05 svi 2010, 15:35
Barbi je napisao/la:Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet.
05 svi 2010, 15:37
ronin je napisao/la:melita je napisao/la: ja, na primjer, ni u kome slučaju ne želim da netko mojoj djeci govori kako životinje nemaju dušu i da su na svijetu samo zato da bi služile ljudima.
melita,a misliš li,kao ateist,da ljudi imaju dušu?
ne provociram,samo mi je malo kontradiktorno
05 svi 2010, 15:37
05 svi 2010, 15:38
Krumpirić je napisao/la:zaključak je da moja i elizabetina djeca sigurno nebi išla u istu školu![]()
![]()
sorry, melita
Barbi, o tom obliku predmeta i ja pričam.
05 svi 2010, 15:39
Barbi je napisao/la:Barbi wrote:
Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet.
05 svi 2010, 15:40
ali moram istaknuti da se ovo uči u višim razredima OŠ
Učiti o drugim vjerama iz pozicije jedne koja se smatra ispravnom... to mi nema previše smisla.05 svi 2010, 15:40
Sanika je napisao/la:meni je znati o vjeri, vjerama...moralu...stvar opće kulture, i to je ono što bi ja htjela da se u školi uči, zvalo se to vjeronauk ili etika ili bilo kako
05 svi 2010, 15:41
Barbi je napisao/la:Opća kultura bi po meni bio predmet zvan npr. religijski odgoj u kojem bi djeca učila o svim svjetskim vjerama, o postanku vjere, o višeboštvu koje je bilo zastupljeno u doba stare Grčke i starog Rima... to bi bio jako zanimljiv predmet.
Učenje o isključivo jednoj vjeri po meni je zanemarivanje ostalih.
05 svi 2010, 15:42
mmar je napisao/la:Sad ovo možda nema veze s vezom, ali se dobro sjećam da smo mi još u osnovnoj školi na vjeronauku obrađivali i druge religije, i sjećam se dobro mile nam časne koja je nama to objašnjavala na način da je Bog samo jedan, a različiti ljudi ga različito doživljavaju.
I da nas Bog voli, samo voli, to mi je jako ostalo zapamćeno, nikad nismo govorili o kazni božjoj, o grijesima kao nečemu što Boga boli, nego o grijesima kao nečemu što može drugog čovjeka zaboliti, tipa ismijavanja školskog kolege.
Ma baš je bila super časna.
05 svi 2010, 15:42
Iako, i taj raj im je nekakva apstrakcija...05 svi 2010, 15:42
Krumpirić je napisao/la:Sanika je napisao/la:da sam ateistkinja, nikako nebi voljela da se mojem djetetu priča o moralu u kontekstu vjere.![]()
religijska kultura (povijest, književnost, umjetnost)-da
moral u nekom drugom kontekstu/predmetu
05 svi 2010, 15:43
elizabeta je napisao/la:Beppa - thanks na odgovoru. Vjerujem da je i njegova učiteljica pokušala to reći tako nekako...ali to jest malo komplicirano za 10 - godišnje dijete koje obožava svoju mačku i koju bi htjelo vidjet u raju.Iako, i taj raj im je nekakva apstrakcija...
Ma uopće je puno toga prerano za njihovu dob, po meni bi bar do 6. razreda trebali samo proučavati biblijske priče i učiti se moralu.
a kamoli u vrtiću pričati o tome kako Bog sve vidi i određuje
05 svi 2010, 15:49
05 svi 2010, 15:50
05 svi 2010, 15:50
guljka je napisao/la:Djetetu je teško povući paralelu između različitih religija, najjedonstavnije rečeno je to upravo tako, bog je jedan, različiti su načini, bez obzira što druge vjere imaju više božanstava. Pa i katolička vjera ima Trojstvo.
05 svi 2010, 15:57
Krumpirić je napisao/la:ne može se na kat.vjeronauku objektivno o budizmu
jel netko ima dijete u višim razredima, pa ne piše ništa ne-objektivno o drugim religijama, u knjizi kat. vjer.
05 svi 2010, 16:01
Barbi je napisao/la:ali moram istaknuti da se ovo uči u višim razredima OŠ
Ronin, nisam ovo znala. Iz kojeg predmeta? Vjeronauka? Jer ako se to uči na katoličkom vjeronauku to opet nije to.Učiti o drugim vjerama iz pozicije jedne koja se smatra ispravnom... to mi nema previše smisla.
Jedino ako postoji poseban predmet, u moje vrijeme školovanja ga nije bilo.
05 svi 2010, 16:03
05 svi 2010, 16:04
elizabeta je napisao/la:Beppa - thanks na odgovoru. Vjerujem da je i njegova učiteljica pokušala to reći tako nekako...ali to jest malo komplicirano za 10 - godišnje dijete koje obožava svoju mačku i koju bi htjelo vidjet u raju.Iako, i taj raj im je nekakva apstrakcija...
Ma uopće je puno toga prerano za njihovu dob, po meni bi bar do 6. razreda trebali samo proučavati biblijske priče i učiti se moralu.
05 svi 2010, 16:04
05 svi 2010, 16:06
05 svi 2010, 16:06
05 svi 2010, 16:07

05 svi 2010, 16:13
Krumpirić je napisao/la:a gle, ronin, možda bi trebali pustiti mame ateistice da procijene misle li da je predavanje vjeroučitelja o budizmu-objektivno
mislim da mi nismo mjerodavne
btw.ti pričaš iz povijesna i činjenična aspekta-potpuno je drugačije pričati o takvim stvarima iz cipela učitelja o vjeri
05 svi 2010, 16:20
05 svi 2010, 16:24
MAJKO MILA je napisao/la:
pa to se i radi.![]()
govori se o svecima, blagdanima, pričice...
tek u višim razredima se govori o biblijskim likovima, sakramentima, crkvenoj strukturi drugim religijama, i sl.
05 svi 2010, 16:35
melita,a misliš li,kao ateist,da ljudi imaju dušu?
ne provociram,samo mi je malo kontradiktorno
05 svi 2010, 17:19
Beppa Joseph je napisao/la:Ja razumijem one koji se ne slažu s time da dijete ne može naučiti ništa loše.
Tu uopće nije stvar u lošem ili dobrom, već o temeljnim raziličitim pogledima na život. Učinje o apstinenciji prije braka ima smisla jedino u kontekstu vjerovanja u nepovredivi sakrament braka. Inače su to stvarno dvostruke poruke.
i o tome da teta učiteljica za vrijeme pauze djeci objašnjava kako ona eto baš i ne vjeruje u evoluciju koju je do maloprije u satu objašnjavala djeci.
05 svi 2010, 17:32
05 svi 2010, 17:37