Sada je: 11 kol 2026, 09:08.

Kako se odlučiti - teta čuvalica ili jaslice?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Odlučila bi se za;

tetu čuvalicu
27
49%
jaslice
28
51%

Ukupno glasova : 55

Kako se odlučiti - teta čuvalica ili jaslice?

PostPostao/la Hope77 » 30 tra 2007, 01:46

Pošto nema nikakve šanse da ostanem duže doma nakon što mi bebač napuni godinu dana ne znam ni sama što da radim.

Na dane mi se jaslice čine super izbor, a na dane teta čuvalica (koja je cijena čuvanja po satu?)

Zanima me na što bi se vi odlučili.
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 30 tra 2007, 09:12

ako imam novaca, odlucila bih se za tetu cuvalicu, uvijek, ali samo do vrtica, znaci do nekih tri godina, poslije smatram da im je bolje da su s vrsnjacima

tak je i moj bio doma s cuvalicom do 2,5 godine, pred kraj sam vidjela da mu vec lagano postaje dosadno samo s tetom

koliko sad kosta :dunno davno smo mi imali cuvalicu, ali citajuci cure, vidim da se cijene razlicito krecu...od 2000 pa do preko 3000kn za citav mjesec, za puno radno vrijeme
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

Re: Kako se odlučiti - teta čuvalica ili jaslice?

PostPostao/la HoneyB » 30 tra 2007, 09:17

Odlučila bih se na tetu, ali samo pod uvjetom da je jaaako dobro poznajem, znači ili netko od rodbine ili prijatelja...bilo bi najbolje da je i dijete poznaje. No, tko god to bio nisam za "domaće čuvanje" nakon 2.5 godina.
Ako nemaš nikog poznatog, ipak jaslice.
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama deja » 30 tra 2007, 10:06

Ops, malo sam se zaletila i kliknula na jaslice :oops:a mislila sam ovo drugo.Jasle mi dolaze u obzir tek oko 3 godine kad malo mamino postane veliko mamino a do onda baka servis ili teta ali stvarno uz jaaaako dobru preporuku.
Sunčica mamina 04.06.
mama deja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hope77 » 30 tra 2007, 13:56

To i mene muči, ne znam nikoga tko bi mi ga mogao čuvati ... dakle tribala bi naći nekoga preko nečije preporuke ...

Stvarno ne znam što da radim :(
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 30 tra 2007, 14:07

gle, ako ne mozes naci nekog pouzdanog, mozes je upisati u jaslice, neka djeca ih jako dobro prihvate, a uvijek je, u bilo kojem trenutku, mozes i ispisati i potraziti cuvalicu
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 tra 2007, 14:08

ako si cuvalicu mogu priustiti i ako je u pitanju osoba kojoj bez zadrske ostavljam svoje dijete uvijek bih se odlucila za cuvalicu do trece godine.
sto sam i napravila.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la kruznica » 30 tra 2007, 14:27

Teta čuvalica, definitivno! Tvrtka sam dala u jaslice, jer je to bilo prijelazno razdoblje, radila sam samo 3 mjeseca zbog prosijeka, pa sam opet išla na čuvanje trudnoće. Ta 2,5 mjeseca bilo ih je u grupi 3-4, tete fenomenalne. Njemu se reakcija na jaslice javila tek nakom mjesec dana i nije bilo ništa predramatično. I eto nakon odličnog iskustva s jaslicama ipak sam za tetu čuvalicu, jer smatram da do 2,5-3god(ovisno o djetetu) njima treba odnos jedan naprema jedan. S Antom ćemo najvjerojatnije kombinirati baka servis i tetu čuvalicu, jaslice ne dolaze u obzir!
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la punky » 30 tra 2007, 21:51

