Sada je: 06 lip 2026, 03:58.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy
kad upišeš izborni predmet - onda on postaje tebi obavezan. Nije vannastavna aktivnost. Tako se tretira svaki izborni predmet. I informatika, i njemački itd.

Želiš li biti vjernik katolik sa svim sakramentima moraš ga upisati - on je za tebe obaveza i prije nego ga upišeš.
Je melita, i vjernici na to pristaju.

pa nek je tako. svaka organizacija ima prava na svoja pravila za članove koji dobrovoljno ulaze.

.Ja melita kao vjernik nisam ništa obvezna odraditi, neznam o čemu pričaš. Sve je moja slobodna volja, moj pristanak je itekako važan. Ne misliš valjda da ja mislim da bi moje dijete bilo manje vrijedno i dobro bez sakramenata??
Ja sam obvezna samo dati dijete u školu po zakonu inače ću imati probleme sa zakonom.
Ako ne ode na vjeronauk, nitko mi neće doći na vrata .

"tamo neće ništa loše čuti" - s moje točke gledišta - neće.
s kojim igra kosarku. i prvi bi moj sin dobio po piiksi da ga samo cujem da mu kakvo ruganje padne na pamet. i iznenadila bi se kako to djeca sasvim dobro hendlaju
. i ne zamaraju se stvarima o kojima mi tu sad pricamo. i iznenadila bi se kad bh ti rekla da se pakao i vragovi nikad nisu na nasim satovima vjeronauka spominjali. 

Melita, mislim da malo prebrijavaš. Izborni je i neobavezan na razini škole tj. države. Obavezan je na razini crkve i župe. I to je to.
Ja sam postavila pitanje ženi za koju mi se čini da je pravnica, ali se onda sto cura javilo sa svojim viđenjem tog pitanja. Mene zanima čisto pravno kako stoje stvari.

melita je napisao/la:Želiš li biti vjernik katolik sa svim sakramentima moraš ga upisati - on je za tebe obaveza i prije nego ga upišeš.

Imge je napisao/la: i iznenadila bi se kako to djeca sasvim dobro hendlaju. i ne zamaraju se stvarima o kojima mi tu sad pricamo.

Sanika je napisao/la:melita je napisao/la:Želiš li biti vjernik katolik sa svim sakramentima moraš ga upisati - on je za tebe obaveza i prije nego ga upišeš.
Moraš da proći vjeronauk, ali ne u školi. Taj u školi nije nikome obavezan. Ja npr. nikad nisam išla na vjeronauk, samo sam krštena, a ako hoću sve sakramente mogu to sad odraditi u mojoj župi, nitko me neće pitati ništa. Naravno, moram ići tamo na vjeronauk određeno vrijeme.
Tako neće ni moju P. ako nejde na vjeronauk u školi, a poželi na isti ići u crkvu/župu.

Mene zanima čisto pravno kako stoje stvari.

melita je napisao/la:Ja melita kao vjernik nisam ništa obvezna odraditi, neznam o čemu pričaš. Sve je moja slobodna volja, moj pristanak je itekako važan. Ne misliš valjda da ja mislim da bi moje dijete bilo manje vrijedno i dobro bez sakramenata??
Ja sam obvezna samo dati dijete u školu po zakonu inače ću imati probleme sa zakonom.
Ako ne ode na vjeronauk, nitko mi neće doći na vrata .
Hahahaha, da, baš ja mislim da je tvoje dijete manje vrijedno ako neće imati sakramente!!! Ali, budu sigurna da mu papa neće dati blagoslov za vjenčanje.
Nisam ni rekla da ćeš imati problema sa zakonom, nego sa crkvom. Što ti ja moram objašnjavati koje su obaveze praktičnog vjernika, ne kužim??!!
joke"

skorpionka je napisao/la: Kako god bilo, nije obavezan predmet, jer se i vjernici mogu s istoga ispisati, kao npr moj mali bratić, a unatoč tome je išao na župni vjeronauk i krizmati će se ove godine (ide u takvu župu gdje oko toga ne rade probleme).

melita je napisao/la: pravno kako stoje stvari.
I ja sad da ispišem svoje dijete ne znam iz nekog razloga, ajmo zbog učitelja, jer je izborni i jer to mogu, ne kužim zašto ne bi mogao dobiti sakramente uz vjeronauk u Crkvi, kad sam ih ja dobila sa svojih 20g. uz 2 mj. vjeronauka?!!
Ja npr. nikad nisam išla na vjeronauk, samo sam krštena, a ako hoću sve sakramente mogu to sad odraditi u mojoj župi, nitko me neće pitati ništa. Naravno, moram ići tamo na vjeronauk određeno vrijeme.
Tako neće ni moju P. ako nejde na vjeronauk u školi, a poželi na isti ići u crkvu/župu.
Evo, što mi je odgovorila moja draga prijateljica iz Ljubljane kad sam je pitala imaju li oni vjeronauk u školama:

Margot je napisao/la:melita je napisao/la: pravno kako stoje stvari.
http://www.snv.hr/vijesti/vjeronauk-pre ... im-sudom-/
Kao što je bila neprihvatljiva prisilna ateistička indoktrinacija u odgojnom sustavu bivše socijalističke države, tako je neprihvatljivo i sadašnje korištenje javnih odgojnih ustanova za religioznu indoktrinaciju, toliko više što smatramo da provedba vjeronauka u školama i dječjim vrtićima nužno dovodi do segregacije i diskriminacije djece i mladih. Vjerujemo da će Ustavni sud postupati u skladu sa svojom odgovornošću".
Post 21,6jer čak i jednostrano otkazivanje spomenutog ugovora od strane Hrvatske traži bitno promijenjene okolnosti u odnosu na one kad je ugovor potpisan, npr. da većina djece ne pohađa nastavu vjeronauka u školi, da se bitno manji broj ljudi koji se deklariraju kao katolički vjernici i sl. Čak i u slučaju tog bitno promijenjenog stanja Sveta Stolica se dodatno osigurala, pa tako posljednji članak ugovora glasi: "U slučaju da jedna od visokih ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj
ugovor i da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima".
Znači ako ga izabereš on ti je obavezan ako ne onda nije bez obzira što želiš u Crkvu na vjeronauk i dobiti sakramente, bez obzira općenito na Crkvu..

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.