04 svi 2010, 18:19
skorpionka je napisao/la:Ako je sport na repertoaru u boravku, on ce igrati, ako su te karte ili gormiti, on će uzeti lektiru i čitati.
04 svi 2010, 22:32
IINA je napisao/la:Kod nas se bira učiteljica. Na vjeronauk nejde pet učenika, iz našeg razreda
jedna učenica. Standard je najmanje 14 učenika za razred...
I ja stvarno ne znam koja je to vaša škola,
ali u školama koje znam vjeronauk je iza nastave.
04 svi 2010, 22:34
medo14 je napisao/la:jel se može ispisati iz vjeronauka u školi?
Npr. upišeš u 1. razred i onda klinac u 2. razredu zaključi da ne bi išao?
Nama su rekli da može, ali na kraju školske godine, treba napisati neku
zamolbu.
Melita, moja djeca idu u državni vrtić (jaslice) i moram priznati da ih nitko ne plaši vjerskim pričama.
Suprug i ja smo vjernici, djeca nam idu od rođenja nedjeljom na misu, pričamo im vjerske priče, molimo zajedno ali sve ostaje u obitelji.
04 svi 2010, 23:35
melita je napisao/la:Neka me nitko ne shvati krivo ali ja sam ovaj topic otvorila više zbog toga da razgovaramo o tome kako omagućiti djeci ateista ravnopravan status u školama, a ne da raspravljamo o vjeri. Onaj čije dijete ide na vjeronauk ima čistu situaciju, pa nije vrag da bi nekome smetalo da u školi postoji razred za djecu koja ne idu na vjeronauk!!???
i kako odgajam dijete ateistički.
05 svi 2010, 00:32
thinkPINK je napisao/la:Ne znam sto ce i kako ce biti kad moj klinac bude stariji, ali iz sadasnje perspektive nece ici na vjeronauk pa i ako bude mislio da zeli.
kao što već rekoh, stjerana u kut, da nemam izbora. To što ću morat svome djetetu objašnjavat zašto svi idu, a ono ne ide i da nije zbog toga gore ili drugačije od drugih.
odmah me prošla volja za krishnom.
). prihvaćam i poštujem tuđe religiozne osjećaje (u mojoj kući se zna proslaviti badnjak zbog bake itd), objekte (već kao dijete sam je vodila u begovu džamiju u sarajevu, sad joj objašnjavam šta je sinagoga i tko su ljudi s bradicom i kapicama, koji stoje ispred sinagogre), svetkovine (i moje dijete je prisustvovalo prvoj pričesti nećakinje i djece mojih prijateljica) i tu se puno ništa nije promijenilo niti će se promijeniti. jedino što se promijenilo ovih godina da sam postala odlučnija u mom izboru: da postanem doslijednija u svom ateizmu (koji po meni više ima veze s mojom željom da bude principijelna i nelicemjerna, nego sa samim nevjerovanjem) i da svojih 1x1m ateizma obranim od nasrtaja ignoranata. imam pravo na svoj izbor i imam pravo da se taj izbor poštuje. nastojim se osloboditi nekih "starih" tradicija i navika, koje su duboko i u meni ukorijenjene. više se ne molim za stolom, ni pro forme radi, da bi zadovoljila rođake za vrijeme nekih svetkovina. molitvu odšutim. nit se više krstim kad ulazim u crkvu (da nabrojim nekoliko navika koje sam radila automatizmom). poklanjam(o) si čokoladne zečeve za uskrs i dalje 
05 svi 2010, 01:14
) da postoji bog (mada, kao što rekoh, nije bit samo vjerovanja u postojanje, nego to je puno više - to je "slavljenje" boga, što joj pokušavam također objasniti, koliko mogu za njene godine, primjereno) i da neki koji vjeruju bi želili i da ona vjeruje. al da smo mi (tu ubrajam i tatu, koji se odnedavno izjašnjava kao agnostik) izabrali ne da ne vjerujemo, nego da ne želimo boga kao prijatelja (koliko god on bio mio i drag, postojao on ili ne). eto. tako sam to ja mom djetetu objasnila. kratko rečeno: ne vjerujemo i da, moje dijete ne vjeruje u boga. vjeruje u uskršnjeg zeku (a tko ne bi
molim vas, ne hvatajte se za svaku moju riječ, nastojala sam što kraće (
) objasniti kako se snalazim u i za mene novoj i nesvakidašnjoj (roditeljskoj) situaciji i mislim (iako sam priličan autodidakt po tom pitanju) da smo na dobrom putu.
05 svi 2010, 08:19
05 svi 2010, 08:32
05 svi 2010, 08:45
05 svi 2010, 08:48
05 svi 2010, 09:06
. Pa smo joj stavili časopis u torbu.
05 svi 2010, 09:11
S dodatkom da se ja nikad niti nisam molila za stolom ni križala pri ulasku u crkvu - jednostavno nisam to ni znala ni navikla. Moji su ulasci u crkve uvijek bili na razini turističkog razgledanja ili prisustvovanja nekoj ceremoniji.