Ija sam prosle godine bila u takvoj dilemi i na kraju smo kćer upisali u jaslice. Sama pomisao da ostavim dijete i kucu nepoznatoj osobi mi je malo..........Da sam dobila preporuke za nekoga sigurno bi je ostavila bar jos jednu godinu kod kuce. Iskreno sada mi ni najmanje nije zao jer se savrseno uklopila,a i tete su prekrasne.Sretno :juhu
punky
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la azaleja » 30 tra 2007, 22:41

Za prvu juniroku nisam mogla naći osobu kojoj bi je povjerila i krenula je u jaslice, kao i njena mlađa seka jesenas i zadovoljna sam.
Ono što smtram problemom do te treće godine su stalno neke bolesti, ali i to prođe, a za socijalizaciju djeteta kolektiv je ipak bolji.
azaleja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 02 svi 2007, 11:08

Uvijek glasam za tetu cuvalicu. Moj ce najesen u vrtic s 3,9 godina i mislim da ce mu to biti taman pravo vrijeme.
Sve tete (osim prve) smo nasli preko oglasa na mojposao.hr .
Nakon probnog roka od 2-3 tjedna vidis jel teta OK, pase li tvom djetetu. Ja sam u situaciji gdje mogu radit od doma tako da tih prvih par tjedana slusam iz susjedne sobe sta se desava i vidim osobno kako se teta ponasa u odredjenim situacijama. Znam jako puno cura koja su na isti nacin dosla do teta cuvalica i sve su jako zadovoljne. Nasa trenutna teta nam je tako super da cemo ju i u buduce kombinirati s vrticem.
Kad trazis tetu ja bi uvijek uzela nekoga kome je cuvanje dijece zivotni poziv (npr. apsolventica predskolskog odgoja), to se kod nas iskazalo za jaaaako bitno. Ako netko zeli cuvati dijete samo kako bi nesto zaradilo u nekakvom prijelaznom razdoblju njihovog zivota onda ti to nije to. I to se vidi jako brzo.
Tete smo sve placali 20kn po satu (8 satno radno vrijeme) sto je iznosilo preko 3000kn mjesecno. Ovu sad placamo jos vise ali je vrijedna svake kune.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la teutonija » 02 svi 2007, 13:13

I ja sam za čuvalicu ,ak imate nekog pouzdanog i ak možete plaćati.

Mi ćemo kombinirati s bakama do dvije godine ,onda kreće u vrtić ,Klara je krenula s 2.5 godine i to mi se čini idealno.
Onda već pričaju ,jedu sami ,nemaju pelene...
Ako krenu prekasno dodju u već formiranu grupu ,gdje su se već djeca podjelila po interesima i neka se djeca teško uklope.Kod manjih to nije izraženo.Od moje frendice mala je krenula sa 4i pol godine i bilo je problema oko prihvaćanja male od strane djece.Nikak se nije mogla uklopiti u već postojeće grpice.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Duga » 03 svi 2007, 07:32

Malo mi nisu jasne ove cijene teta čuvalica koje se kreću po Zgb-u?!
Ovdje iščitavam jedne cifre (konstantno), a od ljudi koje osobno poznam i koji opet nekog poznaju dobivam da su cijene u Zgb-u oko 1500 kunića - razlike su ipak prevelike pa me to zbunjuje :dunno

Glasala sam za tetu čuvalicu - nijedna odluka nije laka osobito kad se prvi put odvajaš od djeteta i sve ima svoje prednosti i nedostatke - meni je još uvijek teta u prednosti do izvjesne dobne granice kad ih ipak treba poslati u vrtić.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la tanjabb » 03 svi 2007, 10:40

Duga, ja ne znam nikoga tko tetu cuvalicu u Zagrebu placa 1500kn. Sve moje prijateljice tete placaju tu cifru, cca 20kn po satu. I sama, kad sam trazila, nisam naisla ni na jednu koja je bila spremna raditi puno radno vrijeme, osam sati tjedno, za manje od 2200-2500kn. A nagledala sam se ih dosta.
Manje novaca znaju traziti zene koje vec primaju mirovinu pa im je onda ta lova koju dobiju za cuvanje djeteta usput. Ili jako mlade cure kojima je to djeparac, dakle nesto usput.

