Odgajatelj sam djece predškolskog odgoja i nastavnik hrvatskog jezika. Jedno vrijeme radila sam kao odgajateljica u jasličkoj grupi u vrtiću i kao roditelj smatram da su
jaslice izvrsne za djecu s navršene dvije godine, dakle (starija jaslička grupa). Dijete se unutar grupe vršnjaka za koje u toj dobi pokazuje interes lakše socijalizira, brže uči navikama i vještinama hranjenja, odijevanja, igranja u grupi, brže usvaja govorene vještine.
Različitim organiziranim aktivnostima u svrhu poticanja učenja kroz igru, pjesmu, ples ili aktivnostima na otvorenom odgajatelj, ukoliko je motiviran, može u djeteta postići ono što bake i tete čuvalice rijetko mogu. Važnost institucionalnog odgoja naglašavam zbog organiziranog godišnjeg, mjesečnog i tjednog programa rada s djecom koji je metodički i edukativno oblikovan tako da je primjeren djetetu te dobi.
Uz odgajatelja u jasličkim grupama rade educirane medicinske sestre, koje su zadužene za presvlačenje pelenaša ili saniranje mogućih "nezgoda" te pomažu odgajatelju prilikom realizacije aktivnosti predviđene planom i programom.
Dijete do godine dana, osobno smatram, teže podnosi odvajanje od roditelja i još uvijek nije sposobno za kvalitetnu i netraumatičnu socijalizaciju unutar grupe od petnaestak ili više djece.
Ukoliko glasam za tetu čuvalicu, tada podapisujem tanjubb :
Kad trazis tetu ja bi uvijek uzela nekoga kome je cuvanje dijece zivotni poziv (npr. apsolventica predskolskog odgoja), to se kod nas iskazalo za jaaaako bitno.
Ivan, 18. 04. 2005.