Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

jaslice ili teta čuvalica1...

19 sij 2010, 15:50

Krumpirić je napisao/la:plaća za isto zanimanje nije veća nego slična.

MM je strojarski tehničar ( četverogodišnja škola), osnovica mu je 2600 i tako i svim ljudima u njegovoj firmi.
Diplomirani inžinjer ima 5000 kn, što nikako ne vjerujem da je i u Zg-u.
Moj tata radi u Zg-u, po struci je bravar ( trogodišnja škola) i ima plaču od 5500 - 6000 kn.

rusulica, vjeruj da je moguće.
Koliko ljudi kod nas ima fakultete, pa su na Zavodu za zapošljavanje.
Skoro je podjednak broj ljudi sa SSS i VKV koji su bez posla, pa ljudi moraju ići na polje raditi da zarade koju kunu.
Zar to nije nepravedno?

eli, možda si u pravu, možda nisi.
Frendica radi u Zg-u u staračkom domu, plača joj je 6000 kn, kod nas su plače u staračkom od 2500 - max. 3500 ako imaš sreće.

Znam da me ne shvaćate, ali upravo iz tih razloga je meni nepojmljivo da su cijene čuvalica u Zg-u tako visoke.

Re: jaslice ili teta čuvalica...

19 sij 2010, 15:53

tko govori o pravdi? stvar je u činjenicama.
jednostavno ovako - ako ima puno ljudi koji su za stabilnu ženu koja zna sa djecom spremni dati 3000 kn za 1:1 u svojem domu (a samo to je prava čuvalica) i za manje će raditi one jako nesnalažljive ili manje sposobne.
teško da će netko bez škole, veza i financ.zaleđa sa plaćanjem moći parirati onim visokoobrazovanim i dobro plaćenim kakvih u zg ima dosta.

minimalna plaća je oko 2800 bruto. malo. kao što je malo i toliko dati čuvalici pa nek si sama plati staž i poreze ili si ne plati.

19 sij 2010, 15:54

Zwerka imam osjecaj kao da imas pik na ZG i kao da mislis da ovdje svi imaju place preko 5000 ili 6000kn i da svi zive ko u bajci.
ja imam zavrsen faks, radila sve i svasta da dodjem blizu svoje struke. radila sam i besplatno i dugo godina za 1600kn , samo da radim i da naucim posao.
nakon porodiljnog, mi nitko nece nuditi vecu placu, morat cu je zaraditi ispocetka.
a daleko je placa na kojoj sam ja ostala od hrv.prosjeka danas.
i tako je mnogim zenama.....

isto tako cijene nisu iste u ZG,ST, KC ,.....
ni po pitanju jel ides popit kavu, kupit spizu ili pak dizat kredit za stan.....

19 sij 2010, 15:55

Eli evo npr.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/naja ... 37641.aspx

Zwerka i kod nas su biroi puni. Akcija s faksa na posao trebala bi se zvati s faksa na biro :)
Plaće isto nisu bajne ali opet kako za koga. Poznanik je VŠS fizioterapeut u poznatoj privatnoj ordinaciji i već 1 god dobiva 3000 a taj posao je nakon faksa 2 godine čekao. Drugi poznanik je završio sss i po vezi je direktor u jednoj velikoj firmi i masno zarađuje. Vezu je dobio po ženidbi a prije toga je bio anonimac
Zadnja izmjena: rusulica; 02 svi 2010, 00:35; ukupno mijenjano 2 put/a.

19 sij 2010, 15:56

plaće u privatnom sektoru su takve da te gazda plati koliko misli da vrijediš, odnosno što manje može, a da ne izgubi radnika takvih kvaliteta. sasvim mi je jasno da dobar tokar dobije 6k. to je traženi zanat, neće nitko to raditi, a mladi koji izađu kao kv nemaju pojma o ničemu.

što znači posao u staračkom domu? plaća sestre je jedno, njegovateljice nešto drugo.

ima fakulteta i fakulteta. neki samo izbacuju diplomante koje tržište ne može progutati.

19 sij 2010, 15:58

rusulice, ti si govorila o bruto plaći, a zwerka i mi o neto.

19 sij 2010, 16:00

eli je napisao/la:tko govori o pravdi?

Ponovo kažem osvrtala sam se na ovo
rusulica je napisao/la:pa zašto bi netko s istim obrazovanjem ko teta imao veću plaću od nje, a ona obično radi i više od 9h :dunno

:mah imam posla, nemojte se :baba

19 sij 2010, 16:02

rusulica je napisao/la: :mah imam posla, nemojte se :baba

Ne brini, nećemo se! ;)
Samo nam se mišljenja razilaze, a to je sasvim normalno!

