04 svi 2010, 10:48
04 svi 2010, 10:49
skorpionka je napisao/la:Vjerujem da bi se u svakoj školi našlo 18 djece čiji roditelji nisu zainteresirani za vjeronauk.
U većim školama sigurno, u manjim s dva ili tri odjeljenja već ovisi. Plus što bi tih 18 potencijalnih kandidata dio tražio boravak, dio "klasičan" razred, pa bi to još dodatno organizacijski otežavalo stvar.
04 svi 2010, 10:57
dio k tome na upisu želi baš tu i tu učiteljicu, dio baš te i te učenike ....
04 svi 2010, 11:04
A čak ako bi nekim čudom i bilo moguće tako složiti raspored onda bi vjeroučitelj/ ica imao/ la svaki dan jedan sat ujutro, pa rupu od nekoliko sati pa onda još jedan sat. Kod slaganja satnice treba ipak omogućiti i nastavnicima raspored sa što manje rupa.
Kako to misliš da nisu uspjeli dobiti boravak? Prilikom upisa djeteta u školu biraš opciju boravka, nije uopće bilo ni riječi da je to nešto što je upitno.
04 svi 2010, 11:10
04 svi 2010, 11:11
04 svi 2010, 11:13
04 svi 2010, 11:13
Kad sam ja išla u školu svi su izborni predmeti bili u jutarnjoj smjeni nakon zadnjeg sata, a u popodnevnoj smjeni predsat. I gle čuda, nije bilo nikakvog problema s organizacijom satnice! A bilo nas je minimalno 30 učenika po razredu i to u a, b, c, d, e, f i g odjeljenjima.
04 svi 2010, 11:14
04 svi 2010, 11:19
Meni je skroz logično da ne može svima vjeronauk biti prvi ili zadnji sat kad taj predmet imaju svi razredi, od 1. do 8. A čak ako bi nekim čudom i bilo moguće tako složiti raspored onda bi vjeroučitelj/ ica imao/ la svaki dan jedan sat ujutro, pa rupu od nekoliko sati pa onda još jedan sat. Kod slaganja satnice treba ipak omogućiti i nastavnicima raspored sa što manje rupa.
04 svi 2010, 11:23
melita je napisao/la:Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk.
Dijete ti je više manje zbrinuto i za vrijeme vjeronauka. Ako se izboriš za to, naravno. Gle, odabrali smo teži put, plivamo protiv struje i nije realno očekivati rješenja na pladnju. 04 svi 2010, 12:12
04 svi 2010, 12:20
Školska godina u vrtiću počinje u rujnu, već nakon par tjedan počinju velike pripreme za dane kruha koje završavaju svetkovinom na koju dolazi velečasni i blagosilje kruh. Tek što se stvari malo primire počinju pripreme za Svetog Nikolu, zatim Božić pa Sveta tri kralja.
I oni koji se deklariraju kao ateisti kupuju poklone za Nikolu, Božić, itd,. pa samim tim svojoj djeci šalju određene poruke.
04 svi 2010, 12:27
04 svi 2010, 12:27
I polako ali sigurno raste grupica onih koji na vjeronauk ne idu. I ja vjerujem da će doći dan kad će na vjeronauk u školi ići manjina i onda će ga ukinuti, jednostavno će odumrijeti i vratiti se u crkvu kamo i pripada.
04 svi 2010, 12:28
04 svi 2010, 12:30
04 svi 2010, 12:36
grozni je napisao/la:melita je napisao/la:Kako su uspjeli uvesti vjeronauk u škole, tako moraju uspjeti osigurati normalno školovanje i djeci koja ne trebaju vjeronauk.
A čuj, u načelu to se i radi. Naročito ako malo razvučemo granice normalnog.Dijete ti je više manje zbrinuto i za vrijeme vjeronauka. Ako se izboriš za to, naravno. Gle, odabrali smo teži put, plivamo protiv struje i nije realno očekivati rješenja na pladnju.
Znači, pri upisu u školu se odmah izjasni da tvoje dijete neće upisati izborni predmet vjeronauk i reci da očekuješ da za to vrijeme bude kvalitetno zbrinuto. To bi bio početak.
da u to vrijeme s njima nije njihova učiteljica i sad imaju učiteljicu samo za sebe.04 svi 2010, 12:37
Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.
nebi postojao da se 90% stanovništva ne izjašnjava da su katolici
I to isti oni koji su obično i najglasniji kad je pitanje vjeronauka u školi na tapeti.
04 svi 2010, 12:38
Obilježavanje vjerskih blagdana na običajnoj razini i meni deklariranom i nekrštenom ateisu je zapravo - lijepo. Ne smeta mi nimalo da u vrtiću obilježavaju Božić i Uskrs uz prateće priče koji klinci ionako doživljavljaju kao i priču o Crvenkapici ili Vuku i sedam kozlića, barem moji klinci.
Naš vrtić nema vjeronauk koliko znam, rade jako puno raznih stvari, obilježavanje blagdana je zaista jako mali dio toga. Priznaj da si i ti sad malo preuveličala.
04 svi 2010, 12:39
04 svi 2010, 12:39
04 svi 2010, 12:42

04 svi 2010, 12:43
Ina66 je napisao/la:Mene osobno strahovito nervira koliko se religija uvukla u nase zivote a da to nismo izabrali. Djeca pod likovnim crtaju uskrsnuce i Boga, pod glazbenim pjevaju bozicne pjesmice a da ne govorim da za vrijeme blagdana se osjecam ko Grinch jer ja to svojoj djeci ne omogucavam.
i mene
moje je dijete, na primjer, dobilo minus iz domaćeg rada iz Prirode i društva jer nije riješila stranicu u radnoj bilježnici s pitanjima tipa:
- kako se slavi uskrs u tvojoj obitelji?
- što se jede za uskrs?
- kako ukrašavate pisanice?
...
04 svi 2010, 12:44
skorpionka je napisao/la:Mi smo što se tiče vjeronauka na kraju postupili skroz drugačije nego što smo planirali. Ali, tako to često biva kad se planira unaprijed a da nisu u konkretnoj situaciji. Bili smo 100% uvjereni da dijete nećemo dati na vjeronauk u školi nego samo na župni vjeronauk. Pa se ispostavilo da župni vjeronauk kao takav, u obliku na kakav smo mi išli, ne postoji više u svim župama (rijetke su župe u kojima egzistira) osim za trećaše koji se spremaju za pričest i isto kasnije za krizmu. Pa smo na kraju zbog te činjenice da nema župnog ipak upisali na ovaj u školi.
04 svi 2010, 12:45
Upravo tako, zato i kazem da je glupo žalit se na obilježavanje u vrticu i školi
04 svi 2010, 12:47
pa mogla je odgovoriti i ne dobiti minus
1.U mojoj obitelji ne slavimo Uskrs jer nismo vjernici
2.Za Uskrs jedemo isto što i svake druge nedjelje
3.ne ukrašavamo pisanice
zašto bi odgovor bio afirmativan?ne kužim.najgore je ostaviti prazno.zato je dobila minus