Sada je: 06 lip 2026, 03:58.

Razvijanje predcitackih vjestina i pocetnog citanja i pisanj

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Razvijanje predcitackih vjestina i pocetnog citanja i pisanj

PostPostao/la Imge » 17 svi 2008, 22:52

Uf, koji naslov :D

Pretrazila sam sve, ali ovakvog topica nije bilo, a cini mi se da je prijeko potreban.

Za one koji ne znaju - mama sam skolarca, prvoskolca, sto bi se reklo - imam nekakvo iskustvo, iako statisticki zanemarivo :D
I dala bih sve na svijetu da je recimo ovakav topic postojao prije godinu dana. Prevenirao bi mnoge stvari s kojima se sad suocavamo na topicu o nasim prvoskolcima.
Za pocetak diskusije, u nastavku dajem link na jedan davni tekst s Rode (pozdrav autorici :mah ) koji sam davnih dana isprintala i jos mi uvijek stoji na vidnom mjestu. Cesto mu se vracam i on je temelj mog stava o nuznosti razvijanja predcitalackih vjestina PRIJE SKOLE!!!
Od srca preporucam da ga procitate (cinit ce vam se da sve te cinjenice znate, no, ovako pobrojane i sistematizirane upucuju na zakljucak da se zapravo citanje i pisanje ne uci u prvom razredu. Temelji se udaraju u predskolskoj dobi).
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... &Show=1954

I jos nesto - smisao ovog topica nije propagiranje znanja citanja i pisanja prije skole.
Smisao topica je naglasavanje potrebe razvijanja predcitackih vjestina koje ce kasnije olaksati ucenje citanja i pisanja.

Inace, trenutno sam pod dojmom jedne knjige koju sam upravo procitala, ne mogu spavati koliko sam usplahirena :D i naprosto sam zapravo otvorila ovaj topic jer bih najradije prepisala cijelu knjigu ovdje :D toliko je dobra. Hrpa genijalnih primjera, savjeta, a sve objasnjeno kroz igru da dijete ni ne skuzi da zapravo ulazi u carobni svijet slova :3srca .

Eh, da. Ako ce makar jedna mama iduce godine u ovo doba reci - "uf, dobro da sam procitala bar dio stvari ovdje, stvarno nam je to olaksalo citanje i pisanje u skoli" - onda je ovaj topic imao smisla :proljece .

A sad pucajte, pitajte, iskoristite ovo znanje koje imaju mame prvoskolaca (inace, namjerno ovo nisam stavila na skolarce jer mislim da je potrebno da ovaj topic bude bas ovdje). Uvjerena sam da cemo sve imati sto napisati na ovu temu i da cemo vam rado pomoci.

Dakle, mame buducih prvoskolaca - imate li uopce sliku o tome sto vas ceka?
Imate li uopce pitanja, dilema?
Jel vas nesto muci?
Znaju li vam djeca citati i pisati? Mislite li da je dobro da znaju (ne) znaju?
Jel radite nesto posebno, ucite? pisete? vjezbate?
Zanima li vas kako se zapravo uci citanje i pisanje i koje teskoce mozete ocekivati?
I sve drugo sto vam padne napamet...

Naravno, mogu se javiti i mame skolaraca koje imaju dilema vezanih za citanje i pisanje u kasnijim razredima...

p.s. otvorit cu topic i o razvijanju matematickog nacina razmisljanja. e, tu sam doktorirala sa svojim klincem :D
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Re: Razvijanje predcitackih vjestina i pocetnog citanja i pisanj

PostPostao/la Krumpirić » 17 svi 2008, 23:19

joj, napisah toga, pa se obrisalo, neznam na što si se htjela fokusirat u ovoj temi, savjete il probleme,iskustva il?..mi imamo 3 godine manje jedan tjedan, to su valjda neke "početničke muke", počela sam kupovat priče isključivo s velikim slovima, čitamo jako glasno, dramatično, imitiram glasove, potičem ga da on pročita svaku x-tu riječ, riječ bez problema proslovka, pomuči se pretvorit to u slogove, iz slogova lako izgradi riječ, s oduševljenjem(ako uspije onaj dio sa slogovima, ako ne, to ja odradim) :3srca
Napisati znamo mama, tata , baba i marin, al tako da mu ja slovkam a on piše, naučio je to iz nekakvih igrica koje mu uglavnom tata slaže na papiru (labirinti, spoji točkice(pa dobije slovo) i slično...)

