Sada je: 26 svi 2015, 13:33.

Dojenje i žutica (uspavano dijete)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la kittyilevin » 12 pro 2011, 20:16

pozdrav svima!

moja malena je još jako mala, ima samo šest dana :luv izašli smo iz bolnice sa žuticom, bilirubin 218. i dalje je žuta, stavljam je na danje svjetlo i dojim. i tu je nastao problem jer je sva zamantana od žutice (puno spava), pa se događa da je gladna, ali ima snage za samo 5 do max. 10 min. dojenja. prilično sam sigurna da se ne uspije najesti u to kratko vrijeme. nekad traži klopu svakih sat vremena, a nekad bi spavala satima (ja je probudim nakon tri sata). stolice su cca. 1-2 puta dnevno (nedovoljno).

dakle, moje pitanje (vaša iskustva, ako netko ima): trebam li je buditi, trebam li se opterećivati s time koliko dugo papa, bi li mi ona dala do znanja da je gladna (plačem ili sl.)?

sutra idemo na patronažne na vaganje, pa ću znati odgovor na pitanje, ali me zanimaju i vaša iskustva. i kako probuditi bebu?

(BTW, moderatorice, ako ima slična tema, ispričavam se! i bila bih zahvalna da me preusmjerite na link :dada )
:hug
6. 12. 2011.mala vrtirepka E.
Avatar
kittyilevin
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1986
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la IINA » 12 pro 2011, 20:28

Mislim da trebaš inzistirati na hranjenju, drugim riječima buditi je.
To vrijedi zbog žutice, tu igraju druga pravila, dok se bilirubin ne vrati u normalu.
A obzirom da je i dosta sitna, ja bi razmak smanjila na dva sata.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
Avatar
IINA
Sveta krava
 
Postovi: 6511
Pridružen/a: 15 svi 2007, 14:45
Lokacija: mib

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la nevenera » 12 pro 2011, 20:29

meni je tin imao žuticu dugo, ja sam ga budila za dojenje, preko dana svaka 2 i noću svaka 3 sata. čim se spustilo ispod 180 sam prestala ga buditi (nama je to bilo tek 2,5 mj). kod njega je bilo preko 250 pa bi ga probudilo samo svlačenje, dojio je isto max 5-10 minuta. sam se nije budio. uopće.
ono na što sam pazila jest da bude unutar par sati, da ju isprazni i pazila sam na pokakane i popišane pelene.
tin je vratio porođajnu težinu s 14 dana tek, tako da se nemoj brinuti ako dobitak nije nekakav. ali onda dojenje moraš malo forsirati, pazi da jede učinkovito, drži na istoj cicki da dođe do masnog.

što beba više doji, time bi se više trebala pokakati a kakicom žutica odlazi. i stavljat na svjetlost.
29/6/09 Optimist slika Antun tun 8/4/12
slika
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 32761
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la ivana7997 » 12 pro 2011, 20:31

da, trebas je buditi. trebala bi imati 12 podoja u 24 sata.

vjerojatno ce ti neki pedijatar stare skole reci da trebas davati tekucinu, ali to nije tocno. bilirubin se izlucuje stolicom.

to znaci da trebas nastojati da dodje do onog kasnijeg, masnog mlijeka. to cinis tako da unutar dva do tri sata nudis istu dojku. poslije podoja ne izdajas, eventualno prije, da budes sigurna da je krenulo masnije mlijeko.

imala sam isto iskustvo, dugotrajnu novorodjenacku zuticu.

idem potraziti neke linkove

sretno!
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13341
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la nevenera » 12 pro 2011, 20:35

evo ja sam našla kad sam ga budila. po danu svaka 2h - 8,10,12,14,16,18, 20 i ona 23, 2, 5 - to je 10 podoja u danu. ujedno sam ga ako bi slučajno zakmečao, počeo se meškoljit odmah pokušavala stavit na cicku
unutar prva dva tjedna kad nije dobio na težini bih prije podoja izdojila 10ak ml. kasnije nisam.
tin je kakao isto jako malo
nikakvo dodavanje tekućine i totalno izbjegavanje dude ili bilo čega sličnog, da što više ide na cicu.
29/6/09 Optimist slika Antun tun 8/4/12
slika
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 32761
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la ivana7997 » 12 pro 2011, 20:55

