07 svi 2010, 08:57
07 svi 2010, 08:59
07 svi 2010, 09:00
07 svi 2010, 09:03
saptacica je napisao/la:Ja sam krumpi napisala da mi je nevjerojatno da ateisti moraju sjest...
07 svi 2010, 09:07
), ali, ako smo pristali na to da dijete ide na zupski vjeronauk, i ako vidimo da dijete s radoscu tam ide, i ako je jedna od temeljnih obveza ici na nedjeljnu misu i vjeronauk, i ako se to zna - ne kontam zasto roditelji odabiru da im dijete ide na prvu pricest a KONTINUIRANO pricaju protiv te iste crkve, organizacije vjeronauka, obveze odlaska u crkvu. mislim, haloooooo
, nis mu nije bilo tesko - ni jedan odlazak i ni jedna obveza, unatoc tome sto doma ne brijemo na tu spiku (kad bih se morala tocnije odrediti onda bih nasu obitelj opisala kao nekakve obicajne, tradicionalisticke vjernike koji postuju vjerske blagdane, vjera je nekako dio mojeg obiteljskog nesljedja, odgajana sam u tom duhu kao malena, imam sve sakramente i iako se ne mogu jasnije odrediti potom pitanju - ne kritiziram tudje, ali ne dam ni da mi netko kritizira moje, ma kako to mi odradjivali. u svakom slucaju - ako sam nesto odabrala - onda postujem red i pravila koja u toj prici funkcioniraju; a da sam ijednom vidjela da je mojem djetetu tamo ruzno i da ga netko muci - jednostavno bih ga ispisala - ali ne bih kenjala po crkvi a istovremneo u nju isla.. ajde bizi) 07 svi 2010, 09:18
Zašto onda ? Čemu to sve ? Da kažeš da ti dijete to ima ? 07 svi 2010, 09:20
07 svi 2010, 09:22
Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.
07 svi 2010, 09:24
07 svi 2010, 09:25
07 svi 2010, 09:25
?
07 svi 2010, 09:32
melita je napisao/la:
ako je školski vjeronauk obavezan da bi se moglo pristupiti primanju potrebitih sakramenata
07 svi 2010, 09:34
, i najbolje se iskopčati i tjerati svoje. Naravno da nije lako, kao ni meliti, onda objašnjavati svojem djetetu zašto drugo dijete bla bla bla, al that's life
.
.
07 svi 2010, 09:34
07 svi 2010, 09:35
Melita je rekla da je obavezan u slučaju
melita wrote:
ako je školski vjeronauk obavezan da bi se moglo pristupiti primanju potrebitih sakramenata
a ne da je obavezan u školi
07 svi 2010, 09:38
07 svi 2010, 09:41
Medo i imge, nemojte me krivo shvatiti, briga vas za takve roditelje.
07 svi 2010, 09:44
07 svi 2010, 09:46
07 svi 2010, 09:49
SlucajniGost je napisao/la:kako ne kužite, vjeronauk (u nekim školama) djeca obavezno moraju pohađati, ako žele primiti sve sakramente u crkvi, a taj isti vjeronauk koji je toj djeci obavezan je - izborni predmet.
07 svi 2010, 09:49
). Do sad smo o Bogu pričali jednom ili dva puta, uglavnom kad sam odgovarala na njegova pitanja koja su došla iz vrtića. Nije ga se pretjerano dojmilo. Puno ga više brine što mu ne znam dobro objasniti što znači j...o te kad se to već ne smije reći. Hoću reći da je po pitanju vjere on - prazan papir. I kao takav bi željela da ostane. I da s godinama, čitajući i obrazujući, sam dođe do nekih svojih zaključaka i vjerovanja. I što tada odluči, mislim da će biti njegova odluka.
). A da ne govorimo o raju, paklu ili čistilištu. SZ mi je horor za tako malo dijete. Čula sam svakakvih primjera što uče na vjeronauku, npr. prvi razred za dan svih svetih crtaju groblja, drugi razred: opisati svoj križ. Koji je njegov križ?! Pa ne bi znala opisati ni svoj i nadam se da nikad neću ni morati. Ne želim da Bibliju proučava kao knjigu Božju.07 svi 2010, 09:51
07 svi 2010, 09:52
melita je napisao/la:Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.
Pardon. Navedeno nije primjer ateističkog nego despotskog odgoja. Da ne bi netko pomislio kako ateisti tuku svoju djecu čim ovi spomenu vjeru ili crkvu.
07 svi 2010, 09:53
obavezan - ako žele nešto za život neobavezno.
ne vidim razloga zašto tako ne bi bilo i zašto bi to ikoga smetalo.
07 svi 2010, 09:55
07 svi 2010, 09:56
kao drugo ono što meni u školi stalno napominju da oni jesu odgojno-obrazovna ustanova, ali istovremeno nisu ustanova za čuvanje djece, koliko god idu na ruku roditeljima po tom pitanju
07 svi 2010, 09:57
07 svi 2010, 10:17
adea je napisao/la:Zamisli da tvoju djecu uče sasvim drugačijim vrijednostima od onih kojima ih ti učiš? Npr. da je umjesto katoličkog vjeronauka, obavezan budizam. I da dijete osam godina, dva puta tjedno uči o budizmu. Sumnjam da bi naučilo išta loše, ali istovremeno to nisu tvoja poimanja svijeta i vjerojatno ih usmjeravaš drugim putem. Ili ne?
07 svi 2010, 10:24
Neda3kids je napisao/la:Inače koliko sam ja upoznata, odnosno koliko su mene upoznali, kad upišeš izborni predmet - onda on postaje tebi obavezan. Nije vannastavna aktivnost. Tako se tretira svaki izborni predmet. I informatika, i njemački itd.
07 svi 2010, 10:35
mamainana je napisao/la: ........i opet mislim da je sve do učitelja
K je išao u vjerski vrtić, o bogu, raju i paklu ga nikad nisam čula da govori
ali o ljubavi non stop (sve što je napravio bilo je s njegove strane ''ma nema veze glavno da se mi volimo'' i tako u tom stilu)