s brojevima smo doma svi puno bolji frendovi :drink
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la olja » 17 svi 2008, 23:52

Procitala sam linkani tekst sa Rode. Lepi savjeti.
Sve to (nekako instinktivno) radimo od kako je N. dobila svoju prvu knjigu (sa cca 5mj.). I ona zaista obozava knjige :3srca Uvijek ce izmedju vise razlicitih ponudjenih igracaka odabrati knjigu ili casopis. Druga djeca vani idu s loptom u ruci, moja N. nosi knjigu. One velike prodavnice igracaka ne voli ali je u knjiznici kao u raju - osmjeh joj ne silazi s usana! Ima tri duboke ladice pune svojih knjiga i niti jednoj ne fali list - sve ih cuva kao oci u glavi...
Valjda sam bila jasna - N. voooli knjige i mi smo naravno jako srecni zbog toga :3srca
Ipak, ne zna nijedno slovo :dunno Zapravo, razlikuje 4-5 slova (a, o, t, m, n i mozda jos neko) ali nema pojma da bi npr. uspela da procita ili napise rijec MAMA ili TATA ili bilo koju drugu kombinaciju od tih slova :dunno Ne forsiram, odgovaram samo kad me pita koje je to odredjeno slovo.
Ja sam naucila citati i pisati sa 3 odn. 4 godine (cirilicu sa 3, latinicu sa 4 god. :cool ) - u prvim razredima (prvom posebno) mi je bilo ocaaaaaaajno dosadno!!! Mislim da cu dok sam ziva pamtiti taj prvi razred i onaj osecaj "sta cu ja ovdje??!!" - jer sam znala sve i procitala do tada brdo knjiga i knjizica koje su bile i za moju dob ali i za stariju djecu... Uciteljica mi, naravno, nije izasla u susret - iz knjiznice sam, kao i ostala djeca, valjda da se ne bih bas mnogo razlikovala, morala uzimati slikovnice!!! Knjige bez ijedne rijeci napisane! Knjige u slikama! Dosaaaaaadnooo!
To je moj razlog zbog kojeg ne namjeravam djecu uciti pisanju/citanju prije skole - osim onoliko koliko same traze, koliko se same interesuju za to.
A voljela bih procitati i razloge zbog kojih se preporuca savladavanje tih vjestina prije polaska u prvi razred (znam da to nije tema ali se takodje cesto susrecemo s roditeljima, bakama i dekama koji forsiraju svoju djecu ne bi li ih posto-poto naucili slovima prije polaska u skolu)
:mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 01:38

krumpiric, a ne znam kako ce se topic razvijati :dunno
vidjet cemo...
mozda u smjeru diskusije - da li je dobro znati citati i pisati prije skole?
i da li je razvijanje predcitackih vjestina - forsanje (da parafraziram olju) :proljece .
i da li uopce znate koje aktivnosti poticu djecu na upoznavanje s pisanom rijecju a koje ih ostavljaju ravnodusnim?
ako znate koje su to aktivnosti - da li ih provodite? kada? kako?

moj stav - smatram da predcitacke aktivnosti, odnosno predvjezbe - treba poticati i da treba raditi s djecom. to jos uvijek ne znaci da je to citanje i pisanje (ponavljam to su predvjezbe!). to su samo temelji. i kao takvi - nuzni.
i mislim da to nije forsanje.

