Sada je: 06 lip 2026, 05:09.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la lastavica » 06 svi 2010, 09:19

Vjerujem da se mogu očekivati komentari. Ja sam recimo zaokružila boravak. Na kraju razgovora pedagog je gledao papir i sažalno mi se obratio pa zašto boravak. Samo sam mu rekla na papiru vam je odgovor, naše radno vrijeme.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la MAJKO MILA » 06 svi 2010, 09:24

eli je napisao/la:majko mila, skroz si off topic.

to ti je uzrečica ili misliš na mene :mrgreen
:mah
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 06 svi 2010, 09:26

na tebe. :)
ti neki detalji iz prirodnih zakona nemaju direktnu vezu sa problemima s kojima se susreću roditelji djece koja ne idu na vjeronauk.
:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 06 svi 2010, 09:51

jesam ja već pisala na ovom topicu? ako jesam ponovit ću se, jer sam zbilja opet :shock na neke postove
nikad nitko nije pokušavao s obrlaćivanjem, niti me itko ikad ružno pogledao, niti mojoj kćeri ikad išta rekao jer ne ide na vjeronauk. iz sva tri odjeljenja na vjeronauk ih ide taman toliko da stanu u jedan razred pa slušaju nastavu svi zajedno
na redovnoj nastavi boga nikad nitko ne spominje a lekcije o vjerskim blagdanima u udžbeniku iz hrvatskom su preskočene. u dvije godine, jedino što se na bilo koji način doticalo vjerskih blagdana bilo je farbanje jaja
u razredu ima katolika, muslimaana i jehovinih svjedoka.
to što djeca u velikoj mjeri idu na školski vjeronauk jest i ucjena crkve- ne ideš, ne možeš dobiti sakramente. a sakramenti su, kao takvi, važni i mnogima koji u crkvu nisu ušli otkad su ih sami dobili.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 09:54

ZacKa je napisao/la:Tu se slažemo. :D A na nama i drugima je isto tako da odreagiramo, npr. toj pedagogici. Ali ne mislim da se zato moramo paziti. kao da je ona tamo neki "vuk."

malo si previše umišljaš. kao vjernica. moje "pazite se!" odnosilo se na činjenicu da sam do jučer bila uvjerena da se pitanje vjeronauka postavlja tek na jesen. /sad kad o tome razmislim, ne znam šta mi bi, al po iskustvima majki s ovog foruma sam stekla takav dojam/, pa se "pazite se!" nije odnosilo na strašne vjernike koji će te prožderati, nego više pozor samim mamama ateisticama i onima koji iz nekog drugog razloga ne žele upisati djecu na vjeronauk, da budu svjesne da će im se to pitanje postaviti već sad, u petom mjesecu.

ljudi misle da imaju jasne stavove o nečemu dok su kod kuće,i počesto se dogodi da kad dođu u školu (pogotovo ako se radi o prvom djetetu) djeluje malo institucija na njih,pa malo osoba s kojom razgovaraju,i ako im ona autoritativno nešto kaže...ljudi se zbune.
pa poslije požale.

točno to. ni manje ni više. gore spomenuta mama je dodala da je dijete upisala na vjeronauk iz razloga: da ne bude žigosan (ocrnčen il taku neku riječ je upotrijebila). il je to možda sad i neki njen izgovor, da opravda što je prilično nespremna dočekala to pitanje, a pretpostavljam da je o pitanju boravka razmišljala. a vjerujem da bi ista ta mama za mene rekla da se previše opterećujem tim stvarima, no, eto, kako god, ona se time nije htjela opteretiti, pa joj se dogodilo da je žena umjesto nje zaokružila listić.

kako god, ne smatram da je to pravi razlog zbog kojeg bi dijete trebalo ići na vjeronauk. i kao što je netko već spomenuo, čak ne mislim da se tu radi o indoktrinaciji.

a ovaj topic bi upravo trebao poslužiti osviješćivanju svih roditelja da po pitanju vjeronauka u školama na početku školske godine (tj već sad u petom mj.) pokažu malo hrabrosti zauzeti se za svoje stavove i mišljenja (naravno u zavisnosti od stavova očeva te djece). koliko god neoportuna u ovo vrijeme bila. meni su iskustva majki koja svoju djecu nisu dala na vjeronauk dala hrabrosti da krenem istim putem.

