28 lis 2010, 15:22
saptacica je napisao/la:Ne, ovaj topic si ti otvorila prvim postom koji je apsolutno razdvajajući. Niti je bilo vjeronauka u vrtiću, nego si ti tražila školu u kojoj neće biti vjeronauka, pa samim time ni pripadnika ikakve vjere koji bi tvome djetetu mogle reći išta što nije u skladu sa tvojim poimanjem. Slijedeći post, oduševljenje ateističkom školom. To je tvoj način spajanja? U državi sa ohoho katolika naročito?
Možeš sad reći da sam ko Sanika, ali samo sam kliknula prvu stranicu, jer si napisala da si otvorila topic zbog tog i tog, pa prva dva posta su ovakva, dalje nisam ni čitala.
Ma na satu vjeronauka. Ispisala ga je s vjeronauka.
Nemam pojma o čemu ti govoriš. Ja sam išla u školu u kojoj nije bilo vjeronauka ali je zato bilo pripadnika svih mogućih vjera. Najbolja prijateljica mi je bila Jehovin svjedok. I svi vjernici su svoje vjerske obveze rješavali tamo gdje im je i bilo mjesto - u vjerskim ustanovama.
28 lis 2010, 15:29
28 lis 2010, 15:31
28 lis 2010, 15:31
Ina66 je napisao/la:Ali u sekularnoj ustanovi sve institucije (vrtic, skola, sudstvo, policija, zdravstvo i dr.) ne smiju imati vjerska obiljezja jer time se krse prava onih s drugim vjerskim obiljezjima, a po meni time se krsi upravo taj clanak koji je Saptacica citirala.
po ovome ispada da se u našj školi krši zakon jer je u svakoj učionici na zidu raspelo
28 lis 2010, 15:35
saptacica je napisao/la:U školi je netko, tko nije vjeroučitelj na satu vjeronauka gdje tvoje dijete ne ide, pričao o masturbaciji kao o zlu?
?
28 lis 2010, 15:36
Također sam joj objasnila da će u školi naučiti kako je svijet nastao i da ga nije stvorio bog (u vrtiću je saznala da je bog stvorio svijet).
Uglavnom, ono što želim za svoje dijete jest da je nitko ne fila i ne nameće joj bilo kakvu vjeru, ne želim da je druga djeca pritišću i gnjave zbog toga što ona "ne zna" tko je i što je bog i njegova kazna ili zato što "ne vjeruje", ne želim da u školi čeka sama u zbornici, na hodniku ili bilo gdje drugdje dok završi vjeronauk, želim da bude potpuno neopterećena i neobaviještena po tom pitanju sve do trenutka kad će zbog njezine opće kulture biti potrebno da nauči nešto o religijama svijeta i zemlje u kojoj živi. A to svakako nije vrtićki ili niži školski uzrast.
28 lis 2010, 15:41
Članak 41.
Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.
28 lis 2010, 15:43
28 lis 2010, 15:47
28 lis 2010, 15:50
Članak 41.
Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.
28 lis 2010, 15:51
28 lis 2010, 15:53
Javna ustanova osniva se za obavljanje djelatnosti ili dijela gore nabrojenih djelatnosti ako je zakonom određeno da se ona obavlja kao javna služba. Javnu ustanovu može osnovati RH, općina, grad, županija u okviru svoga samoupravnog djelokruga a sukladno zakonu, a fizička i pravna osoba samo ako je to zakonom dopušteno. (To su škole, vrtići, centri za kulturu, knjižnice, domovi za starije i nemoćne osobe…..pod uvjetom da su osnovane od naprijed nabrojanih).
Državne službe, nisu službe, već državna tijela. To su: tijela državne uprave (ministarstva, državne upravne organizacije, središnji državni uredi, uredi državne uprave u županijama), pravosudna tijela (sudovi, državna odvjetništva), druga državna tijela - stručna služba Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, stručna služba i uredi Vlade Republike Hrvatske, stručna služba Ustavnoga suda Republike Hrvatske, stručna služba pučkog pravobranitelja, stručna služba pravobranitelja za djecu, stručna služba pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Državni ured za reviziju i druga tijela koja se osnivaju za obavljanje državne službe.