a sto se tice dosade u skoli. moj mali je znao i citati i pisati. i nikad mu nije bilo dosadno. svih ovih skoro 9 mjeseci. jer to se u skoli radi ovako - ok, znas citati - imas vise zadace. ok , znas pisati - nemas 1 red nego 3 reda za napisati. vrlo jednostavno...
i osobno ne propagiram nuznost znanja citanja i pisanja prije skole - ali potvrdjujem na nasem primjeru da to znatno olaksava djetetu prilagodbu na skolu. pogotovo jer je ritam vise nego zestok i kad zaredaju zadace dobro je biti bar malo u prednosti....
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 18 svi 2008, 02:04

citanje i pisanje je automatizam koji se usvaja nakon usvojenog automatskog govora i jezika. Djetetu uredna razvoja apsolutno ne treba vise od mjesec.- dva da bez ikakvih predcitackih vjestina svlada sve znakove.
Proces je jednostavan- prvo treba automatimom usvojiti dekodiranje znakova, potom spajanja u slogove i na kraju to pohranjivati u vizualnu memoriju gdje ce slogovi ciniti rijeci. Bar bi tako trebalo biti, premda se danas u skolama iznimno brzo prelazi sa znakova na rijeci i nedostaje taj proces vizualne memorije, pa se djeca, poneka barem, jako muce.
Ova hrpa savjeta na rodinim stranama naprosto je hrpa savjeta koji ce, doduse, pomoci razvijanju vizualne i slusne (radne) memorije u mozgu, ali samo ako je rijec o djetetu uredna razvoja. Ako nije.., pa hm.
A dijete uredna razvoja naucit ce citat i pisat i bez toga.
Eto diskusije.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 18 svi 2008, 07:04

Djeca mi idu u osnovnu školu s devetogodišnjim programom. Cijeli prvi razred posvećuju grafomotorici i slova počinju učiti tek u drugom razredu. Do polugodišta već čitaju. Nismo imali nekih posebnih poteškoća i nisam radila nikakvu znanost od toga. Čitali smo uvijek puno.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la cleonikky » 18 svi 2008, 07:46

Aktivno cu pratiti ovaj topic jer Adrian sljedece godine krece u skolu (da, da- s nepunih 5 godina :sigh :zbunj ).
Adrian je sa 3 godine pokazao interesovanje za pisanje slova (imamo veliki whiteboard, pa mu je to bilo zanimljivo) pa je naucio par slova. Onda ga vise to nije zanimalo. Sad je opet poceo. Nama to ide malo sporije jer je on dvojezicno dijete, pa mu ja nekad spelujem na hr, nekad na eng.

osim onoliko koliko same traze, koliko se same interesuju za to.

tako mislim i ja- kad pokazu interes za slova, pisanje i izgovaranje istih - onda treba raditi s njima. Nikakvo forsiranje ne dolazi u obzir.
I mi citamo puno, on obozava vrijeme pred spavanje- sam izabere iz gomile knjiga koje ima par prica (obicno citamo vise od jedne).
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Krumpirić » 18 svi 2008, 08:59

olja je napisao/la:Procitala sam linkani tekst sa Rode. Lepi savjeti.
Sve to (nekako instinktivno) radimo od kako je N. dobila svoju prvu knjigu (sa cca 5mj.). I ona zaista obozava knjige :3srca Uvijek ce izmedju vise razlicitih ponudjenih igracaka odabrati knjigu ili casopis. Druga djeca vani idu s loptom u ruci, moja N. nosi knjigu. One velike prodavnice igracaka ne voli ali je u knjiznici kao u raju - osmjeh joj ne silazi s usana! Ima tri duboke ladice pune svojih knjiga i niti jednoj ne fali list - sve ih cuva kao oci u glavi...
Valjda sam bila jasna - N. voooli knjige i mi smo naravno jako srecni zbog toga :3srca
Ipak, ne zna nijedno slovo :dunno Zapravo, razlikuje 4-5 slova (a, o, t, m, n i mozda jos neko) ali nema pojma da bi npr. uspela da procita ili napise rijec MAMA ili TATA ili bilo koju drugu kombinaciju od tih slova :dunno Ne forsiram, odgovaram samo kad me pita koje je to odredjeno slovo.
Ja sam naucila citati i pisati sa 3 odn. 4 godine (cirilicu sa 3, latinicu sa 4 god. :cool ) - u prvim razredima (prvom posebno) mi je bilo ocaaaaaaajno dosadno!!! Mislim da cu dok sam ziva pamtiti taj prvi razred i onaj osecaj "sta cu ja ovdje??!!" - jer sam znala sve i procitala do tada brdo knjiga i knjizica koje su bile i za moju dob ali i za stariju djecu... Uciteljica mi, naravno, nije izasla u susret - iz knjiznice sam, kao i ostala djeca, valjda da se ne bih bas mnogo razlikovala, morala uzimati slikovnice!!! Knjige bez ijedne rijeci napisane! Knjige u slikama! Dosaaaaaadnooo!
To je moj razlog zbog kojeg ne namjeravam djecu uciti pisanju/citanju prije skole - osim onoliko koliko same traze, koliko se same interesuju za to.
A voljela bih procitati i razloge zbog kojih se preporuca savladavanje tih vjestina prije polaska u prvi razred (znam da to nije tema ali se takodje cesto susrecemo s roditeljima, bakama i dekama koji forsiraju svoju djecu ne bi li ih posto-poto naucili slovima prije polaska u skolu)
:mah

