Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

05 svi 2010, 17:47

MAJKO MILA je napisao/la:ti to ne znaš da se radilo o umnažanju kruha i riba, a ne o pekarskom zanatu i brašnu
ili se samo sprdaš

točno, o kruhu se radilo, ne o brašnu, zaboravila sam! i samo se sprdam sa svojim polovičnim znanjem. no, to i nije bio point mog posta, zar ne?

05 svi 2010, 18:01

Krumpirić je napisao/la:ja uopće ne sumnjam u to da MC to zna. Al zanima me zašto je tebi nevjerojatno da to ne zna? Znaš li ti takve stvari o štajaznam Haji Babi
:dunno

nemam pojma, zato ih niti ne spominjem :dada

05 svi 2010, 19:32

u bh skolama vjeronauk se uci od prvog razreda.
u nasoj skoli nema uopce vjeronauke (sto opet ne znaci da md ne zna i vise od ovih sto pohadjaju vjeronauk :p )
ranije sam pisala da bi za mene, ili po mom skromnom misljenju najidealnije bilo da djeca uce o svim religijama, onim davnasnjim, monoteistickim...pa i o jehovinim svjedocima. :mrgreen
znaci da se uradi jedan predmet kao religijska kutura, koji bi obuhvatiti sve od antickih prica, do budizma....krscanstva, islama itd

ovo o cemu pricate podsjeca na nesto sto se slobodno moze zvati "nametanje kao izbor" :ne

05 svi 2010, 19:39

Viš, viš MD, pa da, to upravo to. Nametanje kroz izbor.

05 svi 2010, 19:41

Upadam ko padobranac, pročitala sam samo prvih par postova pa se ispričavam ako je ovo već spominjano. Uglavnom u našoj školi su djeca koja nisu izbrala vjeronauk morala taj sat ići na predmet Etiku gdje su učili ljudskom ponašanju, dobru i zlu, ljubavi, pubertetskim problemima, svemu što muči teenagere ali bez upletanja religija. Po pričama moje prijateljice to su mi se činili jako edukativni i zanimljivi sati, ponekad sam poželjela da ih i ja slušam.

05 svi 2010, 22:32

mm je vjernik i iz vjernicke obitelji, ja nisam. Vjencani smo u crkvi jer je njemu i njegovima to puno znacilo, a meni je znacio on, a malo mi je i ambijent bio ljepsi nego pola sata ranije kod maticara :p . Tako je on pozelio da sin ide na vjeronauk, ja sam vagala za i protiv i pristala. Moj glavni adut zasto da se ne protivim previse je bio ovaj:
Da. I ničije dijete na satu vjeronauka neće naučiti ništa loše. Čuti će kako treba biti dobar čovjek, lijepo se ponašati, poštivati starije, pomagati potrebite...slušat će biblijske priče (a to će vidjeti i na TV-u...btw. adea jel ti braniš djetetu da pogleda takav film na tv-u?)
Ma čak i crtića s biblijslkom tematikom ima....Po meni je znati nešto o tome stvar kulture i opće naobrazbe.

e nakon 2 godine vjeronauka (na koje dijete voli ici, recimo i to) je da je ovo kvotano potpuno krivi argument, sad to vidim. Vjeronauk nije predmet o bontonu, to je predmet u kojem se postavke zivota i svijeta ipak objasnjavaju bitno drugacije. Sin zna da ja ne vjerujem i da su za mene to price koje ljudi pricaju, zna i da ima pravo s vremenom odluciti vjeruje li i sam, ali opet u ove 2 godine vise puta sam bila u situaciji da petljam pokusavajuci mu objasniti svoje stavove,a da pri tome ne kazem sine, ovo na sto sam te upisala su pretjerivanja i uopce nije tako (a sto onekad mislim). To je predmet na kojem dijete smislja svoje vlastite zahvale i prosnju Isusu, pise sto je u zivotu njegov kriz (u drugom osnovne) i sl. Iskreno, ja ponekad pomislim da ga nagovorim da se ispise, osobito sto ga otac koji je zagovarao vjeronauk pokazuje slabog interesa, ali on sad o tome ni ne razmislja.
inace od njih 26 u razredu u prvom nije na vjeronauk isla 1 djevojcica, u drugom ih ne ide 2-3, kako cujem nakon terora treceg razreda (barem sa zupnom vjerouciteljicom nasom) nakon 3. broj znacajno pada. Pa racunam uz malo mog strpljenja i s ovim uciteljima vjere odbit ce oni sami djecu od crkve, ne trebam ja nista puno objasnjavati.