19 sij 2010, 16:10

Zwerka je napisao/la:Frendica radi u Zg-u u staračkom domu, plača joj je 6000 kn, kod nas su plače u staračkom od 2500 - max. 3500 ako imaš sreće.

da li se radi o privatnim staračkim domovima ? ako da, smještaj u Zagrebu je 7-8 tisuća, a van Zagreba se može naći i za 5

19 sij 2010, 16:31

Ajme sad ste me skroz zbunile.Ma koji faks,ako imaš vezu možeš šta hoćeš.Ne velim da faks ne znači ništa ali znam par slučajeva di je između ove dvije osobe posao dobila ona bez faksa(uz vezu naravno)Moja teta ima "faks" pa pere tramvaje na Remizi isto ko i neka koja ima dva razreda osnovne,a i to s tramvajima je imala vezu..Ma bolje da si uzmem neko dijete pa ga uz svog čuvam doma.S tim da sam još zdravstvene struke onda znači mogu nabit cijenu :D :D :D

19 sij 2010, 16:36

možeš probati. no da čuvaš istovremeno svoje dijete sa njihovim je ono bi rijetki roditelji prihvatili. ali da da odeš za čuvalicu kad ti mali krene u vrtić i ako imaš smisla za djecu uz zdr.struku mogla bi tražiti bliže gornjoj granici oko koje se cijene kreću.

i ne radi se o faksu i nije to zlatno pravilo. no iluzorno je očekivati da u gradu gdje ima puno visokoobrazovanih koji rade na dobrim poslovima za dobre pare i mogu si dozvoliti čuvalicu lako naći čuvalicu i netko tko ima običan posao sa sss. iako ima dobro plaćenih poslova i za one skroz bez škole (npr na groblju). zwerka je malo precijenila svoje mogućnosti u zg.

19 sij 2010, 16:41

Kud baš ovo na groblju :lol (nije smiješno...znam) Vidjet ćemo što ćemo... :)

20 sij 2010, 15:17

potpisujem plusic u potpunosti! u istoj sam situaciji ko i ona, i u prošlosti i sad... život u zagrebu ne jamči dobar posao uz završen faks, a još manje dobru plaću... nakon faksa sam svašta radila neko vrijeme za sitnu lovu, a onda se selila preko par pirvatnika do onog kod kojeg mi se najviše svidila priroda posla, a plaća, to je sve tu negdje u hr, diktira ju tržište i ne odskaču plaće u zg u odnosu na ostatk hr-a, uzevši paralelu za isti posao, ali da je izbor posla malo veći, je... ali to ti samo znači da kad ti dosadi biti nekom vreća za box, ti promijeniš firmu, pa sve ispočetka... stječeš ugled i dokazuješ se da bi se mogla sutra nadati boljim radnim uvjetima i plaći... i tako unedogled tj. dok ti ne dosadi mijenjati i dok se ne pomiriš s tim što imaš :dunno

20 sij 2010, 15:22

Dobro, da promjenimo off topic temu i vratimo se pravoj temi.

Naravno da još nisam maloga ispisala iz jaslica..sve samo nešto čekam, ne znam ni sama šta..

SAd, kad ga ispišem, jel to mogu preko telefona ili baš moram osobno tamo, nosit neke papire??
Jel zna netko kako to ide?

21 sij 2010, 00:00

Meni je otpala ona žena s odraslom djecom,
Svekar mi ima svaki drugi tjedan slobodan i ponudio se da on čuva L u to vrijeme a za ostalo da nađem ženu. Što mislite jeli to kombiniranje zbunjujuće za dijete. Svekar inače ima 52 i prilično je vitalan. Prije 16 god je i on bio na porodiljnom sa mojom zavom ali isto se bojim da nije malo ispao iz štosa (npr L se još nije potpuno ostavila pelena pa ne znam kako bi se on s tim snalazio iako je svoju kći praktički on odgojio jer je svekrva tada radila a on bio doma.) Mišljenja? P.s. on bi to radio free pa je minus što bi mi bilo nelagodno reći mu kad nešto krivo radi a on je tvrdoglav a meni svašta smeta :roll . Npr L je alergična na jaja a on joj daje manistru s jajima s objašnjenjem ma neće joj ništa biti. Istina nije joj ništa ali je isto tako moglo biti nešto i svašta ali on je najpametniji. Jedna mama mi je rekla da sam picajzla i budem li toliko toga tražila da nikad neću naći čuvalicu jer idealno ne postoji. Mislite li da pretjerujem, budite iskrene.
Ja bih htjela da mi je čuvalica blizu jer ja ne vozim (a muž ide prerano na posao), htjela bih da ju zna promijeniti i oprati kako treba i više puta stavljati je na školjku, htjela bih po mogućnosti da to bude netko koga L zna (nije nužno ali je poželjno). Može to biti u domu domu čuvalice i da ona obavlja svoje poslove ali naravno da želim da mi pazi na dijete u smislu da pazi na oštre predmete, struju, kemikalije, peć, balkon i prozore :strah i slične stvari. L. je od rođenja stalno sa mnom (mm je većinu dana na poslu a sami živimo) pa sam možda i prevezana i preosjetljiva na nju. Hvata me panika da ju ostavim i s poznatim a kamoli nepoznatim. Pada mi na pamet 1000 situacija koje se mogu dogoditi zbog nepažnje. uf pretjerujem, znam i sama.
Zadnja izmjena: rusulica; 02 svi 2010, 00:37; ukupno mijenjano 1 put/a.