Kako dojiti novorođenče koje previše spava i nevoljko doji
Share

(za majke beba do 2 tjedna starosti)

Dojenje, kao što znamo, funkcionira po sistemu „ponude i potražnje“: onoliko mlijeka koliko beba svojim sisanjem izvlači iz dojke, toliko novog mlijeka stvara majčino tijelo za sljedeći podoj. Kako bi se uspostavila ravnoteža između ponude i potražnje, prvih tjedana je potrebno dojiti često. U najvećem broju slučajeva, 8 do 12 podoja tijekom 24 sata je dovoljno da se potakne proizvodnja zadovoljavajuće količine mlijeka i da se dojenje postepeno uhoda (uz uvjet da majka pazi doji li u pravilnom položaju!).

Poznato je, također, da uspjeh dojenja između ostalog ovisi i o tome odgovara li majka na bebin “zahtjev” za dojenjem, tj. doji li bebu onda kad beba pokazuje znakove da to želi, a ne prema nekom rasporedu.

No, što učiniti ako vam se čini da vaša novorođena beba puno spava – spava više i dulje nego ste očekivali? Kako u toj situaciji spojiti “dojenje na zahtjev” s potrebom što češćih podoja kako bi se potaknula proizvodnja dovoljne količine mlijeka? Što ako mali spavač redovito zaspi na početku podoja pa niste sigurni je li dovoljno dojio? Svaku majku koja barem malo zna o tome kako u stvarnosti funkcionira dojenje, možda će (pre)dugo spavanje njezine novorođene bebe navesti na pitanja:

Može li moja beba koja mnogo spava dobro napredovati unatoč manjem broju dnevnih podoja?
Hoću li imati dovoljno mlijeka ako beba nedovoljno dugo i nedovoljno često doji?

Krenimo ispočetka:

Učestalost podoja

Jako je važno da se što neposrednije nakon poroda stimulira proizvodnja mlijeka. Novorođenčad bi stoga trebala dojiti najmanje 8, a još bolje 10-12 puta (pa i češće) tijekom 24 sata. Nije rijetko da novorođene bebe katkad doje satima bez prekida (tkz. cluster feedings), a zatim spavaju i po nekoliko sati bez prekida. Ovi duži periodi dnevnog spavanja su u redu tako dugo dok beba zadržava onaj minimalni broj od 8 podoja dnevno, ima najmanje 6 mokrih i 3-4 pokakane pelene dnevno, odnosno ako dobro napreduje.

Dojenje na zahtjev

Ono što podrazumijevamo pod nazivom “dojenje na zahtjev”, obično započinje kad je beba stara nekoliko tjedana, kada vrati svoju porođajnu težinu i uspostavi se proizvodnja mlijeka. Zdrava beba, starija od 2 tjedna, neće vam zaspati tijekom podoja ako je još uvijek gladna, nego će vam itekako dati do znanja da želi još jesti. Suprotno tome, nije rijetko da novorođenčad starosti do 2 tjedna zaspi tijekom podoja. Prema tome, majka koja doji na zahtjev svoga djeteta bi mogla lako zaključiti da je njezina uspavana beba zapravo – sita i zadovoljna beba. No, pazite – ovo nije uvijek slučaj! Za mnoge, tkz. “mirne bebe” (mlađe od 2 tjedna), a koje imaju duge periode spavanja, te zaspe nedugo nakon početka podoja, često se kasnije uspostavi da ne napreduju dovoljno dobro, a u najgorim slučajevima čak završe i kao – dehidrirane.

Zašto su bebe pospane

Postoji mnogo razloga:

lijekovi koje je majka primala prije i tijekom porođaja: epiduralna analgezija, lijekovi protiv bolova, …)
neko medicinsko stanje: žutica, infekcija i sl. Žutica je vrlo česta kod novorođenčadi i čini bebe vrlo pospanima. Tako nastaje neka vrsta uzročno-posljedičnog kruga: beba koja je pospana zbog žutice često ne doji dovoljno učinkovito – zato što ne doji učinkovito – ne kaka, zato što ne kaka – razina bilirubina raste.
previše stimulacije: neke bebe “bježe” u san zbog previše bučne i svijetle okoline
prejak dotok mlijeka: neke bebe se nemaju snage boriti s prejakim refleksom otpuštanja mlijeka, pa odustanu od dojenja i zaspu minutu ili dvije nakon početka podoja
nedovoljan dotok mlijeka: ponovo uzročno-posljedični krug: beba koja ne prima dovoljno mlijeka postaje sve pospanija i slabija te radije zaspi nego da plače i traži podoj.
snažno sisanje koje je potrebno da bi se aktivirao refleks otpuštanja mlijeka, i mlijeko zaista počelo stizati do bebinih usta, može umoriti novorođenče, i ono će možda brzo nakon početka podoja zaspati

Što možete učiniti?

