Sada je: 05 lip 2026, 22:59.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la yoda » 26 lis 2010, 16:22

Sanika je napisao/la:I generalno pretjeruješ, pogotovo jer si iz ZG. Možda je tako "zatucano" u manjim sredinama...U našoj školi se sve to tradicionalno jedva da spomene usput...

A čuješ --- onda je 'manja sredina' centar Zagreba, gdje se prvi dan škole svi razredi od 2. do 8. odvedu u
sportsku dvoranu i mole Očenaš za početak školske godine...

Nema sredina veze s time (dapače, to je uvreda 'manjim sredinama'), nego s politikom dotične odgojno-obrazovne ustanove.
yoda
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Adorabla » 27 lis 2010, 12:50

Mi smo prosli tjedan dobili u skoli anketni listic s pitanjem otprilike slozenim ovako da li je ok da vase dijete iako ne ide na vjeronauk sjedi na satu vjeronauka jer tamo ne moze nauciti nista lose.
E kad sam proljev dobila. Isti cas pa na anketni listic ispisala jedno tridesetak razloga zasto ovakva anketa nije bas niti po pravilu struke niti po pravilu skole. Nego stvarno se pitam ima li smisla takav anketni listic poslati u MInistarstvo ili Agenciju za misljenje
Adorabla
Medena

PostPostao/la Luantaro » 27 lis 2010, 13:48

Nego stvarno se pitam ima li smisla takav anketni listic poslati u MInistarstvo ili Agenciju za misljenje

ima
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la melita » 27 lis 2010, 14:42

žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJKO MILA » 27 lis 2010, 16:18

MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 12:37

http://www.h-alter.org/vijesti/uvodnik/ ... tite-djece

Kao predsjednik udruge Protagora čija je misija zaštita prava ireligioznih osoba, proteklih sam tjedana dobio nekoliko pisama roditelja. Sva ona ukazuju na neku vrstu duhovnog nasilja nad njihovom djecom. U javnim dječjim vrtićima, u državi koja je ustavno određena kao sekularna, sve češća je pojava da djeca prije svakog obroka mole. Dijete koje nije religiozno čak i kad ne mora moliti, ipak je svakodnevno prisiljeno prisustvovati religijskom obredu. Ireligiozna djeca koja ne idu na vjeronauk u osnovnim su školama često za vrijeme vjeronauka prepuštena sama sebi, pa silom prilika ostaju na vjeronauku. U jednoj osnovnoj školi vjeronauk se drži 2 sata tjedno, a još 2 sata časna sestra odvodi djecu u obližnju crkvu. U resornom ministarstvu kažu mi da to nije zakonom zabranjeno, pa je dakle formalno u redu.
...
Ovdje želim progovoriti o duhovno silovanoj djeci čiji su tihi svodnici upravo njihovi roditelji. Pri tome ne mislim na iskreno religiozne roditelje koji nastoje svoju vjeru prenijeti svojoj djeci. Oni djeci žele prenijeti vlastitu istinu i u tome im dajem za pravo, iako njihovu istinu smatram (samo)obmanom. Znam, međutim, da i oni moju istinu smatraju (samo)obmanom, pa ipak ja od njih očekujem i zahtijevam poštivanje mojeg prava na nju, kao što i ja poštujem njihovo. Jer suživot je onih koji su životno vođeni različitim istinama moguć samo na osnovi uzajamne snošljivosti.

Ako, dakle, mislim da je vjeronauk oblik indoktrinacije kojom se djeci, u dobi dok su im znanje i sposobnosti kritičkog mišljenja nedovoljni da bi se mogli oprijeti neistini i manipulaciji, usađuju dogme koje će ih određivati cijeli život, pa i njihov odnos prema drugim i drukčijim ljudima, onda to ne znači da roditeljima osporavam pravo da religioznu manipulaciju vlastitom djecom. Ne osporavam religioznima pravo na njihov religiozni život, ali im osporavam pravo da nas ostale prisiljavaju živjeti u skladu s njihovim religijskim predrasudama. Javni prostor mora biti svima jednako dostupan, a to znači i zaštićen od bilo čijeg i bilo kakvog, pa i ideološkog, presezanja. Svakodnevno smo, međutim, u javnom prostoru izloženi religioznom nasilju, od religioznog diskursa u kojem su vjera, duhovnost, istina, prave vrijednosti, životni smisao, pa i sama ljudskost rezervirani samo za religiozne, preko religioznog oglašavanja u javnim prostorima kao što su škole, bolnice, policijske postaje, pa čak i sudnice, do licemjernog prisiljavanja na sudjelovanje u religijskim obredima. Najgore je ipak što su religioznom silovanju izložena djeca već od najranije dobi. Promašeno bi, međutim bilo, pozivati silovatelje da to ne čine. Njihovo nasilje treba osvijestiti i suprotstaviti mu se. A roditelji su ti koji su prije svih pozvani da skrbe o svojoj djeci i da ih zaštite od svakog oblika nasilja.

