21 ožu 2011, 16:12
pomikaki je napisao/la:ja bi otvorila jednu posebnu temu o toj ne/dosljednosti
baš se pitam je li to toliko bitno?
Pa bitno je da dijete zna moj stav, moje granice. Ali i prilično malo dijete, vjerujem, shvaća da sam i ja nekad opuštena i dobre volje pa reagiram tek nakon par puta, a nekad se preko dana već dogodi svašta zbog čega ću možda reagirati burnije na nešto što sam jučer lakše tolerirala.
Dosljednost mi ide uz priču o kažnjavanju, fizičkom i na druge načine.
Ako dijete učim da poštuje tuđe granice, ne zbog kazne nego zbog ljubavi i poštovanja prema drugima, onda mi se ne čini tako bitno da svaki put reagiram jednako. Kao što nije potrebno ni da se moje metode i moji stavovi poklapaju sa mm-ovim ili s bakinim.
Malo ot, ali se uvijek pitam kad se spomene dosljednost u odgoju.
latica je napisao/la: ne znam jesam li ja dobro shvatila tvoje pitanje, na brzinu sad čitam pa nisam baš koncentrirana, ali po meni biti dosljedan ne znači uvijek jednako reagirati, jer je to nemoguće, nismo roboti, nego nastojati da te naše reakcije uvijek idu u istom smjeru. na primjer, moj mali recimo zna vani kad se igra s djecom uzet bečiji bager i neće vratit, (onda netko kaže kak je on zločest, a meni bude krivo -pa nije on zločest, on je malo dijete i prirodno je da uzme ono što želi i pokuša se izborit). za njega je to normalna reakcija. njemu se to sviđa i iz njegove egocentrične perspektive on to želi imati. na meni je kao njegovoj majci da mu objasnit zašto ga mora vratit (kratko i jasno - jer drugi dečko ide kući i tužan je kad njegov bager nije s njim) i da mu ga na kraju krajeva ako i dalje ne da uzmem i probam dat nešto drugo, ak prođe super - pohvalim ga kako je dobar, vidim kak je on onda sav sretan ... ako ne - on se dere (srećom ovo je rijetko), ja ga zagrlim, kažem da je normalno da je i on tužan, da je nomalno da je ljut, ali on doma ima svoj bager koji ga čeka i da je jako lijepo da je on vratio bager da drugi dečko ne bude tužan ... e sad, to je idealna sitaucija - a nekad sam ja zbog osobnih razloga već sama po sebi nervozna pa ću reći da vrati bager odmah čim vidim da se sprema neki okršaj, nekad ću ga pustit još 5 minuta u nadi da će sam vratit, što se naravno neće dogodit, pa ja time samo odgađam neizbježno oduzimanje, teta koja ga čuva ima vjerojatno svoju metodu da riješi problem, bake isto, ali ako ja uvijek idem istim smjerom u svojim postupcima u sličnim situacijama onda je to dosljednost. ima situacija kad je to važnije - koje su opasnije pa moraš biti i više krut, a nekad možeš bit fleksibilniji pa si dat više vremena da kažeš -e sad je dosta .. ne znam jesam li bila jasna ...sva sam zbkana
ivanaibruno je napisao/la:Pomikaki, pisale mo u isto vrijeme. Ano mi je da svtko u familiji ima drugacije odgojne metode, svjesna sam da cemo na isto brunino ponasanje, mm, ja , jedna baka, druga... Drugacije reairati. S tim sam se pomirila. Zato on i ima sasvim drugaciji odnos sa svakim od nas. Ok.
Medjutim, kak mislis da svaki put, ti, neces na isti nacin reagirati? Da karikiram, ali ako dijete plazi jezik- meni je logicno da svaki put reagiram n isti (kakav god bio) nacin. Ne moze beljenje jedanput rezultirat " kaznom" a da drugi put za beljenje dobije od mene pusu, jer se sad igramo, pa je beljenje dozvoljeno. Nezznam jesam te dobro shvatila.
21 ožu 2011, 16:19
21 ožu 2011, 16:35
21 ožu 2011, 16:42
21 ožu 2011, 16:49
dakle, ako ti za nešto procijeniš (ne mislim na temelju dubokog promišljanja, nego spontano) da je manje bitno i sl. i ne reagiraš uvijek u istom smjeru, tu su vam granice labavije i manje jasne, tako da se i od djeteta može očekivat da ih ne poštuje, a i kazna onda ne bi trebala biti ista (ako se to onda uopće može kažnjavat)...21 ožu 2011, 17:12
21 ožu 2011, 17:42
21 ožu 2011, 17:47
21 ožu 2011, 22:12
Ne, mislim da mnogi roditelji shvaćaju taj postulat dosljednosti previše doslovno, kao naizgled jednostavan ali potpuno nedostižan idealmama courage je napisao/la:pomikaki, jel to stvarno misliš da je više roditelja koji pretjeruju u svojoj dosljednosti?