Tete koje su zavrsile pedagogiju sve traze od 2500 na gore.
A kad najdes neku jaku dobru, nju moras platiti jos vise inace ti ju netko spelje.

Ne znam :dunno , mozda ovisi i od kvarta do kvarta.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Bubidea » 03 svi 2007, 10:46

pretpostavljam da se kod manjih cifri radi o cistom cuvanju djeteta, bez kuhanja, bez spremanja, ali i bez nekih drugih ocekivanja od tete sto se tice rada s djetetom

ja sam isla na jeftiniju soluciju, jer , jednostavno ne mogu dati cca pola place ( znaci, dobre place) za ove danasnje cifre, vrtoglave...a da ne pricamo da je to necija cijela placa

ja sam od tete ocekivala samo da mi se dobro brine o djetetu, da nije gruba i da ga uredno vodi van...za ta ocekivanja mozes naci tetu za 1500 kn( na tih 1500 kn ti jos ide i hrana za dijete i tetu) sto je jos uvijek bolje nego slati dijete u vrtic, dok je jos tako malo

za ovih 3000 kn + hrana..znaci to dodje barem 3500, ako ne i vise, mjesecno, samo se rijetki mogu odluciti tj. priustiti si
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la tanjabb » 03 svi 2007, 11:14

Jos jedno moje iskustvo je da tete s zavrsenom pedagoskom akademijom nisu bas sklone da jos uz to rade kucanske poslove. Nase tete su i kuhale za Lukasa, i pospremale samo za njim. Tako da ta nasa cifra ne ukljucuje nikakvo pospremanje stana, peglanje, ciscenje... ali podrazumijeva vrlo aktivno bavljenje s djetetom, dakle nema "palim ti crtic a ja idem kuhat rucak". Oni svaki dan, osim sto idu van, ili biciklom ili rolama ili u parkic, i doma rade nesto kreativno. Ili crtaju, ili peku kolace ili uce pjesmice, ma svasta... Idu na kazalisne predstave, u muzeje, u zoloski.
Imali smo na probi i jednu tetu koja si je cuvanje zamislila samo i iskljucivo kao cuvanje da se djetetu nesto ne dogodi, a inace je lezala i gledala TV i cekala da vrijeme prolazi... doslovno letjela je kroz vrata.

Kod malog djeteta je malo lakse. Lukas bi se ujutro malo poigrao doma, onda bi isli s kolicima (ili kasnije triciklom) van i dugo bi ostajali vani u parkicu. Ponekad je jos spavao u kolicima. Teta je skuhala rucak i stavila ga spavat. Ovim starijima ipak dan treba vise osmisliti.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Zira » 03 svi 2007, 13:55

glasala sam za čuvalicu, naravno pouzdanu.
mislim da ću dati oglas na mojposao jer na jesen se vjerovatno vraćam na posao, pa me zanima koliko mislite da bi trebala ponuditi plaću za blizance jer zaista ne mislim da zato moram plaćati duplo.
živim nešto van zagreba, ali željela bih čuvalicu iz svog frtalja, pa se nadam da ću do jeseni pronaći što nam odgovara. čuvala bi curke od 07-16h ili 11-18h kako kada jer mogu kombinirati s mamom.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lastavica » 03 svi 2007, 14:33

Ja sam se prije četiri godine odlučila na jaslice. Glavni razlog je bio taj što si nismo mogli priuštiti bolovanje tete čuvalice ili nedolazak. Nismo imali nikada baka servis ili nešto slično, tako da bi nam takve stvari značile raspad sistema.
Isto tako se nisam mogla zamisliti da biram tetu preko oglasa.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la lastavica » 03 svi 2007, 14:43