Razumijem roditelje koji trpe da im djecu duhovno siluju u opravdanom strahu da će im djeca, ako se pobune, biti dodatno izložena mobbingu i bullyingu. Razumijem ih i kad to čine u strahu od gubitka osnovnih uvjeta vlastite egzistencije i egzistencije obitelji. Razumijem ih, pa ih čak mogu više-manje opravdati. Ali unatoč tome moram reći da time postaju sudionici u nasilju nad svojom i drugom djecom.

Jer tko bi trebao zaustaviti nasilnike nad njihovom djecom, ako ni oni sami za to nisu spremni. Pristajući na nasilje oni otpor prepuštaju drugima koji su zbog toga još više izloženi nasilju. Jedan roditelj koji se u dječjem vrtiću ili školi pokuša oprijeti religioznoj nasrtljivosti teško će polučiti uspjeh, a dijete će mu biti, već samim time što je osamljeno, veoma izloženo pritisku. Ali već dva roditelja imaju znatne izglede da uspiju, a dva djeteta u skupini više nisu osamljena. Stoga, koliko god imam razumijevanja i opravdanja za roditelje koji bi se prvi trebali izložiti, manje mogu opravdati one roditelje koji prepuštaju drugima da se sami bore ne samo za svoju nego i njihovu djecu.

Da vjeronauk i religijski obredi u ranoj dobi nisu tek nešto sporedno i usputno najbolje pokazuje Crkva, kojoj je do njih itekako stalo, koja ih ugurava gdje god može i koja dječje duše želi preuzeti dok su još povodljive i sklone autoritetima. Ugraditi u njih podložnost ideološkom autoritetu cilj je onih koji njima žele vladati čitav život. Jeftini su izgovori roditelja koji djecu šalju na vjeronauk, da će djeca tamo nešto moći naučiti o drugim religijama. Vjeronauk nije školski predmet zasnovan na znanstvenom znanju nego konfesionalna indoktrinacija, ideološko vrbovanje, ribarenje dječjih duša. Sve što se na bilo kojem vjeronauku može saznati o drugim religijama neistinito je, jer je kontaminirano pravovjerjem vjeroučitelja
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 13:00

Kaže naš Ustav:

Članak 40.
Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

I to je tak. Sad možemo raspravljati jel nešto možda preagresivno, ali ko u svemu, nekom je, nekom nije, neko svugdje to vidi, neko nigdje :dunno .
Ko i svugdje, gluposti ima, kao ova anketa npr.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la MAJKO MILA » 28 lis 2010, 13:10

joj kad čitam ovakve članke dođe mi da uzmem maramicu i obrišem suzice nad sirotom djecom i njihovim roditeljima
koje li gluposti.
sigrna sam da ne bi bilo djece izložene pritisku da nema vjeronauka.
najbolje mi je: da će preuzeti duše dok su još povodljive.
koje duđe ako im roditelji doma ne žive vjerski kaj onda imaju uzimati :lol
da i ova stvarno vrijeđa sve vjeroučitelje a isto tako i one koji šalju svoju djecu na vjeronauk, da se ne može saznati istina o drugim religijama na tom predmetu.
kako si svatko uzme za pravo govoriti o nečemu što ne zna.
da je barem tip pročitao plan i program
ali ne
on samo vako priča, iz onoga što je čuo.
on se bori za prava djece.
:lol
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 13:38

majko mila, ajd sa razumijevanjem pročitaj tekst, pa se onda slobodno javi. :dada