p.s. jučer sam ispunjavala neki formular za upis u školu u koju ćemo mi ići i bome je i tamo 3 pitanja posvećeno religiji. osim pitanja koje je dijete vjere, posljednje pitanje je glasilo: hoće li dijete ići na vjeronauk. i onda opcije za zaokružiti - katolički - muslimanski vjeronauk. nema nigdje da se zaokruži da neće ići na vjeronauk. :lol pa sam sama dodala tu opciju. :lol
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 06 svi 2010, 10:06

mama courage je napisao/la:
ZacKa je napisao/la:Tu se slažemo. :D A na nama i drugima je isto tako da odreagiramo, npr. toj pedagogici. Ali ne mislim da se zato moramo paziti. kao da je ona tamo neki "vuk."

malo si previše umišljaš. kao vjernica. moje "pazite se!" odnosilo se na činjenicu da sam do jučer bila uvjerena da se pitanje vjeronauka postavlja tek na jesen. /sad kad o tome razmislim, ne znam šta mi bi, al po iskustvima majki s ovog foruma sam stekla takav dojam/, pa se "pazite se!" nije odnosilo na strašne vjernike koji će te prožderati, nego više pozor samim mamama ateisticama i onima koji iz nekog drugog razloga ne žele upisati djecu na vjeronauk, da budu svjesne da će im se to pitanje postaviti već sad, u petom mjesecu.
:lol

Eto ovako napisano sad razumijem na što se odnosilo :mrgreen

A kad smo već kod toga ja ni sama nisam za vjeronauk u školama.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 06 svi 2010, 10:07

Ja se samo mogu nadati da će u našoj budućoj školi biti kao kod Kimame, ali potajno strahujem da će biti kao kod poznanice gdje je vjeroučiteljica zaplijenila i pokidala "Yugioh" karte svim klincima objašnjavajući pritom kako su te karte djelo sotone i da se Isus plače dok gleda dječicu koja se s njima igraju. Očekujem najgore, nadam se najboljem!
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 06 svi 2010, 10:08

mama courage je napisao/la: p.s. jučer sam ispunjavala neki formular za upis u školu u koju ćemo mi ići i bome je i tamo 3 pitanja posvećeno religiji. osim pitanja koje je dijete vjere, posljednje pitanje je glasilo: hoće li dijete ići na vjeronauk. i onda opcije za zaokružiti - katolički - muslimanski vjeronauk. nema nigdje da se zaokruži da neće ići na vjeronauk. :lol pa sam sama dodala tu opciju. :lol

Vjerujem da ima prazno mjesto pored pitanja gdje odgovoriš sama sa DA ili NE. Pa onda ako je DA onda zaokružiš i koji.
Zadnja izmjena: ZacKa; 06 svi 2010, 10:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 06 svi 2010, 10:10

melita je napisao/la:Ja se samo mogu nadati da će u našoj budućoj školi biti kao kod Kimame, ali potajno strahujem da će biti kao kod poznanice gdje je vjeroučiteljica zaplijenila i pokidala "Yugioh" karte svim klincima objašnjavajući pritom kako su te karte djelo sotone i da se Isus plače dok gleda dječicu koja se s njima igraju. Očekujem najgore, nadam se najboljem!

Kad smo kod toga njima naša glavna učiteljica isto tako oduzima sve što nađe jer to nije mjesto za sat nastave, osim što im ne govori ovo o sotoni :shock :/
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 06 svi 2010, 10:13

melita je napisao/la:Ja se samo mogu nadati da će u našoj budućoj školi biti kao kod Kimame, ali potajno strahujem da će biti kao kod poznanice gdje je vjeroučiteljica zaplijenila i pokidala "Yugioh" karte svim klincima objašnjavajući pritom kako su te karte djelo sotone i da se Isus plače dok gleda dječicu koja se s njima igraju. Očekujem najgore, nadam se najboljem!

