05 svi 2010, 14:38
eli je napisao/la:elizabeta, ne kaže se to tako eksplicitno, već se djeci predstavi crkvena doktrina i želja boga da je oni slijede, a sve što je mimo toga nije dobro, rastužuje boga.
ovo nije primjer iz naše škole, tu se nisam raspitivala, ali na dosta mjesta sam čula slično. što je i normalno - katolički vjeronauk treba propagirati ponašanje u skladu sa načelima svoje crkve.
05 svi 2010, 14:39
a sto je s vecima? oni nemaju uciteljicu, djeca od 5-8. su prepustena sebi jer ako ne idu na vjeronauk imaju rupu u rasporedu.
05 svi 2010, 14:40
). Iako mi se s aspekta roditelja sitno svidja ono: Nema sexa prije braka
.
05 svi 2010, 14:40
05 svi 2010, 14:44
danni je napisao/la:sad ću biti malo OT ali meni je neki dan tako išlo na živce, jer mi je došao mali iz vrtića i rekao kako im je teta rekla da Bogo zapovijeda svime na svijetu![]()
ja jesam vjernik ali to mi je taaaako išlo na živce![]()
kao on meni govori nećeš mi ti zapovjedat , meni je teta rekla...bla bla
mislim stvarno
05 svi 2010, 14:47
05 svi 2010, 14:49
adea je napisao/la:Ne znam kako da ovo napisem a da nikog ne uvrijedim.
Ali mislim da tek istinski, pravi vjernici, kojima je vjera nacin, bit i srž života, shvacaju zasto ateisti naprihvacaju vjeronauk za svoju djecu, bas kao sto bi i njima ucenje njihove djece da Boga nema i da je vjera izmisljotina bilo neprihvatljivo.
05 svi 2010, 14:50
05 svi 2010, 14:52
adea je napisao/la:Ajde pitaj neku stvarnu vjernicu da li bi joj bilo "no big deal" da joj dijete uce Boga nema.
ova masovna skupljališta na misama... Imam ja takvu u uredu, stalno u crkvi, a sve radi prek veze, stalno sređuje nešto

05 svi 2010, 14:52
05 svi 2010, 14:59
05 svi 2010, 15:04
05 svi 2010, 15:11
05 svi 2010, 15:12
eli je napisao/la:elizabeta je napisao/la:ničije dijete na satu vjeronauka neće naučiti ništa loše. Čuti će kako treba biti dobar čovjek, lijepo se ponašati, poštivati starije, pomagati potrebite...
.. odnosno kako za biti dobar čovjek trebaš ljubit boga i molit.
e to ne želim da moje dijete sluša u školi, a još manje da mi se soli da nema u tome ništa loše. time se implicira da njeni roditelji nisu dobri ljudi. onda da se treba živjeti po božjim i crkvenim načelima, imati sakramente, a njeni roditelji nisu u braku
05 svi 2010, 15:15
Ja svojoj djeci želim dati širinu izbora i sagledavanja svijeta oko nas. A u tom svijetu postoje i vjernici i ateisti, i preljubnici i homoseksualci i ljudi s posebnim potrebama i djeca začeta izvantjelesnom oplodnjom i bogati i siromašni i prevaranti i lopovi i obrazovani i neobrazovani... i svi oni mogu biti dobri i loši neovisno o tome koje im je vjersko opredjeljenje. I kakve su im seksualne sklonosti. I društveni status.
05 svi 2010, 15:15
, ali onda dijete nejde na vjeronauk, i to je to.
05 svi 2010, 15:16
adea je napisao/la:Ovo Melitino pitanje je zapravo vrlo interesantno.
Ako ja iz svoje place (a nisam clan KC ni bilo koje druge) izdvajam u proracun iz kojeg se između ostalog financira vjeronauk u skoli, ja bih nesto od tih novaca i za svoje dijete. Mislim, i ja dajem pare...
05 svi 2010, 15:18
Barbi, Eli ma da da u pravu ste potpuno , ali onda dijete nejde na vjeronauk, i to je to.
Problemi su negdje drugdje, ako ih ima, a izgleda da ih negdje ima negdje ne
05 svi 2010, 15:20
05 svi 2010, 15:22
Barbi je napisao/la:Barbi, Eli ma da da u pravu ste potpuno , ali onda dijete nejde na vjeronauk, i to je to.
Problemi su negdje drugdje, ako ih ima, a izgleda da ih negdje ima negdje ne
Ma ja sam se zapravo referirala na elizabetinu početnu postavku da djeca na vjeronauku neće čuti ništa loše a na to se nakostriješim kad čujem tu konstataciju.
A u međuvremenu mi uletio sastanak i sto postova između.
05 svi 2010, 15:25
Tu uopće nije stvar u lošem ili dobrom, već o temeljnim raziličitim pogledima na život. Učinje o apstinenciji prije braka ima smisla jedino u kontekstu vjerovanja u nepovredivi sakrament braka. Inače su to stvarno dvostruke poruke.
05 svi 2010, 15:27
melita je napisao/la:Elizabeta, ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima. Zar nisi malo prije napisala kako je baš tvoja vjeroučiteljica to govorila u razredu tvoga sina? Njega je to naljutilo jer voli životinje. Tko zna što je ona još rekla djeci, ali tvoj mali nije reagirao jer ga naprosto to nije osobno pogodilo.
05 svi 2010, 15:29
05 svi 2010, 15:30
melita je napisao/la: ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima.
,samo mi je malo kontradiktorno
05 svi 2010, 15:31
05 svi 2010, 15:32
Krumpirić je napisao/la:adea je napisao/la:Ovo Melitino pitanje je zapravo vrlo interesantno.
Ako ja iz svoje place (a nisam clan KC ni bilo koje druge) izdvajam u proracun iz kojeg se između ostalog financira vjeronauk u skoli, ja bih nesto od tih novaca i za svoje dijete. Mislim, i ja dajem pare...
pitanje je itekako na mjestu
but again-ja npr. ne podnosim ni nogomet ni rukomet, tražim vrtić u kvartu-dobim Arenu i Maksimir
dobra si.05 svi 2010, 15:33

05 svi 2010, 15:34
Krumpirić je napisao/la:Kat.vjeronauk u našim školaa nikako nije stvar opće kulture
nekakva "religijska kultura"-možda da.