28 lis 2010, 15:58
28 lis 2010, 16:02
Sanika je napisao/la:Citiram cijeli članak iz Ustava RHČlanak 41.
Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.
osnivanje katoličkih škola se ne kosi sa načelom sekularizma. al križ u državnoj školi se itekako s time kosi.
28 lis 2010, 16:11
28 lis 2010, 16:14
28 lis 2010, 16:17
palunkica je napisao/la:po mom mišljenju možeš staviti što god hoćeš. Dok to nekoga izravno ne vrijeđa.
28 lis 2010, 16:20
01 stu 2010, 22:07
02 stu 2010, 00:10
MAJKO MILA je napisao/la:ali zaboravile ste da je u ustav pitanje vjeronauka vezano za mežunarodni ugovor vat i hrv
02 stu 2010, 13:25
mama courage je napisao/la:MAJKO MILA je napisao/la:ali zaboravile ste da je u ustav pitanje vjeronauka vezano za mežunarodni ugovor vat i hrv
prvo to nema veze s ovim o čemu mi raspravljamo, a drugo - nismo zaboravili, bez brige.
da će biti vjeronauka u školamaMAJKO MILA, upisala ga je na vjeronauk jer je zeljela da dijete naucit o vjeri, medjutim smatrala da su razgovori o grijehu mastrubacije previse za dijete od 11. godina.

02 stu 2010, 13:46
02 stu 2010, 13:53
mama courage je napisao/la:majko mila, ovaj topic ima nekoliko stranica i ne pamtim više što smo svašta na njemu raspravljale... no sigurna sam da nitko nije pao sa marsa i da svi znamo za postojanje tih ugovora sa vatikanom.... no, jedno je i pored tih ugovora smatrati da vjeronauku i dalje mjesto nije u školi, a potpuno je drugo ovo posljednje o čemu se ovdje raspravljalo... o vjerskim obilježjima u školama/sudnicama i na sličnim javnim/državnim mjestima, o uplivu vjere/religije/institucija u živote svih građana, i onih koji jesu i koji nisu vjernici. svećenik za vrijeme vjeronauka je jedno, al svećenik na priredbi pred školom i davanje blagoslova torbama, molitva prije ručka u vrtićima, raspelo na stolu suca je potpuno druga priča i ne, nema veze sa ugovorima s vatikanom.
02 stu 2010, 14:05
niti jedno opravdava drugo, zar ne?05 stu 2010, 20:50
mama courage je napisao/la:mada, postoji razlika između molitve i tikve.
05 stu 2010, 20:55
MAJKO MILA je napisao/la:quote]
na isto tak nerazmišljajući način se stavljaju tikve u vrtiće
možda oni samo isto tako ne razmišljaju ili razmišljaju![]()
tkve nisu ništa a tako niti mala molitvica prije jela nije ništa.
06 stu 2010, 11:46
Krumpirić je napisao/la:MAJKO MILA je napisao/la:quote]
na isto tak nerazmišljajući način se stavljaju tikve u vrtiće
možda oni samo isto tako ne razmišljaju ili razmišljaju![]()
tkve nisu ništa a tako niti mala molitvica prije jela nije ništa.
ne mogu vjerovati da ti, kao vjernica, izjednačavaš tikvu i molitvu.![]()
To što u vrtiću slave raznorazne zabavne blagdane mene zabavlja. I ja sam vjernica i dubim tikve.Jer je to zabavno. Djeca to vole. TO je sreća.
Moliti prije ručka nije sreća ni zabava, to je izražavanje stavova o smislu života. Zahvaliti za jelo nekom za kog vjeruješ/ne vjeruješ da postoji.
Ja kao vjernica imam išju s vjeronaukom, prezentacijom vjere, predstavljanjem znanstvenih dostignuća kroz vjerničke oči...ne mogu ni zamisliti kako je ateistima. Al svakako ne mislim da je ugodno.
06 stu 2010, 12:04

jel mi može netko reći od vas ateista, jel vi vjerujete u život vječni.
06 stu 2010, 12:09
MAJKO MILA je napisao/la:
zašto živite. ako je smrt kraj.
06 stu 2010, 12:38
), da idem sretna kroz taj zivot, da svasta naucim, da ne stetim drugima. Sta je poslije smrti me ne zanima.