05 svi 2010, 09:13
, to je kao da tvrdite da je nemoguće organizirati razred koji bi uz obvezni jezik učio još i kineski ili francuski. Dapače, što više čitam ovu temu to sam čvršća u uvjerenju da takav razred mora postojati. Ili vjeronauk mora ići nakon redovne nastave. Ovo sa rupom usred satnice je nonses koji može proći samo kod nas. Okej, može rupa, ali nek joj se u to vrijeme omoguće satovi klavira. Ako država izdvaja novac da plati nastavnike vjeroučitelje, onda nek se dio novca koji pripada mom djetetu preusmjeri na učitelja klavira.Znam ja sve afirmativne načine za izgradnju samopozdanja. Ali ko što reko-zabavno je gledati kako našem samosvijesnom djetetu odjednom mišljenje nekog tamo "Jure" (slučajan odabir), za čije bi roditelje rekli da su dijametralno suprotni nama-postaje užasno bitno
I onda niš-možda je okej nekad djetetu pomoći da lakšim putem dodje do svojega mjesta u skupini
05 svi 2010, 09:17
Koliko ja razumijem, zbrinjavanje djece pod vjeronaukom nije po defaultu obaveza učiteljice, ona ima svoju satnicu i ovo bi joj se valjda trebalo platiti dodatno.
05 svi 2010, 09:25
melita je napisao/la:Definitvno i Zašto ne bi bilo razreda bez vjeronauka uopće ne shvaćam![]()
05 svi 2010, 09:26
Beppa Joseph je napisao/la: Što se tiče vjeronauka u školi, odmah bih ga ukinula, kao i većina praktičnih vjernika (a i ostali)..........,
Beppa Joseph je napisao/la: I da, što se tiče raja i pakla, mislim da klinci u mojoj obitelji u vrtićkoj dobi nisu ni znali za pakao niti da postoji neki policajac gore tko ih nadgleda. Većina vjernika, a posebice vjeroučitelji, Boga želi djeci prenijeti kroz ljubav i dobrotu. Mislim da su takve informacije dobili od nekoga tko je to čuo u obitelji, od bake i sl.
05 svi 2010, 09:28
05 svi 2010, 09:34
Treče, u tom slučaju vjeronauk bi se izdigao na neku drugu razinu,
dakle iznad izbornog predmeta. I što bi se dogodilo ako neko dijete
želi prestati ići na vjronauk ili se pak upisatu u drugom razredu?
05 svi 2010, 09:37
ideja sa razredom bez vjeronauka
eli je napisao/la:Koliko ja razumijem, zbrinjavanje djece pod vjeronaukom nije po defaultu obaveza učiteljice, ona ima svoju satnicu i ovo bi joj se valjda trebalo platiti dodatno.
učiteljice kao i svi zaposleni na puno radno vrijeme imaju satnicu od 40 h tjedno u koju su uključeni nastava, pripreme i ostalo. predavati u nižim razredima ne zahtjeva tolike pripreme i ispravljanja testova da ne bi mogle ta dva sata tjedno ako su u sklopu nastave biti sa djecom, nadgledati njihovu igru ili ih odvesti u knjižnicu.
da moje dijete nije sklono gluparijama pa je sve bilo ok, ako se to tako moze reci, jer se ona u vrijeme vjeronauka i iza toga skitala po skoli.
05 svi 2010, 09:39
melita je napisao/la:Treče, u tom slučaju vjeronauk bi se izdigao na neku drugu razinu,
dakle iznad izbornog predmeta. I što bi se dogodilo ako neko dijete
želi prestati ići na vjronauk ili se pak upisatu u drugom razredu?
Ilna, koliko sam uspjela pohvatati, vjeronauk je jedini izborni predmet koji ide usred satnice, što znači da se već izdigao na neku drugu razinu.
05 svi 2010, 09:39
05 svi 2010, 09:41
05 svi 2010, 09:42
melita je napisao/la:Zar nisu već separirani? Ovako samo separiranima omogućujemo da to više ne budu.
05 svi 2010, 09:45
05 svi 2010, 09:47
Adorabla je napisao/la:Ja osobno sam imala vrlo neugodnu situaciju prosle godine kada sam bila s uciteljicom na info i poslije info je zvonilo za veliki odmor te sam se ja htjela javiti svom djetetu. nje nije bilo, nigdje, a nitko nije znao gdje je jer ona ne ide na vjeronauk.
Hvala boguda moje dijete nije sklono gluparijama pa je sve bilo ok, ako se to tako moze reci, jer se ona u vrijeme vjeronauka i iza toga skitala po skoli.
05 svi 2010, 09:48
05 svi 2010, 09:50
05 svi 2010, 09:53
05 svi 2010, 10:01
Barbi je napisao/la:Po meni je to prvo i osnovno na čemu treba inzistirati - da djeca koji ne idu na vjeronauk budu zbrinuta za vrijeme sata vjeronauka. Kod nas to funkcionira dobro no i ima ih puno pa ih baš ne mogu samo tako pustiti da bauljaju po školi.
05 svi 2010, 10:19
i zato za početak mi roditelji koji ne šaljemo svoju djecu na vjeronauk trebamo znati koja su naša prava po tom pitanju tj tko je dužan djecu zbrinuti u to vrijeme. i na tome inzistirati!