Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.
Odgovori

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

11 svi 2010, 10:35

Možda je problem u samoj riječi "loše". Jednostavniije i pravednije, u duhu međusobne tolerancije, bi bilo reći da se to što bi dijete moglo naučiti na katoličkom vjeronauku ne poklapa sa stavovima obitelji i gotovo. Riječ "loše", u smislu da će djeca nešto loše naučiti na katoličkom vjeronauku, možda ipak pogađa vjernice. :dunno

11 svi 2010, 10:44

Riječ "loše", u smislu da će djeca nešto loše naučiti na katoličkom vjeronauku, možda ipak pogađa vjernice. :dunno

Ovaj izraz "dijete nece na vjeronauku nauciti nista lose" upotrebljavaju kao argument mame cija djeca idu na vjeronauk. Kategorizaciju vjeronauka kao dobrog/loseg nisam iscitala ovdje iz postova mama cija djece ne idu ili nece ici na vjeronauk. Nisi mogla ovdje procitati da je netko rekao da je vjeronauk los. Samo si mogla procitati da "se tamo nece nauciti nista lose", sto automatski ne znaci da "ce se nauciti nesto dobro" jer poanta nije u dobro/lose.
Radi se upravo o tome, vjeronauk nije ni dobar ni los nego nije u skladu s obiteljskim vrijednostima/stavovima onih koji se odreduju kao ateisti/agnostici i sl. I to se treba postovati. Zato mene osobno i smeta kada mi netko kaze da mi dijete nece nauciti nista lose na vjeronauku. Apsolutno banaliziranje teme :conf

11 svi 2010, 10:56

think pink, odlicno receno :up

11 svi 2010, 11:10

thinkPINK je napisao/la:Ovaj izraz "dijete nece na vjeronauku nauciti nista lose" upotrebljavaju kao argument mame cija djeca idu na vjeronauk.

ne sve mame, samo neke

thinkPINK je napisao/la:Radi se upravo o tome, vjeronauk nije ni dobar ni los nego nije u skladu s obiteljskim vrijednostima/stavovima onih koji se odreduju kao ateisti/agnostici i sl.

ovo je i moj stav, iako mi klinci idu na vjeronauk.
živi i radi u skladu sa svojim uvjerenjima i stavovima.
I sama sam napisala, na ovom topicu, da motiv roditelja koji upisuju po inerciji dijete na vjeronauk a sve u stilu pa ne bu ništa loše naučio je nekada i najlošije rješenje.

11 svi 2010, 11:39

Ja sam svoje dijete upisala na vjeronauk kad je krenuo u 1. razred, po inerciji, priznajem, jer ga nisam htjela izdvajati od ostalih, dosta mu je bilo to što ima preokret u životu i da mu priuštim moguće neprihvaćanje ostalih nisam htjela. Prva dva razreda je bilo o.k. imali su vjeroučitelja i to mu je bio najdraži predmet, igranje, crtići, filmovi, pričanje priča ... U 3. razredu im je došla časna koja mu je zagorčala život i na početku 4. razzreda sam ga ispisala, sad je jedini koji za vrijeme vjeronauka sjedi sam na hodniku ispred razreda i čita knjigu, strip, što već, ili riješi zadaću, pa ne mora doma. Ali me sad nije bilo strah odvojiti ga od ostalih jer si je već stvorio neki status i krug prijatelja i nije bilo posljedica, osim što ga ostali zavidno gledaju kad on ide van i nema hrpetine zadaća za pisati iz vjeronauka.

11 svi 2010, 11:47

ne sve mame, samo neke

Istina! Ispricavam se na bedastoj generalizaciji :dada

11 svi 2010, 11:53

Ok, ispričavam se ako sam ikoga povrijedila sa svojim prijašnjim postom, to mi nije bila namjera ni najmanje. A što se tiče banaliziranja, tu se ne osjećam prozvanom jer je započelo davno prije mog posta. To je bio samo moj odgovor na ovu raspravu koja se upravo vrti na ovoj stranici, dobro/loše.
U svakom slučaju zanemarite post. Ne treba se sada hvatati njega. Melita je postavila temu, nadam se da će naći dobre savjete i prijedloge kako postići ono što želi za svoje dijete.