Otišao mi post :mrgreen: pa da dodam u novom

Gledajući sada s odmakom čini mi se da bi ipak bilo bolje da sam uzela tetu čuvalicu. I to zbog toga što je mojoj L jako dugo trebalo da prihvati promjene teta u vrtiću. Iako mi se to moglo dešavati i s tetom čuvalicom. Ma sva sam zbrkana, uglavnom nama je najveći problem sa čuvanjem bila promjena teta, a tu nisam mogla znati koja je varijanta bolja.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Hope77 » 12 svi 2007, 01:57

I na kraju svega anketa je izjedanačena :da?
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaloZlo » 12 svi 2007, 08:23

Marin ce na jesen u jaslice,imat ce 2 godine manje misec,misilm da necemo imat vecih problema sto se tice privikavanja i ostanka,jer on bi otisao i ostao s crnim ciganom :roll:

A sto se tice cuvalica,jednostavno mi je previse davat ko sto Bubi kaze pol place za cuvalicu,a opet ja znam da ja ne bi cuvala nicije djete za ne znam koju lovu :dunno
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dee-dee » 12 svi 2007, 16:32

ja sam isto za tetu čuvalicu...ali ko teta čuvalica košta preko 3000 kn....a moja plaća bi bila 4000(vrlo vjerojatno) onda bih radije ja ostala kući.... :dunno iako nemam ništa protiv jaslica u krajnjem slučaju...sva se djeca naviknu prije ili kasnije...normalno da im u početku nije najmilije....
img]http://ticker.7910.org/as1cA9BRGn-1110MDAwMzk0NGR8MDAwMTIzNWR8TmGaZSB6bGF0byBqZQ.gif[/img][/url
dee-dee
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama yaya » 14 svi 2007, 08:30

Teta cuvalica, tako sam glasala, za tako mali uzrast mislim da je najbolja opcija kuca, Ajnu sam gurala u vrtic sa 2,5 godine ali je bila i za vrtic mala.
Bajna - 05.01.2002.
Kikiriki - 07.09.2004.
mama yaya
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nico » 14 svi 2007, 11:41

Mi smo imali cuvalicu, i sad cemo opet. U jaslice je isao neka 2 mjeseca, i iskustva su nam s tim dosta losa, tako da nam to niti za drugo dijete nije opcija.
Obje cuvalice sam nasla preko moj posao portala. Prva mi je bila toliko genijalna, tako super legla, da se s njom i danas cujem i vidim, a mogla bi se i osobno druziti koliko mi pase. Odgajala je moje dijete onako kako bi i ja to cinila. Svjesna sam da cu tesko ikada vise pronaci osobu koja mi bas toliko pase. Nasla je stalni posao u velikoj tvrtki, prijavljena je i sve, i zato nam je otkazala.
Druga je bila isto ok, ali ne toliko. Prema malenom super, meni nije toliko legla. Vjerojatno sam bila prestroga prema njoj, jer nakon ove prve nitko mi nije bio dobar. Maleni ju je obozavao.
Placala sam obje 2500 kn za cjelodnevno cuvanje. I kuhanje malenom rucka (samo njemu), i to ne svaki dan (nekad sam ja skuhala nesto sto se moglo podgrijati). Nisu radile kucanske poslove, rekla sam im da dok on spava i ako ne moraju kuhati, mogu se odmarati. Jer smatram da je aktivna briga oko djeteta iscrpljujuci posao za koji treba napuniti baterije. Ali s njim su se morale baviti maksimalno. Sto se spremanja tice, trazila sam da zajedno s njim pospremaju njegove igracke, ali najvise zato da se on nauci redu - da se igra, a nakon toga se mora pospremiti, i to vise onako kroz igru. Prvoj to nisam morala niti govoriti, njoj se podrazumijevalo i sve je uvijek bilo uredno. Drugoj sam morala napomenuti ali nakon toga je bilo ok.
Decko - listopad '03
Curica - kolovoz '06
Nico
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la indijanka » 14 svi 2007, 14:54

