Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
03 pro 2009, 22:46
Curka ima 2 god i 3 mjeseca i jednako dobro se koristi jednom i drugom rukom.
Lijepo drzi olovku sa obje i npr crta puza kao nepravilnu spiralu. Nepravilna je, ali je gotovo jednaka sa obje ruke.
Takodjer jede i zlicom i vilicom jednako spretno bez obzira jel hrana kruta ili rijetka.
Npr punu salicu od 2 dcl prinese ustima i pije drzeci jednom rukom bez razljevanja.
Ustvari kad god se zateknem da registriram kojom rukom nesto radi svaki puta to kod nje izgleda potpuno prirodno bez obzira o kojoj ruci se radi.
Zanima jel se uopce moze u ovoj dobi odrediti hoce li biti desnjakinja ili lijevakinja?
03 pro 2009, 23:16
Sad sam tek skuzila topic o lijevacima dolje nize.
Doduse vise se pise o skolarcima, ali ako treba neka moderatorice spoje ovo
04 pro 2009, 09:02
Ustvari kad god se zateknem da registriram kojom rukom nesto radi svaki puta to kod nje izgleda potpuno prirodno bez obzira o kojoj ruci se radi.
I tako ustvari i treba da bude, do trece godine....da koriste podjednako i LiD ....tek nakon trece se moze vidjeti da li je dijete ljevak ili desnjak
05 pro 2009, 15:26
u pravilu se klinci "odluče" za jednu stranu između treće i četvrte godine, iako nekada to može biti i kasnije.
18 pro 2009, 11:03
Nama je fizijatar rekao da je to sigurno tek poslije 6. godine. Moj Teo oduvijek koristi desnu ruku za sve, a Niko uzme npr. olovku s desnom, onda ju prebaci u lijevu pa tak crta, a neki put opet crta s desnom. Sad su 5 godina, a ja još za Niku nisam 100% sigurna. Ipak, mislim da je prije ljevak jer mu i mozak tak radi, kad ga pitamo kak izgleda broj 100 veli "dvije nule pa jedan".
18 pro 2009, 12:42
Bila sam uvjerena da se ipak ranije počnu razlikovati
30 pro 2009, 10:33
moja lola je " lijeva" i ta ruka joj je dominantna već duže vrijeme, dok miha još uvijek ne zna koju bi koristio kao dominantnu- neke stvari radi lijevom, neke desnom a sedam godina će. naša defektologica kaže da će sve doć na svoje, no da ga pustim da sam " odluči".
03 sij 2010, 09:24
Moji su se svi jako rano pokazali kao dešnjaci i nisu kolebali ali to je očito jako individualno. Mala nećakinja isto tako dosta rano pokazala da će bit ljevakinja. Ne bih se puno opterećivala jer danas nije sramota bit ljevak kao što je bila nekad kad su djecu silili na korištenje desne ruke