Postao/la Many » 08 pro 2005, 02:52
RAZENI KRUH -by prviputmama <
>--------------------------------------------------------------------------------<
>RAZENI KRUH <
>(za kruh tezine 780 g)<
>350 ml vode<
>1/2 paketica kvasca od razi<
>1 TL soli<
>1/2 TL secera<
>10 g slada od razi<
>300 g razenog
asna tipa 1050<
>200 g
asna tipa 1050<
>1 paketic suhog kvasca<
><
>(za kruh tezine 1050 g)<
>450 ml vode<
>3/4 paketica kvasca od razi<
>1 i 1/2 TL soli<
>3/4 TL secera<
>15 g slada od razi<
>400 g razenog
asna tipa 1050<
>260 g
asna tipa 1050<
>1 i 1/2 paketic suhog kvasca<
><
>program pecenja je INTEGRALNI.<
><
>TL je cajna zlica, EL je velika (jusna) zlica<
><
>taj kvasac od razenog
asna (na njemackom se zove trockensauerteig ili sauerteig extrakt, Ina mi je prevela ), po mojem, on daje kiselost i vlaznost kruhu.<
>tu u njemackoj je razeno kruh jako tamni, skoro crni, i dosta kiseli i bas onak vlazni. ja bas ne volim taj kupovni razeni, a onaj nas domaci (hrvatski) obozavam. kolko sam procitala na netu, u Hr pekarama se prodaje razeni kruh od 30% razenog
asna i 70% psenicnog.<
><
>ono kaj nisam nasla je: kakvog psenicnog, bijelog ili integralnog. i dal se u Hr razeni kruh stavlja taj kvasac od razenog
asna.<
><
>kruh je ispal jako fini, ali nisam ga napravila 100% po receptu. slad nisam imala, a
asno sam stavila po trecinu od : razenog, bijelog psenicnog i ovog psenicnog tipa 1050. i takav kruh je nekaj izmedju onog hrvatskog i njemackog .<
><
>slijedeci put mislim probati s omjerom 30% razenog, 70% bijelog psenicnog
asna i mozda bez tog kvasca od razi.<
><
>i da, obicnog kvasca treba staviti vise nego u psenicni kruh.<
><
>jos samo ovo: taj sauerteig extrakt je koncentrat, pakiran u vrecicama od 15 g, sadrzi neke bakterije koje doprinose rahlosti i kiselosti kruha...<
><
><
><
> <i></i>