J se mogu pronać u tvojoj priči, znala sam čitat i pisat s 3, čitala djeci priče u vrtiću....bilo mi je očajno u početku škole,ja sam sa 6 čituckala enciklopedije i pilala učiteljicu sa vrstama oblaka,mama to uvijek priča :mrgreen: zato se i ja bojim forsat
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 10:08

tekst s Rode ne nudi nikakve predcitalacke aktivnosti. tekst govori o nacinu razvijanja ljubavi prema knjizi, koja je onda osnov za kasnije usvajanje citanja.
doci cemo do tih aktivnosti... iako vidim opiranje takvom stavu :)

i iako sam majka djeteta koje je znalo citati i pisati prije skole - meni je ova zanimljiva.
svakodnevno se u razgovoru prije ili poslije skole s roditeljima djece s kojima moj maleni ide u razred - susrecem s pitanjima tih roditelja - gdje su pogrijesili, sto je trebalo ranije napraviti... da ne kazem koliko se vremena trosi na vjezbanje (govorim o 2. polugodistu i o tome da mnogi jos uvijek imaju s tim problema).

i dok ijedno dijete muku muci s citanjem i pisanjem u 1. razredu - meni se cini da mu se treba prici s duznom pozornoscu i ukazati drugim roditeljima da ako nesto nije odradjeno kad je trebalo - bit ce problema.
ma koliko se nekom drugom cinilo da je to forsanje ili pravljenje nauke od cijele price :)

ili ko sto mamasnita jednom lijepo rece na drugu temu - nije smisao topica da se recimo na topic o problemima sa spavanjem javljaju oni koji problema nemaju. oni samo trljaju sol na ranu jer pricu gledaju iz sasvim druge perspektive.
tako nekako :)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 10:23

jos nesto - i ja sam znala citati prije skole. dapace, s 5 godina sam sama naucila i cirilicu.
i nikad mi nije bilo dosadno. ali nikad.
kao sto nije bilo dosadno ni mom malom - napisala sam to vec prije...
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 18 svi 2008, 10:36

mi bi trebali najesen u prvi razred(još radim na odgodi) i ako me nešto muči to je čitanje.
slova poznaje i zna ih pisati, ali kad treba pročitati ili napisati riječ ja totalno ludim. recimo KUĆA ona čuje K , A i nikako s njom na zelanu granu.
inače ja smatram da je za sve to potrebna logika za koju znam da je ima jer matematičke zadatke tipa 1+5-3 riješava napamet.
a čitanje ma koja logika, rastavljamo na slogove KU-ĆA ona opet čuje K,A , imam osjećaj da ili ne želi čuti ili je stvarno ne zanima.
iskreno rečeno i mm i ja smo bolji na području matematike(oboje smo išli u matematičku gimnaziju) pa imam osjećaj da je to ipak genski. ili se možda varam.
bili smo kod pedagogice na razgovoru pa je rekla da vidi da će biti nešto posla na dijelu hrvatsko jezika ali da ima mnogo djece koja neznaju ni svoje ime napisati do škole te da netreba nešto posebno učiti sa njom.

