). A kako stalno ima pitanja tipa "kad ce moj rodjendan", "kad cu trenirat plivanje u velikom bazenu" i tako... onda mu pokusavam objasniti tu vremensku dimenziju, ali vidim da mu nije sasvim jasno. Stoga molim za ideje i prijedloge.

Sada je: 05 lip 2026, 23:00.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy
). A kako stalno ima pitanja tipa "kad ce moj rodjendan", "kad cu trenirat plivanje u velikom bazenu" i tako... onda mu pokusavam objasniti tu vremensku dimenziju, ali vidim da mu nije sasvim jasno. 
, onda smo pokusali sa poveznicama, tipa taj dan ima engl. pa su to ti i ti dani, sto god objasnjavam oobavezno to nadopunjujem i vizualno (koristim prste na ruci, imamo doma i kalendar (tjedni) za smjeske/placke); listali smo onaj zidni kalendar pa sam im pricala da svaki mjesec ima toliko i toliko dana, po mjesecima usput i godisnja doba spominjala, one dane koji su crvneni su nedjelje kad se ne radi (i subote), poneki praznik kad se nesto znacajno dogodilo pa se to slavi i tad se ne radi... radni tjedan (kad mama i tata rade i oni idu u vrtic) ima 5 dana (bar kod nas) i onda 2 dana odmaramo, sad vec znaju petkom nose igracke u vrtic i onda znaju da je petak i da sutra ne idu u vrtic... ovo sam onak nabacala, mozda ti nesto od toga posluzi
ga
!

) i vidim da je u poslednje vreme interesira i ostalo a ne znam bas kako joj sve to pribliziti jer je - mala 

). pogotovo kad - polaskom djeteta u skolu - skontas da zapravo sve sto radis u predskolskoj dobi ima itekako veze s kasnijim skolovanjem, kad taksativno skontas kako ti se svaki tvoj predskolski ulog visestruko vraca. kad skontas koliko su matematika i priroda povezani ili recimo matematika i gramatika...no, to je vec druga tema...

ili grgur. Pa jos mjesec, dva i tako krug kao tortu podijelis na 12 snita dok ne dodjete opet do njegovog rodjendana. Po potrebi krug koristis i za godisnja doba ili mjesece dijelis na manje, tjedne ili dane, ovisno sto je predmetom trenutnog interesa. Nama je to pomoglo da shvati da je godina cjelina i da se sve vrti u krug. I onda smo se nadovezivali.
znaci dijete jako dobro mora shvacati pojmove ispred-iza-u sredini (dakle, od toga poci). bez toga se uopce ne moze ici u objasnjavanje i shvacanje pojma vremena.

. Ocu reci - nema klinca koji ne nauci dane u tjednu i godisnja doba, gledanje na sat (to jos ne kuzi bas jako dobro, zeza ga popodnevna satnica), to je jednostavno nesto sto se dogodi samo po sebi kad je vrijeme, bilo da se ne znam kako trudis i radis teske planove i obuke, bilo da pomalo "skuplja" iskustveno (tipa ovog sto su cure napisale - ponedjeljkom sport, utorkom jezik... itd).
)
...

i zadovoljilo bi ga iskljucivo da mu u dan kazem - znaci za toliko i toliko dana.

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.