Dojite u položaju nogometne lopte (bebe prije i lakše zaspu ako doje u položaju kolijevke). Vidi – položaji
Ponudite bebi dojku najmanje svaka 2 sata i danju i noću. Noću eventualno dopustite jedan razmak od 4 sata. Vrijeme uvijek računajte od početka podoja: npr., započeli ste podoj u 14 sati i on je trajao otprilike do 14,45. Sljedeći podoj pokušajte u 16 sati. (Da, vjerojatno će vam se činiti da ništa drugo ni ne radite osim što dojite, čekate da beba podrigne i mijenjate pelene. No, to je tako u prvih tjedan, dva. Stoga i ne planirajte u ovo doba ništa drugo raditi: bit ćete sretni ako uopće ulovite koji slobodan trenutak za tuširanje.) Zamolite nekoga za pomoć u kućanskim poslovima. Vaši trenutni najvažniji poslovi su: uspostaviti proizvodnju mlijeka, osigurati da beba dovoljno jede i što više se odmarati. Važno je da shvatite kako vrijeme koje beba provodi na dojci nije siguran znak učinkovitog podoja. Npr., ako bebu stavite na dojku i ona aktivno siše minutu – dvije, a zatim “žvače” dojku i doji u snu sljedećih 30 minuta, moguće je da neće primiti dovoljno zadnjeg, masnijeg mlijeka bez obzira što vam se čini da je podoj trajao 40 minuta. Kvaliteta nutritivnog sisanja jednako je važna kao i vrijeme provedeno na dojci. Mama bi trebala paziti da beba tijekom podoja AKTIVNO siše i GUTA mlijeko.
Pratite znakove bebinog ulaska u laki san. Prelasci iz lakog u duboki san su kod beba češći nego u odraslih. Vaši pokušaji da probudite bebu i ponudite joj dojku bit će mnogo uspješniji upravo ako ih radite u fazi lakog sna. Znakovi lakog sna su:

pomaci očima (REM) unatoč zatvorenim vjeđama
pomaci mišića lica
pomaci ručicama, nožicama ili ustima (kao da siše)

Zapamtite, vaši pokušaji da probudite dijete koje spava dubokim snom mogu biti potpuno neuspješni, no već nekoliko minuta kasnije možete uloviti jednu od faza lakog sna.

Čim primijetite da vam slabi dotok mlijeka na jednoj dojci, pokušajte kompresije dojke i/ili premjestite bebu na drugu dojku na nekoliko minuta, a zatim je opet vratite na prvu dojku i pustite je da zaspi sišući
Poduprite svoju dojku za vrijeme podoja kako ne biste njezinom težinom opterećivali bebinu bradu
Izdojite nekoliko kapi mlijeka na bebine usnice ili ispustite mlaz mlijeka direktno u bebina usta – to će je potaknuti da prihvati dojku.
Otkrijte bebu, skinite je do pelena i uspostavite kontakt kože na kožu
Smanjite rasvjetu u sobi. Oči novorođenčeta su osjetljive na svjetlost pa će zbog previše osvjetljenja oči radije držati zatvorene.
Pričajte bebi i pokušajte s njom uspostaviti kontakt očima
Podignite bebu, naizmjenično je stavljajte u okomit pa u vodoravan položaj.
Pojačajte stimulaciju: nježno mazite bebu kružnim pokretima po leđima ili vrhu glavice.
Presvucite pelenu. Većinu beba će to razbuditi.
Nježno obrišite bebino lice rashlađenom vlažnom tkaninom.

Upamtite: ako imate pospanu bebu koju treba podsjećati na dojenje, najvažnije je da budete sigurni da prima dovoljno mlijeka. Redovito pratite broj mokrih i pokakanih pelena, osobito ovih prvih nekoliko tjedana. Ako beba ne dobiva dovoljno na težini, potražite savjet stručne osobe kako biste još jednom analizirali vašu praksu dojenja i pronašli moguće rješenje problema.