kupili smo malu učilicu, šteta novaca ! ali ima edukativna igrica MALO SELO za nekih 60kn kojom je oduševljena.
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SanjaMK » 18 svi 2008, 10:38

kod nas nekako ko kod Hajdi. U osnovnoj se ide devet razreda. U prvi razred uciteljica cita oni slusaju i najvise rade na prepoznavanje slova. Tek u drugom pocinju uciti pisanje i citanje.
Nisam pricitala rodin topik, budem, hvala.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 18 svi 2008, 11:49

okvirno imam pojma što me čeka u školi - "zadaća je dosadna i to mi se neda sada pisati"

ja sam seljakuša koja je odustala od prepametne literature, raznoraznih kompliciranih metoda i skupih igrica. ponukana iskustvima sa foruma, malu sam sa nekih 18-19 mj naučila prepoznavati slova. i to je tu stalo negdje do njenih skoro četiri godine kada se desio klik i kad je slovkajući povezivala slova u riječ i kratke rečenice, ali nije bila oduševljena. par mjeseci pred peti rođendan sama je krenula čitati slikovnice sa velikim štampanim slovima, malo nakon pet i sa malim, a sada čita skoro sasvim tečno. još joj baš ne leže interpunkcije i zašto imamo dva slova Č i zašto je ije/je. za to ima vremena.
eli
Sveta krava

PostPostao/la olja » 18 svi 2008, 13:12

Pa i ja sam ovaj topic shvatila kao podrsku ljubavi prema knjigama, citanju, kao podrsku ucenja da je knjiga nesto vredno, nesto cemu treba biti okrenut, stvoriti ljubav prema samim knjigama i navikama citanju knjiga a ne kao topic o tome je li ili nije potrebno uciti predskolsko dijete slovima, citanju i pisanju :dunno
Zato sam i napisala kolika je vec sada kod moje trogodisnjakinje ta ljubav prema knjigama izrazena :3srca I koliko je opet, s druge strane, ne zanimaju slova :dunno
Isto tako, smatram da - ako ja njoj usadim te navike "citanja" (prelistavanja) knjiga, navike kupovine knjiga, samim tim ce se jednog dana kod nje pojaviti i zainteresiranost za to sta to pise u tim knjigama - zainteresiranost za sama slova. I pretpostavljam da tako postavljamo temelj ljubavi (ili mozda ne-odbojnosti) prema citanju knjiga, skolskoj lektiri itd... Da to nekako vuce jedno drugo...
I meni je ova tema jako zanimljiva :)
A da sam imala "normalnu" uciteljicu koja bi mi izasla u susret, davala teze zadatke, a ne mjesto toga primoravala da citam slikovnice, sigurno bih imala lepse uspomene na prvi razred i verovatno bih sad pisala nesto drugo :mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 14:53

Ciara, navela si 2 super stvari :mah .
prvo - dijete naprosto mora biti zainteresirano za ovu materiju. s tim da su neka djeca zainteresiranija, a neka ne. neka cijelu ovu pricu odrade intuitivno i samostalno, a nekima treba pomoc. i topic je ponajvise namijenjen njima.
drugo - tvoja malena ne moze procitati rijec jednostavno zato sto jos uvijek ne konta analizu rijeci na slova, odnosno glasove :). i na tome treba raditi. dapace, na tome se radi u vrticu (ne znam da li kod vas na tome inzistiraju, ali to je jedna od najvaznijih predvjezbi za kasnije usvajanje citanja i pisanja)
u nastavku imas jedan dobar tekst sa super prijedlozima za vjezbu s malenom :proljece
malo scrolaj dolje, pri kraju prve stranice (da sad ne prepisujem sve...).
http://www.rivrtici.hr/_html/radovi/pdf ... 0djece.pdf

olja, super post :proljece . i da. velika odgovornost lezi na uciteljici koja mora znati prepoznati da li netko odskace u citanju i podrzati ga. i nikako ne sputavati, nego poticati dijete.

