam u dio stavljala sir, a dio sam ostavila bez icega.<
>I jedne i druge su bile super. <
><
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Tijesto za buhtle-by suzica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:47

Tijesto za buhtle-by suzica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Tijesto za buhtle<
>--------------------------------------------------------------------------------<
>1/4 l mlijeka<
>2 jaja<
>8 dag maslaca<
>sol<
>6 dag secera<
>500 g
asna<
>1 kvasac<
><
>I neka mijesi!<
><
>Meni se cini da bi on to trebao jos mijesiti jer je tijesto bilo ljepljivo. Mozda da se mijesi na normal programu bez pecenja?<
>Ja sam to rijesila dodatnim rucnim mijesenjem s ostrim
asnom.<
><
>Kad se tijesto izradi, razvalja se, izreze na komade koji se filaju pekmezom i onda se oblikuju kugle koje se namoce u malo ulja i slazu u namasteni protvan vrlo malo razmaknute. Ostaviti ih malo da se dignu i peci dok se ne ispeku. <
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Graham kruh -by Walterica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:48

Graham kruh -by Walterica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Graham kruh<
>Struca teska priblizno 900gr (za I stupanj)<
><
>Voda - 350ml<
>Sol - 1 cajna zlicica<
>Margarin - 25gr<
>Med - 1 cajna zlicica<
>Ocat - 3/4 jusne zlice<
>Integralno
asno- 500g<
>Graham
asno - 75gr<
>Suhi kvasac - 1 omot<
>Program pecenja - INTEGRALNI KRUH <
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Talijanski bijeli kruh -by Walterica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:49

Talijanski bijeli kruh -by Walterica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Talijanski bijeli kruh<
>Struca teska priblizno 900gr (za I stupanj)<
><
>Voda - 375ml<
>Sol - 1 cajna zlicica<
>Biljno ulje - 1 jusna zlica<
>Secer - 1 cajna zlicica<
>Bijelo
asno tip 550 - 475gr<
>Kukuruzno
asno - 100gr<
>Suhi kvasac - 3/4 omota<
>Program pecenja - SENDVIC<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Slatki kruh -by Walterica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:50

Slatki kruh -by Walterica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Slatki kruh<
>Struca teska priblizno 750gr (za I stupanj)<
><
>Svjeze mlijeko - 275ml<
>Margarin - 25gr<
>Jaja - 2komada<
>Sol - 1 cajna zlicica<
>Med - 2 jusne zlice<
>Bijelo
asno tip 550 - 500gr<
>Suhi kvasac - 3/4 omota<
>Program pecenja - BRZO ILI SLATKI KRUH<
><
>Odlican kruh. Ispane zut kao kukuruzni. Jaja se mogu i ne moraju zmutiti prvo.<
>Ja sam prvi put pekla po receptu, drugi put sam dodala vise meda i ubacila grozdjice, pa je ispao kolac.<
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Francuski medeni kruh -by Walterica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:51

Francuski medeni kruh -by Walterica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Francuski medeni kruh<
>Struca teska priblizno 770gr (za I stupanj)<
><
>Voda - 325ml<
>Sol - 1 cajna zlicica<
>Maslino ulje - 1 jusna zlicica<
>Med - 1/2 jusne zlice<
>Psenicno
asno tip 405 - 450 gr<
>Durum
asno - 75gr<
>Suhi kvasac - 3/4 omota <
>Program pecenja. - BRZO ILI SLATKI KRUH<
><
>Ja sam pekla ovaj, ali nisam nasla to durum
asno pa sam ubacila samo 525gr tipa 400. Tko ne voli okus maslinovog ulja moze staviti i obicno. Kruh je odlican.<
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