21 ožu 2011, 22:14
) ali ne smijemo popustiti jer dijete uci da takvim ponasanjem moze dobiti sto zahtjeva. Takoder ako nekad popustimo, a nekada ne- zbunjujemo djecu. A djeci je kao i svima nama jako bitna predvidljivost- koje ponasanje izaziva kakvu posljedicu. Mi isto kad ne znamo sto ocekivati i kako se ponasati, smo frustrirani, a kako tek nece djete koje nema ni priblizno iskustva kao i mi.
21 ožu 2011, 22:26
21 ožu 2011, 22:28
Rialy je napisao/la:A djeci je kao i svima nama jako bitna predvidljivost- koje ponasanje izaziva kakvu posljedicu.
21 ožu 2011, 22:37
) nedosljednostima, dijete uči što je dosljednost
21 ožu 2011, 22:52
latica je napisao/la: ali kako je ova tema krenula od kažnjavanja, ono što ja želim naglasiti je da je moj stav da mi kao rodtelji moramo bit svjesni svoje odgovornosti za neke stvari - ne može netko kaznit dijete (batinama ili drugačije) kad se dijete ne pridržava pravila koja su i nama labilna. a to i je primjer - ne može netko udarit dijete i kasniej pričat kako nasilje nije OK, dakle nije dosljedan u svom stavu. ili jednom kad dijete plače u konzumu kupit mu tu igračku ,a drugi put ga lupit po dupetu, a treći put nešto deseto - pa to je onda totalni kaos, dijete se uči da ne može predvidjet situaciju jer njegovo isto ponašanje vodi do potpuno različitih posljedica.
21 ožu 2011, 22:52
21 ožu 2011, 23:48
pomikaki je napisao/la:latica je napisao/la: ali kako je ova tema krenula od kažnjavanja, ono što ja želim naglasiti je da je moj stav da mi kao rodtelji moramo bit svjesni svoje odgovornosti za neke stvari - ne može netko kaznit dijete (batinama ili drugačije) kad se dijete ne pridržava pravila koja su i nama labilna. a to i je primjer - ne može netko udarit dijete i kasniej pričat kako nasilje nije OK, dakle nije dosljedan u svom stavu. ili jednom kad dijete plače u konzumu kupit mu tu igračku ,a drugi put ga lupit po dupetu, a treći put nešto deseto - pa to je onda totalni kaos, dijete se uči da ne može predvidjet situaciju jer njegovo isto ponašanje vodi do potpuno različitih posljedica.
E to je ono... po meni ta priča o dosljednosti ima smisla samo ako prihvaćamo fizičku kaznu.
Ja imam pravo jednom pristati a drugi put ne na nešto što dijete želi! To mora biti razumljivo i malom djetetu. I roditelj može biti samo nepotrebno opterećen pravilom da se treba ponašati dosljedno ako situacije nisu nikad iste.
Ali ako dijete kazniš udarcem, to je već dosta jaka povreda njegovog integriteta. Onda sam dužna biti dosljedna, kako bi to dijete bar donekle znalo kad može očekivati udarac.
A budući da ostvariti takvu vrstu dosljednosti nije moguće, ni kazna udarcem ne može biti korisna... odnosno više je štete nego koristi.
pomikaki je napisao/la:Na primjeru daljinskog: i moje je dijete bilo njime fascinirano.
Nekad bih joj dozvolila da se njime igra - obično bi ga resetirala pa smo ga svaki put isponova namještali.
A recimo da je slučaj da baš hoću nešto gledati, i dijete mi uzme daljinski. Ako ne koristim fizičku kaznu, uzet ću daljinski i reći: sad ti ga ne dam, hoću ovo gledati u miru. Drugi put ću reći, ajde evo ti sad pa se malo igraj.
Ako taj put kad hoću nešto gledati udarim dijete, pa makar samo lagano, sve dobiva sasvim drugačiju dimenziju i dijete je koncentrirano na udarac - a ne na moju potrebu da gledam emisiju, i doživljava kao nepravdu i nedosljednost to što se jučer igralo s daljinskim a sad je kažnjeno.
22 ožu 2011, 00:25
22 ožu 2011, 00:57
ivanaibruno je napisao/la:Uvijek smo se trudili biti dosljedni, oduvijek se zna sta se smije a sta ne. Razlika je samo sto sam to ponekad odradila s pol snage, a drugi put sam bila umorna pa sam bila ostrija u provodjenju dosljednosti (ne mislim pritom na fizicko kaznjavanje). Ali, uvijek smo reagirali na iste stvari koje nismo zeljeli da dijete radi.