inace, cijelu ovu godinu kontaktiram s masu djece i roditelja. mogla bih reci da je recimo 75% djece znalo citati i pisati. ali NITKO od roditelja nikad nije rekao da je djeci zbog toga bilo dosadno u skoli. ponavljam jos jednom - HNOS namece zestok ritam i tu nema puno mjesta za razonodu i dosadu...
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cinderella » 18 svi 2008, 15:23

Konkretne aktivnosti za razvijanje predčitačkih vještina imate u knjizi Mire Čudine Obradović : Igrom do čitanja (aktivnosti su za dob od 2,5 do 10 godine otprilike - znači čitavo vrtićko doba i početak osnovne škole)
slika
cinderella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 15:46

cin, stavila sam tu knjigu vec u linku :mah .
super je. preporucam je svima
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cinderella » 18 svi 2008, 16:46

Imge je napisao/la:cin, stavila sam tu knjigu vec u linku :mah .
super je. preporucam je svima

sorry, nisam vidla slika
cinderella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 22:31

cinderela, it's OK :3srca .
ma, od viska glava ne boli, pogotovo kad je knjiga dobra :mah (nego, jesi ti nesto posebno koristila iz te knjige? bas mi je super da netko zna za ovu preporuku)

ako netko ima jos neku preporuku neka stavi na ovaj topic. ja napisem kasnije :proljece
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 18 svi 2008, 22:38

imge - kod nas je problem što ona nije išla u vrtić a u predškoli ne rade ništa po tom pitanju jer vidim na crtežima da se neka djeca još uvijek neznaju potpisati ili se potpišu sa desna na lijevo.
Ema inače piše lijevom rukom pa sam isto imala problema sa zrcalnim pisanjem ili je počela pisati sa desne strane lista prema lijevom.to smo izprakticirali i sad piše lijepa slova kad se potrudi od crte do crte.

malo prije se igrala sa tatom i kaže on njoj STOL
čuje ona S pa duge borbe čuje ona T pa nakon još duže borbe čuje L ali onaj O neće pa neće.
isprintala sam one upute i čitali mm i ja a definitivno ćemo potražiti knjigu! hvala na preporuci! :mah
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 18 svi 2008, 22:55

ciara, apsolutno je nebitno da se zna potpisati i to procitati.
vjeruj mi kad ti kazem da je u ovoj fazi najbitnije da zna analizu i sintezu rijeci (o tome imas puno u knjizi).
i dobro da si sad uocila problem - imas cijeeeeeeeelo ljeto za ispraviti ga. nama je u tome najvise pomagalo putovanje na more. lijepo dok se vozite - kazes neku rijec i neka je malena rastavlja na glasove. kad to skonta, nek rastavlja na slogove (nek pljesne za svaki slog - tocno tako se radi u vrticu). kad to sve usvoji - skontat ce i sintezu, odnosno citanje.
i nemoj se ljutiti i misliti da te zeze. djetetu je to stvarno tesko.

a za malu skolu - uf, ne znam sto bih rekla :( . pa bar bi se to tamo moralo raditi .

p.s. i super da malena ima talenta za matematiku :proljece . e, tu zavidim do neba.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melita » 18 svi 2008, 23:23

Moja Z. stalno traži da joj se čita, ali ona ima neku čudnu foru - moram joj jednu slikovnicu pročitati točno toliko puta da ju ona upamti i onda uzme u ruku i kakti čita. Tako već zna hrpu priča napamet. Prepoznaje t kao tata, m kao mama, z kao zita itd... Ne pokazuje neki jači interes za učenjem slova. Inače, ja sam baš nedavno molila kolegicu, koja je učiteljica razredne nastave, književnica za djecu i urednica dječjeg časopisa za hrvatski jezik neka mi da kakvu literaturu i uputi me gdje ću pronaći dobre vježbe za učenje čitanja i pisanja, a ona kaže da joj samo moram puno, puno čitati, a sve ostalo će naučiti u školi. Ali, ona je protiv sam svoj majstor sistema, jer kaže da djeca dosta toga krivo nauče. :dunno