RAZENI KRUH -by prviputmama

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:52

RAZENI KRUH -by prviputmama <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>RAZENI KRUH <
>(za kruh tezine 780 g)<
>350 ml vode<
>1/2 paketica kvasca od razi<
>1 TL soli<
>1/2 TL secera<
>10 g slada od razi<
>300 g razenog
asna tipa 1050<
>200 g
asna tipa 1050<
>1 paketic suhog kvasca<
><
>(za kruh tezine 1050 g)<
>450 ml vode<
>3/4 paketica kvasca od razi<
>1 i 1/2 TL soli<
>3/4 TL secera<
>15 g slada od razi<
>400 g razenog
asna tipa 1050<
>260 g
asna tipa 1050<
>1 i 1/2 paketic suhog kvasca<
><
>program pecenja je INTEGRALNI.<
><
>TL je cajna zlica, EL je velika (jusna) zlica<
><
>taj kvasac od razenog
asna (na njemackom se zove trockensauerteig ili sauerteig extrakt, Ina mi je prevela ), po mojem, on daje kiselost i vlaznost kruhu.<
>tu u njemackoj je razeno kruh jako tamni, skoro crni, i dosta kiseli i bas onak vlazni. ja bas ne volim taj kupovni razeni, a onaj nas domaci (hrvatski) obozavam. kolko sam procitala na netu, u Hr pekarama se prodaje razeni kruh od 30% razenog
asna i 70% psenicnog.<
><
>ono kaj nisam nasla je: kakvog psenicnog, bijelog ili integralnog. i dal se u Hr razeni kruh stavlja taj kvasac od razenog
asna.<
><
>kruh je ispal jako fini, ali nisam ga napravila 100% po receptu. slad nisam imala, a
asno sam stavila po trecinu od : razenog, bijelog psenicnog i ovog psenicnog tipa 1050. i takav kruh je nekaj izmedju onog hrvatskog i njemackog .<
><
>slijedeci put mislim probati s omjerom 30% razenog, 70% bijelog psenicnog
asna i mozda bez tog kvasca od razi.<
><
>i da, obicnog kvasca treba staviti vise nego u psenicni kruh.<
><
>jos samo ovo: taj sauerteig extrakt je koncentrat, pakiran u vrecicama od 15 g, sadrzi neke bakterije koje doprinose rahlosti i kiselosti kruha...<
><
><
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

Kruh s jogurtom-by krkica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:53

Kruh s jogurtom-by krkica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Kruh s jogurtom<
><
>250 ml vode ili mlijeka (ja stavljam mlijeko)<
>200 g jogurta<
>1 zlicica soli<
>1 zlicica secera (ja stavljam smedji)<
>500 g
asna tip 500 (ja kupujem namjensko, od njega su mi svi kruhovi fini, mekani i to cini mi se Cakovecki mlinovi)<
>suhi kvasac 3/4 vrecice (al tu i tam mi pobjegne pa ispadne cijela vrecica)<
><
>Program Normal <
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

KRUH SA SJEMENKAMA-by Ivana FM

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:54

KRUH SA SJEMENKAMA-by Ivana FM <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>KRUH SA SJEMENKAMA<
>4 dl vode<
>1,5 zlicica soli<
>1 zlica ulja<
>500g
asna (obicno kombiniram 200g graham i 300g crno ili 200g kukuruzno i 300g bijelo)<
>1,5 zlica secera<
>1 suhi kvasac<
><
>Pecem na programu RAPID (
zo, normalno zapecen), nakon zvucnog signala dodam oko 1dl sjemenki, a kad zavrsi s mjesanjem premazes ga vodom, pospes sa sakom sjemenki i<
>malo pritisnes rukama da se sjemenke zaljepe. <
><
>Isti recept moze i bez sjemenki, sa mljijekom umjesto vode i bijelim
asnom u cijelosti. <
>Ako peces na neki drugi program koji se moze programirat i duze traje (NORMAL, WHOLEMEAL) staviti vecu kolicinu
asna na ove sastojke (umjesto 500g staviti 600g
asna).<
><
>Moj favorit je kombinacija graham-crno
asno i sjemenke suncokreta.<
>Meni je super i s kombinacijom sjemenki suncokret i sezam.<
><
>Sjemenke koje stavljas u kruh namaci nekih 15 min. Ja u biti nakon sto stavim sastojke u pekac, stavim namakat sjemenke. nakon zvucnog znaka ih procijedim i ubacim u pekac.<
><
>Radije stavi malo vise
asna, jer ako stavis i zlicu vode vise kruh ce upasti. ja onda stavim u stratu malo vise
asna, jer nekad sjemenke ne mozes do
o ocijediti, pa zbog te vode kruh na sredinu upadne.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

KRUH S TRI VRSTE ZRNA -by krkica

PostPostao/la Many » 08 pro 2005, 02:56

KRUH S TRI VRSTE ZRNA -by krkica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Evo recepta za KRUH S TRI VRSTE ZRNA (nismo probali)<
><
>mlijeko - 250ml<
>zgusnuto mlijeko - jedna i pol jusna zlica<
>jaje - 1<
>psenicno
asno, tip 1050 - 500g<
>biljna sol - 3 cajne zlicice<
>kvasac - 11g<
>sjeme lana - 25g<
>psenicna zrna - 50g<
>kostice suncokreta - 25g<
><
>sjemenke dodati nakon zvucnog signala<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