Medjutim, sad smo se uhvatili vlastitih gledista na igru s daljincima/mobitelima, pa to beljenje pa sladoled zimi. Nikad mobic/daljinac/telkac nisu bili djetetu na raspolaganju (em nije higijenski, em ima pun kl.. igracaka pa nek se igra s njima). Nikad ne bih tolerirala beljenje ( makar, moj to nije radio)- mislim, helou?!?, u kom kontekstu beljenje moze biti ok? A sladoled se jede apsolutno u svako doba godine, ne kuzim zasto se ne bi jeo zimi?
Meni je dosljednost uvijek bila okosnica odgoja, volim pravila u svakodnevnom zivotu. Isto tako, kako ste gore znale spomenuti- meni to nije vezano uz kaznjavanje. Ponekad mozda i je, al uopce nije nuzno. Tako da mi dosljednost, za razliku od kaznjavanja, uopce ne zvuci nimalo negativno. Imamo lijepo uredjen zivot, zna se sta se radi a sta ne radi, dijete to zna- nema tu nekih otvorenih pitanja. Sto dalje, sto je on stariji, to je nama lakse.
22 ožu 2011, 09:14
22 ožu 2011, 10:55
latica je napisao/la:po meni je upravo ovo najveći problem u nedosljednosti - da se koristi kao opravdanje za ponašanje: sad ti dam, sad ti ne dam? jer sam ja mama i ja mogu kako hoću. ma nemoj. šta bi dijete tu trebalo shvatit? tvoju potrebu da gledaš TV? a kako si ti shvatila njezinu potrebu da se igra s daljinskim? kažem, možda sam ja krivo shvatila tvoj post, ali meni to nije u redu. još jednom ću reći da je moje mišljenje da je dosljednost nešto čemu u globalu trebamo težit, a ne u startu odbacit mogućnost da se tako ponašamo i reći - bit će kako ja kažem jer nemoguće je uvijek biti dosljedan. a dijete nek shvati ...
22 ožu 2011, 15:30
22 ožu 2011, 16:08
Mislim da se može dosljednost shvatiti kao nešto prema čemu težimo, ali nam istovremeno mora biti jasno da se do nje ne može doći.
I osim toga mislim da je dosljednost uvedena kako bi se fizičkoj kazni dodalo pravilo po kojem bi se mogla prikazati kao pravedna ili zaslužena.
čuj, to što je tebi nedostižna ( zato jer ju ne cijeniš previše pa joj ni ne težiš), ne znači da je i drugima nedostižna
22 ožu 2011, 16:25
22 ožu 2011, 16:29
22 ožu 2011, 16:40
Volvo je napisao/la:Znate ono: najbitnije je da se mama i tata ni milimetar ne razilaze u stavovima u odgoju i bezrezervno se drže svega unaprijed dogovorenog u stavovima i postupcima koji podržavaju stavove.
22 ožu 2011, 17:49
, ako mu ne das pravila ponasanja. S dvije je to "Ne guraj prste u struju", a s deset "Ne smijes ici van ukoliko nisi napisao zadacu, spremio sobu, pojeo rucak i ukoliko vani pada kisa ili ako nam netko dodje u goste." (parafraziram)
22 ožu 2011, 18:03
22 ožu 2011, 20:12
22 ožu 2011, 20:42
she je napisao/la:Ono što je po meni bitno kad je doslednost u pitanju jeste biti dosledan za bitne stvari i ne trošiti previše energije na gluposti tipa beljenje.

I mislim da imam dobru i lijepo odgojenu djecu.
22 ožu 2011, 21:36
Barbi je napisao/la:she je napisao/la:Ono što je po meni bitno kad je doslednost u pitanju jeste biti dosledan za bitne stvari i ne trošiti previše energije na gluposti tipa beljenje.
Po meni je ovo što je she rekla poanta. Treba biti dosljedan, da, prije svega oko važnih stvari. Ali složit ćemo se, nisu svima jednake stvari važne, niti približno.Nekome je bitno da lijepo odjeveno dijete ostane čisto i uredno i kaznit će ga ako se uvalja u blato. Ja ću okrenuti očima možda ali me iskreno za to boli džon.
![]()
Primjer su bili slatkiši prije jela - ok, i to je nešto što ne dozvoljavam ali ne smatram to tako bitnom stvari da nekad ne mogu popustiti. Ali zna se da je to iznimka, ne novo pravilo.
Nisam tip krutog roditelja sa prestrogim pravilima.I mislim da imam dobru i lijepo odgojenu djecu.