Sada je: 19 tra 2024, 04:29.
Moderatori/ce: Diami, nevenera
Ina66 je napisao/la:da malo offtopicnem
meni su gljive fascinantne jer otkad sam što trudna, što majka (s cca 7 godina staža na forumu) stalno čitam po forumima o tom famoznom enzimu za kojeg nitko ne zna kako se zove, ali se, eto, pojavljuje s 12 godina (to za one koje podupiru tezu da se gljive ne bi smjele davati djeci do 12 godina). i tražila sam na jezicima koje znam, ali nisam našla valjan argument/objašnjenje zašto se gljive ne bi smjele jesti do tada. jedino što sam našla je podatak da se treba čuvati divljih (šumskih) gljiva tj. da njih treba jesti samo ako ste 100% sigurni da spadaju u neškodljive/neotrovne.
moja pedijatrica kaže da gljive mogu između druge i treće godine, JBP spominje da se djeci shiitake iz uzgoja mogu davati nakon četvrte godine. moj je osobni izbor i odluka da im dam gljive, Mara ih je počela jesti nakon treće godine, a Ema ovo proljeće, znači, negdje s dvije i po godine. ni jedna ni druga nisu imale nikakvu reakciju, ali one niti pojedu neke velike količine niti ih jedemo često (nekad je to jednom, nekad dvaput mjesečno)
i još nešto. vidjela sam kako izgleda alergijska reakcija na gljive i to kod dojenčeta čija je mama jela gljive. pa sam i ja svoje pomno pratila ne bih li spazila nešto slično. nikad ništa.
ja osobno nisam osoba koja će nešto uzeti zdravo za gotovo zato što je to netko negdje napisao, a da nije argumentirano. ako itko nađe bilo kakav podatak o gljivama (da se razumijemo, cijelo vrijeme mislim na uzgojene - šampinjoni, bukovače, shiitake) i zašto se ne smiju davati djeci, molim da nam ga proslijedi (može i na Dohranu).
Marin je napisao/la:Ina tu se u potpunosti slažem s tobom. ni ja nikad nisam čula naziv tog enzima, a nije da se nisam raspitivala u stručnim krugovima. Moj Marin ih jede bez problema od 2,5g. I to u svim oblicima. Mi jedemo gljive ubrane u šumi (vrganji, lisičice i sunčanice). Ja ih poznajem i s mmamom berem godinama. Povremeno (kad mi ponestane šumskih) kupim iz uzgoja. Ali tu sam oprezna i moram poznavati proizvođača i vjerovati mu, jer je danas nažalost "ekološki" uzgoj kako ga nazivaju mnogi uzgajivači daleko od ekološkog uzgoja u pravom smislu riječi (provjerila sam osobno, jer mi ulazi u opis radnog mjesta..).
Ne jedemo ih često, a i kad ih jedemo Marin ih jede samo u nekim oblicima (recimo na pici ih uvijek skida jer mu ne valjaju)
LiKmama je napisao/la:ina, mozda se sjecas, ja sam davno bas na dohrani bila postavila pitanje o sampinjonima, pa mi je to receno (da se navodno ne smiju davati do cak 12 g). zato mu (liamu, kiki tada nije bio ni u planovima) nisam ni dala. onda je pak kiki poceo jesti s nama, njemu nisam htjela dati pa mi je opet bilo jednostavnije kuhati bez njih...
ovdje ih daju vrlo rano.... a ja ne znam ni sama.vidjela sam kako izgleda alergijska reakcija na gljive i to kod dojenčeta čija je mama jela gljive
vidjela sam da si to vec spominjala, ali nisam vidjela da si opisala negdje. pa: kako? da znam promatrati.
Ina66 je napisao/la:crvene fleke po leđima promjera ovog cvjetića
Marin - ja obožavam vrganje i lisičarke, ali na moju žalost, ovdje ih baš i nema
i, vjeruj mi, ti si mi pala na pamet da bi mogla znati nešto više o gljivama i famoznim enzimima
Marin je napisao/la:stvarno nisam čula ništa o tome, no to ne znači i da ne postoje Ovo me sad baš zaintrigiralo!! Nači ću ja te enzime ako postoje
U međuvremenu malo isčitajte link koji sam pronašla o gljivama - meni se sviđa. Nema ni spomena tog enzima, ali vrijedi naučiti nešto o nutritivnim svojstvima istih
http://www.mushroom-uk.com/health_professionals/mushroom-superfood.pdf
?
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.