šapto, javno nije jednako državno. ;)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Luantaro » 28 lis 2010, 13:40

ajme ovaj je zatucaniji od najzatucaniejg svećenika :roll

misija zaštita prava ireligioznih osoba

duhovno silovanoj djeci čiji su tihi svodnici upravo njihovi roditelji

zbljuv
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 28 lis 2010, 13:48

mama courage je napisao/la:majko mila, ajd sa razumijevanjem pročitaj tekst, pa se onda slobodno javi. :dada

šapto, javno nije jednako državno. ;)

jesam hvala
a što je državno.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 28 lis 2010, 13:52

državno je sekularno.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 14:01

Al škole i vrtići su javne ustanove, ne državne službe.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la melita » 28 lis 2010, 14:12

Članak 40.Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

U ovom članku sve je rečeno - i ljudi drugog uvjerenja imaju pravo na jednaki tretman kao i oni koji žele javno očitovati svoju vjeru. Toj djeci, dakle, nije mjesto na hodnicima, u slobodnim kabinetima ili na satovima vjeronauka. Ona moraju biti tretirana ravnopravno.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 28 lis 2010, 14:15

Ko i svugdje, gluposti ima, kao ova anketa npr.

Ili kolektivna molitva za početak školske godine unutar škole ... ili odlazak na blagoslov školskih torbi ... ili oduzimanje i trganje dječjih igračaka jer pripadaju Sotoni ... ili zastrašivanje djece s masturbacijom, kontracepcijom, pobačajem ...

Malo je poduži popis tih gluposti. :|
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adea » 28 lis 2010, 14:17

Dok se ne javi netko s pravnim definicijama, po meni tu postoji jasna razlika između javno i drzavno.

Javno znaci da mozes ici ulicom i nositi kriz oko vrata, ili maramu na glavi, ili u onoj hare-krisna haljinici hodati okolo. Govoriti i izjasnjavati se o svojoj religijskoj pripadnosti i da ti to nece biti onemoguceno na bilo koji nacin.

Ali u sekularnoj ustanovi sve institucije (vrtic, skola, sudstvo, policija, zdravstvo i dr.) ne smiju imati vjerska obiljezja jer time se krse prava onih s drugim vjerskim obiljezjima, a po meni time se krsi upravo taj clanak koji je Saptacica citirala.

Ali, ja nisam pravnik, ovako ja to interpretiram.

A da gluposti ima. I nisu nuzno vezane za ikoju religiju, vec za ljude opcenito.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 14:27

Apsolutno imaju pravo na jednaki tretman. Ne vidim u čemu je problem sa slobodnim kabinetom, on postaje zauzet kad su djeca koja ne idu na vjeronauk unutra, kao što je kabinet od vjeronauka zauzet sa djecom koja imaju vjeronauk. Hodnik i slušanje vjeronauka su mi potpuno neprihvatljivi.

Zajednička molitva je glupost, to je i učiteljica trebala imati dovoljno dara da kaže djeci koja nisu vjernici da ostanu u razredu. Blagoslov školskih torbi - e pa to ipak vjeroučitelj kaže samo onima koji idu na vjeronauk. I gdje se to zastrašuju djeca sa masturbacijom i sličnim, gdje to tvoje dijete čuje? Tome je izloženo jednako kao i nasilju u medijima, na roditelju je da ga poduči.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 14:28

Adea, naravno da ne smije biti obilježja, o tome ni ne govorimo, nego o meni da javno, di me volja, očitujem svoju vjeru.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la melita » 28 lis 2010, 14:34

NA blagoslov školskih torbi djecu nije vodio vjeroučitelj nego njihova učiteljica, a svi znamo za famozni film o pobačaju.

na roditelju je da ga poduči

A što je na školi? Da dijeli dezinformacije? :conf
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 14:38

U školi je netko, tko nije vjeroučitelj na satu vjeronauka gdje tvoje dijete ne ide, pričao o masturbaciji kao o zlu?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Ina66 » 28 lis 2010, 14:39

Ali u sekularnoj ustanovi sve institucije (vrtic, skola, sudstvo, policija, zdravstvo i dr.) ne smiju imati vjerska obiljezja jer time se krse prava onih s drugim vjerskim obiljezjima, a po meni time se krsi upravo taj clanak koji je Saptacica citirala.

po ovome ispada da se u našj školi krši zakon jer je u svakoj učionici na zidu raspelo
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 14:44