05 svi 2010, 22:39

Ako ne prije ispisat ce se sam kad u 6.razredu pocnu o tome kako je masturbacija grijeh :mrgreen .

05 svi 2010, 22:51

rusulica je napisao/la:Upadam ko padobranac, pročitala sam samo prvih par postova pa se ispričavam ako je ovo već spominjano. Uglavnom u našoj školi su djeca koja nisu izbrala vjeronauk morala taj sat ići na predmet Etiku gdje su učili ljudskom ponašanju, dobru i zlu, ljubavi, pubertetskim problemima, svemu što muči teenagere ali bez upletanja religija. Po pričama moje prijateljice to su mi se činili jako edukativni i zanimljivi sati, ponekad sam poželjela da ih i ja slušam.

to je bilo tako u mojoj srednjoj skoli u splitu
pa znas kad je bila etika- tek tamo sedmi sat a svi razredi slucajno bas taj dan imali po 5 sati pa sad ti cekaj sat etike
a vjeronauk je bio 3 sat pa cure koje su izabrale etiku taj sat lutaju oko skole

ja se smatram vjernicom ali ovi "nadlezni" za ovu kombinaciju kojom kaznjavaju druge religije ili ateiste se isto smatraju vjernici-nevjerovatno

05 svi 2010, 23:43

ja sam isto u st i kod nas su po dva razreda istovremeno imala etiku kad i ostali vjeronauk. I mi smo svaki dan imali 7 sati

05 svi 2010, 23:54

berta, s velikim zanimanjem sam pročitala tvoj post. :)

i još bih rado dodala, danas sam razgovarala s jednom mamom koja je ovih dana sa svojim prvaščićem prošla med. pregled i test kod pedagoga i evo već sad joj je pod nos tutnut papir na kojem je (između ostalog) bilo pitanje hoće li dijete ići na vjeronauk. pedagogica ju je skroz zbunjeno i potpuno nepripremljeno obrlatila da će dijete ("naravno") ići na vjeronauk.

pazite se!

06 svi 2010, 00:50

Moje dijete ide u njemacku skolu i nemamo obavezan vjeronauk, vec ima etiku (vrlo zgodan predmet, no to nije tema ovog topika). Kako dogodine prelazimo u hrvatski obrazovni sustav, sad i mene zanima sto se na vjeronauku uci.
Pronasla sam program katolickog vjeronauka u osnovnoj skoli (Narodne novine br. 156/03) i procitala program za peti razred (jer ce mi dijete u peti razred dogodine). Izmedju ostalih stvari, u tom programu pise:

"Međupredmetne veze

– Povijest: kulturna dostignuća Mezopotamije i Egipta, religioznost naroda staroga Istoka (Egipat, Židovi); religioznost starih Grka i starih Rimljana

– Likovna kultura: religiozni motivi u mozaiku, fresci, uklesani u kamenu

– Zemljopis: uporaba različitih vrsta zemljopisnih karata; poznavanje zemalja u kojima su najraširenije velike svjetske religije

Praćenje i vrednovanje

– Razumijevanje važnosti, ukorijenjenosti i rasprostranjenosti religije u čovjekovu životu

– Usvajanje stava poštivanja prema svim religijama

– Definiranje pojmova »religija«, »vjernici«, »ateisti«

– Definiranje pojmova »monoteizam«, »politeizam«

– Poznavanje osnovnih religija (ime, svete knjige, osnivači, Bog/božanstvo)..."

– Poznavanje stava Crkve prema nekršćanskim religijama..."

Znaci, uci se tamo i o drugim religijama i o odnosu katolika prema njima. Uci se i sto je ateizam, koliko vidim.

06 svi 2010, 01:06

Cijeli osmoskolski program sam nasla ovdje: http://www.poslovniforum.hr/zakoni/vjeronauk-06.asp
Pregledavsi taj program, imam dojam (to je naravno tek moje subjektivno misljenje) da je sve to vrlo ambiciozno objasnjavati osmoskolcima, mozda cak i onima koji zive u obitelji prakticnih vjernika. I da dijete ateista stvarno moze imati problema u pracenju ovog programa.

