Prije neki dan sam bila na sajmu knjiga ovde u Sarajevu, i shvatila sam usput da je to jedini društveni događaj koji nisam propustila u zadnjih nekoliko godina (mislim na sve moguće sajmove knjiga u svom gradu). Naravno, krasno sam se provela iako je bio mali sajam i kupila nekoliko knjiga, a među njima i jednu knjigu bajki za bebu. Beba trenutno ima 9,5 mjeseci
Čim sam došla kući odmah sam uzela knjigu bajki i posjela bebu pored sebe i počela mu čitati prvu. Moram li reći da nije bio nimalo impresioniran?
sjedio je mirno možda 3 i po sekunde dok nije skontao igračkicu na drugom kraju kreveta i hop, ode on svojim poslom, a ti mama čitaj nekom drugom. Zašto ovo pišem? Pa, ja jako volim čitati. Jako.
Najdraže mi je provesti nekoliko sati uz dobru knjigu, više nego pogledati film ili čak nekada i izaći napolje sa prijateljima. Moj odnos prema knjigama se razvijao sigurno od najranijeg djetinstva, znam da sam znala čitati i prije nego sam krenula u školu, čak se sjećam jedne nove godine kada sam od roditelja dobila veeeliki paket knjiga - bilo je to 50 knjiga biblioteke lastavica lektira (vjerujem da se dosta ljudi ovde sjeća tih knjiga) i znam kako sam tada bila sretna, još i dan danas taj mi je poklon među najdražim poklonima koje sam ikada od nekoga dobila.
No, moj suprug recimo nema takav odnos prema knjigama, kao recimo ni moja sestra. Oni mogu pročitat koju knjigu, a i ne moraju, radije će raditi nešto drugo nego gubiti vrijeme nad knjigama. Eh, ja bih da svojoj bebi usadim ljubav prema knjigama, i čitanju uopće, no ne znam odakle da počnem. Tako da zapravo imam pitanja za vas - kada ste vi počele čitati svojim bebama? Da li ste im uopće čitale? Kako ste to radile? Da li su se bebe smirivale uz knjige? I najvažnije naravno - kako razviti dobar odnos dijete - knjiga?
Eto, razmislite pa se javite, voljela bih čuti tuđa mišljenja i iskustva...

, prvi "odjek" je izazvala Pampers reklamna slikovnica na razvlačenje, s nacrtanim životinjama koje sam u dobi prije 1. godine "čitala" oponašajući glasanje svake
, mislim da je to glasanje imalo presudni utjecaj na to da dijete sada u 1. razredu sasvim pristojno čita (tada se stvorila ljubav prema knjizi).
). Brojke i slova (tim redom) je savladao rano, na svakodnevnom putu od vrtića do doma smo "čitali" registracije auta (na njegovu želju).

Baš sam se i ja često pitala koje je pravo vrijeme za uvest čitanje u dnevnu rutinu. Moj Emi voli listati šuškalice i ove zvučne knjigice. Sav je presretan kad mu ja objašnjavam što je što na slikicama. Odmah počne pljeskati rukicama i nešt zasad nerazumljivo razgovarati 

kuća nam je puna knjiga, uvijek bi radije kupila knjigu nego neku odjeću, a ja često čitam - čak i uz dijete. i on to vidi i oponaša, kao što oponaša i kad peremo veš i kuhamo i sl. Rijetko mu baš čitam priče jer to mu nije zanimljivo (ima 18 mjeseci), ali zato često zajedno listamo slikovnice - ja izmišljam priče, ali pri tome prstom pokazujem na slike i detalje pa o tome govorim, stalno njega ispitujem iako on još ne priča ...