Ovo treba prijaviti. :ne
I u školi i u nadležnoj crkvi.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la melita » 06 svi 2010, 10:14

MC, oprosti, možda je pitanje preizravno, ali ne mogu nikako upratiti, je li ti živiš u Hrvatskoj ili Švicarskoj?
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 10:17

ZacKa je napisao/la:
mama courage je napisao/la: p.s. jučer sam ispunjavala neki formular za upis u školu u koju ćemo mi ići i bome je i tamo 3 pitanja posvećeno religiji. osim pitanja koje je dijete vjere, posljednje pitanje je glasilo: hoće li dijete ići na vjeronauk. i onda opcije za zaokružiti - katolički - muslimanski vjeronauk. nema nigdje da se zaokruži da neće ići na vjeronauk. :lol pa sam sama dodala tu opciju. :lol

Vjerujem da ima prazno mjesto pored pitanja gdje odgovoriš sama sa DA ili NE. Pa onda ako je DA onda zaokružiš i koji.

nisam idiot, zacka. nema takve vrste odgovora, niti mjesta za odgovor. nego je pitanje hoće li vam dijete ići na vjeronauk i u produzetku navedena samo dva vjeronauka. no, pošto u pitanjima koja prethode je postavljeno koje je vjere dijete i sl. onda se ipak donekle može dati do znanja da dijete nije ni hindu, ni budist ni ovaj ni onaj, nego... "ništa" :mrgreen kako god, i "ništa" može ići na vjeronauk. pa mislim čisto iz tehničkih razloga da bi se točno trebalo postaviti pitanje DA - NE. čisto da ne zbunjuje roditelje.

melita, radi se o međunarodnoj školi u hr u koje upisujem dijete. no do tada živim(o) (i idemo u vrtić) u ch.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 06 svi 2010, 10:21

potpisujem mama courage

toliko ste toga napisale, da nemam pojma što više htjedoh reći. samo da znam da i u jednoj švicarskoj se crkva laganini uvlači u školski sustav. gledala sam nedavno reportazu gdje sam saznala da je 30% mladih učitelja/učiteljica se izjasnilo kao (vrlo) religiozni. čak postoje i mise za učitelje :mrgreen i onda se na tim misama dijele brošure i u njima se učiteljima daje prijedlog kako da uvedu vjeru u svoje predmete. recimo... matematika... ako je isus od (koliko ono biješe... kila brašna?) nahranio (koliko ono?) recimo 5000 ljudi. koliko bi mu kila brašna trebalo da nahrani... recimo 15000 ljudi. :mrgreen ne zezam se. stvarno su u dokumentarcu pokazali te primjere :dunno i o tome da teta učiteljica za vrijeme pauze djeci objašnjava kako ona eto baš i ne vjeruje u evoluciju koju je do maloprije u satu objašnjavala djeci. :kima

ne znam kako se točno odvija vjeronauk u ch, malo ću se raspitati.

možda nije stvar o tome da su vjernici, nego ovo rade protiv islamizacije zemlje.
zar nije nedavno bilo kod vas da se ne smiju graditi minareti, i da je to prošlo u saboru
Zadnja izmjena: MAJKO MILA; 06 svi 2010, 11:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 06 svi 2010, 10:43

Ja bih samo zahvalila na ovom topicu jer je natjerao mene i MM da sinoc sjednemo i jos jednom potvrdimo kako ne zelimo da nase dijete ide na vjeronauk. Ne zelimo zbunjeno dijete i ne zelimo da nam dolazi doma s bajkovitim pricama a da MM i ja pri tom okrecemo oci :roll , to zaista nema smisla. Pa makar bio jedini u razredu koji ne ide na vjeronauk. Razgovor u skoli imamo u ponedjeljak.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la melita » 06 svi 2010, 10:46

Tanja, kaj Lukas već u školu??? Nismo li jučer pričale o onoj nosliljci za Sljeme?? :mrgreen
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la patkica » 06 svi 2010, 11:22