06 svi 2010, 07:48

i još bih rado dodala, danas sam razgovarala s jednom mamom koja je ovih dana sa svojim prvaščićem prošla med. pregled i test kod pedagoga i evo već sad joj je pod nos tutnut papir na kojem je (između ostalog) bilo pitanje hoće li dijete ići na vjeronauk. pedagogica ju je skroz zbunjeno i potpuno nepripremljeno obrlatila da će dijete ("naravno") ići na vjeronauk.

i nama je u 5, mjesecu bilo postavljeno to pitanje. Vrijeme je da svatko tko sad upisuje dijete razmisli o tome, makar bi odgovor već trebao znati. Meni je malo neobično da te netko može obrlatiti po tom pitanju.
Ili jesi ili nisi.
Treba ispitati kako je to do sad riješeno u uškoli u koju se dijete upisuje, malo pročačakati pravilnike i krenuti braniti svoja prava. Netko će sad na vjeronauku, netko će na nečem drugom voditi bitke. NIje naše školstvo savršeno, nailaziti ćemo na još puno takvih nedorečenosti.

06 svi 2010, 08:30

Za otići u raj potrebno je činiti svjesno djela koja te tamo mogu dovesti, a životinje to ne mogu činiti jer postupaju po svojim instiktima. Zato i ne idu u zatvor kada npr ubiju drugu životinju, to je dio njihove prirode.

Prvo, životinje stalno "svjesno" čine dobra djela, vjerujem da je tvoja mačka, ne jednom, preležala s tobom neku virozu, tješeći te pritom i mazeći. Kad je mislila da se mm utapa, njegova je kujica zatomila strah od vode i jurnula ne bi li ga spasila ... Da ne nabrajam dalje. Iz tog se vidi da životinje postupaju isto kao ljudi - kad vide da netko koga vole pati ili je nesretan ili je u opasnosti čine sve da bi mu pomogli. Zar to nije ulaznica za raj?
Ovaj drugi argument - ne idu u zatvor jer ubijaju instinktivno!? :conf Životinje ubijaju da bi se prehranile, jednako kao i ljudi. Pa ni mesari ne završe u zatvoru, a svakodnevno ubijaju. Kod ljudi čak postoji tzv. ubojstvo u afektu ili kako se već zove kada čovjek može biti oslobođen ako je iz nekog razloga bio neuračunljiv u trenutku kad je počinio ubojstvo.
Kako ja to vidim, razlika između životinja i ljudi nije u tome što ove prve nemaju dušu, nego što ljudi mogu biti zli i proračunati zbog čega su u stanju upustiti se u zločin dok kod životinja toga nema. One se zapravo uopće ne moraju dokazivati tjekom svog života, u raj idu po difoltu.

06 svi 2010, 08:37

mama courage je napisao/la: i još bih rado dodala, danas sam razgovarala s jednom mamom koja je ovih dana sa svojim prvaščićem prošla med. pregled i test kod pedagoga i evo već sad joj je pod nos tutnut papir na kojem je (između ostalog) bilo pitanje hoće li dijete ići na vjeronauk. pedagogica ju je skroz zbunjeno i potpuno nepripremljeno obrlatila da će dijete ("naravno") ići na vjeronauk.

pazite se!

Ma moooojne me............sad će ispasti da smo neki luđaci, da vrebamo iza čoška i lovimo ljude, brlatimo ih na brzinu, sišemo krv......i ne znam što još ne činimo da vas navedemo na pravi put..... :mrgreen

Evo vidiš ovo tvoje razmišljanje je krivi put, nije u redu a to bi učila na vjeronauku.......... :D

06 svi 2010, 08:44

kao što sam već napisala, nisam ni za etiku ni za religijsku kulturu kao obavezne predmete, posebno za malene. to su područja koja mogu zanimati one od sedmog razreda i na gore.
ne želim jedan sjedelački predmet više koji nije bitan za daljnje školovanje i zapošljavanje, tim više što u programu fali sati za produbljivanje bitnijih predmeta i malo je stvarnog slobodnog izbora.

što se tiče guranja da dijete ide na vjeronauk, iza toga najčešće stoji želja pedagogice da vjeroučiteljici, njenoj kolegici i poznanici iz zborničkih kafanarenja, ne smanje satnicu. sumnjam da ima u glavi neku indoktrinaciju.

i koliko god mame ateistice strahuju kako će biti, trend je da svake godine sve manje djece upisuje vjeronauk, a oni koji ga upišu brže odustaju.
kod nas (prvašići) ih na vjeronauk ide osam od trinaest, a sa sigurnošću znam da će jedan dečkić druge godine odustati jer mami koja ga je upisala onako, nek bude sa grupom, nema što loše naučiti, cvili da mu je glupo i dosadno.

06 svi 2010, 08:47

eli je napisao/la:kod nas (prvašići) ih na vjeronauk ide osam od trinaest.

ok, samo nisi napisala di ti živiš
sad nek se javi mirbi, koliko ih ide u S razredu :mrgreen

06 svi 2010, 08:48

i kod nas su prije desetak godina išli svi prvašići, osim eventualno pokoje dijete koje prakticira neku drugu vjeru.

