Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

14 lip 2007, 23:18

hvala :mah

15 lip 2007, 13:19

I ja sam razmišljala kako mojem dijetetu ne treba novac, ali onda je ispalo da si u školi ne može kupiti sama sladoled ili otići po puter štangicu u pekaru. Otkako ima svoje novce uhvatim je često kako sebi kupi manje kako bi mogla poćastiti prijatelje koji nemaju đeparca.
Moje dijete je s 5 godina poćela skupljati svoj prvi novac. Jako je htjela onu bebu baby born koja je tada bila 528 kn. Rekli smo da mi toliko nemamo ali ako hoće ona može poćeti skupljati. Skupljanje se osnosilo kada idemo u dućan mogla je sama odlučiti hoće li si kupiti neki slatkiš koji dobiva brat ili novci idu u kasicu. Nekad bi se odlučila za kasicu, a nekad bi pojela slatkiš ili sladoled. U pet mjeseci je skupila 356 kn (ako se dobro sjećam), a ostatak je dobila za ročkas i onda je sva ponosna išla sa svojim novčekima kupiti tu lutku (brojali su pola sata bez obzira što smo mi sve fino sortirali). Tada je otprilike i shvatla vrijednost novca i štednje. Problem je što je jako darežljiva i voli kupovati poklone, tako da je od svojeg prvog skupljenog školskog đeparca bratu kupila Ninju kornjaču, a sebi skupi ako joj baš treba.

16 lip 2007, 15:21

ima džeparac svaki dan
oko 5 kn dam, ili koliko već imam siće
ne zna s novcima, ako dam npr 15 kn da ima za 3 dana- sve potroši isti dan ( na sebe)

16 lip 2007, 23:29

Moj je počeo štediti s neke tri godine kad je bio s mm u banci i dobio prvu kasicu prasicu. Jako mi je drago što štedi, stavljamo novce na pčelicu, ali ono što mi je super da nije u pitanju kad treba kupiti poklone za bratiće i sestrične, prijatelje, bake i djedove za rođendan.

17 lip 2007, 23:52

Ja sam onda stvarno ili radikalna ili nadobudna.

Uvela sam im djeparac (4 i 3 godine) i to 10 kuna ponedjeljkom (dan kad se opet ide u vrtic). Glavni razlog je taj sto sam primjetila da uopce ne cijene igracke, npr. strga se - komentar: nema veze, kupit cemo novu. U ducanu su bili nezaustvljivi.

Sad imaju svoje novce ako si zele kupiri nesto po svojoj volji. Mladji jos ne kuzi dovoljno, ali stariji je odmah ulovio generalnu ideju.
Odgovori