:mah

11 svi 2010, 11:59

nema potrebe za ispričavanje, stvarno. Eto samo pokušavam iznijeti svoja razmišljanja a sve u cilju da se malo razbistri ova tema oko vjeronauku.

11 svi 2010, 12:25

Ok, ispričavam se ako sam ikoga povrijedila sa svojim prijašnjim postom, to mi nije bila namjera ni najmanje.

Mene nisi, ja sam samo napisala svoje videnje argumenta "nece dijete na vjeronauku nauciti nista lose". :dunno

11 svi 2010, 12:26

Ja sam svoje dijete upisala na vjeronauk kad je krenuo u 1. razred, po inerciji, priznajem, jer ga nisam htjela izdvajati od ostalih, dosta mu je bilo to što ima preokret u životu i da mu priuštim moguće neprihvaćanje ostalih nisam htjela.

Evo temeljne razlike između statusa vjeronauka i drugih izbornih predmeta u školi. Nijedan roditelj neće razbijati glavu hoće li njegovo dijete biti "obilježeno" ako ne sluša informatiku, drugi jezik ili ne trenira nogomet. Kod vjeronauka se, međutim, ovakve dvojbe često javljaju.

Tina, zanima me jesi li do ove odluke došla slušajući tuđa ružna iskustva ili si naprosto u sebi osjećala da bi dijete moglo imati problema zbog neodlaženja na vjeronauk? Pitanje vrijedi i za druge mame koje su razmišljaje na način sličan Tininom.

11 svi 2010, 12:40

Melita,
ja sam do ovog zaključka došla shvativši da smo ipak u "selskoj školi" gdje svi 100 % njih ide na vjeronauk i čude se ako dijete ne upišeš na vjeronauk, gledaju te kao čudaka. I JA bi se s tim mogla nositi ali nisam ja u školi među djecom već moj sin, a kako je u vrtiću bio jako osjetljivi emotivac + mucanje, ovo mi se činilo prihvatljivijim i dobro sam odlučila, to vidim sada.

12 svi 2010, 08:27

SlucajniGost je napisao/la:NIsam vjernik, ali sam svoje dijete odlučila upoznati s religijama. I to tako da smo krenuli recimo otpočetka: rimska, grčka mitologija, budizam, indijanska vjerovanja, religije južne Amerike, Austrailje, kršćanstvo, islam i td. Tako sam mu pokušala predstavit taj svijet isto kao što sam mu čitala i crvenkapicu i pepeljugu. :dunno Sve su to alegorijske i metaforičke priče.
Božić i uskrs obilježavamo tradicijski.
Vidjet ćemo uskoro da li sam mu napravila medvjeđu uslugu svim tim pričama.

Ovo mi se sviđa. Tako i ja planiram.
Al moram se nadovezat na Melitu..i ja bi voljela da se formira takav razred.
Čula sam da negdje vjeronauk uguraju u 3. ili 4 sat pa ti vidi da li želiš da ti dijete bude na hodniku, negdje na cesti ili u učionici na vjeronauku. :angry

edit: da dodam kako nisam ateist, iako je pitanje za mame ateistice (agnostik sam) ali bih definitivno da na vjeronauk u školi ne ide,..poslije kad odraste nek radi što mu srce želi, može se i krstit ako hoće. To je meni skroz osobna stvar.
Zadnja izmjena: lara.b; 12 svi 2010, 13:39; ukupno mijenjano 1 put/a.

12 svi 2010, 08:46

ronin je napisao/la:neke kreativne radove...izradu čestitki,ukrašavanje božićnog drvca,izradu pisanica...ne doživljavam lošim ni za ateiste,jer se radi o kreativnom radu

Ovo definitivno.

