15 srp 2008, 15:52
imam prijateljica (AL NISU SA OVOG FORUMA! ) koje mi otvoreno priznaju da "podmite" dijete sladoledom il igračkom (jer toliko užasno cendraju ili tvrdoglavo udaraju po svom), da bi one mogle na miru popiti kavu il nešto svoje obaviti. i govore mi to na način da su svjesne da to i baš nije najbolja edukativna metoda i da će im se kad tad obiti o glavu.
15 srp 2008, 15:54
15 srp 2008, 16:04
pod time “kakvi su im roditelji“ sam mislila na njihovu sposobnosr rijesavanja problema
15 srp 2008, 16:24
15 srp 2008, 17:30
npr. moje starije dijete je u razdoblju od prve do cetvrte godine zivota grizlo. I to izrazito jako, burno, na svaku frustraciju, nezadovoljstvo (a cesto bi tek naknadno ustanovili sta je mogao biti triger), ponekad jednostavno na recenicu koju bi mu netko rekao, a u svakom slucaju reagirao je i na najmanji osjecaj nesigurnosti. Mnoga djeca grizu u nekoj fazi, obicno oko druge godine (otprilike se sjecam sto sam citala o tome, mozda sam fulala, srecom je to iza nas). I kazu da traje par mjeseci. Kod nas je trajalo tri godine sigurno. A ne par mjeseci. Kao sto mnoge faze, one lose ili manje lose kod nas traju puno duze i sporije prolaze nego sto to vidim u okolini. Sta bi covjek pomislio kad vidi velikog djecaka od 4 godine kako grize oko sebe? Da je agresivac, ili ludjak ili da su mu roditelji potpuno nesposobni. Ja sama sebe cesto dozivljavam nesposobnom (u vezi njega), sad vidim da i vi mislite da je rijec o nesposobnosti roditelja.
15 srp 2008, 17:57
Ja sama sebe cesto dozivljavam nesposobnom (u vezi njega), sad vidim da i vi mislite da je rijec o nesposobnosti roditelja.
15 srp 2008, 20:21
15 srp 2008, 20:49
konkretno: ja imam dvoje djece, jedno lako i jedno tesko odgojivo. koje je lako, a koje tesko ovisi o tome da li pitate mene ili npr. muza.
15 srp 2008, 21:26
)
ili drugim rijecima
(ma ne moram vam prevoditi, znate i sami). Mislim ima toga jako puno, ali nerazumjevanje i mijesanje okoline defintivno mi najvise smetaju.
15 srp 2008, 22:43
mamashnita od noje je napisao/la:priznajem da ima teško i lako odgojive djece, al to ne znači da se lako odgojiva djeca odgajaju sama od sebe. i to uopće ne znači da lako odgojivo dijete bez potrebnog odgoja ne može postati teško odgojivo dijete
pa to nije nitko ni rekao.
ja sam gospođici svojevremeno u kafićima davala mali šećer i žličicu u ruke nek licka i gricka da mogu na miru popiti kavu. nemajka!
kao što sam i ja znala raditi neke stvari zbog kojih ću kasnije "nadrljati".
15 srp 2008, 23:48
eli je napisao/la:ja sam gospođici svojevremeno u kafićima davala mali šećer i žličicu u ruke nek licka i gricka da mogu na miru popiti kavu. nemajka!
TanjaMT je napisao/la:nema instant rjesenja, ali ono sto mene veseli, ako je to prava rijec, jeste ta razlicitost, svaki je bice za sebe, svaki te stavlja na drugu kusnju.
16 srp 2008, 00:03
moj djecak je napisao/la:Ono sto meni smeta je nerazumjevanje okoline....ili komentari: "Znas, ona(i) jako puno radi sa xy, zato se i vide rezultati"ili drugim rijecima
(ma ne moram vam prevoditi, znate i sami). Mislim ima toga jako puno, ali nerazumjevanje i mijesanje okoline defintivno mi najvise smetaju.
16 srp 2008, 10:07
isto tako i to grizenje. isprobala si sve cega si se sjetila - nije pomagalo. na kraju balade je prestao. e sad, mozda je prestao jer su tvoje metode urodile plodom, a mozda pomoci jednostavno nije bilo - mozda je morao to proci dok mu samom ne sine da se to ne radi.
odgajati.teze
16 srp 2008, 10:16
. uz duboko postovanje prema redu i dosljednosti. u toj kombinaciji - uspjeh je zagarantiran.
16 srp 2008, 10:28
LiKmama je napisao/la:...odnosno: ovisno o tome kakva si ti osoba, neke stvari/odgojne metode/ ti je lakse odnosno teze provesti u djelo.
pojednostavljeno: l. je dijete s kojim treba puuuno pricati, puno mu podrske davati, dizati samopouzdanje itd. MENI je to piece of cake; ja sam brbljava, volim mljeti i uopce mi to ne predstavlja problem. mom muzu je to tesko i iziskuje napor.
svako dijete ima "negdje nesto", neki dio karaktera na kojem moramo potrositi vise vremena, moramo uloziti vise truda da ga usmjerimo, pomognemo mu, naucimo ga itd. i tu ovisi o roditelju i njegovom karakteru koliko ce mu to lezati, koliko ce mu biti tesko, koliko vremena i zivaca trebati..... i zato mislim da nema te "tesko odgojive djece" nego da je samo nama osobno, zbog toga kakvi smo mi, lakse ili teze s nekim odredjenim djetetom.
je ta metoda teze uhvatljiva, teze primjenjiva i traje puno puno duze nego sto je uobicajeno da bi se doslo do rezultata
pa ti se na kraju cini da je dijete "tesko".
16 srp 2008, 10:40
16 srp 2008, 11:12
Hajdi je napisao/la:.. Odgojne poteškoće neke djece nisu povezane s našim osobnim sklonostima i metodama koje su nam "sjele".
Za većinu djece to vrijedi ali ne i za sve.
16 srp 2008, 11:18