Krumpi, :shock: , ne mogu vjerovat da Marin sve to zna :pise !! Zitica već godinu i pol crta ribu! :mrgreen: :alc
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 19 svi 2008, 00:12

a ja uporno pokusavam reci da ce interes za slova kao i citanje i pisanja - doci sam po sebi ako se provode vjezbe analize koje, dapace, djeca rade i u vrticu i to bas po preporuci autorice cija je knjiga u linku par postova prije, a koja je btw sigurno predavala tvojoj prijateljici psihologiju :) .

znaci, postoji odredjena preporuka struke po kojoj se za odredjenu dob zna sto bi dijete trebalo moci napraviti iz domene predcitalackih aktivnosti - prije skole.
ukoliko dijete to ne zna - onda postoji preporuka sto odgajatelji u vrticu trebaju raditi s djecom, kao i roditelji kod kuce.
i sve to u cilju otklanjanja kasnijih poteskoca s citanjem i pisanjem.

a to o "sam svoj majstor sistemu" i tome da roditelji nekad znaju napraviti vise stete nego koristi - slazem se. ali ne na ovom forumu. gdje ipak dolazi odredjeni roditeljski "kremdelakrem" koji je informiran i zna malo vise od prosjecnog roditelja i mislim da se ovdje ne propagiraju nekakvi kvazi savjeti koji mogu stetiti.

naravno, ispravite me ako grijesim :)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 19 svi 2008, 00:30

Mi radimo sve sto pise u onom Rodinom tekstu od malena. Trenutno u sklopu logopedskih vjezbi navecer kad citamo prvo citam ja glasno, onda on ponavlja za mnom. Usput pricamo o slikama u knjizi i na kraju o sadrzaju ako je nova prica u igri. Do nedavno npr. nije htio da mu citam Carobne svjetiljke, ilustracije su male u usporedbi s drugim djecjim slikovnicama, to ga je bas smetalo, jer on voli i cuti i vidjeti pricu. No sad ju moze i samo slusat, to je napredak.
Slova ga nisam ucila, zapravo nije ni pokazivao neki veliki interes, dok nisam ove zime dosla u vrtic i vidjela da se potpisao pod svoj uradak :shock: . Onda je nekih mjesec, dva trajala opsesija slovima, koja je sad opet malo pala, no ima jos fore do skole. Slovka vec sada, pise par rijeci.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ivanaCH » 19 svi 2008, 01:15

K. zna pisati velika slova, povremeno neko slovo ispusti, neko naopako okrene. Citati zna, treba joj malo vremena, ali ona to apsolutno ne voli. Sad je jos pogotovo zbunjuju slikovnice na engleskom i razlicita pravila. Ono sto mene vise muci je kako pomoci razvoj grafomotorike (pretpostavljam da je to u pitanju) jer ona jako ruzno pise, i tesko joj je pisati slova tako da budu mala. Radimo puno rukama, rezemo, lijepimo, nizemo....
D. ce uskoro 3 godine i ne pokazuje bas nikakav interes za slova ili brojeve. On je sav od akcije, i stalno u pokretu, jednostavno nema dovoljno strpljenja za "mirne" aktivnost. Pricu mogu citati samo u onom dijelu pored kojeg se nalazi neka slika koja ga zanima (po mogucnosti neki vuk s iskezenim zubima) i cim okrenem stranicu, on nece slusati nego trazi drugu sliku.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 19 svi 2008, 08:47

Imge, sori, evo sad sam pročitala ove savjete s Rode. Čini mi se da je to upravo ono što je moja kolegica i rekla. Treba samo čitati djetetu i to je sve. Pretpostavljam da ne postoji roditelj koji čitavu priču pročita (ako već čita), a da nijednom ne promijeni intonaciju. :dunno A ovaj razgovor nakon čitanja to dijete samo potakne. Zita je trenutno u fazi (mislim da malko provocira) da postavi po tri-četiri pitanja unutar samo jedne rečenice. Npr.,ja krenem čitati: Vuk je slijedio..., a ona će: A tko?, onda ja: Pa znaš mila, strašni vuk., a ona će: A kako?, a ja njoj: Slušaj i saznat ćeš! pa nastavim: Vuk je slijedio Crvenkapicu..., a ona će: A zašto? ... itd... :roll: Ovo nije baš lako odraditi i ostati pritom cool :cool
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 19 svi 2008, 08:50