12 svi 2010, 09:52

[quote="melita
Evo temeljne razlike između statusa vjeronauka i drugih izbornih predmeta u školi. Nijedan roditelj neće razbijati glavu hoće li njegovo dijete biti "obilježeno" ako ne sluša informatiku, drugi jezik ili ne trenira nogomet. Kod vjeronauka se, međutim, ovakve dvojbe često javljaju.

.[/quote]
Samo zato, jer na informatiku i nogomet nejde cca 90% razreda.
I ja sam uvjerena da večina roditelja želi da dijete ide na vjeronauk, a
mali dio (u koji i ja spadam) ima još i neki drugi razlog.
U krivu si melita, jer čini mi se da stalno pokušavaš dokazati da je taj predmet prisila.

12 svi 2010, 10:34

Dobili smo anketni listic sada na testiranju u skoli i zaokruzili ne. A s pocetkom skolske godine cu vam javiti je li jedini u razredu.
Nadam se da nece zavrsiti na hodniku kao Tinin sin. Odnosno trazit cu da ne zavrsi. Nek mu daju tih sat vremena bojice da crta u knjiznici i on ce biti sav sretan.

12 svi 2010, 10:55

Mi idemo slijedeci tjedan na testiranje/upis u skolu. I ja cu zaokruziti ne, ali planiram razgovarati o tome sto ce biti s njim tih sat vremena. I o tome sto ne zelim.

12 svi 2010, 13:18

Tina, umjesto da komentiram tvoju odluku i način razmišljanja, reći ću samo: ti si moj idol !

12 svi 2010, 13:33

tanjabb je napisao/la:Nadam se da nece zavrsiti na hodniku kao Tinin sin.

Joj Tanja daj...neće završiti i neće biti jedini, bar ne u ZG školama..ajme koju ste dramu stvorile :roll

Kao što sam napisala:
- u vrijeme izbornog engleskog xy ih je na engleskom xy nije. Sve to u vrijeme programa boravka, do 15h. Ovi koji nisu, nisu ni na hodniku. Učiteljica ima obavezu osmisliti im vrijeme.
- u vrijeme izbornog vjeronauka xy ih je na vjeronauku xy nije. Sve to u vrijeme programa boravka, do 15h. Ovi koji nisu, nisu ni na hodniku. Učiteljica ima obavezu osmisliti im vrijeme.

Ovdje NE ulazim u izborne predmete i izborne predmete. Nego u to šta s djecom koja na nečemu NISU. To je od početkla bila i tema.
Ostalo je sve prenapuhano.

12 svi 2010, 13:54

X na Saniku

12 svi 2010, 14:57

i ja kazem x na saniku.

napravila sam neki dan KATASTROFALNU gresku jer sam ponukana ovim topicom, bedak :ne , isla pitati klinca (3. razred) jel se netko tko ide na vjeronauk ruga u razredu onima koji na vjeronauk ne idu. klinac me gledao ko da sam pala s marsa i triput me pitao da ZASTO ga to pitam i ZASTO bi se toj djeci netko rugao. i vidim da sam ga samo zbunila i uvela u njegovu malenu glavicu nekakvu kategoriju koju on istinski ne poznaje (ruganje-vjera-odbacivanje). aaaaaaaaaaaaaa.

i onda sam shvatila da to s ruganjem, neprihvacanjem, ufuravanjem u nekakve podjele - potice iskljucivo od roditelja. i djeca koja takvo sto uopce cine drugoj djeci morala su to cuti u roditeljskom domu. i, da, uvjerena sam kako djeci, samoj od sebe, takvo sto uopce ne pada na pamet. barem mojima i barem djeci koju ja poznajem. i, da, cvrsto stojim iza toga sto sam sad rekla. i ne, ne pristajem biti dio te price u kojoj su uvijek negativci ona djeca koja idu na vjeronauk i rugaju se onima koji na njega ne idu.