I na kraju, ma kako iscrpljujuća bila, ova faza je također – prolazna. Jednom kada beba počne stabilno i redovito namicati grame možete se opustiti i započeti dojenje na zahtjev. Tada izbacite gledanje na sat i dopustite vašoj bebi da sama uspostavi svoj ritam hranjenja.

Sretno!

Izvor: Udruga Roda, http://www.roda.hr

Pripremila: GoranaVF
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13341
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la somnus » 12 pro 2011, 21:10

Ja nemam iskustva sa žuticom, ali imam s pospanom bebom. Kad bi se probudila, povukla bi 2-3 puta i opet zaspala. Buđenje mi baš nije lako išlo, orvih dana sam imala osjećaj da samo to i radim. Moje metode, često neuspješne, su bile: presvlačenje, škakljanje po tabanima, začepila bih joj nosić ili, radikalno, vlažnu gazu stavila na čelo. Često bi upalilo ipak zalijevanje guze vodom. Kad bi sisala 5 - 10 min, to bih smatrala uspješnim podojem. Inače sam joj, kad bi buđenje (pre)dugo trajalo izdojeno davala onako uspavanoj na žličicu ili špricu. Kroz dva tjedna sve je krenulo dobro.
slika
slika
Avatar
somnus
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem
 
Postovi: 190
Pridružen/a: 05 tra 2011, 19:49
Lokacija: Zadar

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la kittyilevin » 12 pro 2011, 21:48

cure, :hug

hvala na savjetima - vidim da su iskustva fakat slična! somnus, :hug

prije nekih sat vremena sam je probudila presvlačenjem, u peleni - super kakica žute boje :nana , i papala je 15 minuta (fino je vukla). to mi je zasad jedini način da je probudim. škakljanje i slično ne funkcionira. super je ovaj savjet za masnije mlijeko, to bi stvarno značilo da se izdojim (ako je potrebno) prije podoja. vidjet ćemo sutra kakva je situacija s kilama. danas zasad 5 mokrih i 2 pokakane pelene.
inače, imam mlijeka za izvoz... neka tako i ostane. :dada
:hug
6. 12. 2011.mala vrtirepka E.
Avatar
kittyilevin
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1986
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la nevenera » 12 pro 2011, 21:53

izdajanje prije podoja zna bit osjetljivo, kako je prvo mlijeko vodeno, bitno je da i njega beba dobije. ja sam izdajala mislim 10 - 15 ml, ne više
29/6/09 Optimist slika Antun tun 8/4/12
slika
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 32761
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la sany » 12 pro 2011, 22:21

kittyilevin je napisao/la:prije nekih sat vremena sam je probudila presvlačenjem, u peleni - super kakica žute boje :nana , i papala je 15 minuta (fino je vukla). to mi je zasad jedini način da je probudim. škakljanje i slično ne funkcionira. super je ovaj savjet za masnije mlijeko, to bi stvarno značilo da se izdojim (ako je potrebno) prije podoja. vidjet ćemo sutra kakva je situacija s kilama. danas zasad 5 mokrih i 2 pokakane pelene.
inače, imam mlijeka za izvoz... neka tako i ostane. :dada


odlicno, broj mokrih i pokakanih sasvim dobar, samo tako nastavite :hug
i sto vise na svjetlo
obavezno je budi nocu ako puno spava
i javi nakon vaganja koliko ste dobili
Avatar
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus
 
Postovi: 1653
Pridružen/a: 07 ožu 2002, 18:58

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la kittyilevin » 13 pro 2011, 10:53

cure, hvala vam na savjetima i uključenju u "moju" temu. :grligrli

bili kod patronažne, nismo dobili ništa na kilaži. dapače, izgubila je 10 grama, pa smo na 2650. :/
rečeno mi je da ne inzistiram samo na ciki, nego da joj dajem i izdojeno mlijeko. noćas se uopće nije budila, ja sam je budila svaka 2, 2.5 sata (presvlačenjem pelene). cicala je relativno dobro. i stolica joj je OK, već dvije od ponoći. ali me dosta uznemirilo ovo lagano gubljnje na težini. ništa, krećemo u redoviti "režim" klopanja svaka dva sata, kombinirat ću cicanje i bočicu. ne znam kako da to kombiniram, mislila sam jednom cicanje, jednom bočicu, ali to će je totalno zbuniti. pa bi možda bilo pametnije nakon podoja joj ponuditi i bočicu (iako većinom zaspe tijekom podoja, pa ne znam kako će to funkcionirati). ako netko ima ideju, javite!