Ma to radi i M, pa di je onda išao vuk, a zašto nije išao tuda..ma kako..
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la medo14 » 19 svi 2008, 08:58

Moja cura prije skole je znala sva slova i slovo po slovo procitati pojedinu rijec. Ali to i nije vazno za pocetak skole da li zna citati i pisati ili ne ili samo pomalo. Ono sto je nama bilo jako korisno je bila njena izvrsna grafomotorika. Nacrtati pet kosih linija paraleno jednu uz drugu uz isti razmak. To je dotjerala do savrsenstva. Srecom puno je crtala po papiru tako da joj je olovka savrseno sjela u ruci. Jako je vazno nauciti pravilno sjesti i drzati olovku u ruci.
Onda smo se igrali igrama rijeci i slova (to i sad radimo zbog ovog mladeg koji jos ima 1.5 god. do skole).
- igra na slovo, kalasika, izabere se slovo npr. B i svatko mora reci rijec na to slovo,
- onda malo slozenije prvi kaze rijec, slijedeci kaze rijec koja zapocenije zadnjim slovom od prethodne rijeci, tu vec treba malo mozgati,
- onda smisljavanje teksta koji se rimuje, evo bas primjer od jutros kad smo isli u vrtic, on veli: "ajde reci mama mia", ja ponovim, a on veli: "vidi tata se skija", ili "ajde reci devet", on odgovori "idi brzo u krevet". Znaci oni sami smisljavaju rimovanje rijeci.
- smisljavanje price, jedan zapocinje recenicu, onad slijedeci nastavlja svojom recenicom i tako u nedogled.
- pa prebrojavanje koliko slova ima pojedina rijec, pa koja rijec ima vise slova.
Uglavnom, dosta tih vjezbi koje pretpostavljam da su korisne kao priprema za skolu se mogu odraditi usput, u setnji ili prije spavanja.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Imge » 19 svi 2008, 09:10

evo, melita, medo je super napisala :)

opisat cu recimo malo nas put.
- odmalena razvijati ljubav prema knjizi i pisanoj rijeci, vodeci se preporukama u clanku s Rode (to su preporuke za manji uzrast!)
- svako toliko cekirati u relevantnoj litaraturi, kod teta u vrticu, na roditeljskim forumima - da li dijete ima razvijene sposobnosti i vjestine u skladu s dobi (!)
- u skladu s preporukom struke - raditi odredjene predvjezbe za citanje - bas onako kako je medo opisala - u setnji, u autu, dok se djetetu cita... dakle, ne uciti dijete citanju, ali dijete prije skole mora znati analizu rijeci, mora znati rastaviti rijec na slogove i mora moci cuti svaki pojedini glas da bi ga kasnije znalo pretvoriti u slovo :)
- u skladu s preporukom struke - raditi i odredjene grafomotoricke vjezbe - nama se visestruko vratio svaki ulozeni trud, svaka ulozena kuna i svaka ulozena crtica u svakoj vjezbenici(kojih ima u svim knjizarama) - a kojim se razvijaju grafomotoricke sposobnosti - znaci, ne vjezbati pisati slova, ali da vjezbanju i iscrtavanju crta, kosina, krugova, bojanja od crte do crte, na taj se nacin vjezba koordinacija, koncentracija, urednost... ako taj dio nije odradjen kako treba - kad se dodje u skolu - vise nema vremena za to. svaki dan se radi novo slovo i dijete je naprosto frustrirano ako se mora fokusirati na predvjezbe koje je trebalo odraditi ranije.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 19 svi 2008, 09:24

eto Imge je to lijepo sazela, upravo onako kako i ja na to sve gledam. :bye
Sad sam se sjetila jos jedan primjer vjezbanja onako usput, kao zabava. Mi se dosta vozimo autom i imali smo fazu zaludenosti registarskim tablicama, pa smu na kraju naucili sve oznake gradova iz HR kao i oznake pojedine strane drzave. Sve je to vjezba slova, vjezba da od dva karaktericticna slova izvede rijec.
medo14
kraljica tablica

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.