ne zamaram se time sto je netko po vjerskom uvjerenju, da li djecu salje ili ne salje na vjeronauk, ne dijelim ljude na teiste i ateiste...
no, jedna stvar mi je zadnjih tjedana UZASNO isla na zivce.
kako je moj stariji klinac ove godine isao na prvu pricest i bio je obvezan pohadjati vjeronauk u zupi - bila sam uzasnuta ruznim komentarima nekih roditelja
mislim, ja se stvarno ne furam na neku vjernicu, ne mogu cak ni definirati da li u boga vjerujem ili ne, ne mogu cak ni objasniti zasto mi je ili nije bitno da se ovaj sakrament odradi (to i nije tema ovog topica i necu dalje u sirinu

), ali, ako smo pristali na to da dijete ide na zupski vjeronauk, i ako vidimo da dijete s radoscu tam ide, i ako je jedna od temeljnih obveza ici na nedjeljnu misu i vjeronauk, i ako se to zna - ne kontam zasto roditelji odabiru da im dijete ide na prvu pricest a KONTINUIRANO pricaju protiv te iste crkve, organizacije vjeronauka, obveze odlaska u crkvu. mislim, haloooooo

, tko te tjera da tam ides???? i zasto se mora stalno kritizirati??? mislim, slobodna ti volja, ispisi dijete i mirna bosna. ali, daj ne davi stalno s komentarima - "joj, koja je to glupa obaveza ici u crkvu i bas u 17 sati na vjeronauk i zasto se zadnji tjedan priprave prije prve pricesti mora doci na dvije generalne probe, a dijete tad ima rolanje ili engleski i bla bla bla...".
evo, to sam kontinuirano slusala zadnjih tjedana od nekih roditelja. a, mislim, fakat, tko ih tjera???
obveza je takva - i onda, suti, muci i odradi to onako kako treba. pa i kad ides na enlgleski, hokej ili nogomet -imas treninge i termine koje moras postovati, ne kuzim zasto je ovo takva tlaka.
ponavljam - nisam ne znam kakva vjernica, ali, ako smo pristali ici na prvu pricest onda cemo obveze koje su uz to vezane - izvrsiti na nacin kako je odredjeno, bez komentara. i mogu se pohvaliti da je moje dijete tako divno prozivjelo prvu pricest

, nis mu nije bilo tesko - ni jedan odlazak i ni jedna obveza, unatoc tome sto doma ne brijemo na tu spiku (kad bih se morala tocnije odrediti onda bih nasu obitelj opisala kao nekakve obicajne, tradicionalisticke vjernike koji postuju vjerske blagdane, vjera je nekako dio mojeg obiteljskog nesljedja, odgajana sam u tom duhu kao malena, imam sve sakramente i iako se ne mogu jasnije odrediti potom pitanju - ne kritiziram tudje, ali ne dam ni da mi netko kritizira moje, ma kako to mi odradjivali. u svakom slucaju - ako sam nesto odabrala - onda postujem red i pravila koja u toj prici funkcioniraju; a da sam ijednom vidjela da je mojem djetetu tamo ruzno i da ga netko muci - jednostavno bih ga ispisala - ali ne bih kenjala po crkvi a istovremneo u nju isla.. ajde bizi)
point je - ne smetaju mi vjernici ni atesiti. ali mi smetaju i idu ful na zivac oni koji su iz ne znam kojih razloga odabrali vejronauk, a onda stalno po tom - da oprostite - seruckaju. i ne ide to nikog na topicu, pricam o rodtiteljima s kojima sam imala prilike intenzivnije se druziti sa za vrijeme ove priprave za prvu pricest.