i, ne, na vjeronauku se, barem ovom nasem, ne prica da ce bozja strela strelit svakog onog tko na vjeronauk ne ide. niti ce zbog toga zavrsiti u paklu. i da ja to samo jednom cujem da se takve stvari uce i sire na satu - vidjela bi me ta vjerouciteljica :baba
i mozda mi je premali statisticki uzorak i mozda sam stvarno zabrijala i mozda zaista zivim u nekakvom idealnom svijetu sto se tice vjeronauka i obradjivanja te tematike na satu, ali evo, naglas cu reci - pomalo me smeta stalno slusati ista ruzna generaliziranja o tome kaj se na vjeronauku uci.
pa nije to bas tako.
i ponavljam ono sto sam vec napisala na ovom topicu - divno je gledati kako to djeca super hendlaju i kako se ne zamaraju ovakvim stvarima kao mi ovdje i kako si oni to prirodno posloze u glavi.
i da sam na mjestu melite prvo bih se skulirala i prestala se ufuravati u taj strah od vjeronauka i prestala bih nesvjesno prenositi taj strah na dijete. jer dijete to osjeti.

i jos nesto. recimo da kuzim Tinu koja je zbog male sredine u kojoj vecina djece ide na vjeronauk kao i zbog nekakvih razloga koji bi mogli rezultirati ruganjem netko upise dijete na ove sate. no, da sam u nekom slucaju ateist po svojem uvjerenju - ama nema sanse da bih upisivala dijete na nesto sto je dijametralno suprotno mojem zivotnom svjetonazoru i pogledu na svijet koji, eto, ni sama ne bih mogla pojasniti djetetu, a ono bi se moralo s tim po prvi put susresti u skoli i ja mu amabas nis ne bih mogla pomoci kad bi me pitao nesto u vezi vjere, crkve, isusa.... i da, uvjerena sam da me ne bi u tome prijecilo nikakav strah od odbacivanja djeteta. niti bih podlegla vecini i "kud svi tud i mali mujo" spiki i tako to...
ama nema sanse.

i zato pozdravljam stav TP ili tanjebb jer se s njim u potpunosti slazem. i ja bih tako postupila. smireno i raconalno, u skladu sa svojim zivotnim uvjerenjem :dada .
a ne kontam da netko upise dijete na vjeronauk jer, eto, sto ce selo reci... :dunno i onda cijelo vrijeme jamra protiv svega toga - i pred djetetom i pred drugim roditeljima... i samo zbunjuje i unosi negativnu energiju medju sve te ljude. i uvjerena sam da se cijela ta fama oko vjeronauka iznjedrila bas iz takvih slucajeva.
naime, da svi ti ljudi nisu upisali djecu na vjeronauk, te bi djece bilo manje. vrlo jednostavno. i ne bi prevagnuo broj klinaca na vjeronauku. i moralo bi se drugacije to sve skupa organizirati. i konacno bi vjeronauk otisao tamo gdje mu je i mjesto. u crkvu.
jer kad ja to sve skupa citam i gledam - zakljucujem da cijelo vrijeme zapravo pretezu ona djeca kojima vjera uopce nije dio njihovog obiteljsko ili kakvog drugog habitusa. i pretezu ona djeca koja su upisana po nekakvoj inerciji. mislim, ak ti nije do crkve - siroko ti polje, ne upisuj dijete na vjeronauk i cicamicagotovaprica. a ne da se automatizmom djeca upisuju i onda se svi cudom cude "j...kolko nas ima..." . ajde bizi.

a o organizacijskim stvarima smo isto valjda zakljucili da je to po skolama manje-vise rijeseno. i da nije bas istina da ta djeca sam tak bauljaju po skoli bez ikakvog nadzora.
i ne, ne stoji na upisu nitko s mitraljezom i ne sili roditelje da im dijete MORA ici na vjeronauk. ajte, najte :roll . fakat je to sve malo prenapuhano.