Emso - u našoj školi pitanje o vjeronauku postavlja se tek na jesen, kad krene škola. Do tada, ni na razgovoru, ni na upisu, niti u jednom trenutku se vjeronauk ne spominje. Možda si to od mene čula (kad sam malog upisivala) pa ti je ostalo. :mrgreen
patkica
svizac

PostPostao/la Buhtlica » 06 svi 2010, 12:07

mene su lani već u svibnju pri razgovoru u školi (pedagogica i ne znam više tko je još bio, ali išlo je i dijete na razgovor) dali tu ceduljicu za vjeronauk (hoće li ići ili ne),a isto tako i ove godine s J.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Neda3kids » 06 svi 2010, 15:03

Ne zelimo zbunjeno dijete i ne zelimo da nam dolazi doma s bajkovitim pricama a da MM i ja pri tom okrecemo oci :roll , to zaista nema smisla.

Pokušat ću okrenut pilu. Što biste napravile da vam dijete dođe doma i kaže da želi ići na vjeronauk i da želi sakramente. Da li biste pokušale shvatit, razumjeti, čitati... pokušati i vi moći odgovoriti na njegova pitanja. Ili bi :shock i :roll
Jer može biti samo onako kako vi osjećate i smatrate da jeste.

Ne pitam vas zato što nemam osobnog iskustva. No moja mama nikad preda mnom nije :roll i vječno sam joj na tome zahvalna. Danas? Danas nas dvije možemo razgovarati o vjerskim temama i izuzetno mi je stalo do njenih razmišljanja jer ona su po mnogočemu različita od mojih. Ona je naime ateista, ja sam tako odgajana, na vjeronauk nisam išla. Dok nisam odlučila ići. A uvijek, baš uvijek me vjera posebno zanimala, i oduvijek sam imala osjećaj da Bog postoji.

Nekako mi je ovo :roll iskarikirano i nametanje nečijih tuđih stavova i osjećaja, pa makar to bili od onih koji to smiju jer su odgajatelji i obrazovatelji, prvi. Oni koji najbolje svoje djetetu žele. Ne mislite li da time možda dajete primjer djetetu da postoji samo jedna istina, i da je ta onakva kakvom je vi vidite.

Apsolutno sam za pravo izbora. Volim što moja djeca idu na vjeronauk, u školi, a jedan od ključnih poena za odabir bila je upravo crkva na koju je škola naslonjena.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 06 svi 2010, 15:22

u kojoj dobi po tebi dijete ima pravo na vjersko samoopredjeljenje neovisno o roditeljskom?
nije valjda da bi vi kao katolici dali djetetu pravo izbora vjere ako sa osam poželi biti jehovin svjedok ili hare krišna?
eli
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 06 svi 2010, 15:24

Neda3kids u potpunosti te mogu potpisati.

Isto roditelji ateisti, tako odgajana, isto sam i ja osječala vezano za postojanje Boga, nisu me dali na vjeronauk iako sam ja to željela, ali na svu sreću upoznala muža vjernika, na svu sreću jer da nije ne znam bila bih prazna i nepotpuna, a ovako sam stvarno poptuna.
I tako odgajamo djecu, ali kako ja znam oba dvije strane, naravno ne bih voljela ali dala bih im izbor ako jednog dana odluče ipak suprotno. Ne bih ih pilila, ali mm bi.
Ja bih znala da sam svojim odgojem ipak tu vjeru u njih usadila. A što dalje, njihov izbor, njihovi postupci.

Eli u isto vrijeme pisah. :D
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 06 svi 2010, 15:30

eli je napisao/la:u kojoj dobi po tebi dijete ima pravo na vjersko samoopredjeljenje neovisno o roditeljskom?
nije valjda da bi vi kao katolici dali djetetu pravo izbora vjere ako sa osam poželi biti jehovin svjedok ili hare krišna?

Sa osam ići na satove vjeronauka u školi ili biti Jehovin svjedok ??? :dunno Ne čini mi se isto.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 06 svi 2010, 15:32

zašto?
jer je jedno tvoja vjera i vjera većine stanovništva, a drugo je poprilično egzotično i ne uklapa se u vaš obiteljski život.

a da u prvom razredu poželi ići na satove pravoslavnog ili islamskog vjeronauka?
eli
Sveta krava

PostPostao/la melita » 06 svi 2010, 15:34

u kojoj dobi po tebi dijete ima pravo na vjersko samoopredjeljenje neovisno o roditeljskom?

