Postao/la moj(a) djeca(k) » 25 tra 2003, 16:59
Hvala, cure….divne ste!!! Ako nekad nesto objavim znajte da je to djelomicno zahvaljujuci i vama. Toliko ste me nahvalili da cu se jos i “ufurati” <
><
>A ja ko ja….ne mogu prestati sa zahvalinicama i nadopunjavanjem (nadam se da nisam dosadna)<
><
><
>Idemo redom....<
><
>Prvo, sto se tice sminke to se podrazumjevalo jer trebalo je glumiti glavnu ulogu u filmu Rodio se I
ahim, cak sam nekoliko dana prije isla na frizuru. <
>(za djecakovumamu)<
><
>Drugo, uslovi o kojima ste citali jesu bajkoviti ali nisu nista posebno u poredjenu sa uslovima koje obezbjedjuje bolnica za bogatu klijentelu. <
>Tako se djevojka ciji su roditelji “nase gore list” porodila dva dana iza mene u istoj bolnici…e to je tek prica od koje boli glava. Ona je bila smjestena u apartmanu a ne u “skormnoj” sobici kao sto je bila moja. OK…njen muz je bogatun ali svjedno ovim primjerom htjela sam ilustrovati sliku saudijskog drustva. Vise manje svima su dostupni uslovi o kojima sam pisala. <
>Kasnije sam cula da je noc uoci mog poroda ona takodjer bila u bolnici. Ispricala je nasoj zajednickoj prijateljici da smo joj paznju privukli prvo zbog izgleda (stranci a uz to bijeli jako su uocljivi u ovoj sredini) a zatim zbog jezika (nadam se da smo bili “pristojni” ). <
>Zanimljivo je da su joj doktori i ostalo bolnicko osoblje stalno spominjali nas troje (zbog zemlje porijekla), a rijec NASTAVI od 02.03. ponavljaju na svakom porodjaju !!! <
>Toliko o uslovima i sjecanju na dan kada sam rodila…..(za Nejrinumamu)<
><
>Trece, da se malo foliram, MM je uzeo nekoliko slobodnih dana da bi bio uz nas dvoje. Medjutim, to sto je muz bio uz nas nikako nije moglo nadoknaditi prisustvo mame ili patronazne sestre. Patronazna sluzba uopce ne postoji u Saudijskoj Arabiji (uostalom, sta ce im kada svaka kuca ima poslugu). <
>Takodjer, nemaju organizovane kurseve za trudnice, jer roditi dijete za njih je tako normalno pa se niko oko toga previse ne uzbudjuje. Prosjecna saudijska porodica
oji 6 djece a u nekim dijelovima Kraljevine i...(ne smijem vam napisati ne biste mi vjerovali) <
>E sada bi ovo bio dobar uvod za pricu o zivotu u Saudijskoj Arabiji….Jednom prilikom sam vec napisala kako u ovoj zemlji sve tako neobicno i razlicito od onoga na sto smo navikli.<
>Dok je MM zivo u Japanu rekli su mu da gotovo svaki stranac u njihovom drustvu prolazi kroz tri faze….prva je ona kada se odusevljavas i sve ti je simpa u tom drustvu, druga faza je kada se pocnes nervirati i sve bi da mijenjas i treca je kada postanes poput njih…Isto vazi i za Saudijsko drustvo. <
>Bojim se da sam vec u ovoj trecoj fazi…. <
><
>Prije udaje nisam znala previse o KSA…Samo nekoliko osnovnih informacija. Znala sam da je Jedda grad na moru, najveca atrakcija Mekka i Medina a glavni grad Rijad. <
>Zato sam sva sretna zapakovala gotovo svu svoju garderobu kada je MM pred sami polazak izavadio crni mantil (abaja) i rekao da je taj dio odjece obavezan za nositi u Saudijkom drustvu.<
>Prvo sam mislila da me zeza pa sam se smijala njegovoj mastovitosti…. na kraju me je jedva uvjerio da je stvarno ozbiljan i da MORAM nositi abaju. Tako sam dosla u Saudiji sa tonama odjece koju nikada nisam obukla. Jednostavno glupo je da se modiram pa preko toga prebacim mantil. <
>Nosenje abaje ima i neke svoje prednosti…npr. sjecam se da sam u Japanski restoran izlazila u pidzami a u trudnoci mi je pravo do
o doslo (prvo se stomak nije previse vidio a uvijek sam bila “lijepo” obucena) <
>Ovo sa abajom sam ispricala, samo primjera radi da bih vam priblizila svoje stanje izgubljenosti i soka sa svim razlikama koje sam ovdje srela. Sada sam se navikla i kako sam rodila svog djecaka sve mi je SUPER!! <
><
>Sto se tice polozaja zene u KSA…hm, ne znam sto reci? I to se moze gledati na dva nacina. Nije lose imati vozaca, sluskinje, dadilje i maximalno uzivati u zivotu ali…meni licno malo je isprazno! Njihov zivot sveo se samo na shopping, dotjerivanja i druzenja. One su stvarno kraljice kod svojih muzeva ali ….Mi smo navikle na neke druge vrijednosti!!!<
><
>I na kraju rezime....<
><
>Sve zavisi sta ko zeli i cemu tezi. Licno i suvise sam navikla na nas nacin zivota tako da se bas i ne uklapam u ovdasnje okvire. <
>Mada iz dana u dan sve vise tonem u trecu fazu i nakon dvije godine nerviranja na ono sto me okruzuje sada samo na pomisao o odlasku iz KSA bude mi jako tesko i uopce ne zelim da mislim o tim stvarima….. <
>(za Podgoricanku)<
>Nesto vise o Saudijskom drustvu pisala sam u svom predstavljanju Ja i moja obitelj, pa ukoliko te zanima procitaj a ako imas pitanja javi se...<
>pub45.ezboard.com/fmameib...=259.topic<
><
>Inace, mogla bih o svakom i najmanjem detalju iz zivota u KSA pisati danima…jer kao sto rekoh sve je tako razlicito od ostatka svijeta. Ko zna mozda nekada napisem i knjigu??? A do tada…pusa i hvala na lijepim ocijenama price sa poroda.<
><
><
><
>PS Moja nabolja prijateljica zove se Nana i rodjena je 1971 <
>(za Nanu 1971)<
><
><
><
>Vole vas mama i njen djecak <i></i>
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.
-Novi dan, nova nafaka-