12 svi 2010, 15:00

Tak je, ili želiš da dijete ide na Vj ili ne, ili želiš da ide na neki dr. izborni ili ne, a o tome kako će provoditi vrijeme raspitaš se, i a kraju izboriš da dijete to vrijeme provede ne znam pišući zadaću, u knjižnici ....što je po meni i više nego odlično a da ostane u 1. razredu na hodniku :conf čisto sumnjam u to.

Pisah u isto vrijeme ...... Imge............

12 svi 2010, 15:07

naime, da svi ti ljudi nisu upisali djecu na vjeronauk, te bi djece bilo manje. vrlo jednostavno. i ne bi prevagnuo broj klinaca na vjeronauku. i moralo bi se drugacije to sve skupa organizirati. i konacno bi vjeronauk otisao tamo gdje mu je i mjesto. u crkvu.

Ovo ja cijelo vrijeme govorim, još od upisa djeteta u školu. Da svaki roditelj koji kaže (a čula sam to beskrajno puno puta): "ne bih upisivao dijete na vjeronauk al ne želim da bude jedini" - zapravo ne upiše dijete, grupa djece koja ide na vjeronauk bila bi manja od grupe djece koja ne ide :dunno

12 svi 2010, 17:39

ama nema sanse da bih upisivala dijete na nesto sto je dijametralno suprotno mojem zivotnom svjetonazoru i pogledu na svijet koji, eto, ni sama ne bih mogla pojasniti djetetu, a ono bi se moralo s tim po prvi put susresti u skoli i ja mu amabas nis ne bih mogla pomoci kad bi me pitao nesto u vezi vjere, crkve, isusa

X
ovo je nas slucaj. Niti smo crkveno vjencani, niti nam je dijete krsteno, jos je MM prirodoslovac koji ne vjeruje nicemu sto ne moze primiti u ruku. Da mi dijete dodje iz skole doma i pita me stvari u koje ne vjerujem i za koje ni jedno od nas dvoje nema pojma... sta cu s tim. Zato kazem, kad bude dovoljno velik da si sam pojasni neke stvari, ma kako si god si on tada poslozio kockice oko vjere, sretno mu bilo. Ja vjerujem da ce za njega biti osigurano neko sigurno mjesto za vrijeme vjeronauka. A malo me brine hoce li biti jedini jer znam da u jednom od sadasnjih prvih razreda u nasoj skoli SVI idu na vjeronauk. I sama sam se zacudila, ali tako je.

12 svi 2010, 20:59

Kao što sam napisala:
- u vrijeme izbornog engleskog xy ih je na engleskom xy nije. Sve to u vrijeme programa boravka, do 15h. Ovi koji nisu, nisu ni na hodniku. Učiteljica ima obavezu osmisliti im vrijeme.
- u vrijeme izbornog vjeronauka xy ih je na vjeronauku xy nije. Sve to u vrijeme programa boravka, do 15h. Ovi koji nisu, nisu ni na hodniku. Učiteljica ima obavezu osmisliti im vrijeme.

ako je dijete u boravku s ok uciteljicom
Ako nije u boravku onda sjedi na hodniku vani ili ako uciteljica nije ok.
I jedno i drugo je nedopustivo i u tom slucaju moras traziti da se tvoje dijete zbrine.
Inace ce ga izgubiti ko moje dijete.

12 svi 2010, 22:00

Adorabla je napisao/la:
u tom slucaju moras traziti da se tvoje dijete zbrine.
.

Malo si zbrkano pisala, no bit svega je ovo - dijete mora biti zbrinuto , a ako nije, to je nedopustivo i svakako treba nešto poduzeti.
Ili staviti vjeronauk prvi ili zadnji sat, ako dijete nije ili nije više boravak. Npr. mi smo, u višim razredima, izborne predmete imali u drugoj smjeni. Ne znam kako je to sada, nek se jave mame starijih školaraca.