Istina. Također, Nedo, Zajcka, nemojte se ljutiti ali ovo nije topic za promicanje kršćanskih ili vrijednosti bilo koje druge religije. Ovdje pokušavamo pronaći najbolje rješenje za djecu koja neće pohađati vjeronauk, a ne objašnjavamo njihovim roditeljima da su u krivu što su tako odlučili.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 06 svi 2010, 15:41

Eli ja bih voljela da moje dijete zna što više o svim religijama. Ali to sam ja.

Melita, imaš pravo :D . Isprika.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 16:23

pa nauči ga, zacka. al to nije isto kao pohađati muslimanski vjeronauk. to ti je valjda jasno?

patkice, točno, to si bila ti. :dada

No moja mama nikad preda mnom nije :roll i vječno sam joj na tome zahvalna.

pa neće ni tanja, u tome je poanta. a vjerujem da i ne bi, kao što ni druge majke - čija djeca idu na vjeronauk, a one same s tim ne znaju što bi - kolutala očima, jer se radi o tvom djetetu. no, ti kao roditelj u sebi duboko osjećaš da ti se dijete upoznaje s jednim svjetonazorom koji je tebi miljama dalek, u nekim trenucima i dijametralno suprotan. koji ti je do krajnosti besmislen i onda se zapitaš - zašto da dijete uopće izlažeš tome? i kakav mu daješ uzor tim svojim ponašanjem? i kad se tako ozbiljno zapitaš - odgovor ti dođe sam od sebe.

a to što bih ja napravila... ma postoje i gore stvari koje dijete može napraviti, pustimo se te patetike.

Ne mislite li da time možda dajete primjer djetetu da postoji samo jedna istina, i da je ta onakva kakvom je vi vidite.

to pitaj vjernike. jer ako je catch u izboru i raznim istinama, onda bi oni prvi trebali približiti sva moguća božanstva koja "postoje" među narodima. jer možda je prava istina u krishni ili budi, a ne u isusu? možda je zeus u biti bio onaj pravi?

ti smatraš da svojoj djeci nisi nametnula svoj stav? il da mame vjernice (imamo i topic na tu temu) ne nameću od malih nogu djeci svoj stav i svoju vjeru? jel ti svojoj djeci pričaš o bogu i kako osjećaš da bog postoji? il šutiš o tome? jesu li te djeca ikad zapitala mama, jel ti vjeruješ u boga. i što si im odgovorila? :dunno
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 06 svi 2010, 16:46

Nedo, ne znam za tvoje ali moje dijete s nepunih 6,5 godina nema pojma sta je to vjeronauk, sto je to Bog, sta je to vjera, njemu je i crkva jedna velika lijepa zgrada i to je to. I zaista ne vidim kako bi se on sada s tih svojih 6 i pol mogao znati da osjeca Boga i odlucio da zeli ici zbog toga na vjeronauk :da? . Ako ikada kasnije u zivotu zeli biti vjernik, bilo katolicke, bilo islamske vjere, hare krisna ili jehovin svjedok zadnja sam koja ce mu stajati po rubu.
Po meni pitanje vjeroucenja nije primjereno tako maloj djeci. Njega zbunjuju kudikamo prizemljenije stvari u nasoj svakodnevnici, kaj tek nece bozja volja ili bozja strijela ili price o usksrnucu itd... I srecom postoji mogucnost odabira.

jel ti svojoj djeci pričaš o bogu i kako osjećaš da bog postoji? il šutiš o tome? jesu li te djeca ikad zapitala mama, jel ti vjeruješ u boga. i što si im odgovorila

Ispada da je u redu dijete odgajati u svojoj vjeri a nije u redu odgajati ga u svojoj nevjeri.