21 sij 2010, 09:31

hmmm, meni se puno bolja solucija čini svekar nego čuvalica koja bi još nešto radila usput. (ja dok sam bila sa svojom doma nisam ništa radila dok ne bi zaspala)
samo da se dogovorite oko hrane, da mu tm objasni i da "stari" to prihvati zdravo za gotovo.
inače su mnogi muškarci te dobi idealni za igru sa djecom. imaju žicu, volje, zabavno je i njima, a kosti ih još ne bole. i djeca ih obožavaju.

sad bi se trebala i dobro raspitati. npr po susjedstvu. sigurno negdje postoji neka ok žena koja ne može naći posao, a djeca su joj bar školske dobi.

21 sij 2010, 15:26

edit. uređivala pa slučajno pobrisala većinu a ono što je ostalo nije imalo puno smisla bez drugog dijela, sorry
Zadnja izmjena: rusulica; 02 svi 2010, 00:43; ukupno mijenjano 2 put/a.

21 sij 2010, 15:38

Zaboravila sam spomenuti da svi živimo u istom kvartu pa nema putnih troškova.
Zadnja izmjena: rusulica; 02 svi 2010, 00:41; ukupno mijenjano 2 put/a.

23 sij 2010, 09:30

A koliko bi plaćala rođakovoj ženi....
Meni su te cijene (1500-2000 Kn) visoke, ali ok. ako je tako u st...Reci mi da li kod vas ima privatnih vrtića koje sufinancira grad, koji imaju jasličnu grupu i u kojima ima mjesta? Kod nas je razlika koju plaća roditelj između privatnog i gradskog vrtića nekih 300-400 Kn pa dok vidim koliko ćeš dati za tetu čuvalicu,a privremeno ti je rješenje jer će kasnije u vrtić...Da li može u privatni a na jesen u gradski vrtić? Znam da se uz to veže problem preseljenja, ali i kod tete čuvalice nema garancije da bude ona ono što si ti očekivala.

24 sij 2010, 20:32

Rođakova žena je već pristala na 1500 ali nismo dogovorile striktno da će to biti ona, sve je još otvoreno. I kod nas su privatni vrtići između 800 i 1000 kn a gradski oko 500.
Prednost ovih teta čuvalica je što su mi blizu (par minuta od mog stana) a nijedan privatni vrtić nije. Nezgodno mi je išto mi suprug ide na posao u 6,15 a ja ne vozim pa ne znam kako bi ju dovela u privatni.

25 sij 2010, 20:35

Pa ja se mislila i mislim se jos izmedju ove dvije opcije:D
Lannu sam upisala u jaslice,ali Deen-u cu naci tetu,jer ubrzo cu se morati vratiti na posao...
Istina je da cemi teta biti skuplja,od jaslica,ali nekako sam sigurnija..
U izboru imam od sestre prijateljicu,kojoj cu ponuditi oko 300 eura...Mislim da je to sasvim dovoljnno1

06 tra 2010, 00:33

Mi smo se na neki nacin odlucili za srednje rjesenje. Privatne jaslice. U drzavnim jaslicama je kojih 15-ak djece na jednu do dvije tete. Bojali smo se bolestina. Osim toga, dati malisana koji jos ne moze reci sta mu treba niti moze sam jesti u toliku grupu sa samo jednom tetom cinilo nam se strasno. Tetu cuvalicu od povjerenja nismo mogli naci. Bolje je da se djecom bave osobe koje su za to skolovane, jer ce one dijete jos necemu i poduciti. I da su izlozene povremenim kontrolama. Osim toga,teta cuvalica bila bi nam i daleko preskupa. Na kraju smo izabrali vrtic Vitica. Jako smo zadovoljni. Adaptacija prosla bez problema, grupe su 5-8 djece. Malisa nije cesto poboljevao, a kada i bi radilo bi se o obicnoj prehladi. Atmosfera je smirena, obiteljska i topla, kao doma. Tete su izvrsne i puno je naucio, makar jos nema tri godine.
Odgovori