Postao/la Julija29 » 10 lis 2005, 12:43
Moja je Jana trebala ugledati svijet 29.04.2005. godine. Od samog pocetka trudnoce imali smo problema - prvo krvarenje, pa hormonske injekcije, tabletice, konstantna mucnina koja je prestala tek sa porodom... Najgore mi je bilo sto sam morala raditi, cijelu trudnocu, puno radno vrijeme. Mislila sam da cu umrijeti od mucnina i stalnog upinjanja da povratim.<
><
>Elem, zeljela sam da me porodi nas kucni prijatelj, ljekar koji je i vodio trudnocu. Prvi pregled u finisu bio je 22., u petak, i bila sam otvorena jedan prst. Dr je rekao da se javim tokom vikenda ako bolovi pocnu, a trebalo bi. Medjutim, u ponedjeljak ja jos uvijek otvorena 1 prst, CTG ne biljezi nikakve trudove. Dr kaze - dodji sjutra.<
><
>Utorak, 26.04. Cekam u redu, a sestrica kaze da je nestalo struje te CTG ne radi i da dodjem popodne. Javim dr, on kaze - do
o. Dodji ponovo u 3 popodne. Naime,tog je dana bio na dezurstvu 24 h. U medjuvremenu dodje famozna struja i meni urade CTG. Zamolim mm da u 3 ponese dr-u nalaz a on kaze: "Sto mi je Sandra pobjegla iz bolnice? Neka se vrati." Ja na
zinu popijem solju jogurta (nisam nista jela cijelog dana) i vratim se, sva u rebusu sto me zove. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ce me ostaviti u bolnici...<
><
>...Sjecam se da sam se osjecala najusamljenijom osobom na svijetu kada je mm otisao po stvari i ostavio me na ulazu u KBC. Po prvi puta za godinu dana, to je bilo nesto sto sam morala sama da uradim, bez njega. Znam da je glupo, ali sam se osjecala tako napustenom...<
><
>U 4 su me poslali na
ijanje (dogovarali smo vec mjesec dana to famozno
ijanje, ali ga ne obavismo) i klistir. Ako je neko nekad pio caj za prociscavanje, smatrace klistir veoma ugodnom promjenom U 5 mi je sestra aplicirala vaginaletu i ostavila me na stolu 2 sata, na CTG. Kad su poceli prvi trudovi i peli se najvise do 35 jedinica, pitala sam sestru koliki je maksimum. rekla je" "Negdje do 115", a ja mislila - tri puta ovoliko - macji kasalj, mogu ja to.<
><
>U 19 su vec poceli trudovi na svakih 5 minuta, a mene su poslali da setam. Bilo nas je 5 prvorotkinja "u setnji", medju kojima i jedna Romkinja. Zapazila sam je jer je stalno gledala sat mi radimo i kad bih se ja naslonila na bolnicka kolica da prodisem trud, oponasala me je. Imala sam utisak da je nista ne boli, ali nas imitira da se ne bi izdvajala . <
><
>Do 23 sata je sve bilo sasvim podnosljivo. Lako sam prodisavala trudove i vec ubila do
u kilometrazu. Jedino sto je dr dolazio svakih 20 min da mi uradi pregled. E, to je bilo Saceka trud i u trudu mi nesto uvrce unutra Kad bih ga vidjela da dolazi niz hodnik, pitala sam - jel' moramo? A on mi se samo smijao i pokazivao rukom na sto: "Hajde, hajde..." U 23 su me legli na sto i rekli da vise nema ustajanja, uostalom,
zo ce.<
><
>Svo vrijeme je dr-ova supruga, moja prijateljica, bila u ordinaciji iznad nas. Kasnije mi je rekla da mi se pomjerao grlic i da ga je stalno morao vracati na mjesto - otud tako cesti i bolni pregledi. I stalno je govorio - do ponoci ce sve biti gotovo. Cak su i mm javili da bude spreman (pravila ne dozvoljavaju prisustvo muzeva na porodu) da dodje da vidi svoju princezu oko ponoci. <
><
>U ponoc jos uvijek otvorena 1 prst Pita me dr da li hocu drip da u
zamo malo, ja kazem - ne. Ipak me stavljaju oko 01:00. <
><
>Poceli smo sa nekih 10 kapi. Nisam osjetila nikakvu razliku u jacini bolova - CTG je pokazivao skoro 80 - samo su vec ucestali i bili na svakih 3-4 minuta. Oko 3 buse mi vodenjak i drip je pojacan na 15, zatim na 20, pa oko 5 na 25 kapi. U 5 sam otvorena 3 prsta Pitam, a koliko je to santimetara, jer znam da se poradjam na 10. Kazu - prvo ide 5 prstiju, pa dlan, pa mala saka, pa velika ... Boze, nikad se ovo nece zavrsiti! Pregledi svakih 20 minuta, traju po 2-3 truda, i cini mi se, doktor vise i ne vadi ruku iz mene Vec oko pet pitam moze li ta epiduralna i sama odgovaram - ne moze, je li, sad je vec kasno, je li? Ni carski ne dolazi u obzir, je li? Umrli su mi od smijeha! Doktor kaze, sta da vam radim, kupus nije rodio ove godine, a rode strajkuju, pa cete morati vi <