), obicno se zezaju na racun toga i samnom, i s njim (malo manje s njim, jer ponekad boje reakcije ).
, ali i daje strucno misljenje po kojem on je izrazito tesko dijete (ne lose, zlocesto, neodgojeno ili da ima mamu sa krivim metodama - dapace - puno radi s nama na tome da mi prihvatimo njegovu razlicitost, da se naucimo nositi s time kako bi sto bolje svi skupa isplivali iz tog kaosa). 16 srp 2008, 11:21
koji je drugaciji od uobicajenog, u principu "sve dodje na svoje s vremenom" , ali je potvrdjeno da je tijekom tog razvoja puno teze (i njemu i roditeljima).
16 srp 2008, 11:26
16 srp 2008, 11:29

) za lakse razumijevanje - Zahtjevna djeca - Greenspan16 srp 2008, 11:38
16 srp 2008, 11:45
samo sto se tvoj sincic ne uklapa u neke poznate sablone pa kod njega ne pomazu neke "obicne" i svima poznate taktike, nego mu treba smisliti neku drugu.svi krecemo od vlastitih iskustava i radimo razne teorije i cvrsti smo u svojim misljenjima kako smo u pravu jer drugacije ne poznajemo.
16 srp 2008, 13:39
Ja izraz "tesko odgojivo dijete" nisam nikad dozivljavala kao sinonim za zlocesto, niti "lako odgojivo dijete" za dobro ili poslusno. Mada sam svjesna da se to cesto tako koristi. Al osobno nikad ne bih pomislila na zlocestocu pri koristenju izraza "tesko". Meni je taj izraz puno prikladniji od bilo kojeg drugog, jer je neutralan i nema mi negativnih konotacija. Djeca se ne radjaju zlocestima i losima, i u to vjerujem apsolutno. Niti bih ikad pomislila za dijete s adhd-om ili poremecajem paznje i sl. da je zlocesto ili neodgojeno jer se ponasa drugacije, jer ne radi to namjerno i svjesno. A svjesna sam da se takva djeca cesto stigmatiziraju. Tu je taj dio roditeljske odgovornosti najveci - da podignu drugacije dijete najbolje sto mogu i da mu pomognu u prilagodbi svijetu i samom sebi. A roditeljima sa takvom djecom zaista je teze, zato mi je taj termin prikladan
16 srp 2008, 14:20
)...i ko zna koliko bi dugo jos pokusavali da nismo dobili savjet od iskusnog pedijatra...i ko zna kakve bi posljedice ostavila ta borba na nas dvoje.
16 srp 2008, 14:22
- jedino poteskoce u odgajanju imam ja kao roditlelj (prestao je biti agresivan prema drugima, samo jos mene zafrkava

16 srp 2008, 14:45
lara33 je napisao/la:Baš me zanima da li netko kao roditelj ima iskustva tj. uspio je prepoznati kao teško odgojivo dijete i ono koje nije zahtjevno na van, koje nema te vanjske manifestacije i koje nas " ne vuče za rukav " da mu pomognemo.
16 srp 2008, 17:20
16 srp 2008, 23:07
ne, ozbiljno, scena kakve opisujes smo imali i imamo od obojice i ja ih uopce ne dozivljavam kao neki problem nego kao nesto potpuno normalno.17 srp 2008, 11:14
md, ja ne znam zasto ti mislis da sam ja u toj prici "sita.
vidis me negdje kako dolazimo iz setnje, ja otvaram vrata od kuce, a moji djecaci, drzeci se za ruke i pjevajuci do, a deer, a female deer veselo uskakuju unutra?
ne, ozbiljno, scena kakve opisujes smo imali i imamo od obojice i ja ih uopce ne dozivljavam kao neki problem nego kao nesto potpuno normalno.