kruh sa svjezim sirom -by prviputmama

PostPostao/la Many » 09 pro 2005, 15:36

kruh sa svjezim sirom -by prviputmama <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>kruh sa svjezim sirom <
>za kruh tezine 800 g<
>voda ili mlijeko: 200ml<
>margarin ili putar: 30g<
>cijelo jaje: 1<
>sol: 1TL<
>secer: 1EL<
>friski sir: 125g<
>
asno tip 550: 500g<
>kvasac: 3/4paketica<
><
>za kruh tezine 1200 g<
>voda ili mlijeko: 300ml<
>margarin ili putar: 40g<
>cijelo jaje: 1<
>sol: 1 i 1/2 TL<
>secer: 1 i 1/2 EL<
>friski sir: 200g<
>
asno tip 550: 700g<
>kvasac: 1 paketic<
><
>pejstam i ovaj ponovo, preglednije je <
>(i jos neke stvari kaj sam pisala na MUA)<
><
>kaj se tice vode tj kolicine tekucine. ja pecem kruh svaki drugi dan i najsigurnija sam kad ga nadgledam - kad cujem da pocne mjesiti, dodjem za pet minut i dignem poklopac na sekundu i vidim konzistenciju tjesta, ak mi se cini pre-mljeckasto, dosipam malo
asna, ak vidim da bude pretvrdo, dodam malo vode. najbolje je kad mjesalice oblikuju onak lijepu kuglicu tjesta.<
><
>meni se prevec digne tijesto kad je premekano. onda ga rucno "spustim" jer mi se inace zalijepi za poklopac i krene prek rubova posude pa bi palo na grijace.<
><
>za kvasac, najbolje je uzeti suhi, sigurnije je mislim.<
>ja ne gledam te 3/4 i ostale upute u receptu, nego gledam kaj pise na paketicu. tak imam npr paketic koji sadrzi <
>- 7g suhog kvasca sa emulgatorima - i to je za 500 g
asna<
>- 20g suhog kvasca bez emulgatora - i to je za 1000g
asna<
><
>jasno, vise kvasca treba ak nema aditiva. i sad ja jednostavno gledam, ak mi je u receptu 600g
asna tj suhog dijela (z
ojim
asno, griz, zobene pahuljice...), stavim paketic i malo prvog spomenutog kvasca, odnosno malo vise od pol paketica drugog spomenutog kvasca.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

100% INTEGRALNI KRUH -by prviputmama

PostPostao/la Many » 09 pro 2005, 15:37

100% INTEGRALNI KRUH -by prviputmama <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>100% INTEGRALNI KRUH <
>(za kruh tezine 850 g)<
>350 ml vode<
>1 TL soli<
>1 TL meda<
>540 g integralnog
asna <
>3/4 paketica suhog kvasca<
><
>(za kruh tezine 1140 g)<
>500 ml vode<
>1 i 1/2 TL soli<
>2 TL meda<
>760 g integralnog
asna <
>1 paketic suhog kvasca<
><
>program pecenja je INTEGRALNI <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

kruh sa svjezim sirom-by krkica

PostPostao/la Many » 09 pro 2005, 15:38

kruh sa svjezim sirom-by krkica <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>Evo jos jednoga...<
><
>kruh sa svjezim sirom <
>za kruh tezine 800 g za kruh tezine 1200 g <
>voda ili mlijeko 200ml 300ml<
>margarin ili putar 30g 40g<
>cijelo jaje 1 1<
>sol 1TL 1 i 1/2 TL<
>secer 1EL 1 i 1/2 EL<
>friski kravlji sir 125g 200g<
>
asno tip 550 500g 700g<
>kvasac 3/4 paketica 1 paketic<
><
>(ja sam to probala sa space-evima sloziti da se lijepo potpisuje, ne znam kak bu ispalo)<
><
>program : BASIC<
>jako je fini, moze se jesti skoro pa sam, ko kolac.<
><
> <i></i>
Avatar
Many
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 2481
Pridružen/a: 19 kol 2002, 22:41
Lokacija: Zagreb

kruh s maslinama

PostPostao/la ninanena » 27 sij 2006, 16:47

300 ml vode<
>1 žlica maslinovog ulja<
>540 g
ašna (može i 140g raženog i 400g oštrog
ašna)<
>1 jušna žlica smeđeg šećera<
>1 žličica soli<
>1 vrečica suhog kvasca <
>10-ak nasjeckanih maslina<
>1 žličica origana<
><
>Nakon prvog miješenja ubaciti 10-ak nasjeckanih maslina i žličicu origana. Pečem na normalnom programu, 3 sata.<
> <i></i>
ninanena
Samo sam naišla
Samo sam naišla
 
Postovi: 2
Pridružen/a: 05 ruj 2002, 09:15


Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.