Mislim da se ne krši, jer to nigdje nije eksplicitno napisano. Bar ja neznam.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la melita » 28 lis 2010, 14:46

Nakon punih devetnaest stranica odjavljujem se s topica koji sam pokrenula. Iskreno sam vjerovala da ćemo se na ovom forumu složiti kako vjeronauku u školama nije mjesto, međutim, razvidno je da je vjerska indoktrinacija ipak preduboka. Još jedan dokaz da nema smisla ulaziti u bilo kakvu raspravu koja se dotiče religije, jer religije su na ovom svijetu da bi ljude razdvajale, a ne spajale.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 14:56

Ne, ovaj topic si ti otvorila prvim postom koji je apsolutno razdvajajući. Niti je bilo vjeronauka u vrtiću, nego si ti tražila školu u kojoj neće biti vjeronauka, pa samim time ni pripadnika ikakve vjere koji bi tvome djetetu mogle reći išta što nije u skladu sa tvojim poimanjem. Slijedeći post, oduševljenje ateističkom školom. To je tvoj način spajanja? U državi sa ohoho katolika naročito?

Možeš sad reći da sam ko Sanika, ali samo sam kliknula prvu stranicu, jer si napisala da si otvorila topic zbog tog i tog, pa prva dva posta su ovakva, dalje nisam ni čitala.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la tanjabb » 28 lis 2010, 15:01

U školi je netko, tko nije vjeroučitelj na satu vjeronauka gdje tvoje dijete ne ide, pričao o masturbaciji kao o zlu?

:dada OS Miroslav Krleza, 6 .razred, prije nekih 8 godina.
Prija mi ispisala dijete promptno :mrgreen .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 15:03

Ma mislim na kojem predmetu, u kakvom opće predavanju možeš doći do te teme? Na biologiji?

Zašto je ispisala, zašto to nisu nekom prijavili?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la tanjabb » 28 lis 2010, 15:07

Ma na satu vjeronauka. Ispisala ga je s vjeronauka.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la melita » 28 lis 2010, 15:07

nego si ti tražila školu u kojoj neće biti vjeronauka, pa samim time ni pripadnika ikakve vjere koji bi tvome djetetu mogle reći išta što nije u skladu sa tvojim poimanjem

Nemam pojma o čemu ti govoriš. Ja sam išla u školu u kojoj nije bilo vjeronauka ali je zato bilo pripadnika svih mogućih vjera. Najbolja prijateljica mi je bila Jehovin svjedok. I svi vjernici su svoje vjerske obveze rješavali tamo gdje im je i bilo mjesto - u vjerskim ustanovama.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJKO MILA » 28 lis 2010, 15:15

melita je napisao/la:NA blagoslov školskih torbi djecu nije vodio vjeroučitelj nego njihova učiteljica, a svi znamo za famozni film o pobačaju.

na roditelju je da ga poduči

A što je na školi? Da dijeli dezinformacije? :conf

onaj tihi krik ili kak se već zove.
pa to nisu gledali prvašići
nego odrasla djeca (ja mislim srednja škola za vrijeme vjeronauka)
koja su se nagledala nasilja u igricama, filmovima i stvarnom životu da ti pamet stane.
taj film je crvenkapica prema svemu tome
a što vjernici na vjeronauku ne bi znali što je to stvarno pobačaj. :dunno
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la saptacica » 28 lis 2010, 15:19

Dobro Tanja, a što je čudno da je to bilo na satu vjeronauka? Pa to i pitam cijelo vrijeme, vaša djeca nisu tamo, neće to ni čuti!

A ja pak, melita, ne mogu shvatiti kako ti nemaš pojma o čemu ja govorim. O usporedbi tvog prvog i zadnjeg (sada već predzadnjeg) posta. U prvom postu, onome koji otvara temu, se ne žališ na npr. situaciju da ti sile dijete na vjeronauk, nego na ono što ono čuje od svojih prijatelja iz vrtića. Djece. Male. Tako je moglo biti i dijete od kakvog sotonista ili u bezveznom primjeru kakvog nabrijanog vegana, pa ti je mogla dolazit da neće okusiti mesa ni mlijeka. Na to sam mislila da je na tebi da podučiš.
saptacica
Skoro doula

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.