><
>U medjuvremenu, Romkinja koja je bila poslata da spava, ulazi u radjaonu sva krvava i vice: Doktoreee,meni je puk'oooo! Stavljaju je na sto, vicu guraj! guraj! i u 3 truda beba place. "Srecnice" mislim ja.<
><
>Oko 5 i 30 pitaju imam li nagon da tiskam. Nemam, kazem ja, i dr naredjuje: "Odvrni taj drip. Hajde, jos malo,
zo radjas!" Ja vec na izmaku snage, disem, pomalo stenjem, gledam zene koje dovode, poradjaju i odvode. U 6 kazu - tiskaj. Nemam snage da izguram bebu, a nema ni nagona. Kazu, cekaj trud, udahni duboko i tiskaj. Tiskam, ali beba ne izlazi napolje. Van truda me recnu - nisam osjetila bol, samo neki ruzni metalni osjecaj i zvuk kao da se para tkanina. "Hebi ga", pomislim, jer nisam htjela epiziotomiju. "Guraj!" Vicu, i vec su na meni 3 babice i doktor..."Guraj! GURAJ!Ugusi bebu!" <
><
>Ljudi moji! Vicu na mene, vicem ja na njih "NE MOGU! NE MOGU!" Jana zaista nije htjela napolje, a ja nisam imala snage da je izguram na silu. To vec predugo traje,a ja nisam jela prakticno nista vise od 24 sata! Mojoj bebi, jednostavno, nije bilo vrijeme da se rodi.<
><
>Gledam kroz prozor. Cijelu je noc padala uzasna kisa, a sad se vec razvedrilo i pocelo sunce da se pomalja. Svi su na meni, stiskaju me, doktor me opet reze, osjecam kako mi i na licu, i na vratu, i na trbuh pucaju kapilari ... i kad sam vec pocela da urlam, 27.04. u 6 i 25, Jana se rodila. Bila je teska 3.620 i duga 57 santimetara. Izaslo je i sunce.<
><
>Sjecam se da su me prskali vodom, udarili par puta, vikali - "gotovo je, gotovo, sta vam je sad?!" Stavili su je na mene sekund, nisam je ni vidjela. Posteljica je izasla poslije dva pritiska dr-a na stomak, uradio mi je reviziju, ni to nisam osjetila, vratio na mjesto hemoroide koji su poispadali, ja nista nisam osjecala. Cula sam da je tek poslije pola minuta zaplakala, da je apgar 8/9 i da ima veliki hematom na glavi. <
><
>Bila sam modra danima. Kazu, nisi do
o tiskala, a ja ne mogu i ne zelim da objasnjavam. Jana nije htjela da se rodi tada. Mjesec dana nisam mogla normalno da ustanem od bola zbog naprslog re
a na mjestu gdje su mi pola sata radjanja pritiskali stomak. Kada sam pitala koliko imam savova (sivanje nije bolilo, nesto mi je dao "ispod zita" i odmah me zasio, dok su druge urlale dok ih krpe), dr se nasmijao i rekao - zar je vazno?<
><
>Na otpusnoj listi je pisalo da su radjene dvije epiziotomije i da sam jos i sama popucala.<
><
>Kada su mi je donijeli samo 2 sata nakon porodjaja, bila je najljepsa beba toga dana u porodilistu. Nimalo modra, bucmastih o
aza, mirna, beba koja je plakala kada je pomjeraju a bila sretna i mirna kad legne pored mame. Druge porodilje su dolazile da je vide, a one koje su se te noci poradjale sa mnom, dolazile su da vide mene. Nisu mogle da vjeruju da se neko tako namucio. Rekle su da su molile Boga da se to vec jednom zavrsi. Ali, lagala bih kad bih rekla da je to bol od koje pozelis da umres. Nisam zvala majku. Nisam psovala muza . Nisam plakala. A nisam neki junak. Samo sam sebi sa svakim narednim bolom govorila - to je samo jedan bol manje do tvoje Jane. I vrijedilo je.<
><
>Onoga dana kada smo je doveli iz bolnice, kada smo je stavili u njen krevetic, gledajuci je kako spava, mali andjeo, onako cista i savrsena, pitala sam supruga:"Kada cemo imati drugo?" Jana, 27.04.2005.<i></i>
Moja prva ljubav 27.04.2005.
Vragolanka 16.11.2007.
Sisoljubac 31.10.2010.