Switch to full style
Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Đeparac

12 lip 2007, 14:03

Molim vas pomognite mi u dilemi koliko kunica tjedno za đeparac djetetu od 8 godina(nepunih).Dakle,vrijeme je za nekakav đeparac ali mm i ja se baš ne slažemo u iznosu.Šta bi po vama,tj,koliko bi po vama bilo realno.On smatra da je oko 30kn.dovoljno jer ne treba dijete (još malo)navikavati na veliku količinu novaca(za raspolaganje) ,po meni je to malo i aki svaki dan pojede sladoled to joj je 70-tak kuna.Možda 50?Pomozite nam u ovoj maloj dilemi... :juhu

12 lip 2007, 14:33

pa ne znam o kojem rasponu vremena pricamo 30kn dnevno, tjedno, mjesecno, godisnje :dunno
ja bih rekla da dnevno ne bi trebalo vise od 10kn :dunno

12 lip 2007, 14:35

mi smo to rješili tako da svaki tjedan dobije deset kuna s tim da mu mi kupujemo časopise, sladolede i sl. a đeparac je za ono što si baš želi a ja ne mislim da mu trebam kupiti, tipa sličice nogometaša,sok iz aparata u školi :svadja (to je popularno među klincima) i sl. I to skroz fino funkcionira. Pitala sam ga da li želi veći đeparac ali da si onda sve sam raspoređuje rekao je da ne želi.

12 lip 2007, 14:38

:oops: uuuu, covjece, znaci ja ga pretjera :dunno

12 lip 2007, 14:39

Moj je jos mali tako da osobnog iskustva nemam.
Ali ja ne bi isla na variantu dnevnog djeparca, nego krajem tjedna. I po tome mi se manje cini bolje, 30kn je savim dovoljno, moze si kupit sladoled i jos kakvu sitnicu, a moze i stedit za nesto vise. A i ne treba joj svaki dan sladoled, jel tak? Bolje poceti od manjeg jer ce s vremenom dobivati (zaradjivati ;) ) sve vise djeparca. Ako joj vec sada das 70 kn tjedno, to ti je onda 300kn mjesecno, za par godina ces biti na 500kn mjesecno... :da? . Ako joj novac nije potreban da si u skoli kupi hranu nego joj je to cisto za zvake i roza olovkice s sljokicama onda joj je 30kn tjedno sasvim dovoljno.

12 lip 2007, 14:43

Moja 9-godišnja kćer dobiva 25 kn tjedno, ali tu joj ulazi i užina (ode si u pekaru po slanac, puter štangicu, buhtlu od čokolade (kad si želi nešto priuštiti). Bez problema kad je trebalo uštedjeti za nešto u roku od mjesec dana bi imala 50 kn i to jr njezino. Makar je u zadnje vrijeme otkrila da su joj i prijatelji gladni pa kupi i njima (to je i moj problem, ja ne volim jesti da me neko gleda zato uvijek ponudim, a sada je to moje dijete prihvatilo)

12 lip 2007, 15:33

Hvala cure...puno pomažete savjetima...mislim da će tako biti-30kn.tjedno...

12 lip 2007, 16:00

Izmedju 30-50 kn tjedno... Zavisi koje njene potrebe ubrajate u dzeparac- odnosno dali joj to ostane cista lova ili joj je taj novac i za hranu dok je u skoli?

12 lip 2007, 20:46

evo priznajem da sam ostala malo :shock:
M. ce od jeseni u skolu, znaci pocinje i dzeparac, pa sam se i ja malo posavjetovala s ovdasnjim mamama. djeca dobivaju u 1. razredu obicno 50 centi tjedno, iznos polako raste, ali nitko ne dobiva vise od 2 eur tjedno (npr. klinci iz 3. razreda). ovo sa 30 kn tjedno za prvasica mi se cini puno :dunno

12 lip 2007, 20:58

moj ima osam godina, ali ne dobiva nikakav dzeparac...vodimo ga i odvodimo iz skole, kupujemo mu sve sto pozeli, sve gluposti tipa casopisa, sladoleda...u skoli mu novac ne treba, imali su i oni automat, makli ga, na srecu, ali nismo mu dozvolili da nosi novac, taman i svoj, kojeg ima podosta, jer smo smatrali da je to cista glupost, ti sokici, razno razni ledeni sladoledi, smokici i dr. gluposti, koje bi si on kupio

da li je vi zelite uciti na racionalno trosenje novaca ili joj stvarno treba novac dok je u skoli? taj dio nisam skuzila

12 lip 2007, 21:02

Cula sam i ja to za 50 centi, ali poznam i djecu koja dobiju 5 eura tjedno. Moja Sara ce ove godine krenuti u prvi razred i na pocetku joj sigurno necu davati dzeparac jer ga nece imati gdje ni trositi.