Ja za svoje dijete zelim da kad odluci vjerovati u nesto, nekoga, bilo koga, da to odluci sam. A ne da ga ja s 6,5 godina upisujem na nesto sto je njemu u ovom trenutnu nerazumljivo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Beppa Joseph » 06 svi 2010, 16:54

Pa evo, moja je mama primjer ateista koja je poštivala moju želju.
Ja sam oduvijek nekako vjerovala i krišom samo čitala knjige iz vjeronauka kolega iz razreda i konačno sam rekla mami s 10-11 godina.
Ona je malo pričekala da vidi želim li ja to doista, a onda je nazvala prijateljicu vjernicu koja me odvela na vjeronak i s 12 sam se krstila.

Meni je bilo neugodno samoj odlaziti na misu pa je mama krenula sa mnom kao podrška, što mi je prekrasno. Znala je reći da ide sa mnom kao što me vodi i u kazalište, na violinu i sl.
(na kraju se i ona obratila, ali to je druga priča, možda vama i zanimljivija jer je ona imala žestok ateistički odgoj)

Dakle, ima roditelja koji poštuju djetetov izbor.
S druge strane, kao vjernica inzistirat ću da dijete prođe svu vjersku izobrazbu. Sigourno neću dopustiti da odustane od vjeronauka jer mu je tamo dosadno.
Zato je glupo optuživati bilo koju stranu, svaki roditelj želi svome djetetu prenijeti svoje ideale.
Zadnja izmjena: Beppa Joseph; 06 svi 2010, 16:56; ukupno mijenjano 1 put/a.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la tanjabb » 06 svi 2010, 16:56

Dakle, ima roditelja koji poštuju djetetov izbor

Pa i ja cu svakako postivati djetetov izbor kad bude bio u stanju donjeti ga.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mama courage » 06 svi 2010, 17:38

Beppa Joseph je napisao/la: jer je ona imala žestok ateistički odgoj).

kakav bio to bio, baš me zanima. :) ako nije problem, nekoliko crtica. hvala.

ja ću zxuju upisati na teološki faks, veli mi frendica, teologinja, da zna dosta svojih kolega/kolegica koji su nakon tog faksa postali ateisti. :lol
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 06 svi 2010, 18:12

moja najbolja frendica je ateistica-koja je npr. odabrala na faksu Biblijsku teologiju ko izborni-jer ju je materija baš zanimala-ono ko što mene zanima-štajaznam nešto totalno egzotično. I, za razliku od mene, kojoj je većina toga bilo poznato i nezanimljivo, ona je uživala slušajući te pričice :mrgreen

nego, zašto ne dozvoljavate bezbožnicama :mrgreen da odgajaju tako svoju djecu u miru Božjem :mrgreen
a ne stalno naglašavati da je ispravnije djetetu dati priliku da bude vjernik nego priliku da bude ateist? Ja poznajem više onih koji su išli putem prema ateizmu nego obrnuto.
mislim, meni je do mora ravno ko će kako odgajati svoje dijete.
vjeronauku nije mjesto u školi, ni u vrtiću-ako bude pitanje: mislite li da treba vjeronauk predavati u prostorijama župe-ja ću zaokružit da.
ako bude pitanje hoćete li da vam dijete ide na vjeronauk, razmišljat ću 15 dana, ko i prije vrtićkog i vjerojatno ćemo mi (debili) opet bit JEDINI koji postavljaju (valjda suvišna) pitanja o planu i programu. I vjerojatno ću na kraju zaokružiti da, jer nemam priliku dat dijete na adekvatan vjeronauk (u župi), a želim da i taj dio bude uključen u njegov (hm.rast, razvoj, odgoj, obrazovanje??)

a ako se radi o temi-ja mislim da bi melita trebala moći ostvariti mogućnost da njeno dijete sluša npr. darwinizam (koji se ne kosi s vjeronaukom, osim ako si majmun pod krinkom velikog vjernika(šala :lol ), ako ne takvo nešto onda-dodatnu matematiku, npr), a ne da joj dijete luta hodnicima-jer to da dijete luta il sluša vjeronauk sigurno nije normalna opcija.

To da se razredi odvoje isto nije normalna opcija
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.