06 svi 2010, 08:53

Ma moooojne me............sad će ispasti da smo neki luđaci, da vrebamo iza čoška i lovimo ljude, brlatimo ih na brzinu, sišemo krv......i ne znam što još ne činimo da vas navedemo na pravi put.....

Evo vidiš ovo tvoje razmišljanje je krivi put, nije u redu a to bi učila na vjeronauku..........

Ne znam jesi li vjeroučiteljica ili pedagogica u nekoj školi? Ako si vjeroučiteljica onda nema veze, ali ako si pedagogica, što zaključujem iz toga što si reagirala na gornji post, onda tvoje ponašanje nije profesionalno jer lobiraš za vjeronauk, a to definitvno nije tvoj posao.

06 svi 2010, 08:58

melita je napisao/la:
Ma moooojne me............sad će ispasti da smo neki luđaci, da vrebamo iza čoška i lovimo ljude, brlatimo ih na brzinu, sišemo krv......i ne znam što još ne činimo da vas navedemo na pravi put.....

Evo vidiš ovo tvoje razmišljanje je krivi put, nije u redu a to bi učila na vjeronauku..........

Ne znam jesi li vjeroučiteljica ili pedagogica u nekoj školi? Ako si vjeroučiteljica onda nema veze, ali ako si pedagogica, što zaključujem iz toga što si reagirala na gornji post, onda tvoje ponašanje nije profesionalno jer lobiraš za vjeronauk, a to definitvno nije tvoj posao.

Možda sam se krivo izrazila, ovo smo sam mislila na vjernike :D , nisam niti jedno od ovoga što spominješ, a možda je pedagogica koja je nametnula taj papir vjernik, naravno da nije u redu da nešto nameće, ali pa valjda imamo svoj stav i znamo reći ne hvala, a najviše sam reagirala na ovo pazite se !

06 svi 2010, 09:00

i nama je u 5, mjesecu bilo postavljeno to pitanje. Vrijeme je da svatko tko sad upisuje dijete razmisli o tome, makar bi odgovor već trebao znati. Meni je malo neobično da te netko može obrlatiti po tom pitanju.
Ili jesi ili nisi.

Ovako je i kod nas prošle godine bilo. Mi smo doma već ranije razgovarali o vjeronauku (jer se MM također deklarira kao vjernik i kao i Berta vjenčali smo se u crkvi jer je to njemu bilo važno - ja sam dobila oprost da se mogu vjenčati u crkvi ali za mene crkveni brak ne važi :mrgreen) i donijeli odluku da P neće ići.
Na razgovoru na upisu (jedna učiteljica, pedagogica, psihologica) bilo je čuđenja na tu našu odluku, komentara da tamo ništa loše ne može naučiti i konstatacija da su dosad imali samo jedan slučaj da dijete ne ide na vjeronauk. Ne kužim što im je to trebalo reći jer ja znam sasvim slučajno za dvoje djece iz prethodne generacije iz iste škole koji ne idu na vjeronauk. :dunno
Kako god bilo i unatoč silnom čuđenju čak 8 djece iz P razreda ne ide na vjeronauk.

06 svi 2010, 09:03

melita je napisao/la:
Za otići u raj potrebno je činiti svjesno djela koja te tamo mogu dovesti, a životinje to ne mogu činiti jer postupaju po svojim instiktima. Zato i ne idu u zatvor kada npr ubiju drugu životinju, to je dio njihove prirode.

Prvo, životinje stalno "svjesno" čine dobra djela, vjerujem da je tvoja mačka, ne jednom, preležala s tobom neku virozu, tješeći te pritom i mazeći. Kad je mislila da se mm utapa, njegova je kujica zatomila strah od vode i jurnula ne bi li ga spasila ... Da ne nabrajam dalje. Iz tog se vidi da životinje postupaju isto kao ljudi - kad vide da netko koga vole pati ili je nesretan ili je u opasnosti čine sve da bi mu pomogli. Zar to nije ulaznica za raj?
Ovaj drugi argument - ne idu u zatvor jer ubijaju instinktivno!? :conf Životinje ubijaju da bi se prehranile, jednako kao i ljudi. Pa ni mesari ne završe u zatvoru, a svakodnevno ubijaju. Kod ljudi čak postoji tzv. ubojstvo u afektu ili kako se već zove kada čovjek može biti oslobođen ako je iz nekog razloga bio neuračunljiv u trenutku kad je počinio ubojstvo.
Kako ja to vidim, razlika između životinja i ljudi nije u tome što ove prve nemaju dušu, nego što ljudi mogu biti zli i proračunati zbog čega su u stanju upustiti se u zločin dok kod životinja toga nema. One se zapravo uopće ne moraju dokazivati tjekom svog života, u raj idu po difoltu.