Kad bude imala zelju ili potrebu - tek onda cemo krenuti sa dzeparcem.
Mislim da ce to biti suma od 5 eura tjedno, za svaki radni dan jedan euro.
Ako bude stedjela, na kraju mjeseca moze imati sumu od 20 eura i moze si ispuniti neku svoju malu ili malo vecu zelju.
To je dobar poticaj na stednju. :mrgreen:
50 centi tjedno je, po meni, stvarno premalo.
Ja sam siroke ruke :cool

12 lip 2007, 21:26

naravno da postoji potreba učit ih odg,al ja imam osjećaj da su za pametne raspodjele sa 6 godina ipak premali :dunno
s devet već jesu za đeparac...
nemam iskustva,pretpostavljam samo.

12 lip 2007, 21:55

moj će u školu, još nismo razgovarali o tome, ja sam a priori protiv džeparca u pravom smislu riječi. Mi oduvijek sortiramo otpad, a od kad se plaća, oni nose u trgovinu boce i stariji kao skuplja. Kažem kao jer je tek od nedavno skužio da si može nakon nekog vremena kupiti mickey časopis ili počastiti brata sladledom :3srca
Kad krene na jesen u školu, vidjet ćemo, ali mislim da ću mu ponekad dati po pet kuna koje će si spremit u kasicu, u školu ne vidim potrebu da ih nosi. Ne još.
Živi bili, pa vidjeli. :drink

12 lip 2007, 22:04

Ovaj đeparac se ne odnosi na školu,jer nema potrebe novac nositi(plaćam marendu).Ovo se odnosi na njene male stvari tipa časopis ,sladoled,sličice,...ustvari htjela bih da počne pomalo sama štedjeti i da uvidi da za nešto kupiti mora imati određenu svotu novca...a ako nema nema...mislim da je za to već zrela...za tih 30 kn.tjedno...Dakle ovo je đeparac za izvan školske male potrebe...

12 lip 2007, 22:45

vjerojatno je pametno takvo razmisljanje, ali ja o njemu jos dobro razmislila nikada nisam :dunno

mozda bih trebala

gotovo svaki dan ide sa mnom u ducan i ne znam kako bih mu odbila sladoled, sad po ljetnim vrucinama

fala bogu da se zainteresirao za citanje, nesto malo, pa si voli kupiti casopis

onaj jedan crtic mjesecno mu stvarno ne mogu odbiti

vise od toga ne trazi :dunno drugo mu svojevoljno kupujem, tako da, kod nas, ne vidim neku svrhu dzeparca...ili grijesim?

12 lip 2007, 23:14

Ma nije uopće stvar da joj ne mogu ili ne želim kupiti poneku sitnicu ali željela bih da počne shvačati pojam imati ili nemati i kad potrošiš nema više ....ne želim se strikntno toga držati ali kad joj kupim sladoled uz objašnjenje da ju častim zbog...nema veze čega...ipak mislim da je razlika od pojma kupnje sladoleda koji se podrazumjeva nakon škole.Možda koji put i ona nas počasti...tko zna ;-)

