06 svi 2010, 18:23
mene su lani već u svibnju pri razgovoru u školi (pedagogica i ne znam više tko je još bio, ali išlo je i dijete na razgovor) dali tu ceduljicu za vjeronauk (hoće li ići ili ne),a isto tako i ove godine s J.
06 svi 2010, 18:34
Dakle, ima roditelja koji poštuju djetetov izbor
06 svi 2010, 18:49
mama courage je napisao/la:Beppa Joseph je napisao/la: jer je ona imala žestok ateistički odgoj).
kakav bio to bio, baš me zanima.ako nije problem, nekoliko crtica. hvala.
06 svi 2010, 20:35
Učiti o drugim vjerama iz pozicije jedne koja se smatra ispravnom... to mi nema previše smisla.
Jedino ako postoji poseban predmet, u moje vrijeme školovanja ga nije bilo.
06 svi 2010, 21:03
06 svi 2010, 21:23
Također, Nedo, Zajcka, nemojte se ljutiti ali ovo nije topic za promicanje kršćanskih ili vrijednosti bilo koje druge religije. Ovdje pokušavamo pronaći najbolje rješenje za djecu koja neće pohađati vjeronauk, a ne objašnjavamo njihovim roditeljima da su u krivu što su tako odlučili.
mama courage je napisao/la:ti smatraš da svojoj djeci nisi nametnula svoj stav? il da mame vjernice (imamo i topic na tu temu) ne nameću od malih nogu djeci svoj stav i svoju vjeru? jel ti svojoj djeci pričaš o bogu i kako osjećaš da bog postoji? il šutiš o tome? jesu li te djeca ikad zapitala mama, jel ti vjeruješ u boga. i što si im odgovorila?
Krumpirić je napisao/la:nego, zašto ne dozvoljavate bezbožnicamada odgajaju tako svoju djecu u miru Božjem
a ne stalno naglašavati da je ispravnije djetetu dati priliku da bude vjernik nego priliku da bude ateist?
tanjabb je napisao/la:Ispada da je u redu dijete odgajati u svojoj vjeri a nije u redu odgajati ga u svojoj nevjeri.
06 svi 2010, 21:33
06 svi 2010, 21:36
06 svi 2010, 21:44
06 svi 2010, 21:52
adea je napisao/la:Problem koji (dio) vjernica ne shvaća da se djecu ateista na vjeronauku uče (njihovim roditeljima) temeljno neprihvatljive stvari.
06 svi 2010, 22:06
I možeš li vjerovati, čekali su jedan sat i igrali se vani, da bi mogli ići na informatiku
06 svi 2010, 22:07
Neda3kids je napisao/la:adea je napisao/la:Problem koji (dio) vjernica ne shvaća da se djecu ateista na vjeronauku uče (njihovim roditeljima) temeljno neprihvatljive stvari.
![]()
Kome su to temeljno neprihvatljive stvari?![]()
Ne shvaćam zašto roditelj ateist upisuje dijete na vjeronauk. Možeš mi to pojasnit.
samo samo...
06 svi 2010, 22:11
naravno, uvijek tu ostaje pitanje partnera, koje je on/a vjere/uvjerenja i želja u pogledu na (ne)vjerski odgoj djeteta, pa tu nastaju i neki partnerski kompromisi.
06 svi 2010, 22:13
jesam, po tom pitanju jesam...Krumpirić je napisao/la:mislila sam da si me krivo shvatila-jer mi jesmo vjernici i dijete nam ide na vjeronauk, čak u vrtiću![]()
samo samo...
samo, samo .... nisam
06 svi 2010, 22:13
06 svi 2010, 22:22
kimama je napisala:
to što djeca u velikoj mjeri idu na školski vjeronauk jest i ucjena crkve- ne ideš, ne možeš dobiti sakramente. a sakramenti su, kao takvi, važni i mnogima koji u crkvu nisu ušli otkad su ih sami dobili
06 svi 2010, 22:23

06 svi 2010, 22:24
Samo mi nekako ne pristaje da se traži da vjeronauk izađe iz škola, ako većina djece pohađa taj vjeronauk.
06 svi 2010, 22:24
mama courage je napisao/la: dijete vjerski ne odgaja, al eto, ipak ga je upisala na vjeronauk.
piko je napisao/la:Školski vjeronauk, barem ovdje u Zg ili u našem kvartu nema veze s crkvenim vjeronaukom. Kad dođe vrijeme prvog sakramenta, za one koji to žele, dijete treba ići u crkvu na vjeronauk. Ovaj školski se ne priznaje
06 svi 2010, 22:28
)06 svi 2010, 22:30
06 svi 2010, 22:31
mama courage napisa:
il da mame vjernice (imamo i topic na tu temu) ne nameću od malih nogu djeci svoj stav i svoju vjeru? jel ti svojoj djeci pričaš o bogu i kako osjećaš da bog postoji? il šutiš o tome? jesu li te djeca ikad zapitala mama, jel ti vjeruješ u boga. i što si im odgovorila?
06 svi 2010, 22:37
Krumpirić je napisao/la:školski vjeronauk vs. priprema za sakramente
06 svi 2010, 22:42
Beppa Joseph je napisao/la:
Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.
Inače, mama je bila poslušno dijete tako da je sve to prihvatila i nikad nismo ni razgovarali o vjeri doma, no kad je krenula sa mnom u crkvu jednostavno se potpuno promijenila i izgfubila mjeru (u količini boravka na hodočašćima i duhovnim obnovama).
no, mislim da osviješćeni ateisti (il barem ove koje susrećem u švic. udruzi "free thinkers" ) ne odgajaju djecu na takav negativistički način. moji roditelji mene nisu vjerski odgajali, al ne bih rekla ni da je to bio ateistički odgoj, barem ne afirmativan.
baka i dida su opet bili poprilično u strahu, kad bi mama osamdesetih slavila vjerske praznike. isti oni sad su opet pretrašeni jer ja ne mislim dijete odgajati u vjerskom duhu, pa eto, ne valja ni to sad. mislim da je to više do karaktera.
i što reći, dijete ima rigidnije stavove (tj protupitanja) nego mater.
06 svi 2010, 22:45
06 svi 2010, 22:48
Krumpirić je napisao/la:.sve je to preteško i prevažno za školski predmet
06 svi 2010, 22:50
Ovo nije točno. Školski vjeronauk, barem ovdje u Zg ili u našem kvartu nema veze s crkvenim vjeronaukom. Kad dođe vrijeme prvog sakramenta, za one koji to žele, dijete treba ići u crkvu na vjeronauk. Ovaj školski se ne priznaje
Tako su nama rekli u našoj školi.
06 svi 2010, 22:51
Neda3kids je napisao/la:Edit: MC, pomalo se pitat s kakvim se ti to mamama vjernicama družiš
06 svi 2010, 23:05
mama courage je napisao/la: jer je svima bilo jasno da se radi o ekstremnom kršćanskom desničarenju i populizmu
06 svi 2010, 23:30
al često čuh, baš od vjernika, da su ovi moji ekstremisti. i da to nije bit vjere, a njima eto upravo jest. Upsić! Koliko je crkvi izgrađeno u Saudijskoj Arabiji, Iranu....
Kad već imaš stav o tome da vjernici "nameću svoje stavove djeci", a ateisti daju "pravo na izbor". Ili sam te krivo shvatila