crna udovica nakon dobrog sexa pojede svoga partnera, da je baš toliko gladna ok.
moja mačka je pojela svoju dječicu jer je bila žedna za vrijeme poroda
dobro da nisam veterinar jer bi sigurno znala više stvari na ovu temu,

06 svi 2010, 09:04

Možda sam se krivo izrazila, ovo smo sam mislila na vjernike , nisam niti jedno od ovoga što spominješ, a možda je pedagogica koja je nametnula taj papir vjernik, naravno da nije u redu da nešto nameće, ali pa valjda imamo svoj stav i znamo reći ne hvala, a najviše sam reagirala na ovo pazite se !

Točno. Svatko ima svoj stav i smije ga javno izreći.

06 svi 2010, 09:06

Tu se slažemo. :D A na nama i drugima je isto tako da odreagiramo, npr. toj pedagogici. Ali ne mislim da se zato moramo paziti. kao da je ona tamo neki "vuk."
Zadnja izmjena: ZacKa; 06 svi 2010, 09:08; ukupno mijenjano 1 put/a.

06 svi 2010, 09:06

ma sad obrlatila možda nije najsretniji izraz.
no ustvari ima nešto u ovome o čemu piše MC.

ljudi misle da imaju jasne stavove o nečemu dok su kod kuće,i počesto se dogodi da kad dođu u školu (pogotovo ako se radi o prvom djetetu) djeluje malo institucija na njih,pa malo osoba s kojom razgovaraju,i ako im ona autoritativno nešto kaže...ljudi se zbune.
pa poslije požale.

mislim da prije toga treba biti vrlo načistu s tim što želite,a što ne želite,pa vas ni rečenica "ammm dakle on nam je zasada jedini koji ne ide..."neče pokolebati.

sad ja tu vama dajem savjete kako izbjeći vjeronauk...koji paradoks
ali mislim da je najgore biti prisiljen na nešto što nije tvoj izbor...kao da vas ne čeka još more drugih kompromisa u školi

06 svi 2010, 09:07

ljudi misle da imaju jasne stavove o nečemu dok su kod kuće,i počesto se dogodi da kad dođu u školu (pogotovo ako se radi o prvom djetetu) djeluje malo institucija na njih,pa malo osoba s kojom razgovaraju,i ako im ona autoritativno nešto kaže...ljudi se zbune.
pa poslije požale.

a zašto nikad nismo čuli da onima koji dijete prijave za školski vjeronauk kažu da još malo doma razmisle?

06 svi 2010, 09:08

crna udovica nakon dobrog sexa pojede svoga partnera, da je baš toliko gladna ok.
moja mačka je pojela svoju dječicu jer je bila žedna za vrijeme poroda

Ovo prvo o čemu ti govoriš je zakon prirode. Drugo je prirodni fenomen koji nije pravilo nego iznimka, baš kao što se i kod ljudi događa da majka odmah nakon rođenja ubije svoje dijete ili ga odbaci - ne želi ga više nikad vidjeti. Možeš navesti stotinu primjera iz svijeta životinja, ali ne možeš pobiti činjenicu da životinje osjećaju tuđu bol i rade neke stvari iz "milosrđa".

06 svi 2010, 09:12

a zašto nikad nismo čuli da onima koji dijete prijave za školski vjeronauk kažu da još malo doma razmisle?

vjerojatno zato što te na tom razgovrou pitaju i za druge stvari da se izjasniš (boravak, strani jezik, nama su dali mogućnost i da napiešmo još koju učiteljicu) i onda bi ti trebali dati i za ove druge stvari mogućnost da malo razmisliš o svojim odlukama. A to bi stvorilo zbrku, oni moraju formirati razrede. Upis u školu i razgovori s roditeljima imaju svoj rok kad to treba obaviti i završiti.
Škola nije tako fleksibilna niti u drugim stvarima.

06 svi 2010, 09:13

eli je napisao/la:
pa poslije požale.

Kako ne, svima nama koji smo ispunjavali papire ali svima je rečeno odmah jedan papir je za ovo, drugi za vjeronauk...itd.........razmislite da li želite izborni vjeronauk.

I u hodniku su svi razmišljali, tko je želio doma razmišljati taj je valjda to i rekao. Ja nisam osjetila nikakvo nametanje. :dunno a pedagogica nije znala moje opredjeljenje i stav.

06 svi 2010, 09:15

majko mila, skroz si off topic.
Odgovori