12 lip 2007, 23:44

moj zavrsava drugi razred, ide sam u skolu i iz skole i ne dajemo mu nikakav odredjeni tjedni ili mjesecni dzeparac.
jede doma prije skole, u skolu uvijek nosi bocu s vodom i nesto za prigrist (vocku ili nekakav desertic), u skoli ima mlijecni obrok. znaci, ne treba mu nikakav novac, al ipak ponekad dobije par kuna. to nije pravilo i ne nosi svaki dan, al nekad dobije 5, nekad 10 kuna, najcesce taj novac potrosi za sladoled ili sok nakon skole, ponekad pocasti i prijatelja (i ovaj njega).
isao je prosle sk. god. sa skolom na zimovanje i dobio 50 kn dzeparca koji nije potrosio. ove zime je sa klubom bio na pripremama i dobio isti iznos, potrosio valjda 30 a ostatak vratio ili obrnuto :dunno
inace, ima svoju kasicu u koju sprema lovu koju dobije za rodjendane i druge prilike i vrlo je siroke ruke, uvijek mi nudi da se posluzim ako mi treba :mrgreen:
sad kad je bilo ovo ludilo sa auto-sladoledima i slickama znao je rec da mu treba (mimo onog sto bi dobio od nas) npr. jos 20 kn iz kasice. iako bih ja zugala da pretjeruje, zapravo mu nisam branila, jer za takve njegove guste i sluzi ta stednja, ne ;)
plasticne boce isto nosi u ducan i odmah se pocasti :drink
ni ja ne vidim potrebu za dzeparcem.

13 lip 2007, 03:41

moji imaju 8 i 12 godina, nemaju deparac, po tom sam pitanju kao Bubidea

mozda bih trebala poceti :dunno

13 lip 2007, 07:47

eli di ami,mmov mali brat je napunio 13,znači skoro pa je vršnjak tvom starijem,...meni se čini da je on već dovoljno samostalan za đeparac odavno... :dunno
svekiji mu neće dat nisu oni taj tip roditelja,al ja bi,da je moj,to napravila već odavno,mislim da tad već jako dobro kuže da ako ne paze,neće bit,i itekako mogu počet učit raspoređivat i štedit,..

13 lip 2007, 08:53

kroz dzeparac ce se uciti kako raspolagati odredjenom sumom. zato mi se cini ok poceti s malim iznosom (u stilu, ak si potrosi sav mjesecni dzeparac, barem nije potrosio vise od nekoliko eura :mrgreen: ).
i jos nesto, klinci ovdje nakon cetverogodisnje osnovne vec idu u gimnaziju, do tad mi se cini bitno da zna raspolagat vlastitim novcem.

(makar je moj M vec mudrica, njemu deda za svaki crtez plati 5kn, onda on prebroji svoje kunice i veli: deda hoces da ti nacrtam jednog dinosaura? :mrgreen: )

13 lip 2007, 22:42

Tanja, razvedrila si me, već sam si mislila da sam ja grozna kad sam krenula s deset kuna tjedno s tim da povećavam vremenom. Sad mi je lakše.Pored đeparca on pere plastične boce i vraća ih u dućan a baka podupla svaki iznos koji dobije, to je način da si on sam "zaradi" svoje novce.

14 lip 2007, 09:00

ovo s plasticnim bocama je dobra fora. moji ce ljeto provest u HR, malo s bakama i dedama, malo s nama, mislim da cemo to uvesti, ako bude bilo "radnog elana" :mrgreen:

(a koje su boce u pitanju, jer ako je cola, fanta i sl. to ne pijemo :dunno i da li svaki ducan prima tu ambalazu?)

14 lip 2007, 09:01

Tanja, i Luka je otkrio prodavanje slika...kaže da skuplja novce za konja (ni više ni manje), a svima to simpatično (ima 4.5 god.) pa i zaradi.
Naravno, kako je već mali novce daje mami pa kupimo nešto što npr. zaželi (sitnice9. :mrgreen:

14 lip 2007, 09:13

eee, moj ne daje novce mami, nego cuva u svom novcaniku. pazi ovo, ima kunski i euro novcanik :mrgreen: . u kunskom ima jos od prosle godine novce i kad smo bili za 1. maj na moru vodio nas je na sladoled. mislim da je u onom trenutku kad je placao bio najsretnije dijete na svijetu. teta je rekla "20 kn" a on je odmah razvezao "bas dobro, imam 20 kn u komadu, ali da nemam mogao bih ti dati i 10+10, ili 10+5+5, ali nemam dvije od 5 samo jednu....bla, bla, bla..." (voli pricat :mrgreen: )