mašem i pozdravljam vas!
:hug
6. 12. 2011.mala vrtirepka E.
Avatar
kittyilevin
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1986
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la Sanika » 13 pro 2011, 10:57

draga imala sam istu situaciju :hug
osim jako čestih podoja (moji su oboje visili non stop na cici) bitno je da ne mijenjaš često cike, bar 2 sata ista, neka obavezno dođe do masnog mlijeka, a još na kraju podoja i ti sama izdoji njoj u usta to preostalo masno mlijeko (kompresije)
ako budeš tako radila biti ce fajn
ako prepustiš samo njoj "posao" moguće je da će imati maleni prirast jer će papati samo ono sto lako ide, a to je prvo, ne masno mlijekeco

i kao što kaže Ivana, za izlučivanje bilirubina, najbitnija je kakica
sretno!!!
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
Avatar
Sanika
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4145
Pridružen/a: 16 kol 2002, 14:24
Lokacija: Zagreb

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la Sanika » 13 pro 2011, 10:58

i da, izdojeno daj na žličicu, ali probaj bez tog izdajanja ako možeš, tako će sve doći na svoje puno brže, a bočicom je zbunjuješ..
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
Avatar
Sanika
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4145
Pridružen/a: 16 kol 2002, 14:24
Lokacija: Zagreb

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la Sanika » 13 pro 2011, 11:00

kittyilevin je napisao/la:bi možda bilo pametnije nakon podoja joj ponuditi i bočicu


da upravo ovako, ako već ide bočica, onda nikada ne prva, nego na kraju nakon cike (savjet moje pedijatrice)
i neka ta bočica ima naj naj manju rupicu, da ne bi došlo do odbacivanja cike jer iz bočice ide lakše...
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
Avatar
Sanika
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 4145
Pridružen/a: 16 kol 2002, 14:24
Lokacija: Zagreb

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la ivana7997 » 13 pro 2011, 11:03

ne bih bocicu, nego ako bas moras, zlicicu ili salicu.

no 10 grama nije nista - a vaga sigurno nije ista kao u bolnici. to su male kolicine, a pelene su bolji pokazatelj. radi sve kao dosad, dakle

cica na svaki kme

nista duda ni caj ni nista

puno kontakta koza-koza

vise budjenja radi dojenja

poticanje na efikasnije dojenje

i kompresije

prati pelene itd i za tjedan dana opet odi na vaganje.
Avatar
ivana7997
Abundija
 
Postovi: 13341
Pridružen/a: 28 ožu 2002, 00:36

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la nevenera » 13 pro 2011, 11:31

10 grama stvarno nije alarmantno :hug
potpis na ivanu
ista cica unutar par sati, buđenje na 2h, izdoji malo prije. ja nisam davala bocu izdojenog nakon cice
29/6/09 Optimist slika Antun tun 8/4/12
slika
Avatar
nevenera
idejni kreator MUD-a
 
Postovi: 32761
Pridružen/a: 03 kol 2008, 14:18

Re: Dojenje i žutica (uspavano dijete)

PostPostao/la kittyilevin » 14 pro 2011, 11:19

pozdrav!

jučer je puno kakala, valjda 6 puta... malo žuto, malo zeleno (ali jela sam špinat prekjučer, pa se nadam da je zbog toga žuta). i češće je bila budna i tražila cicu (dojenje nekad traje vrlo kratko, ali onda brzo i traži novu dozu). jučer sam je budila i tako što sam je svukla tijekom dojenja, prislonila na svoj trbuh i pokrila nas obje. funkcioniralo je. dala sam joj na očicu izdojeno samo jednom, noćas, trebala je klopati (izgledala mi je gladno), a bila je totalno uspavana... mislim da je danas i manje žuta. sutra se vagamo ponovno.
hvala na savjetima, javim se s novostima! :hug

:hug
6. 12. 2011.mala vrtirepka E.
Avatar
kittyilevin
Ovisna sam
Ovisna sam
 
Postovi: 1986
Pridružen/a: 28 tra 2011, 04:32


Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.