13 svi 2010, 14:36

Imge, da, krasno si to napisala i to isključivo iz razloga što se tema ama baš nimalo ne tiče tebe i tvoje situacije. Poprilično sam sigurna da u nekoj drugoj prigodi, kada smatraš da su prava tvojih sinova ugrožena, ne ideš politikom go with the flow već se boriš za svoja uvjerenja i protiv onoga što smatraš neprimjerenim.

Ja se ne ufuravam ni u kakve spike već se informiram o svojim pravima. I uopće ne moraš brinuti o tome da će moje dijete ispaštati zbog mojih fiksacija jer sigurno ne raspravljam pred njom o ovoj tematici niti ću je voditi sa sobom na razgovor kada se budem raspitivala o situaciji u školi. A budem li se zbog svojih stavova zamjerila ravnateljici pa će moje dijete zbog toga ispaštati ( u što ne vjerujem) to će onda biti posve drugi slučaj i druga tema za raspravu.

13 svi 2010, 15:09

Meni se konkretno na vjeronauku nije dopalo to što je časna inzisitrala na 80 % molitvama, a 20 % na gradivu, što je skraćivala veliki odmor jer se nije obazirala na zvono, što je bilo obavezno moljenje prije jela, što uopće nije pedagoški pripremljena za rad s djecom, npr. dijete se pohvali kako je u nedjelju bio na natjecanju i dobio medalju, a ona ga udri špotati jer nije bio na misi, ... itd. itd. Kad sam se došla razgovarati s njom da malo smanji doživljaje, lagala mi je, ali onako naočigled.
Malo mi je bilo "to much" za jedan IZBORNI predmet, to ja nisam izabrala. I opet ponavljam nije mi žao što to nisam napravila odmah u 1. razredu, jer sam sigurna da bi imao problema, jer se ne bi znao nositi s tim.
Evo primjer; za vrijeme gableca svi se mole, on ne (niti ne ide više na vjeronauk), časna ga pita zašto se ne moli, on odgovara da to nije njegov običaj, i da se mi doma ne molimo. Onda ga djeca počnu gnjaviti da se to mora, čak ga i tuže učiteljici, a on ih lijepo pita zašto se onda na rođendanu nitko prije jela ne moli već samo u školi? E, onda su zašutili, a učiteljica ih je sve pošpotala da su to privatne stvari i neka prestanu s tim. Više nema problema. Ali s 9,5 godina se mogao tako postaviti, a sa 6,5 među nepoznatima - jako teško.

13 svi 2010, 16:08

Da vidiš ja npr. pojma nemam jel se naši mole za gablecom, pretpostavljam da ih isto vjeroučitelj odvede nakon 1. njegovog sata, a isto se doma obavezno ne molimo rigorozno svaki put prije jela, ali eto moj valjda smatra da ako to netko od njega traži na nekom mjestu on to i napravi, ne smeta mu, i ne govori mi da ga to smeta.........a pretpostavljam da se tebi tvoj žalio kad to znaš. :dunno

Da se uče molitve, uče se ali kod nas ne 80%, rade na gradivu iz udžbenika, radne........pišu u tekicu o svakom poglavlju. :dunno pjevaju puno, a to valjda ovisi i o vjeroučitelju naravno.

A za ovo da ga grdi da ne ide na misu i da ga ne pohvali, nije u redu, nečovječno je.

13 svi 2010, 16:34

a jesu li ta jela - na kojima se vaša djeca mole - u sklopu sata vjeronauka ili su nakon sata, u okviru škole?

13 svi 2010, 19:29

kod mog je vjeronauk 2. sat, nakon toga je veliki odmor, gablec, e onda časna glumi da nije čula zvono, pa ju klinci ipak nekako prekinu i odu po hranu, u tom trenutku moj ulazi u razred, ali časna ne odlazi i onda mole prije jela. Znači nema veze s vjeronaukom.
Odgovori