14 lip 2007, 09:40

Dakle,i moj stariji ima 7 god.ali nema dzeparca.Ponekad me trazi koju kunu jer jucer je njega prijatelj pocastio pa danas treba on uzvratiti.Takodjer sakuplja flase i nosi ih u ducan.Eto bas je sinoc zaradio pedeset i dvije kune.Za te novce koje si sam sakupi ne brundam da ih ne trosi jer vidim da dosta racionalno trosi.Svaku stvar koja mu se svidi prvo pogleda koliko kosta i uglavnom se odmah predomisli jer mu je to preskupo.Tako da i mene vise ne trazi non stop u ducanu kupi ovo,kupi ono.Jer vidim da shvaca bit novca i kako ih trositi.Kad ih ipak potrosi,to su onda neke sitnice po dvije kn pa kupi sebi i braci :3srca .Ne planiram uopce u skoroj buducnosti mu odredjivati tjedne/mjesecne svote jer mislim da je jos premali a i ne trazi.Nekad zna reci da netko u razredu ima hrpu love u novcaniku al onda malo porazgovaramo o tome i nema frke.Ja mu kupim sve sto treba,kad zatrazi par kuna dam mu i to je to.Jest da su novci vazni i da je pametno uciti ih odmalena raspolagati njima al nekako mi to cinimo kroz male korake bez tih tjednih iznosa.I koliko vidim to daje rezultata,dosta je sparljiv,al opet takav je sam nas nacin zivota.Mi recimo tesko krpamo kraj s krajem otkad im je tata u bolnici pa i sami shvacaju da novaca nema uvijek i da se ne moze sve kupiti.I iako svi kazu,da djeca ne smiju osjetiti kada se nema,da se to ne smije odraziti na njih,ja nekak to drugacije gledam.Naravno da uvijek im priustim ono potrebno,pa onda neko njihovo zadovoljstvo ali to je onda to.Ne govorim puno o tim problemima pred njima,ali oni to vide i shvacaju.I ne znam,meni se cini da je u redu da shvate da ponekad nema puno novaca i da se treba odrediti sta ce se kupiti i koliko je to potrebno u ovom trenu.Odoh ja u :oft

14 lip 2007, 09:54

moj sin ima 7 godina i NIKAD me nije trazio nikakvu lovu :dunno niti uopce ima u glavi uopce osvjesten taj pojam. totalno, ali totalno je nezaineresiran za to (za razlike od mamemu :mrgreen: )

i k'o sto kaze bubidea - kupim mu uvijek u ducanu ako zazeli casopis ili sladoled :dunno i on zadovoljan.

mi doma inace skupljamo plasticne boce od mlijeka i lovu koju dobijemo stavljamo u njegovu ili u kasicu od manjeg klinca - ali, ne vidim da im je nesto napeta ta prica.

14 lip 2007, 14:38

Ne dajemo redovan džeparac. Povremeno dobiju od baka, teta itd. neku lovu i to čuvaju. Za to mogu kupiti što žele. Zasad samo štede i broje koliko imaju ;-) .

14 lip 2007, 15:48

već se pisalo o ovoj temi na školarcima.
d ima 8,5 godina. završava drugi razred. ne dajem mu džeparac jer mislim da mu ne treba. boravkaš je, gotovo cijeli dan je u školi. ja ga dovodim i odvodim. ja mu kupujem sličke, sladolede, stripove i ostale sitnice za koje bi mu možda trebao džeparac.

a sad kad vas čitem možda sam u krivu, ali stvarno mislim da mu novci još uvijek ne trebaju :dunno

ima on svoj novčanik gdje sprema lovu koju dobije od bake, djedova ili familije. to buksa za igrice za game boy :mrgreen:

14 lip 2007, 23:12

Tanja, primaju ti sve plastične boce veće od 3 dcl. moraju biti oprane i bez čepa.
Ja znam da smo đeparac dobijali još kao klinci i to tjedno. Ne sjećam se koliko ali znam da sam mogla kupiti dvije vrećice bombona. Kako smo rasli tako se povećavao i đeparac.

14 lip 2007, 23:15

tania - plast. boce od "pića i napitaka" veće od 300 ml (znači i jogurti dolaze u obzir, voda, sokovi, mlijeko)
moraju bit oprane i može biti čep ;)
Odgovori