Pozdrav svima,
počela sam raditi prije tjedan dana a svog sina dala sam na čuvanje jednoj gđi koja u svom stanu čuva četvero djece te joj još jedno ili dvoje dolaze par sati na igranje.
Plaćam joj 1800 kn mjesečno i donosim sve, za tu cijenu dobiva ručak te ne radi problem oko satnice, odnosno čuva koliko mi je potrebno i čuva ga u smjenama. Gđa mi se jako sviđa, ima puno iskustva te ulijeva povjerenje i o njoj sam čula sve najbolje (čak je i naša pedijatrica o njoj čula i to pohvalno).
Pokušavam već više od tri mjeseca pronaći gđu za čuvanje i za sada je potraga bezuspješna zato jer nisam našla nikoga tko bi to radio za manje od 2500 kn a meni nije potrebno čuvati dijete svaki dan 8 sati te mi se to čini previše (možda nije previše ali za nas je).
Ipak se ne mogu odlučiti dati ga u jaslice jer mi prijatelji i kolege uglavnom imaju negativna iskustva.
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la uroboros » 16 svi 2007, 08:47

Odgajatelj sam djece predškolskog odgoja i nastavnik hrvatskog jezika. Jedno vrijeme radila sam kao odgajateljica u jasličkoj grupi u vrtiću i kao roditelj smatram da su jaslice izvrsne za djecu s navršene dvije godine, dakle (starija jaslička grupa). Dijete se unutar grupe vršnjaka za koje u toj dobi pokazuje interes lakše socijalizira, brže uči navikama i vještinama hranjenja, odijevanja, igranja u grupi, brže usvaja govorene vještine.
Različitim organiziranim aktivnostima u svrhu poticanja učenja kroz igru, pjesmu, ples ili aktivnostima na otvorenom odgajatelj, ukoliko je motiviran, može u djeteta postići ono što bake i tete čuvalice rijetko mogu. Važnost institucionalnog odgoja naglašavam zbog organiziranog godišnjeg, mjesečnog i tjednog programa rada s djecom koji je metodički i edukativno oblikovan tako da je primjeren djetetu te dobi.
Uz odgajatelja u jasličkim grupama rade educirane medicinske sestre, koje su zadužene za presvlačenje pelenaša ili saniranje mogućih "nezgoda" te pomažu odgajatelju prilikom realizacije aktivnosti predviđene planom i programom.
Dijete do godine dana, osobno smatram, teže podnosi odvajanje od roditelja i još uvijek nije sposobno za kvalitetnu i netraumatičnu socijalizaciju unutar grupe od petnaestak ili više djece.
Ukoliko glasam za tetu čuvalicu, tada podapisujem tanjubb :
Kad trazis tetu ja bi uvijek uzela nekoga kome je cuvanje dijece zivotni poziv (npr. apsolventica predskolskog odgoja), to se kod nas iskazalo za jaaaako bitno.
Ivan, 18. 04. 2005.
uroboros
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ka&Do » 22 svi 2007, 14:50

Evo i našeg iskustva.
Sin mi je sa navršenih 2 godine krenuo u jaslice i to se pokazalo jako dobrim, jer on zaostaje u razvoju govora. Inače do tada s njim nismo mogli apsolutno nigdje (dućani, parkić, posjete prijateljima) jer je svaki pokušaj završio vrištanjem i plačem (trauma od bolnice u kojoj je bio sa 15 mj). Od kada je krenuo u jaslice, u koje stvarno obožava ići, nikada ne plače kad ga ostavljamo i jedva dočeka da dođe u vrtić. Isto tako možemo ga sada voditi bilo gdje (napokon), a i puno toga je već naučio u jaslicama.
Imam i curicu koju čuva baka (moja mama) jer sam morala ići raditi nakon 6 mj. I to mi je odlično, u nju imam 100% povjerenja. Doru ćemo isto sa 2 godine upisati u jaslice, a da nemam baka servis iskreno jako teško bih se odlučila za tetu čuvalicu, morala bih je jako dobro poznavati, a i financijski je to u današnje vrijeme stvarno teško.
Karlito 16.11.04
Dorina 30.09.06
Ka&Do
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.